Ferrari Düşük Performansı İçin Kuralları Suçladı

yazar:

kategori:

Sezon başında Formula 1’de çift katmanlı difüzör ile ilgili kurallar konusundaki belirsizlik Ferrari’nin sezona sorunlu başlama nedeni olmakla suçlanıyor. Ferrari başkanı Luca di Montezemolo difüzör tasarımı konusunda ‘oldukça gri’ kuralların olması kendi takımı gibi eski şampiyonlar, McLaren ve Renault’un bu sezon neden sorun yaşadığı konusunda ikna olmuş durumda.

” Şu anda son on yılda on şampiyonluğun sekizini kazanmış durumdayız, (Stefano) Domenicali ve grubu, diğer takımlarla birlikte şu anda şampiyonluk kazanacak durumda değiller.”

” Fakat bazen aç olmak önemlidir, çünkü eğer çok yerseniz, aç olmanın ne demek olduğunu bilmesiniz. Bu yüzden hayatta bazen aç olmak iyidir ve ardından tekrar yediğinizde, yemeğin ne kadar önemli olduğunu anlarsınız. On yılın ardından bazen çok önemli oluyor ve bunu göreceğiz.”

” Bu oldu çünkü malesef önümüzde farklı yorumlanan çok gri kurallar vardı, nasıl söylesem, tahmin edilemez. Formula 1’de son üç dünya şampiyonluğunu kazanan takımlar için – Ferrari, McLaren ve Renault – oldukça şaşırtıcı, benzer kural yorumlamasında bulundular.”

” Bu yüzden iki nedenden birisi: hepimiz tamamen sarhoş olduk, ya da kurallar açık değil. Cevabım var durum böyle değil çünkü henüz sarhoş değiliz.”


Yorumlar

  1. erdal altundag avatarı
    erdal altundag

    her sene kuralların degısmesı f1 e zaten zarar verıyor bunu kabul etmeyen yok.bu kural degısıklıklerı kafaları karıstırıyor bır sezondan cıkacak tecrubenın onumuzdekı sene kullanılması gerektıgı anda pat yıne kurallar degısıyor.bu butun takımlar taraftarlar ıcın şevk kırıcı.ınsan aynı gozle bır turlu bakamıyor f1.su anda gelınen nokta da bu herkesın ortak sıkayetıde.

    ancak kurallar degısecek dıye acıklanıp tum takımların onayıyla kurallar degısıyorsa ve bu sezon baslamadan yapılıyorsa kımsenın sıkayet etmeye hakkı yok.yok su oldu yok bu oldu gıbı bahaneler ne ferrarıye nede onun buyuklugune yakısır.

    kaldıkı su an ılk uc sıradakı takımlara bakılırsa gecen senenın lıder takımlarına gore basarısız olan takımları.bu takımların butcelerı de ferrarı mc laren reno kadar buyk degıl.ve bunlar gıbı fabrıka takımıda degıller.bunlar bu sekılde gelısım gosterıyor kurallara adapte oluyorda arkasında camıalar taraftarlar ve onlarca fabrıkası bulunan devasa global sırketlerın takımları bu kurallara adapte olamıyorsa hatayı kendılerıne aramalı bence.

    olayın sezon basındakı dıfızor meselesı olmadıgıda artaya cıkyor bıraz bıraz.ustelık yenı dıfızoru en ıyı okkuyan brawn gp sahıbı brawn bu konuda sezon basında uyarı yapmısken.sımdı dıfızor dıfızor dıye tutturmanın hıc bır anlamı yok.buyuk takımlar adam gıbı calısında brawn ı yakalayın.bızde bır laf vardır……………….
    ''golge etme nolur calıs senınde olur''

  2. sen olaya yanlış bakıyorsun burak. Önce haberi okuyun. Kimse bundan bahsetmiyor gri noktalardan bahsediyor. Bu yok efendim geçen seneye odaklanıldı lafı sizin düşünceniz. O takımlarla red bullun imkanları bir mi? Red bull nasıl üretti aracı. Gri noktalar konusunda ross brawnın önerisini neden dikkate almadılar da şimdi dövünüyorlar. İşi sadece difüzöre çekerlerse toyota ve williams nerde? Brawn veya honda toyotadan daha mı güçlüydü williamstan daha mı köklüydü. Red Bull'u üreten adrian newey Mclarende kalsaydı mesela. ferrariyi zirveye çıkaran ekipte olan ross brawnda ferraride kalsaydı. Bu 2'sinin bulunduğu takımların birden zirveye oynaması tesadüf mü? Kararı siz verin ama formula 1 izleyicisiz diyorsanız durumdan şikayetçi olmamanız gerekir F1 demek rekabet demektir. Ferrari 30 yıl bekledi Mclaren 10 yıl bekledi. Demekki hep onlar olmadı ve olmayacaklar bu işte

  3. burak bocek avatarı

    Olaya ne kadar dar bir görüşle bakıyorsun enes.O yüzden anlayamıyorsun o takımları.Herhalde biz demedik sonuna kadar zorlamyın.Ancak bir kişiyi anlamanın en iyi yolu onun yerine kendini koymaktır.Şimdi soruyorum sana Ferrari Mclaren ve Renault gibi takımların yada şampiyonada her sene favori olan takımların sen hiç zorlmayı bırakarak,mücadele etmek yerine pesk ettiğini gördün mü?Bu bu takımların ruhune aykırı.Bunu anlamadıkça zaten aynı şeyleri söyleriz.Tabiki kurallar herkez için değişiyor.Ancak bunda bir kaybeden var bir kazanan.Eğer onlar zormalsaydı şampiyonluk gidicekti.Her zaman bir kazanan bir kaybeden olucak.Herkesin aynı reaksiyonu göstermesi beklenemz böyle köklü değişikliklere

  4. Herkes birilerini sucluyor sürekli ancak yeni kuralların büyük takımları geriye düşürdügünü kabul etmek lazım.ferrari evet gelişim katetdi cünkü sezon basında cok kötüydü ancak ferrarininde iyi yolda oldugunu söylemek zor.massa türkiyede kazanırdı ama aracı yeterli değildi.Mclarende sorunlar büyük cünkü arac virajlara tutunmuyor.yere basma kuvveti düşük.bu sene kimse yeni birşey beklemesin.2010 da görüsürüz.

  5. Kural değişiklikleri ve Fianın oyunları… Mücadeleyi arttırmak için durmadan birşeyler değişiyor… 2005 te Ferrari dominasyonunu kırmak için değişti kurallar, Renault aldı götürdü, şimdide geçiş olsun diye aerodinamik kurallar falan değişti, Brawn aldı götürüyor… Ferrari kurallara laf atıyo ama 2003 te geride kaldıkları an sezon ortasında tekrar yorumlanan lastik kuralları Ferrari'nin şampiyonluğu almasını sağladı, keza 2006 yılında da 1 senedir legal olan kütle amortisörü sistemi birden illegal ilan edildi ve Ferrari mücadeleye geri döndü… Yoksa ilk 9 yarışın 6 sını kazanıp geri kalanındada 2. olan Alonso şampiyonluğunu çok çok önce ilan edecekti.

    Eminim ki şuanda Bernie ve arkadaşları Brawn gp'yi durdurup Ferrari Mclaren Renault gibi takımları önlere yaklaştırmak için yollar arıyorlar…Yoksa Button şampiyonluğunu ilan edecek ve izlenme oranları düşecek 😀

  6. erdal altundag avatarı
    erdal altundag

    enes arkadasıma katılıyorubu konuda.sporda kurallar degıstıgı zaman herkes ıcın degısır.yanı degısen kurallların hepsı grıddekı buun takımların ıcın aynı sekılde degıstı.bunu bahanesı olaz bence.

    dıfızor konusunsa gelınce brawn bu kuralı daha acık hale getırelım dedıgı zaman o haberlerede bır cok yorum yaptık..bu gun kurallardan dıfızor kuralındanbahseden bır cok arkadas ozaman sımdıkının aksını soyluyordu sırf takımının menfaatlerı ıcın.oysa kurallar jerkes ıcın aynıydı ve kaldıkı bravn bırakın yenı kuralları sıfırdan bır arac yarattı.neredeyse f1 e gıremelerı bıle tehlıkedeydı ama basarı gelınce suclu oldular.

    ferrarı mc laren bmw reno bu kadar buyuk fabrıka takımlarının bahanesı bu olmamalı.sezon sonuna kadar mucadele etmelerı gelecek sene kı aracı gelıstıremıyeceklerı anlamına gelmıyor bence.koskoca fabrıka takımları bunlar ıkı takımı aynı anda ıdare edebılecek guclerı bıle var.bır takım f1 de son yarısa kadar mucadele ederken dıger takım gelecek senenın aracını pekala gelıstırebılırdi.gecen sene test yasagıda yoktu

  7. elif çivici avatarı

    pardon mclaren olcaktı 😀

  8. Kaldı ki bu kural değişimlerini onaylayanlar da takımlar (geçiş adına) Ross Brawn kural yorumlamalarını yeniden gözden geçirelim diye teklif ettiğinde "böyle kalsın şekerim öbür türlü gaz yapıyor belki bir açık da biz buluruz şanımız yürür" diyen de onlar. Ayrıca kurallar aynı kalsa bu takımların başa oynayacağını söyleyen arkadaşları hiç anlamıyorum; Renault 2006'dan sonra neden göçtü. Aerodinamik anlamda hiçbirşey değişmedi. Lastik derseniz diğer takımlarda michelinden geçtiler. onu geçtim Mclaren 2005 de iyi 2006 da kötü 2007 de iyi. Öyle kolay olsaydı her sene aynı araçla çıksınlar yeni birşey üretmesinler. Formula 1'de hiçbirşeyin garantisi yok

  9. yahu ben mi dedim geçen sene sonuna kadar mücadele versinler diye kardeşim. Geçen sene şampiyon oldular diye bu sene de mi onlar olsun. BMW güya gelişimini erken bitirdi onlar ne alemde, her sene ileriye atılan bmw geriye sayıyor. Sene başı ben mi KERS koyun dedim araçlara, kersin bir getirisi olmadığını brawnlar gördükten sonra kerssiz üretildi araç. Şu işe bak meğer sadece Ferrari ve Mclarenin şampiyonluk hakkı varmış diğerleri figüran bile değil arcasttan gelmeler. Sizin mantığınıza göre f1 tarihinde bütün köklü değişimler saçma. hayır değil bazı takımların canı zaman zaman yansa da değil. Bu kurallar da 1950 de gökten zembille inmedi mosleyin yaptığı köklü değişiklikleri arıyorsanız 94'ten beri gelinen süreci sene sene takip edin

  10. Ortada bir suç var ve bunun suçlusu FIA, gerisi teferruattan ibaret. Suçlar işlenir, birikir ise bir yerde patlama noktasına ulaşır. Bu zaman o zamandır inşallah, zaman yönetime karşı birlik zamanıdır. Zaman sporun geleceğini düzeltme zamanıdır…

  11. mert merter avatarı

    BU 8 Takimin dedigi gibi ya FIA yönetimi toptan degisecek yada farkli seri kurulacak is iyice inada bindi bence McLaren ve ferrarinin dedigi olur diyer takimlarda yani büyük takimlarda bu iki takimin yaninda bakmayin siz McLaren tarafindan ses gelmiyor ama onlar FOTA baskanina destek veriyor zaten en cok bu FIA yönetiminden ceken McLaren deyilmi hadi bakalim
    insallah hersene kurallarin degismedigi 19,000 devirli 2006 görünümlü F1 e tekrar döneriz ..

  12. Sanırım kurallar Ferrari'nin onayı olmadan değişti geçen yıl 🙂 Aynı sıkıntıyı 2005'in son yarışına kadar aracı geliştirmeye uğraşan McLaren 2006'da yaşamış ve hiç yarış kazanamamıştı. Keza 2005'te Ferrari aynı duruma düşmüştü. Bu Formula 1'in doğasında olan bir şey. Williams'ın 13 yıldır yüzü gülmüyor mesela ama biz biliyoruz ki günün birinde tekrar kazanacaklar. Ferrari de öyle ve McLaren de..

  13. Elif dogrusun ama kritik şampiyonlugu almaya çalışan Ferrari ve Mclaren. Reno yu söylemişsinde …

  14. elif çivici avatarı

    bu yıl ki difüzör üstünlüğünden sonra hereks umutları ispanyaya bağladı,bmw,mclaren ,reno,ferrari taraftarları burada yok geri dönecez,filan muhabbeti yapılıyordu..ve ne mclaren ne reno taraftarı ferrari taraftarı kadar sevinebildi..sezonun başında rezalet olan ferrari kendini ilk 8 e sokmaya başladı en çok gelişen takım ki sezon içi test yasağı olmasına rağmen çok güzel iş çıkardılar ve bir de kuralların ucunun oldukça açık oldugu bir gerçek ve fia nın bu boşluğu bilerek bıraktığı da ortada..insanlar geçen yıldan başladı hesaplara..ama ferrari ve reno kritik olan şampiyonluğu almaya uğraştılar ki mantıklısı da buydu..sıfırlanmaktan bahsediyorsak ferrari gelişimin kralını gösterdi..ne sezon içi en çok gelişen takım dediğimiz mclaren ne de bir başkası gelişemedi..o yüzden ferrari kuralları ve fia yı suçlamakta haklıdır kanımca..

  15. Ya Enes kurallar herkes için değişiyor tamam da Ferrari ve McLaren son yarışa kadar mücadele ettiler 2009 aracına en geç başlayan iki takımdı. Konuşurken o kadar rahat söylüyorsun ki, Brawn geçen sene şampiyonluk mücadelesi mi verdi adamlar bütün kaynaklarını 2009'a yatırdı ve onun karşılığını alıyorlar şimdi. Eğer kurallar bu kadar köklü değişmeseydi Brawn şu anki pozisyonunda olabilecek miydi soruyorum sana. Kurallar değişiyorsa herkes için değişmiyor işte, bir tarafta bir buçuk sene üzerinde çalışılmış bir araç var diğer tarafta neredeyse altı ayı yoğun çalışmalar sonucu ortaya çıkmış bir araç. Ayrıca difüzör konusunda da tak çalıştır mantığı nasıl olur anlamadım ben, senin de gayet iyi biliyor olman gerekiyor bunları, difüzör için aracın arka bölümünün tamamının değişmesi gerekiyor, kanadından tutki süspansiyon geometrisi ve hatta vites kutusu yerleşimi, alt tahta, ön kanat, ön süspansiyon geometrisi, sidepod, ağırlık dağılımına varana kadar. Difüzör takınca bütün sorunlar şak diye çözülecek diye bir şey yok. Aracın arkasına gelen hava akımı ön taraftan geliyor ahl böyle olunca saydıklarıma bakarsan neredeyse baştan aşağı araç tasarlamak zorundalar ve bütün bunları test sınırlamaları olan sezonda yapacaklar. Yorum yaparken insaflı ol olum sanki bilmiyormuş gibi difüzör taksınlar, kurallar herkes için eşit deme bari. Ferrari bu zamana kadar F2002'nin üzerine kurdu bütün araçlarını şimdi baştan aşağı değişince her şey ve de sezonun son yarışına kadar şampiyonluk mücadelesi verince, kimse gelecek sene için mükemmelliyetçilik beklemesin, adaptasyon sorunu yaşamaları normal. Ama bu kadar ağır eleştiriyi haketmiyor ne Ferrari ne de McLaren.

  16. burak bocek avatarı

    Ayrıca difüzör çetesindeki 3 takımdan 2si şuan zirvede puan olarak zaten.Belki Redbull yeni geçti ve Williams gerilerde ancak unutmayın ki Williams kaynak olarak şuan Toyota yada Honda'nın yanına yaklaşamazdı.Sadece araçlarında o var genel paket olarak çok gelişmemiş osla gerek ki bu durumdalar.Büyük takımlar sene sonuna kadar yatırım yapıp şampiyonluk adına bazıları ise bir yarış kazanma adına çok zorladı.Ve o zorlayanlar bu sene kers kullandı.Bir taraftan kerse uygun araç yapmak,onu geliştirmek ve bir taraftan bunu downforce eksikliğiyle yapmak hiç kolay değil.Bu bu kadar basit bir hadise değil.Brawn gp nin uğraşması gereken çok az şey var rakiplerine göre araç çok gelişmiş ve kers kullanmadıkları için

  17. burak bocek avatarı

    Nasıl adapte olsunlar.Bunu söylerken ne kadar rahatsın.Yani izlemedik mi beraber geçen sene nasıl zorladıklarını sene sonuna kadar.Geç kaldı bazı takımlar bütün kaynaklarını 2008de harcadılar Brawn gp gibi 2yıl önceden değil.Kaç takım adapte olabildi 2 tane.Hr sene Ferrari'den sürekli kurallar adapte olup domine etmesini bekleyemezsiniz ki.Ferraride biliyor adapte olmayı

  18. bu mantıkla bakarsak 2004'teki lastik kuralları değişmese 2005 te yine ferrari dominasyonu izlerdik. Kurallar herkes için değişiyor adapte olsunlar. hepsi difüzör de taktı downforce eksiklikleri gitmedi. Eski difüzör kullanıcılarının da hali şahane değil.

  19. güzel konuşmuş arkadaşlarrr bu arada arkadaşar TÜM ÖSS SINAVINA GİRECEK OLAN ARKADAŞLARIMA BAŞARILAR DİLERİM

  20. burak bocek avatarı

    Tabiki yeni kurallar arkadaşlar.Siz arabanın downforce eksikliğindne bahsedip fark difüzörden değil derseniz orda çelişki olamz mı?Difüzör dediğimiz parça zaten aracın en önemli downforce üreticisi değil mi?Sezon başında geçen sene çok zorlayan büyük takımlar geride kaldı hem kaynak aktaramadıkları hemde tasarımda yaptıkları bazı açıklardan dolayı.Çünkü kurallar karışık ve herkesçe farklı yorumlandı.Bu sebeple pekçok takım kurallara bağlı kalırken difüzörünü aylar öcnesindne aracına monte edip tasarlayan ve geliştiren takımlar bir adım öndeydi.Bunun yanında f1e kerste girdi ve şimdi seneye olmayacak.Onca yatırım ve geliştirme çabası aynı zamanda onu anlama çabası ile de uğraştılar.Öyle ki birde kersin getirdiği bir sürü dezavantajıda yaşadı bazı takımlar.Yani kurallar eğer değişmeseydi bildiğimiz basit evrimler geçirip bir sonraki sezona aktarılsaydı zaten yine Mclaren Ferrari çekişmesi izleyecektik.

  21. bencede enes arkadaş doğru söylüyor fark difüzör değil maclaren ferrari kendi ağızlarıyla diyor danworce eksikliğimiz var böyle dev takımlar hala bahane söylüyor
    arkadaşlar bir söz var OYNAYAMAYAN GELİN YERİM DAR DERMİŞ büyük takımlarınkide o misal helal brawn a ve redbula

  22. farkın difüzör olmadığını anlayamadılar mı hala… madem öyle difüzörsüz red bull neden geçti sizi. Brawn olmasa red bull domine edicekti. Onu geçtim williams baştan beri difüzörüyle sürünüyor. toyota daha 2.lik bile alamadı ve türkiyeyi saymassak nerdeyse serbest düşüşe geçmişlerdi biraz toparlandılar.

  23. Elmin Ferrari avatarı
    Elmin Ferrari

    Guzel konusmus

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir