Nostaljik Teknoloji

 1998 yılından bu yana  gerek teknik kurallar , gerekse finansal  sınırlamalarla birlikte , Formula 1 takımları  en kapsamlı değişim dönemine , dünyada yaşanan ekonumik krize sağduyulu bir kararlılıkla yaklaşan FİA ile fikirlerini bağdaştırıp (genelde Ferrari ve Eski adıyla Sauber bu oluşuma muhalif taraflı) ortak bir tutumla girmenin arifesindeler..

   Sigara üreticilerine  2005 yılında getirilen  kısıtlamalar ve kesin bir  çerçevede belirlenmiş kurallar neticesinde başlayan sponsor arayışı , krizin beraberinde getirdiği endüstriyel çıkmazla yeniden ivme kazanmış görülüyor.

   Krizden müşteki olan bu evrensel başkalaşma sürecinin yansımaları , kaçınılmaz olarak , görsel bir teknoloji fuarı olan F1’i  de etkiledi.Formula 1 ‘e ,  kanatların gelişinden 40 yıla yakın bir süre geçmişken , önümüze serilen ve  tanıklık ettiğimiz bu teknolojik yol haritasını takip etmeye devam ediyoruz .

    Takımların kısmen bu sene kullanıcakları KERS le birlikte , Formula 1 de unutulmaya başlayan ama hep var olan bir yargı tekardan yenilendi:

“Sporun ilk sırasında teknoloji var”

    Motorların dondurulması F1 le bağdaşlaştırılamayacak bir olgu iken, kers sisteminin gelişi bakış açılarını farklı mecralara yöneltti.Daha güçlü motorlar her zaman olan bi şeydi 80 lerin  o turbo çağının , asfalttan ateşler çıkaran 1000 hp nin üzerindeki güç canavarlarını hatırlayın.Aynı gücü yine motorlarla elde etme insanları çok fazla şaşırtmayacakken  , KERS  adı verilen GERİ DÖNÜŞÜM SİSTEMİNİN  şimdiden 80 hp bulması , heyecan şovunun  diğer yüzünü de görmemizi sağladı.

    Aslında F1 her alannda bir dönüşüm süreci ve başkalaşım geçirmekte.

İronik olan ve bundan sonraki yarışları güzel kılacak olan araçların teknolojisinin 20 yıl öncesiyle kıyas kabul etmeyecek farklı olmasına rağmen görünüşlerinin , nostaljik tasarımlara atıfta bulunarak benzerlik kazanması.

   Günümüz teknolojisi , eski araçların kıyafetlariyle pistlerde..Bu hem araçlara bakıldığında o dönemi ve mücadeleleri , hem de teknoloji zirvesi olan F1 in  geldiği son noktayı anlamamıza imkan tanımakta….

   Umarım geçmiş yarışların mücedeleci ruhu , benzer araçlarlarla yapılacak önümüzdeki yarışlara sirayet eder ve iki dönemi de gelecekte aynı hazzı duyarak hatırlarız….

Gürcan Hezer


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir