Son Yarışa Kalan En Büyük 10 Şampiyonluk (Güncel: 14!)

yazar:

kategori: ,

Pazar günkü çifte puanlı Abu Dhabi GP’si son yarışa kalan şampiyonluklardan sadece birisi ve Mercedes ikilisinden Lewis Hamilton veya Nico Rosberg pistten dünya şampiyonu olarak ayrılacak.

1950’den bu yana şampiyonluk 27 kez son yarışa kaldı. Aşağıda okuyacağınız 10 tanesi en iyileri.

 

1950 – İtalya Grand Prix, Monza

Fangio Wins

Sezonun yedinci ayağı Alfa Romeo takım arkadaşları Juan Manuel Fangio, Luigi Fagioli ve Nino Farina arasında üçlü bir savaşa sahne oldu. Fangio yolda kalınca yarışı Farina kazandı ve ilk F1 şampiyonluğunun sahibi oldu.

 

1959 – Amerika Grand Prix, Sebring (Florida)

Brabham

Jack Brabham yakıtı biten otomobilini bitişe kadar itti ve dördüncü bitirerek Avustralya’nın ilk dünya şampiyonu oldu. Yeni Zelanda’dan Bruce McLaren ilk yarışını burada kazandı.

 

1964 – Meksika Grand Prix

1964_monza__john_surtees_ferrari_158__dan_gurney_brabam_bt11_

Bir üçlü savaş daha John Surtees, Jim Clark ve Graham Hill arasında yaşandı. Hill şampiyona lideriydi, ancak temas yaşadı, Clark motor sorunu ile kaldı ve Surtees ikinci bitirerek iki ve dört tekerlekte şampiyon olmuş ilk isim oldu.

 

1976 – Japonya Grand Prix, Fuji

8D92_D014_00194.JPG_Photo_Credit__Jaap_Buitendijk_

En ünlü son yarışlardan birisi de bu. Ferrari’den Niki Lauda ve McLaren’dan James Hunt arasında sadece üç puan vardı ve Avusturyalı pilot Nürburgring’deki korkunç kazasından sağ kurtulmayı başarmıştı. Yarıştaki yoğun yağmur sonucu Lauda şartları fazla tehlikeli bularak ikinci turda yarışı bırakmış, Hunt ise üçüncü bitirerek tek puan farkla şampiyon olmuştu.

 

1984 – Portekiz Grand Prix

Prost-Lauda-e-Senna-1984

Formula 1 tarihinin en küçük farkıyla kazanılan şampiyonluğu. Lauda McLaren’daki takım arkadaşı Alain Prost’u yarım puanla yenmişti. Fransız pilot yarışı kazanmış, ancak şu an Hamilton’da olduğu gibi ikincilik Lauda’ya yetmişti.

 

1986 – Avustralya Grand Prix, Adelaide

242

Nigel Mansell, Alain Prost ve Nelson Piquet arasındaki savaşı kazanan Prost oldu. Mansell şampiyonluğa giderken lastik patlatmış, Piquet de önlem olarak fazladan bir pit stop yapmıştı.

 

1990 – Japonya Grand Prix, Suzuka

2_20090406_090914

Bu yarış şampiyona rakipleri Ayrton Senna ve Alain Prost arasındaki ilk viraj kazası olarak hatırlanır. İki araç da yarış dışı kalır ve Senna ikinci şampiyonluğunu kazanır.

 

1994 – Avustralya Grand Prix, Adelaide

michaelschumacher_damonhill_adelaide_1994

Michael Schumacher yedi şampiyonluğunun ilkini Damon Hill’e yaptığı çok fazla tartışılan savunmasıyla kazanmıştı. İki pilotta yarış dışı kalmış ve Schumacher tek puan farkla şampiyon olmuştu.

 

1997 – Avrupa Grand Prix, Jerez

vill_schu_jere_1997

Schumacher’in bir diğer çok eleştirilen anı, Ferrari’si ile kasıtlı olarak Kanadalı Jacques Villeneuve’ün aracına çarpmasıydı. Schumacher bu kazadan sonra şampiyonadan men edilmişti. Schumacher’in kaldığı yarışta Villeneuve üçüncü bitirerek şampiyonluğu kazanmıştı.

 

2008 – Brezilya Grand Prix, Sao Paulo

Felipe-Massa-L-of-Ferrari-shakes-hands-with-British-Lewis-Hamilton

Hamilton dramatik yarışta son turda yaptığı atakla beşinci bitirmiş ve tek bir puanla şampiyonluğunu ilan etmişti. Brezilyalı Felipe Massa yarışı kazanmıştı, ancak bu ona yetmemişti.

 

2010 – Abu Dhabi Grand Prix

petr_alon_webb_abud_2010

Dört pilotun şansı olan ilk final yarışıydı ve Fernando Alonso, Mark Webber, Sebastian Vettel ve Lewis Hamilton’ın şampiyonluk şansı vardı. Strateji hatası Alonso’nun yarışı ve şampiyonluğu Sebastian Vettel’e kaptırmasına neden oldu. Vettel 23 yaş ile tarihin en genç şampiyonu ünvanını elde etmişti.

 

1999 – Japonya Grand Prix, Suzuka

1999-mika-hakkinen

Michael Schumacher’in İngiltere GP’sindeki kazasından sonra şampiyonluk yarışından koptuğu sezonun son yarışına takım arkadaşı Eddie Irvine, Mika Hakkinen’in 4 puan önünde şampiyona lideri olarak girmişti. Hakkinen iyi bir kalkışla birlikte liderliği ele geçirmiş ve Ferrari pilotlarını arkasında tutmayı başardı. Üçüncülükten daha fazla yükselemeyen Irvine 1999 Dünya Sürücüler Şampiyonluğunu 2 puanla Mika Hakkinen’e kaptırmıştı.

 

2007 – Brezilya Grand Prix, Sao Paulo

2007_Brazilian_GP_4_drivers_at_start

Sezonun son yarışına Lewis Hamilton (107 puan), Fernando Alonso (103 puan) ve Kimi Raikkonen (100 puan) şampiyon adayı olarak girmişti. Yarışın başında vites kutusu sorunu ile geriye düşen Hamilton yedinciliğe kadar yükselebilmişti, ancak bu ona yetmemişti. Alonso da liderden neredeyse bir dakika geride ancak üçüncü olabilmiş ve Kimi Raikkonen ilk ve tek Formula 1 şampiyonluğunu tek puanla ilan etmişti.

 

2012 – Brezilya Grand Prix, Sao Paulo

brazil2012_start

Son yarışa Red Bull’dan Sebastian Vettel ve Ferrari’den Fernando Alonso şampiyonluk şansıyla girmişti ve Vettel 13 puan farkla şampiyona lideriydi. Dördüncü başlayan Vettel Williams pilotu Bruno Senna ile temas yaşayıp spin atınca yarış boyunca hasarlı aracıyla gridin sonundan yükselmeye çalışmıştı. İkinci bitirmesi Alonso’ya yetmemiş ve altıncı bitiren Vettel sadece 3 puan farkla üçüncü şampiyonluğunu ilan etmişti.


Yorumlar

“Son Yarışa Kalan En Büyük 10 Şampiyonluk (Güncel: 14!)” için 39 yanıt

  1. 2007 F1 tarihinde çok rahat en iyi ilk 10 yarış sıralamasına girer, bunu objektik olarak diyorum, düşünsene eski puan sisteminde hepsinden daha az puanı olan pilot şampiyon oluyor, 2008 daha heyecanlıydı çünkü son yarış değil son tura kadar birşey belli değildi, hava koşullarınıda hesaba katarsak..2010’dan başlayıp 2012’ye kadar giden süreçte RedBull dominasyonu başlamıştı, yani aracın çok büyük bir etkisi vardı, şahsen hiç şüphelenmedim Vettel şampiyon olamayacak diye, ama 07,08 sezonlarında öyle değildi.. Ferrari yavaş demiyorum 12 sezonunda ama Alonso’nun da bence tavan sezonu 12’dir..

  2. 2007’den keyif alanlar olmuş garip. 1997, 2008, 2010 ve hatta 2012 ondan kat be kat daha iyiydi. Aracını iterek şampiyon olan dışında hepsi boş tabi.

  3. 1988 Japonya GP nasıl olmaz!

  4. hatırladıgım 2008 yılı cok iyiyidi. son yarıs son virajda sampiyonlugu almıstı lewis.

  5. İstekler üzerine 3 tane daha ekledim. Güzel hatıralar.

  6. Onur Gentas avatarı

    Murnout eline, emeğine sağlık. 1-2 seneye takılı kalmamak lazım. Belki geçmişe bakarsak o kalan 17 şampiyonluk yarışınlarının içinde de önemlileri vardır fakat 10 tanesini almışlar ve bunları okumakta oldukça keyifliydi.

    1. Asıl 11 tane olduğunu henüz kimse farketmedi 🙂

      1. Onur Gentas avatarı

        O da iyiymiş:)

  7. Mehmet Günaydın Vettel Gelicek Dertler Bitecek avatarı
    Mehmet Günaydın Vettel Gelicek Dertler Bitecek

    2007 yi geçin 2012 gibi bir final eklenmemiş kim ne yapsın 1950 deki finali

  8. 1950’den bu yana şampiyonluk 27 kez son yarışa kaldı. Aşağıda okuyacağınız 10 tanesi en iyileri.

    1999, 2007 ve 2012 ile birlikte daha bir çok şampiyonluk son yarışa kalmıştı. Orjinal yazarın seçtikleri en sansasyonel olanlar olsa gerek.

  9. 1999 yılında Eddie Irvine ikinci olsa dahi şampiyon oluyordu
    salak herif üçüncü oldu tabi hailyle mika hakinen şampiyon oldu
    son yarışta schumi ikinci oldu sanki schumi şampiyonluğa oynuyordu
    adam eliyle ikram etti hakinene Eddie Irvine

  10. 1999 yılını atlamışsınız kardeş be

    1999 yılı mika hakinen 76 ve Eddie Irvine 74 puan
    mıchael schumacher.in ayağının iyileşmesiyle geri döndüğü
    Eddie Irvine.ne al kardeşim şampiyon ol dediği yıl
    Eddie Irvine.de yok ben istemem hakinen olsun dediği yıl 1999 ahhh ahhh
    zaten mıchael schumacher ayağı kırılmasaydı o senede kesin şampiyondu

  11. 2010 da Button un da şampiyonluk şansı vardı. Matematiksel olarak çok düşük olsa da şampiyon adayıydı diye hatırlıyorum.
    2007 yılını atlamamak gerekir 3 şampiyon adayı ve şampiyon olan puan olarak en gerideki Kimi.

    2012 de şampiyonluk defalarca el değiştirdi. Hikayeyi biliyorsunuz zaten. Diğer yarışlarda bu kadar gelgit olmamıştı. Aksiyon dolu yarış 2010 ve 2007 den daha iyiydi.

  12. 2007 sezonunu tek geçerim.

  13. 1950’yi tek geçerim.Harika bir yarıştı.Daha dün gibi hatırlıyorum. Farina’yı özlememek elde deil.

    1. Ben de 1. dünya savaşını dün gibi hatırlıyorum Almanya yenilince ailecek kahrolmuştuk

      1. bende taş devrinden geldim hey gidi günler hey 😀

    2. şukunu verdim

  14. Alonso veya Hamilton kazansaydı ilk sıradan girerdi 2007 şampiyonluğu, e tabi Raikkonen var gösteriş yok normaldir.

  15. o zamanlar ben yoktum ama şumi amca da hiç az değilmiş :)) 2000 den sonrasını hayal meyal hatırlıyorum. zaten bildiğim kadarıyla da şampiyon olduğu senelerde ferrari çok üstünmüş. kendisi de barichello dan üstünmüş. sonra 5 kere üst üste şampiyon olmuş

    1. Bunun yanında 96 yı üçüncü bitirdi. 97 de 2. iken diskalifiye edildi ve yaptığı hatanın cezasını cekti. 98 i ikinci tamamladı. 99 da ayağı kirildigi yarisla beraber 6 yarış kaçırdı ve takım arkadaşı 2 puan farkla 2. oldu. Hani o yarışlara katilsa ne olurdu tahmin etmek zor değil. Son olarak 2006 da 2. oldu. Elinde en iyi araç yokken de bunları yaptı. 7 sampiyonlugun yanında bunlarda var. Belki bilmek istersin.

  16. 2007 efsanedir ya unutamam hala 2007 de olsaydı keşke

  17. şchumachaer efsanedir ama çirkeflikleriniz yazmakla bitiremeyiz arkadaş daha barrichelloyu beton duvara gömme hadisesi varki akıllara zarar allah acil şifalar versin

    1. Konuyla ilgisi olmamakla birlikte yine de merak ettim yazmakla bitirilmeyecek cirkeflikleri.
      Bildiğiniz bütün cirkeflikleri yazabilir misiniz? Ama daha neler var ya da nokta nokta gibi ifadeler kullanmayın, hepsini yazın. Bakalım diğer pilotların yapmayip, schumacherin yaptığı kaç tane cirkeflik varmış. Ve bunların cezasını çekmiş mi?

      1. Ben bi ara yazmıştım 10u bulmuştu tekrar yazarım da uğraşmaya değmez.Arayın sitede bulursunuz.

        1. Yazmakla bitirilmeyecek denilen, çoğu kendi görüşünüze göre olmasına rağmen ve fakat onlari da sayarak toplam 10 mu şimdi?

          1. 10 vardır daha var mı hafızamı yoklamadım.

            1. Ilginc.

              Ama bi yönden de iyi. “Yazmakla bitmez” diye ifade edilen bir hususun, Schumi taraftarı olmayan belki de Schumiyi sevmeyen biri tarafından 10 olarak belirtilmesi gerçekten iyi.

              Peki Alonsonun kaç tane cirkefligi var?

      2. Adam diskalifiye edildi yanılmıyorsam 1997’de. Daha ne olsun.

  18. 2007 bence unutulmuştur 😀 2007 kesinlikle olmalı

  19. Konu başlığını görünce 2007 kesin vardır diye düşünmüştüm ?

  20. Kimi_Raikko_Forza avatarı
    Kimi_Raikko_Forza

    1989 ve 2007 nasıl olmaz?

  21. 1990’daki Senna – Prost çarpışması o sezonun son yarışı olmayabilir.

    1. Kimi_Raikko_Forza avatarı
      Kimi_Raikko_Forza

      Son yarışıydı.

      1. Alonso.Diaz #ForzaJules avatarı
        Alonso.Diaz #ForzaJules

        Değildi. Prost’un şansını son yarışa taşıması için Senna’yı yarış için de geçmesi gerekiyordu. Tabi ikisi ilk viraj da çakıllara gömülünce Senna şampiyonluğunu o yarış ilan etmiş oldu.

        1. Kimi_Raikko_Forza avatarı
          Kimi_Raikko_Forza

          Doğru, aklımda son yarış diye kalmış.

  22. 2010 yarışı yerine 2007deki yarış olmalıydı.Benim izlediğim en güzel yarışlardan biriydi.

  23. Valla 2007’nin burada olmaması garip

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir