Mosley, Yeniden Adaylık Konusunda "Zorlanıyor"

yazar:

kategori:

FIA başkanı Max Mosley sporun yönetim kurulunun diğer üyelerinden yeniden seçilme konusunda baskı altında olduğunu ifade etti ve Formula 1 Takımlar Birliği (FOTA) başkanı Luca di Montezemolo’dan perşembe günü özür dilemesi konusundaki isteği ile ilgili olarak beklentisinin olmadığını söyledi.

Mail on Sunday ile röportajında konuşan Mosley, ekim ayında adaylıktan çekilmeyi tercih edecekken, Formula 1’in otomobil üreticileri ile olan tartışmada ne istenirse istensin yapmaya hazır olduğunu söyledi.

” Ben ölmeden mezarımda dans ederek hata yaptılar. Burada çok uzun süre yaşarken benim öldüğümle ve gömüldüğümle ilgili iddialar ortaya atmaları takımlar için iyi olmadı. Şu anda dünyanın her yerinden yeniden aday olmam konusunda baskı altındayım. Açıkcası bunu istemiyorum. Birazcık yaşlandığımı hissediyorum.”

” Bu işe başladığımda genç Formula 1 pilotlarının babası olacak kadar yaşlıydım; artık bugün yarışan bazı pilotların büyük babası olabilecek kadar yaşlıyım. Yaşlı olmadığımı hissetsem de, onlar için çok yaşlı görünüyorum. Bu açıdan bazıları için kesinlikle yeni birisine ihtiyaç var.”

” Genellikle, 16 yıl boyunca bir şeyler yaptığınızda, benim yaptığım gibi, durma zamanı gelmiştir. Yıpranıyorsunuz. Gerçekten durmak istiyorum. Fakat otomobil endüstrisi ile çok büyük tartışmalar olacaksa, örneğin, FOTA takımlarıyla, durmayacağım. Ne yapmam gerekiyorsa onu yapacağım. Mücadeleden kaçmak benim doğamda yok.”

Mosley, Formula 1 haklarının sahibi Bernie Ecclestone ve di Montezemolo geçtiğimiz çarşamba bütçe sınırı konusundaki tartışmaları ve 2010 yılında yeni bir seri kurma konusundaki tehditi sonlandırma konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Mosley de aynı zamanda yeniden aday olmayacağını bildirdi. Fakat Mosley, FOTA takım patronlarının basın açıklamasına sinirlendi ve kendisinin otruduğu yerden yönettiği ve bir ‘diktatör’ olarak gösterildiğini söyledi. Mosley ayrıca, Michel Boeri’nin ekim ayına kadar FIA’nın F1 ile ilgili bölümünde Mosley’in rolünü üstlenebileceği teklifine de sinirlendi.

Mosley perşembe günü FOTA basın toplantısında di Montezemolo’nun özür dilemesi konusunda bir mektup yolladı fakat henüz bir yanıt gelmedi.

” Luca’nın özür dilemesini ya da izlediği yoldan vazgeçeceğini gerçekten beklemiyorum. Hala, diğer taraftan, motorsporları dünyasındaki hiçkimse onu ciddiye almadı. İtalyanlar’ın ‘bella figura’ diye adlandırdıkları figür gibi görünüyor. Fiat’ın başkanı fakat gerçekten işleri yürüten kişi Sergio Marchionne ve Luca’yı çok ciddiye aldığını sanmıyorum.”

” di Montezemolo uluslararası bir şeyler toplayıp ortaya çıktığında mesela Britanya’daki insanlar bunu okuyor ve inanmaya eğilimli oluyorlar ve FOTA, Boeri’nin benim yerime geçeceği konusunu saçma bulduğunu söylediğinde buna inanılıyor. Her şeyi ortaya dökecek şeye sahibiz ve takımların yaptığımız anlaşma için geri gelecekleri düşünüyorum. Yaptığımız anlaşmayı elimde tuttuğumda mutlu olacağım. Monaco’daki ofisimde FIA ile ilgili konularda çalışıyorum. Alışılagelmiş bir iş.”

Mosley diktatör gibi davrandığı konusundaki söylentilerin ‘saçma’ olduğunu düşünüyor ve kararların Dünya Motor Sporlar Konseyi tarafından alındığını söylüyor. Mosley ayrıca ofisinden feragât edebileceği konusuna da özel olarak açıklık getirdi.

” Söylenenler tamamen yalan. Açıkcası çok sinir bozucu ve bu yalnızca benim için değil. Başkanın kim olması gerektiği ve ne yapması gerektiğini FIA üyesi olan otomobil üreticileri belirliyor gibi bir izlenim oluşuyor. Kargaşaya neden oluyor. Bir yılda yapılanları onaylayan FIA’ya ait 132 ülke genel kuruluna sahibiz.”

” Yapılanlardan mutlu olmayan birileri varsa, bunu söylemeleri ve oy vermeleri gerekiyor. Bunu söyleyecek yetkim yok. Yalnızca Dünya Motor Sporları Konseyi tarafından alınan kararları uygulama konusunda yetkim var.”

Röportajda ayıca Mosley hayatının son iki yılının çok zor olduğunu kabul etti. Fakat oğlunun ölümü ve geçen yıl ortaya çıkan özel hayatı ile ilgili büyük skandala rağmen FIA başkanlığından uzaklaşmadığnı tehdit altında organizasyonun bağımsızlığını anladığını söyledi.

” Son on altı ay zordu. Her zaman gizli bir şekilde sakladığınız hayatınızın bir bölümü bazıları tarafından açığa vurulunca bu korkunç oluyor ve gazetelerin manşetlerinde yer alıyorsunuz. Hala açıkcası oğlumun ölümü en kötüsüydü. Karşılaştırma yaparsak benim di Montezemolo ile olan tartışmam saçma.”

” Bununla birlikte otomobil endüstrisi tarafından istenmediğim yer olarak görülen başkanlık ofisinden ayrılmak istemiyorum. Eğer bu etki tamamen dağılmazsa, kulüpler tekrar aday olmama sebat gösterecekler.”

” Bu yüzden bu noktaya gelmeden dağılacağını büyük bir istekle umuyorum ve bir başkası için ellerin kalması zamanı geldiğinde, bu üzücü olmayacak, ferahlama olacak.”


Yorumlar

  1. Tercüme ile ilgili sorun nedir acaba?

  2. Yılmaz M. Güler avatarı
    Yılmaz M. Güler

    bunu kim tercüme etti Allah aşkına?

  3. ben kalmasını istiyorum en azından bazı şeyleri doğru söylüyor sonuçta mclareni ferrari,yi bu seviyeye getiren fia,dır belki fia kurulmasaydı bu kadar popüler olmazdı yani kuralları fia,nın koyması gayet normal (bence) yanlış anlaşılmasın

  4. elif çivici avatarı

    ksinlikle öyle tolga:D

  5. You must be kiddin with me…!

  6. git lan artık adi herif.

  7. Ahmet  Keleş avatarı

    bu adam işleri bir katakulliye getirecek gene inşallah takımlar erken uyanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir