2010'da Yakıt İkmâli Yasağı Aynen Kalıyor

yazar:

kategori:

FIA ve FOTA arasında barışın sağlanmasının ardından 2010 için düzenlenen kuralların bir kenara bırakılıp bu sezonkilerin devam etmesine karar verilmişti ama kaynaklardan alınan bilgilere göre yakıt ikmâlinin kaldırılması gelecek sene yürürlüğe girecek.

Bir FOTA kaynağı, 2010 kurallarında ne gibi değişiklik ihtiyaçları olduğu konusunda çalışmaların devam ettiği doğruladı. Kaynağa göre bu değişikliklerden yakıt ikmâli ön planda.

Kaynak: “Kurallarda, herkesin oybirliği ile kabul edeceği bazı iyileştirmeler olacak. Bu, yakıt ikmâli ve bazı başka bir kaç şey ile ilgili olacak; önümüzdeki bir iki hafta içinde de tamamlanması gerekiyor.”

Takımlar, pit ekipmanlarını dünyanın dört bir yanına taşırken harcadıkları paralar nedeniyle yakıt ikmâlinden vazgeçmeyi gözden geçiriyordu.


Yorumlar

  1. Son konuşulanlar üzerine biraz erken gibi ama yinede konu ile ilgili yazayım.
    FOTA, dediği gibi 90'ların başlarına çekmeye çalışıyor maliyetleri. O dönemlerde yakıt ikmalsiz yarışıldı ve çokda güzel şeyler gördük. O kadar kötü olarak bakmayın buna ve şuanki yapı ile kıyaslamayın. İkmalsiz yarışılabiliniyor yapılamayacak olan şey tek lastik ile yarışmak. Aslında iyi düşünürseniz bulabilirsiniz bu ikmal konusu çok ciddi tasarruf sağlar. Sadece pompa düzeneklerini bile kıyaslayın kafanızda bir normal bir pompa ile yakıt doldurmanın masrafını düşünün birde o sadece hortumunu gördüğünüz yapıda 2 ana ve yedek hortum ve background'unu. Burada bir çok mekanik ve elektronik parça var ve epeyde büyükler. Ayrıca konu sadece hortumlar ile yakıt tankerleride değil, tankerler tabiki büyük bir önem arzediyor fakat hesaplamaları yapan dev sunucular, pompa filtre sistemleri basınç sistemleri artı bir çok yarışa yakıt ve karışımları sağlayan firmaların dev yapılarıda taşınıyor. Lastik üretici gibi onlarda beraber oluyorlar. Birde sanıyorum ki karışım eşitliği getirmek istiyorlar bundan dolayı. Buradan sağlanabilecek tasarrufla diğer taraflara yatırımlar yönlendirilebilir. Benim anladığım şey ciddi olarak araçları 90 lı yıllardaki o has F1 araçlarına benzetmek istiyorlar ve ben bunu canı gönülden istiyorum.

  2. yakıt ikmali yapmadın diyelim araca benzini doldurup mu pistten piste tasicaklar anlamadim ki o aletler her zaman gerekli yarisa cikmadan once doldurucaksin o zaman.. sene basinda doldursunlar araci bari tum sene ayni yakitla gitsinler=)garip değil mi ya ve lastik dayanir mi pit olmadan be unufak olur..

  3. arada boşa falan sallarlar heralde…

  4. • Mc Laren²  avatarı
    • Mc Laren²

    dogrusu ben yakıt yuklerinin acıklanmasını dogru buluyorum. boş boş konusanlar azaldı.kim hızlı kim yavas . kim hafif oldugu halde birşey yapamıyor belli oluyor.
    Ayrıca 2010 dada pite olucaktır. Lastik yapısı değişmiyor galiba

  5. • Mc Laren²  avatarı
    • Mc Laren²

    dogrusu ben yakıt yuklerinin acıklanmasını dogru buluyorum. boş boş konusanlar azaldı.kim hızlı kim yavas . kim hafif oldugu halde birşey yapamıyor belli oluyor.
    Ayrıca 2010 dada pite olucaktır. Lastik yapısı değişmiyor galiba

  6. elif çivici avatarı

    yani sağolun saçma kural tasarınızı 2010 a geçirmiceksiniz de f1 in en önem li 2 unsuru hız ve stratejiyi mahvediyosunuz..önce yakıt yüklerini açıkladınız cumartesinden yarışın sonucunu cıkarmak zor olmadı şimdi deböyle bir kural koyuyorsunuz…insanların merak duygusunu da yok e diyorsunuz agız tadıyla keyifli yarışlar izlemek istiyoruz

  7. • Mc Laren²  avatarı
    • Mc Laren²

    yakıt ihmalinde bilinmeyen çok eşy var anlasılan. yakıtı oylede tasıyorsun boylede.Sonucta sen araca yine yakıt koyacaksın koyarken diğer ekipmanlara ihtiyacın olacak.
    Ayrıca bu araç başta sona bu depoyla giderse çok şey değişir.Zevkide olur tabi ama aracı bu haliyle bu kurala ayarlamak zor.

  8. F1 in en önemli parçalarından biri olan stratejiyi yok etmek demek bu pit stopları beklerdik orda az çok heyecan yaşardık artık oda yok böyle şey olur mu ya yazık gerçekten

  9. stratejıyı öldürüyolar ya olmaz böyle iyice Gp2 ye donuyo f1 bnce son derece yanlıs

  10. bunlar yaşlandı ne yapacaklarını bılmez hale geldi arbaların ardından bundan boyle sırf ateş kıvılcım çıkar artık

  11. ve muhtemelen, yarışın başında hızlı olan araç, yarışın sonlarına doğru hızını diğer araçlara göre kaybedebilir, 200 kiloluk bir fark olucak, ne kadar iyi set-up yaparsanız yapın bu kadar büyük bir değişkeni optimize etmek mümkün olmaz, aslında strateji de tam da burda devreye girecek, ağır yakıt yüküyle hızlı giden bir araç mı tasarlanmalı yoksa hafifken hızlı olabilen bir araç mı? yani strateji yine var ama farklı bir alanda ve farklı bir şekilde

  12. araçların arkasına bide benzin tankeri takarlar artıkk

  13. yarışın başında araçlar 800 kilo civarı olacak, motorlar 1000 hp olsa bile yine bu seneki kadar hızlı olamazlar, motorlar dondurulmuş olduğu için daha az yakan motor üretmek de imkansız olduğu için bu durumdan avantaj sağlamak için tek nokta deponun akıllıca tasarlanması olacak gibi görünüyor

  14. samet demirel avatarı
    samet demirel

    Her Şeyi geçtim yarışlar kısalacak yarışta yakıt ikmali yasaklanacağı için bu araçların depoları 305 km kaldıracak benzin almıyorlarki

  15. motor gelişimine müsade yok, 18 bin devir sınırlı motorlar ve yarışın başında 700 kg ı geçip 800 kg a yaklaşacak olan araçlar… Tamam masrafları kıscaksınız da, Gp2 araçlarına geçileceksiniz yakında farkında mısınız !?

  16. Şimdi önümüzdeki sene daha çok performans ve güç üreten ama buna paralel olarakta daha az yakıt tüketen motor geliştirmek zorunda kalacak takımlar.Öyleya 10 Lt yakıt 0.2-3 saniye kaybettiriyo tur başına.Sonra FİA diyecekki yav çok tepki var bu sistem olmadı yakıt ikmali serbest denilip tekrar eski sisteme dönmek ister.Ve yeniden başka motor geliştir.Kers olayında olduğu gibi olmasın yani bu işin sonu.

  17. İnşallah hepiniz yolda kalırsınız.Bu nasıl bi kuraldır ya!Yarışın yarısı bariz şekilde yavaş geçecek.Son turlarda yakıt tasarrufu yapanları görürsek hiç şaşırmam.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir