İki Otomobil Üreticisi Ayrılma Yolunda

yazar:

kategori:

Son söylentilere göre Formula 1’in gündemindeki politik kriz, iki üretici-destekli takımın ayrılışına neden olacak.

Bu hafta yapılan görüşmelerle de henüz sonuca ulaşılmaması sonrasında Cuma günü dönüm noktası özelliğinde.

Eğer takımlara FIA tarafından gönderilen mektuplar, şartlı başvuru yapan 5 takımca imzalanıp geri gönderilmezse 2010 giriş listesinden çıkarılacaklar.

Bunun yanında önüne set çekilen bu takımların da yeni giriş yapan küçük birini satın alıp sonunda bir sonraki sene tekrar mücadeleye katılabileceği öne sürülmüştü. Ama son söylentilere göre de F1 Takımları Birliği FOTA, son günlerini yaşıyor.

Bazı uzmanlara göre de ayrı bir şampiyona kurma tehditten öte bir şey olarak görülmüyor.

2010 giriş listelerinde sadece McLaren, BMW, Renault, Toyota ve Brawn yedekteler, bunun yanında Ferrari ve Red Bull’un iki takımı, mevcut anlaşmalar nedeniyle yarışmak zorunda.

Adı geçen 5 takımdan McLaren, Brawn ve BMW’nin FOTA’dan ayrılıp 2010 şampiyonasına katılmaya istekli görünüyor. Çünkü eğer ayrı bir seri kurulmazsa boşta kalma riskleri olacak.

Bu arada FOTA’dan ayrılmak için de takımlar belli bri miktarı gözden çıkarmak zorunda kalacaklar. Çünkü, Cenevre’de kaleme alınan anlaşmaya göre ayrılığın bedeli 50 milyon dolar.

Diğer taraftan Ferrari ve Red Bull için F1’in dışında kalmak sadece FIA ile anlaşmalarına aykırılık anlamına gelmiyor, bunun yanında F1 İdaresi (FOM) tarafından maliyeti yüksek yasal hareketle yüz yüze gelebilirler.

Eğer McLaren, Brawn ve BMW, Williams ve Force India’ya katılırsa; Ferrari ve Red Bull zaten koşulsuz listede var; Toyota ve Renault F1’den uzak kalacak ve rakip bir seri için sadece 4 araç oluşturmuş olacaklar.

Bu nedenle eğer FIA’nın kurallarını kabul etmek istemiyorlarsa sadece Formula 1’den çekip gidecek ve başka serilerde yarışmayı deneyecekler gibi görünüyor. Örneğin Le Mans.

Blick’e konuşan Ecclestone, bunun muhtemel bir sonuç olacağını söyledi.

Son gün Cuma’nın sorulması üzerinde Eccelstone: “5 takımın bazıları, kayıt olmak isteyen ama henüz kabul edilmeyen, muhtemelen (şampiyonaya) girecekler. Ve diğerleri, ne istiyorlarsa yapacaklar.”

Gerhard Berger de bir çözümün bulunmaması durumunda otomobil üreticilerinin ayrılacağını düşünüyor

Berger: “Formula 1’in ayrılışını, bir ayrılık çağrısı olarak görecekler.”

Niki Lauda ise FIA ve FOTA’nın şu anda aldıkları riskin sporu yok ettiğine inanıyor.

Lauda: “Eğer anlaşamazlarsa her ikisinin de geleceği olmayacak”


Yorumlar

  1. Sene başından beri Renault ve Toyota için bu tür şeyler söyleniyordu. Maddi açıdan iki markanın da "F1 için bu kadar yeter" dedikleri konuşuluyordu. FIA'nın saçma kuralları da bahane oldu. İkisi de güçlü takım. Ayrılırlarsa gerçekten üzülürüm, özellikle Renault için…

  2. yazıcaktım ama şenr salih arkadaş düşüncelerimi çok güzel özetlemiş başka söze gerek yok. Bence gerçek F1 izleyicisinin düşüncesi budur 😉

  3. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Vallahi F1 nereye gider bilmem motor üreticilerin takımlarından da hiç anlamam ,bu sporla alakalı benim kafamda sadece bir tek nokta var ,üreticiler F1 takımlarına sadece motor tedarik edecek işin teknik kısımlarıyla ilgilenmeyecek haaa olursa ortaklık şeklinde çözümler bulunabilir yoksa fabrika takımlarının olmasının çok taraftarı değilim (bu söylediklerimden Ferrari istisnadır nedenini daha evvel de birkaç kez yazmıştım) tabi bu yazdıklarımın tam manada gerçekleşebilmesi için FIAnın bazı kısıtlamaları kaldırması gerekecek ilkide MOTOR gelişimi ;her zaman yazdığım gibi FIA sadece genel çerçeveyi çizecek ve denetleyecek aşırı derecede kurallarla ortalığı boğmayacak ;

    İnşallah bu işin sonu F1 için iyi olur ….

  4. Renault'un F1den olası çekilme kararı almasının arkasında FOTA-FIA ve kurallar değil ekonomik nedenler ve yeniden yapılanma süreçleri olacak diye düşünüyorum. Renault aynı nedenden ötürü 97 yılında da Benetton ve Williams'ı Renault adı ile desteklemeyi bırakmıştı. Ama yine de Playlife, Supertec gibi adlarla fason olarak Renault motoru üretmişti.

    Yine böyle bir şeyler yapabilir Renault. Briatore'nin yeni bir takım kurma ihtimali de var.

  5. samet tşk ederim kardeş düşüncelerimi anladığın ve desteklediğin için 2004 te monoco gp unutulmaz biizm için ozamnalrda böyle olmuşturr batınn yerine şumi vardı saygılar RENAULT F1 TEAM

  6. Şu izlediğimiz son iki seneyi göz önüne alırsak 2004 yılı için rekabet ve mücadeleden bahsetmek çok fazla abez kaçar anlatabildim mi ? …

  7. elif çivici avatarı

    gelinen noktaya bakılırsa durum iç açıcı degil reno nun ve toyota nın f1 den ayrılması taraftarların cogunu küstürecek ferrari nin ayrılması kadar olmasa da ama yine de onların da bu kurallara karşılığı biliniyor..nedir bu inat anlamıyorum..gayet geçiş de vardı rekabette vardı kimse ferrariyle mclaren çekişmesinden şikayetçi degildi 2008 de.noldu da kers mers çıkardılar takımlara paraları çar çur ettirdiler of of hepsi zincirin bi parçası f1 i zevksizleştirmeye dogru gidiyor.

  8. samet demirel avatarı
    samet demirel

    2004 te Renault ile Honda ikincilik mücadelesi veriyordu Hakan onu kastediyordur zaten millet yarış başlamadan Ferrarinin kazanacağını biliyordu ve o seneler Renault için gerçekten iyiydi Ferrari zaten şampiyon olmuştu onlarda büyük bi rekabet içinde Honda ile 2.lik savaşına girmişlerdi

  9. 2004 te ne rekabeti gördün Hakan merak ettimde ?

  10. pist dışındaki politikalar f1 ne kadar zarar verdiginin farkında degiller büyük üreticilerde ayrılırsa ne anlamı kalırki hangi takım heyecan verecek hangi takım izlenme oranlarını tavan yaptırcak.. şahsen ben f1 den yavaş yavaş sogmaya başladım artık.

  11. vay be negüzel f1 ne hale geldi honda ayrıldı renault ile toyotada ayrılırsaa geriye ne kalırrr yok brow gp yok hele bilmem ne gp olur bunada ben bakmam olur biter hepsi buu vay f1 vay nerde o 2004 2005 2006 yıllarındaki rekebet heyecan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir