Haftanın Değerlendirmesi – Avustralya

ÖZLEMİŞİZ…

Formula 1’de 2009 sezonu mu başladı yoksa 2008 hiç bitmedi mi anlayamadık!! Geçen yıl Brezilya’da nasıl bir kapanış yaptıysak yeni sezona da öyle başladık. Sanki 4 aylık reklam arası gibi…

Sezon öncesi testlerden de BrawnGP’nin hızlı olacağını tahmin etmiştik zaten, sürprizlerle dolu bu yarışın startından itibaren kusursuz bir sürüş gerçekleştiren Button’ı çoktan hak ettiği fakat kariyerinin sonunda elde ettiği BrawnGP aracıyla zafere giderken görmek eminim taraflı tarafsız herkesi sevindirmiştir. Öyle ki kısa süre test yapabilen ama gizli gizli aracı geliştiren ‘’dahi’’ Ross Brawn’ın küçük bütçeli ‘’garaj takımı’’ sezonun açılış yarışında Double yaparak bize Formula 1’de garaj takımı  gerçeğini tekrar hatırlattı ki bu da ayrı bir makale konusu. Tabi bir de 98 yılındaki açılış yarışını hatırladık. Startta alıp başını giden iki McLaren.. Aslında bugün de öyle olmasını bekliyorduk ama startta takımın ‘’nispeten tecrübeli’’ (sanki Button çaylak ya neyse!) pilotu Barichello sorun yaşayınca gerilere düştü fakat daha sonra o da istikrarlı bir şekilde hızını korudu ve şansının da yardımıyla Brawn’a çifte hediye vermiş oldu. Ross Brawn iki sezon boyunca Honda’da yapamadığı-fırsat bulamadığı(ya da bilerek yapmadığı) sıçramayı bu yılki ‘’kısmi kural devrimiyle’’ (o da ne demekse) kendi satın aldığı takımıyla yaptı. Sanırım Ferrari takımı bu yarıştan sonra muhtemelen 10 kat daha fazla harcadığı ama daha ilk yarışta 18 puan gerisine düştüğü Brawn’ın kıymetini ‘’hatırlamıştır’’. İnsan kaybetmeden anlamıyor işte. Bir de yarış içinde Rubens’in eski takımını ‘’normal şartlar altında’’ geçmesi son derece ironikti.

Ferrari takımı boş depo ve soft lastiklerle startta bizi heyecanlandırdı doğrusu ama lastikleri 7 tur depoları da 10 tur dayanabildi. Özellikle pit yapmadan önceki 3 tur boyunca Raikkonen çok zorlandı, sanki görece sert olan lastiklerle daha iyi tempo yakaladılar fakat konvoylarda kaybettikleri zaman ve pek memnun etmeyen hızları son pit-stoplardan sonra Ferrari’ye oranla daha iyi bir tempo ve strateji yakalayan Lewis’in bile gerisine düşmelerine neden oldu ki bu da pek uzun sürmedi. Kısaca bu hafta sonu Ferrari için ‘’kötü’’ bir nostalji havasındaydı.. Brawn,Barichello…

McLaren çok mu iyiydi demeyin aslında McLaren takımı Ferrari’den de yavaş. Bakmayın Lewis’in 4. Olduğuna, Kubica-Vettel ikilisinin takdire değer cesaretleri ve ‘’talihsizler prensi’’ Rosberg’in aracındaki sorun sayesinde 5 puanı kaptılar yoksa tüm mücadelesine ve iyi stratejisine rağmen 1 puanı zor alırdı. McLaren’in de ilerleyen haftalarda Ferrari ile önlere yaklaşacağını düşünüyorum. En azından Lewis için. (Massa öndekiler ayrı ligde dedi ya haklıymış)

Toyota pilotları ‘’eğer disq. edilmezlerse’’ sessiz ve derinden geldiler ve podyumu kaptılar, günün yıldızı,starı,vs.. her şeyi onlardı. Son iki sırada başlayıp 3-5 yaptılar, podyum ve 10 puan. Toyota sınıf atlamış arkadaşlar. İster şans dersiniz ister başarı. Unutmayın ki bu adamlar sonuncu başladı. Ama Japonlardan şampiyon olur mu derseniz? Zor tabi fakat adı üstünde Formula 1.

Aynı şeyi keşke Williams için de söyleyebilsek. Her iki pilotu da puan, hatta Rosberg podyum alabilecekken önce pit-stopta 15 saniye kaybettiler, ardından Nakajima kerb’ün kurbanı oldu yetmezmiş gibi Rosberg son turlarda sorun yaşayarak ‘’toplamda’’ muhtemel bir podyum hatta belki de yarış galibiyetinden oldu. Bence bu Williams takımı bu sezon yarış kazanacak ve BrawnGP’nin en büyük rakibi onlar diyorum.

RedBull takımı meğer neymiş de bizim haberimiz yokmuş. Vettel son 3 tura kadar mükemmel yarıştı. Boşuna 2.Suchumacher demiyorlar ona. (II.Sultan Schumacher  bu da benden olsun) fakat yine günün yıldızlarından Kubica’yla girdikleri ‘’amansız’’ mücadele ona pahalıya patladı. Gene de tebrik ediyorum cesaretinden ötürü. Yerel ‘’sözde’’ kahraman Webber ise burada 5.olduğu Minardi günlerinden beri yüzü gülmüyor. Sanırım bir dönem Williams’ın yakınlarında dolaştı ve ‘’uğursuzluk’’ üstünden kalkmamış hala…

BMW’yi ise ikiye ayırmak gerek. KERS olan takım yerlerde sürünüyor, KERS olmayan takım ise neredeyse yarışı kazanıyordu. Bir KERS bu kadar mı etki ediyor? Cevap: Evet. Fazla detaya gerek yok sanırım.

TorroRosso ve Forceİndia takımları da aslında iyi bir yarış çıkarttılar hatta 4 pilot ta puan alabilirdi ama şansları pek yaver gitmedi. Test fakiri Forceİndia takımı da öyle çok fazla gerilerde değil gibi. Peh hangi takımı unuttum diyordum tam, o kadar silik bir yarış çıkarttılar ki Renault için ne söylenebilir bilmiyorum geçen yılki performanslarından uzaktılar. Birkaç yarış bekleyip görelim haksızlık etmeyelim  ama yavaş oldukları kesin, en azından ön gruptan.

Bakalım 5 Nisan günü hangi olaylardan ve sürprizlerden bahsedeceğiz. İşte Formula 1 böyle bir şey, çok bilinmeyenli denklem. İki hafta sonra görüşmek dileğiyle. Formula 1,TRT 1, TRF 1….  (today,tomarrow,trf1) 

LOST BOY


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir