2014 Sezonu Böyle Geçti – 1

yazar:

kategori: ,

2014 sezonunun başlangıcını herkes iple çekti diyebiliriz.2013’te son yarışları Vettel domine ettikten sonra herkesin aklı gelecek sezon nasıl geçecek şeklinde oldu.F1 dünyası çok yoğun bir döneme girmişti.2014 demek sadece yeni bir sezon demek değildi.Aynı zamanda yeni bir çağ demekti.Turbo V6 motorlar gelişen güç üniteleri (Frenden “Kers” ve Turbodan alınan ısı) elektronik kontrol üniteleri,Brake by wire sistemli elektronik fren ünitesi..

 

start-melb-2014-1

Sezon öncesi yapılan testlerin başladığı ilk gün tanıtılan Mercedes o gün kendini gösterdi desek yeridir.Çoğu takım pistte turlamaya çalışırken Mercedes adeta simülasyonlar yapmaktaydı.

Williams – Mercedes ortaklığı belki de Williams’a bu sezon 3.lüğü almasında en büyük etmendi.Çoğu yarışta galibiyete yaklaşsada Williams takımı yarış kazanmayı başaramadı.

Red Bull – Renault ise sezon öncesi testlerde bırakın zaman turu atmayı güç ünitesinde aşırı ısınma olmasından ötürü piste çıkış turlarını bile tamamlayamıyordu.Ama o Red Bull sezon içerisinde podyum,galibiyetler (Mekanik sorun olduğu için Ricciardo’ya hak vermeyenler olacaktır) almayı başardı.Bana göre sezonun hiç beklemediğim kadar iyi pilotu olan Ricciardo yaptığı bazı ataklarla hepimizin yarış izlerkenki zevkimizi arttırmıştır.

Akıllarda soru işareti olan Kvyat adeta beklentilerin ötesine geçerek Red Bull’da Vettel’in boşalttığı koltuğa oturmayı başardı.

 

Avustralya

dcd1415ma135

Beklendiği gibi Avustralya’ya gelirken takımlar hala öğrenme aşamasındaydı.Takımları göz önünde bulundurursak biraz önde olan bir takım varsa o da Mercedes takımıydı.

Seanslar başladı turlar atıldı.. Ama bir eksiklik vardı.Ses.. 2013 yılından bu yana özlenen en büyük şey belki de sesti.Düzlükte iç organlarımızı oynatan o sesin yerini sanki el süpürgesi gibi çıkan motorlar almıştı.Ne yalan söyleyeyim sezon bitti ama hala ben bu seslere alışamadım.

Sezonun ilk sıralama turlarını Lewis Hamilton pol pozisyonunu alarak 1. sırada tamamladı.Avustralya’da bir sürpriz vardı yerel kahraman Mark Webber’in yerini alan isim Daniel Ricciardo 2. sıraya oturdu ve Mercedes pilotlarının 1-2 yapmasını engelleyen isim oldu.Nico Rosberg 3. sırayı alan isimdi.

Islak geçen sıralama turlarının ardından kuru zeminde,bir önceki gün yağan yağmurdan azalan yol tutuşu,daha torklu araçlarla 2014’ün ilk yarışının startı verildi.

Startta Vettel güç kaybetti,Kobayashi ilk virajda Massa’ya çarptı,Hamilton turlar geçerken güç kaybeden bir diğer isim oldu.Harika sürüşüyle (Diskalifiye olan) Ricciardo yarışa heyecan kattı.Rosberg’in kazandığı yarışı Ricciardo yarıştan diskalifiye resmi olarak Magnussen 2. tamamladı..Jenson Button podyumu tamamlayan isim oldu (Her ne kadar şampanyadan tadamasada =) ).

 

Malezya

F1 Grand Prix of Malaysia - Qualifying

Mercedes pilotları kaldıkları yerden devam demişlerdi adeta.Sıralamalara birkez daha yağmur damgasını vurmuştu.Hamilton yağmur altında yeteniğini birkez daha göstermişti.Sezon başında tur bile atamayan Red Bull gene 2. sırayı almıştı ama bu sefer pilot Sebastian Vettel’di.Rosberg istikrarlı bir şekilde 3. sırayı kimseye bırakmamıştı.

Yarışı kontrol altında tutarak Hamilton kazanmış,Rosberg 2. olmuş onu Red Bull’dan Vettel takip etmişti.

will-bott-sepa-2014-4-886x590

Malezya’nın en çok ses getiren olayı ise Williams pilotları arasında geçen “Felipe,Bottas senden daha hızlı.” şeklinde geçen telsiz konuşması olmuştu.

 

Bahreyn

Belki de bu sezonun ilk gerçek kapışmasını yaşamıştık Bahreyn’de.Işıkların altında yapılan bu yarışın sıralama turlarını Nico Rosberg 1. takım arkadaşı Hamilton 2. Red Bull’un sezona damga vuran ismi Ricciardo ise 3. sırada tamamlamıştı.Ama Ricciardo ceza almıştı ve yarışa gerilerden başlamak zorunda kalmıştı.Bu yarışlara kadar Ferrari nerelerdeydi diye hatırlamayan olursa;Raikkonen 6. Alonso ise 10. sıradan yarışa başlamıştı.

hi-res-aac83fb7c09ab7a1a31b5381ea492e2f_crop_north

Işıkların altında start verildi.Mercedes pilotları apayrı bir dünyada tur atar gibiydiler.1:37.020 atan Nico Rosberg’in en hızlı turu ile 3. en hızlı turu atan Nico Hulkenberg’in hızlı turlarını kıyasladığımızda tam olarak 1.765 saniye fark vardı.

Esteban-Gutierrez

Pastor Maldonado pitten çıkarken Esteban Gutierrez’i adeta uçurarak ilk virajı dönmesini sağlamıştı.İçeri giren güvenlik aracından sonra tablo gene değişmedi.Mercedes’ler güvenlik aracından sonra uçuş moduna geçtiler ve iki takım arkadaşı birbirlerine temas edecek kadar yaklaşmalarına rağmen yarışı kazanan isim Lewis Hamilton olmuştu.Nico Rosberg istikrarlı bir şekilde 2. sırayı elde ederken onu farklı bir strateji izleyen Force – India pilotu Sergio Perez takip etti.

 

Çin

hi-res-2425fc5f9599ff3c4dd451a9fdec2c78_crop_north

Çarpışma testlerinden geçen yeni ön kanadıyla beraber Mercedes takımı buraya yeni ön kanatlarını getirerek bir adım daha attı.Zaten benim dikkatimi çeken bir taraf vardı.Mercedes motorlu araçlar 12.600 – 12.700 rpm/min (Devir/Dakika) çok rahatça çevirebiliyorlardı.Renault genel anlamda 11.500’ü geçmiyordu (Tahminimce ERS sistemi aşırı ısınmaması için böyle bir yöntem uyguluyorlardı çünkü turbodan alınan ısıyı kullanırken birkaç kez bu durumdan dolayı problem yaşadılar).Ferrari motoru 12.000 devire ulaşarak Mercedes’e en yakın olan taraftı.Ama şöyle birşey vardı araçta aerodinami eksikliği giderilememişti.

Lewis sevdiği yere pol pozisyonuna Ricciardo’nun önünde tam 0.6 saniye farkla oturmuştu.Vettel takım arkadaşını takip etmiş,Nico Rosberg 4. sırayı almıştı.

formel-1-2014-china-williams-massa-973

Yarışı kontrol eden Lewis Hamilton tam 18 saniye Nico Rosberg’e fark atarak 1. sırada tamamlamıştı.Bu sene Ferrari’ye istediğini veremese bile podyuma çıkartan isim Alonso’ydu.Ricciardo 4 Vettel 5. sıradaydı.

Buraya kadar gelmişken tabloya bakalım.İlk yarışı bitiremeyen Lewis 75 puana ulaşarak takım arkadaşı Rosberg’le arasında sadece 4 puan fark bulunmakta.

 

İspanya

Belki de araçların B versiyonunun ortaya çıktığı,kıtalar arası ülkelerden dönüp Avrupa’ya gelince yeni parçaların eklendiği ilk yarış.Çok fazla sayıda değişiklik olmuştu,bunlardan biri Stefano Domenicali Ferrari takım patronluğundan istifa etmişti.

start-m-cata-2014-21-886x590

İşin rengi belli olmuştu artık.Mercedes takımına ulaşmak neredeyse imkansızdı.Sıralamalarda Hamilton birkez daha pol pozisyonunu almasıyla sona ermiş.Nico Rosberg onu takip eden isim olmuştu.Daniel Ricciardo Mercedes pilotlarına 1 saniyeye kadar yaklaşabilen isim olmuştu.Yerel kahraman Alonso 7. sırada tam 1.9 saniye geride kalmıştı.

dpl1411my002

Lewis Hamilton ve Nico Rosberg yarışın başından sonuna kadar Mercedes takımının izin vermesiyle birlikte büyük bir mücadeleye girişmişler ve aralarında sadece 0.6 saniye farkla Lewis Hamilton kazanmıştı.Rosberg birkez daha 2. olurken 49 saniye geriden gelen Ricciardo 3. olmuştu.

Belki de sezonun en çok konuşulan yarışı olan Monako geliyordu bir sonraki yarış… Yazının 2. bölümünde görüşmek üzere herkese okuduğu için teşekkürler.


Yorumlar

“2014 Sezonu Böyle Geçti – 1” için 6 yanıt

  1. o ters duran sauber kimin abi kim uçtu öyle ya? ulan ne kaçırmısım yahu

  2. güzel bir kısa özet.devamıda güzel olacaktır.emeğine sağlık.benim dikkatimi çeken en sondaki suzie wolf un fotoğrafı oldu nedense 🙂 Allah sahibine bağışlasın derler.yani toto ya.toto wolf le birbirlerine yakışıyorlar.bir güzeli bir çirkine vermemişler yani 🙂

    1. Erdim Şevket avatarı
      Erdim Şevket

      🙂 benim profil fotoğrafimdan bahsediyorsan hayatimda olmasini istedigim kadin diyebiliriz 😉 hem ev hanimi hem de pilot anlaminda.

  3. Fotoğraf güzelmiş. 2014’ün toz yutan aracı 😛

    1. hhahaaahhaaaa amma güldüm süperdi 😀 :D…. haklısın…

  4. elinize saglik guzel yazi dizisi olmus ikinci bolumu bekliyoruz 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir