2014 Abu Dhabi GP: Alonso’nun F14-T ile Mücadelesi


Yorumlar

“2014 Abu Dhabi GP: Alonso’nun F14-T ile Mücadelesi” için 31 yanıt

  1. Basit bir konsantrasyon kaybı ve aracın ritmini kaybetmesi yani..
    Üstelik buna oversteer değil understeer diyenler gördüm yorumlarda..
    Ben ritmini kaybetmiş, çizgilerini kaybetmiş bir pilotun açığı kapatmak için gaza yüklendiğini ve altında Mercedes bile olsa sapıtacağını düşündüm.
    Güzel çaba.

  2. Saniyeyi yazmak için seni kırmadım ve bir daha izledim. 24-26 saniyeler arasında viraj çıkışında gaza basıyor, herhalde torku kontrol edemediğinden araç sapıtıyor, orada gaza basmaması gerektiğini anlayamamış demek ki. Halbuki araç 1 yıldır aynı araç =)

    yoruma bak çay demle . hey allahım ya.

  3. Bu kayıt üzerinden aracın dinamiği, düzeyi, durumu, maksimum üzerinden yorum yapmak yanlış. Kesin çizgilerle yorumlarsanız sürüşün başka bölümlerine bakar apışıp kalırsınız. Net hatlarla yorumlamaya çalışan arkadaşların çoğunun bir araç ile nasıl setup okunduğu, yapıldığını bildiklerini sanmıyorum. Pilotlar sürüş değiştiremez diye birşey kesinlikle yok biz bile trackdaylerde simulasyonda kısa sürede birçok stili deneyebiliyoruz bu pilotların düzeyini ve aralarında ki yorumları bu kadar kalın değil çok ince çizgiler belirliyor bunları da geçmişte arkadaşlar bilirkişi çevirileri ile burada yayınladılar tekrar tekrar okunmasını tavsiye ederim. Çok kalın bir örnek vereceğim birçoğunuz sol ayağını henüz çok etkili kullanamaz yeni döneme ait adamlardan bilinen sadece Rubens sağ ayak ile fren kullanıyordu bu da sol ile daha iyi fren yapamadığı manasına gelmiyor. Yarış içerisinde tabi ki iki ayağını da kullanıyor biz söylenenler üzerinden sağı ağırlıkla kullandığını düşünüyoruz ancak bu ona Michael’ın önünde yer almaktan geri bırakmadı. Aslında bu tip konuların anlaşılamamasının çoğunluğu orta seviye bir yarış lisanslı adamın yanına oturup görme, konuşamamaktan kaynaklanıyor.

  4. Burada gokart kullanan arkadaşlar, yada bu işi bilinçli yapmış limitlere yaklaşmış arkadaşlar bilirler yada anlayabilirler.Herkesin farklı sürüş tarzı vardır ve herkes kendi sürüş tarzı ile kullanır bu tarz aracları.Ne Alonso nede başka bir pilot stil değiştirmedi değiştirmez.Kimisi viraja erken girer hızı viraja taşır, virajı kısaltır Örn Kimi Şumi

    Kimisi de Alonso gibi dışarıdan girer virajı uzatır.

    Kimi’nin burada yakındığı şey, virajı kısaltmasından erken girmesinden dolayı(bana göre lastikleri iyi korumasındaki nedende budur) kayan aracı toplayacak daha az zamanı olması ve bunu saliseler içerisinde değiştirememesidirki anlık tepkiler almalıdır pilot.Understeer Kimi gibi bir pilotun en büyük düşmanıdır çünkü stiline terstir bir kere.Gördüğümüz üzerede F14t de eşşek yükü ile Understter olmaktadır.

    Kimisi de derki bu ne biçim pilot bir aracı stiline uyduramadı, bana göre bunun nedenide araç karakterinin yapısal olarak Kimi’ye uymaması uçlarda oluşu.Aracın yavaş olması ile ilgili bir durum yok, bu araca artı 70 hp koy bu araçta uçar ama yine Kimi sıkıntı yaşar sonuç değişmez.

    Yani yavaş araç dengesiz olacak diye bir kaide yok, çekişi zayıftır, frenleri dengesizdir, motoru güçsüzdür bunların karşısında çok dengelidir ancak yavaştırki bu sene Mclaren aracı bunlara ornek verilebilir.

    Bu iş dışarıdan göründüğü gibi atla sür şeklinde değildir, işin içinde bilim vardır, Matematiksel zekaya sahip bir pilotla, Sözel düşünen bir pilotun tabikide çözümleri farklı olacaktır.İkisinide yetenekli olmadığı duruma itmek verimsiz sonuçlar doğurur.

    2007 yılında Alonso stilinimi değiştirdi, frenlerden şikayet eden benmiydimki 2007 yılında ilk etapta Alonso birinci pilot olmasından ekstra puanlar kazanmıştı.Karşısındaki pilotla aynı puan da olabillir ancak Hamiltonun çaylak hatalarıda olmasa artı 20 30 puan fark yiyeceği aşikardı.

    Bana göre Kimi doğru olanı yapıyor, şikayet ederek bu şekilde gerçek problemlerin üstüne daha fazla yoğunlaşacak etkiyi yaratıyor.2015 aracında Kimi için bazı yapısal değişimler yapılacak bildiğim kadarıyla, yani araç pilotun stiline göre geliştiriliyor.

    Pilotun işi, aracı en hızlı şekilde sürmektir, Takımında pilotun istekleri doğrultusunda onun taleplerine cevap verecek aracı pilota vermektir.Burada Kimi ne kadar suçluysa Ferrari de o kadar suçludur.

    Puan tablosuna gelirsek bu fark gerçekleri yansıtmamaktır, hesaplasak cok ciddi puanları Kimi hanesine ekleyebiliriz.Birçok antrenman problemleri sıralama hataları ve özellikle strateji hataları Kimi’yi katletmişitir.

    Sonuçta Kimi için son derece uygunsuz olan bir araçta, Alonso’nun ise stiline mükemmel uyan bir araçta Alonso Kimi’ye büyük üstünlük kurmuştur helal olsun diyelim.

    Karaktere girmeyelim mesajlar siliniyor arkadaş 🙂

    1. şuanda izlediğin videoda understeer değil oversteer var.

      dışarıdan girer virajı uzatır gibi cümlelerin ise cidden alakasız. her viraja en dıştan girersin çünkü dar bir açıdan girmek direksiyonu daha çok kırmak demektir bu da apeksten yavaş geçmene neden olur.

      viraja erken girersen yavaş çıkarsın, geç girersen de hızlı çıkarsın ancak ikisinin de eksi ve artı yönleri vardır. birinde başta zaman kazanırsın, diğerinde çıkışta.

      1. İşte senin beklediğim düz mantığın, hoşgeldin bende bekliyordum.

        Pilotun viraja en dıştan girmesi diye birsey söz konusu olamaz, Hee bahsettiğimiz içten dıştan girme olayı 40 cm 50 cm den bahsediyoruz.optimum aralıktan bahsediyoruz.Her viraja giriş noktasında bir optimum aralık vardır ve bu pilotun aracı kullanma tarzına göre değişir.Resimli bir anlatım ile sırf sen anla diye bunu anlatacağım.

        1. hadi bakalım bekliyorum.

    2. Yorum güzel bılgılendırme ıcın tesekkurler..

    3. Alonso.Diaz #ForzaJules avatarı
      Alonso.Diaz #ForzaJules

      Cahiliyet kombosu yapymissin. Tebrik ederim 🙂 .

    4. ScuderiaKimi avatarı

      2 gündür sürüş tarzları hakıkında detaya girmeden bazı haberlerde bu yoruma benzer yorumlar yazdım , detaylarıyla anlattığın için teşekkür ederim. bazı insanlar olaya beynelminel yarış olarak bakıyor Formula1’de çok ince detayların devasa farklar yaratabileceği bir gerçek.
      Alonso ve Kimi’nin sürüş stilleri alakasızdır , farklandıracak olursak Button , Alonso , Msc ve Kimi olmak üzere 3 farklı sürüş stili Formula 1 de mevcuttur 4. bir stil yoktur ve başarı getirmez.
      Kimi’yi suçlamak yada sorunsuz demek cahilliktir.
      Ellerine Sağlık.

  5. şu yorumlarımı gerekli gereksiz kaldıran arkadaş kim? herkesin bir sabrı var. saçma sapan iş yapma.

  6. Zamanında Monza’da bir Renault ile oversteer atlattıktan sonra da ellerini böyle yapmıştı. O araç da sorunluydu demek ki 😀

  7. Seneye boyle bır aracla vettele kolay gelsın..bu on taraf duzelmezse.

  8. Lewis-Hamilton avatarı
    Lewis-Hamilton

    Alonso sorun yaşayınca sorun Araçta .

    RAİ sorun yaşayınca sorun RAİ’de.

    Where is the Adalet 😉

    1. Boşver onları, 19-0 gibi bir skor zaten pilot farkını değil aracın stilini daha da belirgin şekilde gösterir; ama bu tipler ‘ hahah nasılda ezdi Alonso’ tarzında düşünür. Yazık

    2. aynen, aynen

  9. Bu gerçekler bazı şahısların yüzüne binlerce kez vurulmasına rağmen aynı söylemlere devam edeceklerdir.Onların amacı kendi pilotlarının ezilmesinin üstünü örtmektir.Araç tasarımı pilota özel olarak yapılmaz bunu anlamazlar.Sadece ayarları pilot yapar.

    1. Ben farklı düşünüyorum. Bir araç bir pilotun sevdiği şekilde yapılabilir. Ancak f1 pilotuyum diye gezinen birinin aracı sevmedim süremem diye bahanesi olamaz. Aracı sevse de sevmese de maksimumu çıkarmak zorundadır.

      Çıkaramıyorsa bunun anlamı bu aracı gidebildiği kadar hızlı götürecek yeteneğim yok demektir. Ama çoğu kişi araç uymadı bahanesinin ardına saklanır. Birgün fia çıkıp araçlar şu şekilde olacak dese, takım sana nasıl güvenecek? Ya o istenen şekil senin sevmediğin bir tip ise?

      1. Sevdiği şekilde yapılsa bile çok fark olmaz.19-0 gibi bir durum varsa bu Raikkonen’in suçudur.Skor 12-7 falan olsa yine bu kadar eleştirmem.Ayrıca Alonso bile bu araçla sorun yaşıyorken Alonso’ya veya takıma laf atmak saçma.Raikkonen’de araca alışamadı gitti aynı Vettel taraftarı gibi.Değişmeyen tek şey ise bahanelerinin aynı olması.

  10. videonun siteye eklenmesinin zamanlaması manidar 😀

  11. Araç alonso’ya göre yapılmış baksanıza nasıl da mutlu 😀

    1. Torku kontrol edemiyür…dür..

      1. alonso tüm sezon boyunca bu şekilde sürüyor zaten. tork fazla gelince kontra ile toparlayamayıp spin atmak farklı birşey. virajdan daha hızlı çıkmak için arka tarafın biraz daha savrulmasına izin vermek farklı. bu bilerek yapılan bir stil.

        herkes virajda hızlı araç ister. dönüşlerin 99%unda apeks en tepe noktadan alınır diğer türlü zaman kaybı yaşanır. son paragraftan tam düşüncelerini toparlayamadığın belli.

        1. Apex yalnızca geçiş yaparken öndeki araç daha yavaş olduğu için en tepe noktadan alınır, viraj çıkışında drag yakalansın diye. Diğer durumlarda viraj içi hız tercih edilir ve daha az lastik aşınması istenir bu yüzden de apex standart yarış çizgisine uygun şekilde alınır. Ama araç arkadan kayma değil önden kaymaya uygun bir araçsa her zaman apexi tepe noktadan alman gerekir çünkü viraj içinde hızlıyken önden kayma çok fazla zaman kaybı demektir hatta fataldir.

          O yüzden Alonso yarışlarda birçok turu tamamen lastik saklayarak geçiriyor. Bu da bütün yarışa strateji olarakta yansıyor zaten. Rai gibiler için tam bir ızdırap ve yabancı olan sürüş şekli, Alonso’nun zaten profesyonelleşmiş olduğu bir konu… Ama bunu söylerken “iyi pilot oturduğu her aracın suyunu çıkarmalıdır” dersek, konuyu çarpıtmış oluruz.

          Neyse olan oldu biten bitti, anlayan anladı… Bu konu benim için kapanmıştır.

          1. apex her zaman tepe noktadan alınır. normal yarış çizgisi zaten böyledir. 99% bir oranla.

            Apex yalnızca geçiş yaparken öndeki araç daha yavaş olduğu için en tepe noktadan alınır, viraj çıkışında drag yakalansın diye. Diğer durumlarda viraj içi hız tercih edilir ve daha az lastik aşınması istenir

            😀 ???

  12. Tolga Karanlık avatarı
    Tolga Karanlık

    Çok arayacaklar seni

  13. Adam araç la boğuşuyor resmen.

  14. Sorsan araç buna göre yapılmış derler, sanki diğer pilotun yaşadığı problemleri Alonso’da yaşamıyormuş gibi. Ama araç üstünde sorunların üstesinden gelebildiği için araç Alo’ya uyuyor oluyor. Böyle bir aracı kim ister acaba ?

  15. FerrariFanTR avatarı

    Hakkını helal et Alonso demekten başka bişey gelmiyor icimden sana hakettigin araci 5 yildir veremedik. Her zaman gercek tifosilerin kalbinde olucaksin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir