Tartışmalar…Tartışmalar…

FIA ve FOTA’nın anlaşmazlıkları önümüzdeki Cuma gününe de damgasını vuracaksa takımlar sözlerinin altında kalmayacaklardır diye düşünüyorum.

Belki de önümüzdeki sezon bir süredir özlemini çektiğimiz mücadelelere sahip grand prixler izleyebileceğiz. Böyle söylüyorum çünkü genel olarak biz taraftarlar son 2 yıldır süregelen hadiselerden bunalmış durumdayız.

Yıllardır Formula 1’in artık pist üzerindeki yarış değil “hareket eden en hızlı, ışıklı reklam panosu” olduğunu söylerim. Elbette ki böylesine muaazzam teknolojik gelişmeleri sağlayabilmek adına telaffuzunda bile zorlanacağımız miktarlarda paralar harcanıyordu. Bir noktadan sonra bu harcamaları kısıtlamaya çalışmak gerçekten kaçınılmazdır. Bu işlerin nasıl yapılacağını bilmiyorum, ekomomi bilimini bilmeyen ama bir “yarış” tutkunu olarak izlemek istediğim şeyin bu olmadığına emin olan biriyim. Tıpkı çoğu F1 takipçisi gibi. Alınan önlemler her ne kadar parasal açıdan tasarruf sağlamış ve sağlayacak olsa da, sporun ruhuna aksi yönde hareket ediyor gibi. Asıl konu da yarışmak ve rekabet etmekse, rekabetin had safhada olacağı tüm büyüklerle yapılacak yeni bir seriyi heyecanla beklerim. 2 yıl önceki GPDA tartışmalarını da büyük bir heyecanla takip etmiştim.

Ancak düzenlenecek yeni bir serinin risleri olacaktır tabi ki. İlk hazırlık aşamasında yaşanabilecek olan kargaşa ve ilk sezon meydana gelebilcek aksaklıklardan çok ben bir taraftar olarak  bu yeni serinin yayın hakları ile, kimlerin yayınlayacağı ile ve ülkemde Türkçe yayın ile izleyip izleyemeyeceğime de bakarım. İstanbul Park’ın konumunun ne olacağını merak ederim.

Kaldı ki her ne kadar büyüklerini kaybedecek olsa da Formula 1, gelişmiş bir isimdir. Kanıtlanmış bir izlenme potansiyeline sahiptir. TV kuruluşları da yeni (muhtemel) serinin yayınlarını yapmakta biraz çekimser kalabilir. Öte yandan mevcut Formula 1 anlaşmaları olan kuruluşlara FIA’nın, diğer serinin yayınları ile ilgili olarak bazı engellemeler yapmak isteyebileceğinden süpheleniyorum. Özellikle de Türkiyemiz’de bu görkemli takımların kurması muhtemel yeni serinin rekabetinden, birkaç yıl boyunca uzak kalacağını sanıyorum.

Şahsım adına yeni bir seriyi desteklerim. Çünkü bu hareketin motorsporları dünyasına çeşitlilik ve taze kan getireceğini düşünüyorum. Bir yanda izlemeye alıştığımız ve renklerine bağımlı olduğumuz takımlarla birlikte olacağız. Diğer yanda da henüz tanımadığımız yetenekleri keşfedeceğiz. Belki farklı tarzda mücadelelere tanıklık edeceğiz .

Sonuç olarak özlediğimiz bir “yarış” var. Bunu geri istiyoruz. FIA  ya da FOTA…Hangisi verecekse…

Özlediğimiz rekabetin geri dönebilmesi ve uzun ömürlü olabilmesi için;

•       Belki görkemli markaların/takımların kuracağı yeni bir seri gerekiyordur,

•       Belki FIA tavrının değişmesi gerekiyordur.

•       Belki FIA yönetiminin değişmesi gerekiyordur.

•       Belki FOTA tavrının değişmesi gerekiyordur.

•       Belki de…. Kişisel egoların bir kenara bırakılması ve sporun amatör ruhunun geri gelmesi gerekiyordur.

Soner KÜPÜCÜ


Yorumlar

  1. mert merter avatarı

    F1 de ingiliz egemeligi diye birsey yok bir arkadas yazmis olsa idi mclaren hersene sampiyon olur üstünede 100 milyon € CEZA YEMEZDI sadece FIA yönetimini degistirmek istiyorlar olsa olsa F1 de italyan egemenligi vardir cünki bundan önce FIA+fERRARI beraberdi ne oldu ama aralarinda paradan köfteden pay kapma yüzünden anlasma cikti FIA NE DERSE FERRARI NE DERSE o olurdu diyer takimlarda uyardi simdi FIA YANLIZ KALDI DIYER Takimlar ferariyi yanina cekti ve güc savasi basladi takimlar pastadan daha cok pay alma derdinde yada FIA yi parcalayacaklar oda olmadi yeni seri kuracaklar olay bi ingiliz e´gemenligiymis pööööhh ;))

  2. Yeni seride de güç savaşı olacak. Ferrari ayrı bir istekte bulunacak, Renault ayrı bir istekte bulunacak. Yine bir üretici ben ayrılıyorum ittifaktan diyecek. Herkes kendi lehine çevirmek için olayları, tartışma çıkaracak. Aynen bu sene yapılanlar gibi.

    Üreticiler her zaman kar elde etmek ister. F1de üreticiler gücünü arttırdıklarından beri tartışmalar yaşandı zaten. F1de mühendislik ve garaj takımlarının sayısının artması lazım. Bu takımları da üreticilerin desteklemesi lazım, motor ve teknolojik destek gibi. Aynen 90lı yıllar gibi. Benetton Renault, Williams Renault gibi.

  3. selam millet , fia ve fota meselesi degil de moslevin ekibini parcalamak meselesi gibi geliyor bana , cunki f1 de artik ingiliz lerin yonetimi istenmiyor bu acik ve net gecen yili hatirlayin moslevi nelerle devirmeye calistilar , bence bilinmeyen denklemler uzerinden guc savasi yapiliyor , bakalim bu sefer moslev kalabilecekmi ayakta

  4. güzel bir yazı olmuş tebrikler kalbimden gecenleri aynen yazmışsın:D

  5. Emeğine klavyene sağlık Soner KÜPÜCÜ.Benim gibi bütün F1 sevenlerin yüreğinden aklından geçenleri aynen kaleme almışsın.Bizim istediğimiz yarış izlemek,pistte birbirlerinin peşinden son sürat giden araçlar izlemek.Biz birbirlerini geçen rekabetçi araçlar izlemek istiyoruz.İki sezondur siyaset izlemekten herkes bıktı.Zaten rekabetin olmadığı geçişin olmadığı bir seriyi seyretmek kimse için zevkli değildi birde sitaset olunca hepten soğuduk F1 den ister istemez.Haftasonunu beklamakten başka çaremiz yok.Umarım bizler için güzel haberler olur.Teşekkürler tekrar o güzel yazın için.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir