Horner: “Renault Formula 1’den Ayrılabilir”

yazar:

kategori:

Red Bull’un Takım Patronu Christian Horner, motor kurallarının şu an olduğu gibi kalması halinde Renault’nun Formula 1’den çekilebileceğini söyledi.

Renault ve Ferrari, gelecek sene sezon içerisinde gelişime izin verilmesi konusunda zorlarken Mercedes buna karşı çıkıyor. Bu iki üretici karşı hamle olarak ise 2016’da motorlarda daha radikal değişiklik için mücadele edeceklerini söylüyorlar.

Horner geçtiğimiz günlerde çift turbo ve daha basitleştirilmiş motor teklifinde bulunmuş, bu teklif FIA başkanı tarafından “saçma” olarak nitelendirilmişti.

Horner “Gelişim harcamaları bu şekilde kalırsa yeni üreticileri spora çekemeyiz ve mevcut üreticileri de spordan dışarı itebiliriz.”

“Küresel anlamda izlenme oranları ve ilgi azaldı. Bu motorlar en iyi yarış motorları değil.”

“2016’da bu şekilde kalmamalı. Enerji yönetimiyle ilgili sürücülerle olan iletişim azaltılmalı. Aracı süren yine sürücü olmalı.” dedi.


Yorumlar

“Horner: “Renault Formula 1’den Ayrılabilir”” için 28 yanıt

  1. Ya bu Horner tam yahudı tuccarları gıbı cok cakal elındekı kartların tamamını oynamaktan cekınmıyor zaten redbullun basarısınıda getıren (kotu olsada) bu zihniyet ama kurtlar sofrasında kalmak ıcın bu normal gelıyor bana spora olan ılgıden bahsetmıssınde horner 4 sezon domıne ederken hıc bu ılgılının azalıp artığından bahsetmıyordun!!! Ha nasıl olsa yıne mukemmel şasi ve ortalama bı motorla iişi kotarırız dedınız ama Mercedes tüm planları alt ust ettı sımdı ağlama zamanı sampiyonken bile ağliyordunu Kimi 2013te Melborneyi kazanınca yok Pirelliyle anlaşmışlar yok ole yok bole dıye dıye yaptığınızı gorduk en sonunda ne yapıp edıp Pirelliyi hizaya cektınız ve Silverstone da guzel bi oyun oynadınız semeresınıde sezon sonu serıye bağlayarak aldını helal olsun valla ben bişey demiyorum bu adama !!!

  2. Horner çıkıp Renault çekilebilir diyemez. Renault adına konuşmuş da olamaz. Bence kendi adına konuşuyor. Renault bir şekilde çekilirse Red Bull’a kimse motor vermez de ondan korkuyor.

    Kim bilir, Mclaren projesi başarısız olursa Honda pilotunu da alıp gidebilir 😀

    1. Sizde 2 üreticili muhteşem sezonu izlemeye devam edersiniz.Bundan mutlu oluyorsunuz galiba.

  3. Sulonso (Alonso nereye ben oraya) avatarı
    Sulonso (Alonso nereye ben oraya)

    Güle güle!

  4. Sanırım bu durumu Renault’un ağzından Horner söylüyor. Anlaşmalar imzalayan ve istekte bulunan bir marka için durum belki daha anlaşılabilir durumda. Hakeza Redbull’un da bu düzey bir Renault motoruna tahammülü yok. 1 seneyi en başından çöpe atmak ağır gelir böyle bir etkin dönem içinde olan şirkete. İşler iyi gitmediğinde durumun aleyhlerine olacağını öngöremediler malesef reklam algısıyla aptalca düşünüyorlar. Mercedes de hakeza aynı, durumu öngöremiyor işler şimdi iyi tersine dönerse ne olacak veya bundan ne kadar etki-tepki elde edilebilir ki. Redbull 4 yıl üst üste şampiyon oldu çoğunluğunda ezici yarışlar sergiledi hissi sebebi malum nedenlerle dünyayı, dünyalarını değiştiremedi. Şu dönem bundan farklı olsaydı böyle mi olurdu birkaç yarışta bile Jacques, Panis, Minardi, Sauber, bar gibi adamlar taraftar kazanmışken ciddi bir taraftar topluluğu mutlaka oluşurdu. Mercedes de aynı şekilde bundan çok daha güçlü, sesli ve ruhlu motorlarla elde edilecek az bir başarının dahi daha önemli, hedefledikleri tanıtıma uygun olacağını öngöremiyor. Son dönemde markanın sport dünyasında hatırı sayılır anılmasının en önemli nedeni geliştirdikleri basit, dayanıklı, yeterli V12 ve V8 motorlarıdır. Bu dünya sallamıyor 1.4 ödüllü turbo dizel motorları, basının kenar köşe muhabbetlerinde bir yere kadar önemli oluyor. AMG bileşkesinden önce motor yönü kulvarda pek sallanmıyordu. Bu fırsatları her zaman yakalayamazlar. Mclaren üzerinden dağıttıkları motorla bu günlerinde yine başarılı olurlardı.
    İşin asıl absürt tarafı bu dönüşüme ilk hazırlanan hatta bırak 6 silindiri V4’e bastıran markanın bugün heryönden yerin dibine batması.

    Son günlerde en gerçekçi ve doğru fikirler sadece Horner’dan geliyor daha önce de Adrian ve Mr. Brawn dan geliyor olmasıyla grid etkili yorumlarda zaten hint fakirini oynuyor. FIA’nın başında ki ismin çocukça saçma demesinin imza attıkları saçmalıklara yapılan düzeltici fikirler ayarında birşey yapamamasından ileri geliyor olmalı. Herşeye rağmen Renault ve Ferrari’nin çıkıntılık da olsa isteklerini dinleyip Mercedes’i sallamamak gerekiyordu. Birşeylerin değişmesi adına elimizde ki tüm ümit bundan ibaret. FIA’nın global heyete ilk defa götürdüğü yamukluk olmaz nede olsa.
    Şirketler artık eskisi gibi müşterilerini sallamıyorlar.
    Ne yaparlarsa o, ne ortaya koyarlarsa en iyisidir bunu mühendis beyinlere bile yediriyorlar ya işte başarı asıl burada.

    1. Atık Formula 1’den binek otomobillere eskiden olduğu kadar çok teknoloji transferi yapılmıyor gibi görünse de, büyük üreticiler küçük motorları geliştirme taraftarı.
      Şöyle bir örnekten başlayayım;
      90’lı yıllar ve öncesinde her tarafta arkadaş çekişli otomobillere rastlamak mümkündü. Çekiş aksı arkada bulunan araçları kullanmak -günümüz sürücüleri her ne kadar aksini iddia etse de- daha güvenlidir.
      Elbette ki dezavantajları da bulunan bir sistemdir ancak bunlar önden çekişli araçların dezavantajları kadar çok değil.
      Oysa ki üreticiler aradaki şaft ve diğer aktarma organlarının büyük bölümünü ortadan kaldıran ve üretim maliyeti arkadan çekiş sistemine göre çok daha ucuz olan önden çekiş sistemini tercih ettiler. Yıllarca bizlere bu sistemin faydalarını anlattılar. Kullanım kolaylığından bahsettiler.
      Ancak elbette ki asıl neden para idi.. Asıl neden her zaman paradır!
      Günümüzde binek otomobillerde kullanılan yüksek güç üreten küçük hacimli motorların ya da hybid sistemlerin ortaya çıkış nedeni aynı. Doğaya saygıdan, emisyon oranlarını önemsediklerinden değil.
      Bizlere bu araçların doğaya daha saygılı ve daha az yakıt tüketimine sahip olduğu söyleniyor.
      Ancak bu araçları kullanıyor ve görüyorum ki bir çoğu daha az yakıt tüketme vaadini yerine getiremiyor.
      Nispeten daha az tüketen araçlar için de aradaki farkı sağolsun akaryakıt fiyatlarımız kapatıyor.
      Ancak üreticiler amaçlarına ulaşıyorlar. Bu yüzdendir ki Formula 1’de saçma olarak nitelediğimiz motorları uzun süre daha göreceğimiz kanaatindeyim. Çünkü motor üreticileri yaptıkları yatırımları geri kazanmak isteyecekler. Bu gerçekleşene kadar sırayla şampiyonluklar “alacaklardır!”
      Sonrasında ise aynı üreticilerden daha “yarışçı” motorları destekliyoruz şeklindeki haberleri sunarız sizlere! 🙂

      1. F1 gercek dunyadan kopamaz.Once ucak benzini yasaklandi.Sonra kursunlu benzin.En son oktan kisitlanmisti.Mumkun oldugunca istasyonda satilan benzine yakin olmasi isteniyor.
        Egsoz emisyon normlari ureticileri sikistiriyor.Filo tuketimi diye bir kavram var.Araclardan ek vergi aliniyor
        Ferrari Califirnia’yi turbo yapti.458 de turbo oluyor.Porsche tum modelleri turbo yapiyor.
        Yani o devir bitti.F1 nascar gibi low tech gidemez.
        Teknoloji aktarimina gelince normal otomobiller artik daha ileri durumda.
        Arabalarin sessizligini bende sevmiyorum.

        1. Kardeşim sana da sorum. Gerçek dünyadan kopamaz ise halen yüksek performans motorları, supercar motorları neden V12 ve Charged V8 olarak dokülüyor?
          F1 de ki yakıt ve yağların becerisini otomobiliniz için her hangi bir istasyondan en pahalı yakıtı seçerek alabiliyor muyuz?
          F1 zirve ve maddi ölçeklerle de büyük kapışma ise Indycar, Dragster JP yakıtlarla nasıl yürüyebiliyordu F1’in parası daha mı az?
          F1’de ki aero’ya gerçek dünya kıyasıyla nereden bakmalıyız?
          Ferrari yollarda ki en iyi aero’lu araçları üretebiliyorken neden F1’de aero yönüyle sürünüyor?

          Gençler sizlerden çok şey öğrenecek inanın.

      2. Formula 1 ‘den eskiden beri (çok çok eskiye gitmeden hani 🙂 ) direk yada hızlı bir ivmeyle endirek binek otomobillere transfer olan teknolojileri sayar mısınız?
        F1 teknoloji labaratuarı mıdır? yoksa teknoloji labaratuarlarının arenası mıdır?
        F1 teknolojinin geliştirme merkezi ise Kers, Ers gibi mgu ünitelerin gelişim-uygulama zamanı ile küçük hacimli turbolu motorların uygulama zamanlarını ve dahi sektör genelliğine göre kıyaslar mısınız?

        🙂
        Geri kalan hepsine 5k +
        özellikle şu rwd konusunu çok tartıştık çok kişiye anlatamadım dh üzerinden çok yarım mühendis ile diyalogu devam ettirdik.

      3. Şimdi hibride geçiyorlar, çünkü böyle giderse Euro V, VI gidecek ve turbo küçük hacim de sınırların dışında kalacak. Adamlar bunu farkediyorlar, şimdiden üzerimizde test yapıyorlar.

        1. Gundemde olan euro VII duydugum kadariyla euro X a kadar hesap kitaplari hazir.
          Adi ustunde euro…. judo uso değil:-) digerlerine de yazik bizle beraber.

    2. Motorlar V4 mü olacaktı? Yoksa sıralı 4 mü? Biliyor musun?

      Devir sınırı da 12k olacaktı ama 15k yapıp akış sınırı koydular.

      1. I4 olacakti yanlış yazmışım.
        Aynen. Asil mesele bu adamlar bu akis limitiyle isin bu raddeye dusecegini ongoremediler mi yoksa danisikli dovus mu var.

  5. Üretici de üretici , bu motor fiyatları vs. yüzünden gidecek müşteri takımlarını takan yok ! Force India ‘ya varana kadar herkes çile çekiyor bunlar hala şekil kurallar koyalım da VW falan gelsin derdinde .

  6. Mercedes gerçekten çok korkak bir takım

    sırf red bull bizi yener diye adamlara motor vermiyorlar lotusa ve williamssa ver ama red bulla verme

    sebep

    korkmak

    renault ve ferrari bu konuda kesinlikle haklılar kurallar değişsin ama ferrari ve renault aleyhine değişmesin bu seferde mercedes geride kalır bu üçünün ve hondanın eşit şartlarda rekabet edeceği kurallar olmalı gri alan açılmalı

    bu sene neydi ya bi gram zevk alamadık vermişler hamiltonla rosberge altında 1 saniye araç açık ara bütün yarışları kazandılar dayanıklılık sorunları yaşamasalar riccardo bu sene kazanamazdı formula 1 tarihinin belkide en baskın aracı bu mercedesti

    önümüzdeki sene bu şekilde mercedes üstünlük sağlarsa sene sonunda renault ve ferrari formula 1 den çekilir mercedeste görür hanyayı konyayı

    4 sene red bullu mal gibi izledik şimdide mercedes te sıra ratingler düşüyor izleyici kaybediliyor
    daha heyacanlı sezonlar izlemek varken mal gibi sezonlar izliyoruz

    1. Lewis-Hamilton avatarı
      Lewis-Hamilton

      Mercedes Redbull’a motor vermek istiyordu ama o zamanlar McLaren bunu engelledi.

      Bu sene zevk alamamışın 4 sene boyunca Redbull’u nasıl izledin o zaman.

      Reno ve Ferrari’nin çekilmez sadece lobi yapmaya çalışıyorlar.

      Yazdıklarımdan sonra sana tavsiye bilmediğin şeyler hakkında yorum yapma!

      1. Ferrari ve Renault neden çekilmez? Neye dayanarak konuşuyorsun.Çekilme ihtimali bile Fia’yı korkutur.

        1. Lewis-Hamilton avatarı
          Lewis-Hamilton

          Çünkü en büyük pazar yeri.

          Çekilme ihtimali FİA’yı bile korkutur demişin.

          FİA’nın umrunda bile olmaz bu tehditler sadece BAY E’ye korku verir o da FİA’ya baskı yapar kurallar değişir.

          1. Onur Gentas avatarı

            Sizin burada çıkıpta Renault ve Ferrari’nin F1’den çekilmesinden bahsederken, Mercedes’in Red Bull’a motor vermesini desteklemeniz biraz ilginç olmuş açıkçası. Doğru düzgün Renault motoru kullanan takım kalmamışken Red Bull’da Mercedes motoruna geçerse Renault’nun da F1’de kalmasının pek anlamı kalmaz.

        2. Renault çekilebilir. Daha önce bunu yaptılar. Ferrari çekilemez. Olur da çekilirlerse bir daha spor araç satamazlar. SUV yaparlar 😀

      2. dostum geçmişte mc laren faktörü var diyosun peki şimdi neden vermiyor mercedes geçen horner açıklama yaptı mercedes bizi motor vermez diye adamlar istiyor mercedes vermiyoran itibari ile sebep bence gerçekten korkmak tersi durumda olsa belki red bull vermez ferrari vermez senin anlayacağın formula 1 tamamen çıkar üzerine kurulu kimse rekabet istemiyor kuralları kendi lehlerine çevirip sadece kendileri üstün olmak istiyorlar geçmişte red bull yaptı şimdi sıra mercedeste sonra belki bu ferrariye geçer bu durum izleyiciyi sıkıyor bizler rekabet istiyoruz

        1. Lewis-Hamilton avatarı
          Lewis-Hamilton

          Evet bu yorumuna katılıyorum çıkar meselesi.

  7. Biturbo nun sese olan katkısı sadece çiuv çiuvv sesının bırazdaha fazla cıkmasını saglar, yoksa egzostan gelecek sese etkısı olmayacaktır. Performans olarak pektabı artıs olacaktır..

  8. Horner haklı.Çekilirlerse F1 adına hiç iyi olmaz.3 üretici kalır ve Ferrari’de aynı tehditi yapabilir.Fia Mercedes’e resti çeker 2 sene sonra.

  9. Horner hakli bence. Ama asil sorun yakit ikmalinin yasak olması olabilir bana kalirsa

  10. Lewis-Hamilton avatarı
    Lewis-Hamilton

    ahahahahah klasik Montezemolo lafı.

    Çekiliriz.

    1. Alayına giderrr ulaaaa…. 😀 😀

  11. Murat Aksoy avatarı

    Twin Turbo gayet efektif bir yaklaşım. Yüksek devrilerdeki ses tatmin edici olabilir ve performans olarak şu amdan daha iyi olacağı garanti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir