FIA: “Sanal Güvenlik Aracında Biraz Daha Çalışmamız Lazım”

yazar:

kategori:

FIA, sanal güvenlik aracı uygulamasını 2015 başında Formula 1’de uygulamanın çok zor olacağını düşünüyor.

Takımlar son 2 yarışta antrenmanların sonunda sanal güvenlik aracı sistemini test ettiler. Bu sistemde sürücüler, sarı bayraklar sallanırken gelen direktiflere uyarak belli bir hızda gitmeye çalışıyorlar.

Sürücülerden gelen ilk yorumlar olumlu olurken hepsi sistemde bazı ince ayarların gerektiğini dile getirdi.

Sistemin 2015 başında Formula 1’e dahil edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine FIA sözcüsü “Henüz emin değiliz. Testler çok olumluydu ancak daha fazla gelişme kaydetmemiz gerekiyor.” dedi.

Sürücülerin şu anda en çok hızlarını verilen sürenin altında tutmaya odaklanırken sorun yaşadıkları biliniyor. Bu sistemde sürücülerin tur zamanlarına göre % 35 yavaşlaması gerekiyor.

Yavaşlama ise direksiyondan ziyade kulaklıkla sağlanıyor. Sürücülerin çok fazla direksiyona odaklanıp tehlikeye girmemesi için yavaşlamaları gereken hız miktarı kulaklıktan bildiriliyor.


Yorumlar

“FIA: “Sanal Güvenlik Aracında Biraz Daha Çalışmamız Lazım”” için 2 yanıt

  1. En doğrusu araçların hepsini bir anda pit sınırlayıcına veya biraz daha hızlı bir limitöre çekmek. Hem farklar kapanmamış olur, hem de hata olasılığı düşer.

    1. Okuyunca benim aklıma da böyle birşey gelmişti. Ancak büyük motorlarda remap lock sıkıntılı bir durum onu geçtiğimizde de takımlar bu ecu remap’ı çıkarları, performansı için kullanır. Belirli virajlarda kendiliğinden giden araçlar ortaya çıkabilir.
      Diğer olay ise pist üstü yürüyüşün pit yolu gibi stabil olmayışı değişken frenaj uygulaması var ivmelenme, hız kontrolünü de yapay zekaya bırakırsan olmadık viraj yakınlaşmasında milletin birbirine girme riski geliyor aklıma. Önü arkayı google aracı 🙂 gibi sensorlerle donatırlarsa iş yine baş bir yere gidiyor. Neyse içinden çıkamadım. 🙂
      Hem merso station’ları, f1 lerin önünde yürütmekten başka bir işe yaramayan cls slr gibileri ile nasıl reklam çakacak 🙂 olmaz bu iş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir