Pilotlar 2008'de Yağmurlu Yarışlar İçin Endişeli

yazar:

kategori:

Autosport’ta çıkan habere göre önde gelen Formula 1 pilotlarından bazıları FIA’ya 2008 yılında olabilecek yağmurlu yarışlar için endişelerini dile getiriyor.

Çekiş kontrolsüz yeni araçların lansmanından önde bazı pilotlar yardımsız F1 araçlarının yağmurda sürüşü hakkında endişeli olduklarını belirtti.

Pilotlar yağmurlu yarışlarda bir planın uygulanması için Formula 1 yarış direktörü Charlie Whiting ile anlaşmaya varmaya çalışıyor.

Günümüz Formula 1 güvenliğini sık sık dile getiren pilotlardan olan David Coulthard "Çekiş kontrol sistemi varken bile Fernando Alonso geçtiğimiz sezon Fuji’de yol üzerinde su kayağı yaptı. Elektronikler o zaman bile yardımcı olamadı ve bu çekiş kontrol olmadan çok daha fazla olacak."

"Bir aracın diğer bir arça üzerinden uçtuğu, birisinin kalabalık arasına daldığı ya da Zanardi’nin 2001’de Lausitzring’de geçirdiği türden dehşet verici kazalar olsun istemiyoruz."

"Charlie’nin olayı idare edişi bakımından rahatım. Bazı zor kararlar vermiş olabilir ancak o aldığı bilgilere göre hareket ediyor. O bizim maruz kaldığımız püskürmeyi bilmiyor. 180 mil hızla giderken hiç birşey göremezsiniz."

"Ancak ona verilen yardım ve öneriler sonucunda Charlie’nin doğru karar vereceğinden eminim. Bu yüzden daha sonra olmasındansa onunla şimdi bu konuyu görüşmeye başladık." dedi.

Coulthard bu konu ile ilgili endişeli tek pilot değil. Honda pilotu Jenson Button’da İskoç pilotun yanında.

Button "Çekiş kontrolsüz sürüşte tek endişem yağmurlu yarışlarda aracı kullanmak. Çok tehlikeli olacak. Geçen sene Fuji’de çekiş kontrol sistemi olmasa yarışamazdık. Pilotlar düzlükte bile spin atıyor olurdu." dedi.

Ferrari’den Felipe Massa’da bu konuda şikayetçi. Massa "Güvenlik bakımından bu geriye dönük büyük bir adım. Kesinlikle daha falza kaza olacak ve yağmurda yarış daha tehlikeli olacak."

"Michael Schumacher ve daha bir çok pilotla konuştum ve hepsi günümüzde çekiş kontrolsüz araç sürmenin geçmişe göre daha tehlikeli olacağını söylediler. Fuji gibi bir başka yarış çok daha tehlikeli olur." dedi.

Ancak FIA Başkanı Max Mosley pilotların aksine rahat görünüyor. Mosley çekiş kontrolsüz yağmurlu yarışların daha az güvenilir olacağını düşünmüyor.

Mosley "Çekiş kontrollü ya da çekiş kontrolsüz yağmurda yarışmak tehlikelidir. Dışarı çıkacağınız hissinde olacağınız için tehlikelidir ancak daha az zarar görürsünüz çünkü hızlar daha düşük olur. Oluklu lastiklerde teori her zaman bu şekilde olur. Hem yol tutuşu azalır hem de kazalar."

"Çok olağan üstü koşulları hayal edin. İngiltere yarışının kar üzerinde yapıldığını düşünün, kimse zarar görmez çünkü zarar görecek kadar hıza kimse ulaşamaz."

"Yağmurda sürüş daha zor olacak ancak yağmurda sürüş zaten zor. İnsanlar Formula 1’deki en az mücadeleci pilotun bile iyi bir pilot olduğunu unutuyor. Bu onları pek fazla zora sokmayacaktır." dedi.


Yorumlar

  1. bu durumdan gerçekten inanılmaz seyler olur mesela bu yıl gördük yagmur altındaki yarışları traction controlsüz çok daha kötü seyler olucagı kesin.Hiç bir pilotta saglıkla ilgili problem çıkmasın yeter!

  2. ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, avatarı
    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    biraz pilotları düsünelim

  3. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    çekiş kontrollü otomobillerde virajları çok kibar dönen pilotlar çekiş kontrolsüzde ön plana çıkacak otomobilleride yeteri kadar iyi olursa tabi(örn: jenson button)

  4. susdamotorunsogusun avatarı
    susdamotorunsogusun

    ne olursa olsun en kontrollü olan kazanır.fazla sorun olmaz nede olsa herkes yavaş olcak akıllı olan kazanır:)

  5. Ama yine de tehlikeli olacak. bkz 96 Monaco. İzledim gördüm. 🙂

  6. abdullah çelik avatarı
    abdullah çelik

    biraz ağlama sezdim pilotlarda 😀 coulthard öyle konusuyorki aklıma kötü şeyler geliyor 😀 bu senede yarışıp emekli olup gitse sağ salim 😀

  7. biraz zorluk olmalı ki yapılan mücadele daha zevkli olsun.. tabiki kazalar ve yarışdışı kalmalar olacaktır ama temkinli kulanıp bunların olmaması için uğraşmak lazım =)

  8. Aracı şartlara uygun kullanmak e maksimum verimi almak sizin göreviniz zaten. Ortam şartları kötü ise herkese kötü kuru asfaltta yarışır gibi yarışmazsan yine kontrollü olan kazanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir