Derin Formula 1 (2009-2014)

Formula1’in şeffaf olmadığı, gizli güç savaşlarının gölgesinde, güçlülerin güdümünde kaldığı yıllarca konuşulagelmiştir. Schumacher döneminde FIArari şeklinde kendine vücut bulan bu olgu, 2006 sezonunda özellikle Renault F1 takımını geriye götüren-Kütle amortisörü sisteminin yasaklanması, Bridgestone zorunluluğu getirilmesi ve motor kurallarının önceden rakiplerce biliniyor oluşu vs.- gelişmeler bu söylentileri daha da alevlendirmişti. 2009 kural değişikliğinin büyükleri durdurmak adına yapıldığını savunanlara, 2014 değişikliklerinin Red Bull takımını durdurmak için yapıldığını savunanlar eklendi. Ben de bu yazımda kendi argümanlarımla 2009 ve 2014 değişiklilerini ele almaya çalıştım.

Öncelikle argümanlarım maalesef iddia boyutunda kalacak ve muhakemesi kendi zihinlerinizin meşgalesi olacaktır. Yazımın baş kahramanı elbet tabi Daimler grubu olacak, Renault ve Red Bull desteğiyle devam edecektir. Ama önce 2009 sezonu öncesine geri dönüp bazı takımların durumlarına birlikte göz atalım:

f1-bez-bmw-sauber_945,12550

BMW SAUBER: Sezona bomba gibi girmesi beklenen, KERS sistemini en çok isteyen yeni sezon kurallarına en çok kafa yoran ekiplerdendi. Sonuç hüsran oldu ve sezon sonunda ekip sporu bıraktı.

dgb0919jan44

Renault: Alonso’nun gelişi ve Bridgestone lastiklerinin bilinir hale gelişiyle takımın bu sezonda yeniden şampiyon olabileceği ve hatta Alonso’nun sırf bu amaç uğruna ciddi kilolar vererek sezon öncesine damga vurduğu herkesin malumudur.Sonuç hüsran oldu ve takım sene sonunda sporu bıraktı.

japonya-grand-prix-04-10-2009-78

Ferrari ve Mc Laren: Hemen hemen tüm sezonlarda bu ikiliden biri oyunun içinde olduğundan yine öyle olacağı hatta devasa kaynaklarıyla farkı daha da açacakları konuşuldu. Olmadı olamadı değişikliklerden bu yana tek şampiyonluk gelmedi.

resize

Toyota: Formula 1’e en çok kaynak aktaran ekip olan Toyota, 2009 sezonuna çok iyi başlasa da dengesiz performansları ve başarı elde edememeleri hüsran yarattı ve takım sporu bıraktı. Rüzgar tünelleri hala bir çok takımın rüyası durumunda.

honda-f1-va-fi-salvata-pretul-se-va-numi-brackley-8943b3c9872062f5c-920-0-1-95-0

Honda: İşte dananın kuyruğunu koparacak benim en güçlü argümanımı oluşturacak bu takım üzerinde durmak istiyorum. 2007 sezonunda çuvallayan Japonlar sistematik düşünerek tüm kaynaklarını bu değişime ayırmıştı kers üzerine en çok çalışan ekiplerden de biriydi. Button’ın yanına iyi bir pilot getirmek konusunda isteklilerdi ve Alonso rüyasının 2009 sezonunda gerçekleşebileceği konuşuluyordu. Çalışmalar o kadar iyi ve yerindeydi ki Button rakiplerin getirdiği güncellemelerin kendilerinin deneyip başarısız oldukları şeyler olduğunu dahi açıklamıştı.

Buraya kadar güllük gülistanlık olan hikayenin devamı benim asıl soru işaretlerinin kaynağını teşkil etmiştir. Bunca çaba, kaynak yatırım en başarılı olunacağı anda neden terkedilmişti? Götürü kısmı bitmişken, kim getiriden vazgeçebilirdi ki? Burada benim fikrimce büyük bir oyun söz konusuydu. Birincisi Honda yönetimi bir şekilde projenin kötü gittiğine başarısız olunacağına inandırıldı. İkincisi takımın kazanması için kural bazında tavizler verildi ve takım değer üstüne değer kazandı. Üçüncüsü değer kazanan takım büyük paralar karşılığında Daimler grubuna satıldı. Kısaca olan ranttı arkadaşlar hem de ne rant! Bay E, Brawn ve çok daha fazlası bu işten karlarla çıktılar. Ve bu satışın 2014 yılına büyük etkisi oldu buna 2014 bölümünde değineceğim.

2009’a devam edelim. Çift katmanlı difizör! Evet bütün gücünü bu sezona ayıran BMW’nin, sporun düayeni Mc laren ve Ferrari’nin aerodinami gurusu Newey’in. 2 kez şampiyon olan Renault ekibinin aklına gelmeyen o muhteşem buluş(!) Arkadaşlar tek bir takım bunu akıl etse dehalık vs diyebilirsiniz ancak bir diğer para babası Toyota’nın ağzına bir parmak bal mahiyetinde olan bu olayın bir diğer değer kazanması istenen Williams’ın dahiane fikri olması size mantıklı geliyor mu? Ki o Williams’ın 2014 bağını da 2014 bölümünde açıklamaya çalışacağım.

Brawn-GP-rear-diffuser_2018245O harika buluş bir süre sonra diğerlerince kopyalandı ve RBR ile Mc Laren oyuna dahil oldu. Sene sonunda ise o şaibeli satış gerçekleşti.

c9f8c553a62de56aaa78794a5d385d44c76c6b4b115282c497f9e58a789356c9_facebook

Gelelim 2014 sezonu öncesine: benim tezim bu sezonun 2009’daki satışın bir şartı olduğu yönünde o malum testler, kuralların tam da Mercedes istekleri biçiminde tezahürü bir sürpriz olamayacak denli büyüktür. 2014 kuralları öncesi sesi en çok çıkan ekip Renault’tu zira küçük motorlardaki, Turbo motorlardaki başarısını kar elde edecek biçimde geliştirmeye çalışıyordu. RBR’den para alamıyordu. Lotus’a anlaşma dahilinde ucuz motor veriyordu. Williams ayrılacaktı, Caterham’dan gelecek para da koskoca F1 için fazlasıyla azdı. Renault bu aşamada piyon vazifesini gördü. Perde önünde her şey Renault istedi şeklinde gözükecek; sahne gerisinde Mercedes istekleri kural haline gelecekti. Ferrari ise ilk günden beri karşı olmasına rağmen eski gücünden oldukça uzak olduğundan etliye sütlüye karışmıyor karışamıyordu.

Mercedes-V6-power-unit-video

Renault motorlarının güç dezavantajına rağmen çekiş,  yakıt ve soğutmada ciddi avantajı vardı. Yakıt akışı ile yakıt avantajı, diğer kurallarla da çekiş avantajı elinden alındı.Elektronik sistemlerin devreye girişi ve ERS sistemiyle de güçsüz olduğu alanlarla donatıldı. Aslında Renault Ferrari’ye karşı galip geldi daha iyi bir motor yapabildi ancak oynanan oyunu göremeyerek Mercedesin oyuncağı halini aldı.

Yine Williams’ın 2009’da olduğu gibi 2014’te değerlenmesi manidardı. Totto Wolff’un Williams hisselerinin değer kazanması eşinin orada yarışması irdelenmelidir. Bakın Brawn takımı nasıl değer kazandıysa dibe vurmuş Wİlliams hisseleri de öyle değer kazanmıştır. Brawn’ın pozisyonunda bu kez Wolff oturmaktadır. Aynı rant oyunu aynı şekilde sahnelenmektedir.

Formula One World Championship, Rd3, Chinese Grand Prix Practice, Shanghai, China, Friday 13 April 2012.

Tüm bunların ışığında 2009 ve 2014 değişiklileri benim nazarımda şaibelidir. Argümanlarım özetle bunlardır. Maalesef F1 şeffaflıktan uzak. güç oyunları şeklinde tezahür etmektedir. Dileğim bu oyunların sona erdiği adilane sezonlara gebe bir spor olsa da bu kadae büyük paraların döndüğü bu camiada bunun imkansıza yakın olduğuna inanmaktayım. Yazımı okuyan herkese teşekkür ediyorum. Yorumlarınızla konuya katkılarınızı beklerken; tüm yazdıklarımın kanıtsız iddialar olduğunun  da farkındayım.


Yorumlar

“Derin Formula 1 (2009-2014)” için 31 yanıt

  1. biraz okuyup güldüm. kolay gelsin

  2. R8main GROSJEAN arkadaşım emeğine sağlık

  3. Lewis-Hamilton(#TeamLH) avatarı
    Lewis-Hamilton(#TeamLH)

    Sanki her şeyi tüm hileleri tüm yasakları tüm yolsuzlukları Mercedes yapmış gibi yazmışın.
    Bu Mercedes bu kadar güçlüydü de 4 sene neden bir şey yapamadı.

    Kimse diyemez hiç bir takım kusursuz hilesiz şampiyon olmadı diye.
    En yakın örneği Redbull Esnek kanat,patinaj kontrolü,delik taban,motor haritalama hilesi.

    Şimdi arkadaşın biri der kanıtın var mı diye motor haritalama dışında kanıt yok.
    Ama herkes biliyor Abu Dhabi’yi FİA Kanata onay veriyor sonra kanat esnek çıkıyor.

    4 sene FİA böyle onay vermediğini kim kanıtlayabilir kimse o yüzden takımları suçlamak saçma bu işleri herkes yapıyor.

    1. Elbette bu isleri yapan tek ozne Mercedes degildir ben 2009 ve 2014’te kafama yatmayan seyleri dile getirmeye calistim. Takdir edersiniz ki 1990’lardan bugune kadar bu tarz bir yazi kaleme almak oldukca zor olacakti. Onu da baska bir arkadasimiz yazabilir agrumanlarini bizimle paylasabilir biz de altina yorumlarimizi yapar konuya katkida bulunuruz.

      Honda’nin en guclu olacagi sezonda F1’den cekilmesi mantikli midir?
      Cift katmanli difizor mantikli geliyor mu?
      Brawn’in takimi bedavaya alip sene sonunda diger sermayederlerle birlikte dunya para kazanmasi masum mudur?
      Yillarca en cok parayi harcayip basari kazanamayan Mercedes’in bir sezonda tum alanlarda basari elde etmesi mantikli midir? Lastiklerle basi belada olan Mercedes’in 1000km lastik testiyle sorunlarini cozmesi, motor kurallarinin tam Mercedes’in istedigi sekilde kaleme alinmasi, ERS ve elektronik sistemlerde Mercedes’in bu denli gelismis olusu 2009 satisinin bir sarti olamaz mi acaba?

      Williams’in bu denli deger kazanmasi, dipten gelip zirveye yaklasmasi, tum sponsorluklari toplamasi, Toto Wolff ile bagi mantikli mi?

      Benim argumanlarim bunlar ha cikarsiniz sundan oturu yanlis dusunuyosun cunku su su sudur bu bu budur dersiniz ben de katiliyorum ya da katilmiyorum derim ve konu guzel bir kivama gelir. Guzel bir tartisma bu kivamda ve bu formatta olur asagida bir arkadas sacma komplo teorileri demis kaale bile almiyorum zira tartisma yorumlama elestiri boyle yapilmaz sundan oturu yanlis dusunuyorsun arkadas dersin eyvallah derim.

      Red Bull konusu Mercedes konusundan cok farkli sonucta Red Bull bir seyler icat etti sonra yasaklandi. Ha 2009 kurallari Red Bull icin geldi dersen oturur tartisiriz ama adamlarin buluslari bir bir yasaklandi Mercedes icinse tam Mercedes’in istekleri kural halini aldi burada cok buyuk fark var.

    2. Bu hile olayı bencede sadece Mercedesle bağdaştırmak olmaz sadece 1 örnek vereyim Redbull 2013 te sezonun ilk yarısı lastık kullanımında diğer takımlarla aynı sevıyese hatta bazen gerısındeydı hatta Kiminin ilk yarsı uzun stıntle kazanmasının ardından Redbull hemen Pirelli Lotusla gızlı ortaklık yaptı dedı

      Sonuc Silvertone da cok guzel bı oyun oynandı aracların lastıkler patladı haa o yarısa kadar tas gıbı olan Vettelin Redbullu ozellıkle Hamıltonunda lastık patlatmasıyla onunden cekılmısken dıkkat cekmemek adına yarıs dışı bırakıldı..Bu Redbullun yaptıklarından sadece bi tanesi bunun gibi bicok sey var..

      Eline fırsat gecıren her takım yan yollara sapmaktan kacmaz cunku pasta cok cok cok buyuk!!!

      1. Soylediklerinize buyuk olcude katiliyorum ancak benim inceleme alanim bu iki degisiklik dedigim gibi siz de cikip kendi argumanlarinizla bir yazi yazarsaniz guzel bir olay olur. Ben bu alanlari kaleme aldim kendi argumanlarimla bu olayi inceledim zaten bu olaylarin gecmiste de oldugunu soyledim. Red Bull lastik olayina da katiliyorum kesinlikle lastik degisiminden ciddi manada kazanc elde ettiler.

        1. @R8main GROSJEAN yazdıklarına tamamıyle katılıyorum 2009 daki dfüzör olayında tamamen hakklısın Toyota ya bi sus payı verildi O sene Williamsta Toyota motoru kullanıyodu sanırsam bi şekilde difüzör olayından haberdar olup yaralanmak istemiş olabilirler cok teori uretılır ama senınkı mantıklı bı teorı kapılar ardında ne donuyor anlamak cok zor sadece fıkır yurtuyoruz 🙂

  4. Saçmalık. Bu komplo teorileri hep palavra.

  5. Romain, yazı güzel de, tek kusuru geriye yönelik yazılmış olması. Yani 2015 veya 2016 ya dair bir öngörün olsaydı iyi olurdu. Geriye yönelik yazmak biraz da niyet okumak gibi oluyor. Naçizane fikrim, büyük takımların hepsinin bu tip katakulli çevirdiği, bizimse ancak başarılı olanları gördüğümüz şeklinde.

  6. reno 2005 de kutle amortıser ile şampiyon olurken ŞAİBE yokta 1000km test şaibemı? bunlar MERCEDES düşmanlarının camur at izi kalır acıklamaları

    1. 1000 kmlik gizli test ile kütle amortisörü nasıl bir tutuyorsun anlamak mümkün değil.Üstelik o sisteme sadece 1.5 yıl fırsat tanıdılar.Kurallara da aykırı değildi ama o dönem Ferrari politik anlamda çok üst düzeydeydi.

      1. 1000 km testle 2014 ün ne anlamı var araclar baştan aşagı degişti

    2. reno 2005 de kutle amortıser ile şampiyon olurken Daha kütle amortisör’ün hangi yılda kullanıldığını bilmiyorsun çıkmış bir şeyler kanıtlamaya çalışıyorsun. Kütle amortisöre izin verildi en başta lobi çalışmaları ile yasaklatıldı sezon içerisinde ve tur başına 0.3 saniye kaybettik ve de verdiğimiz yanıt gecikmedi her iki klasmanda da şampiyon olmayı başardık.

      Bazen bazı şeyleri haklı yada haksız olarak savunurken yılını ve olayları iyi bilmek gerekir yoksa yorumunuz havada kalır.

    3. pu 106 a arkadaşım kütle amortıser le 1000 km testi bir tutamassın. biri buluş diğeri illegal bir test.

      benim için harika bir buluş ise McLaren Mercedesin bulduğu f kanalı bu buluş f.alansonun son yarışta şampiyonluktan(tamiki ferari kenar yönetimi ) etti.

  7. Güzel yazı teşekkürler

    Yalnız renault un ferrariden iyi motor yaptığına inanamiyorum.Df makinası redbulldan zaman zaman daha hızlıydı ferrari

    1. Muazzam derecede olmasa da Renault motorunun daha iyi oldugunu dusunuyorum. Daha hafif ve daha guclu bence. Tabi bizimkisi sadece tahmin uzmani degiliz =)

    2. İyi bir motor olmanın tek şartı yüksek son sürat veya beygir gücü müdür? Çekişin, yakıtın, dayanıklılığın ve küçüklüğün hiçbir önemi yok mudur? O zaman otomobil endüstrisinde en iyi motorlar 12 silindirli Ferrari ve Lamborghini motorlarıdır(!)

      1. Ferrari motoru daha küçük

        Son hızı daha iyi ve daha az yakıt harcıyor

  8. Acık soylemek gerekirse Mclaren ve Ferrarinin yerinde olsam kendime baska seri kurarım ne bay e yi nede fiayi iplerim. zaten bu sporun %90 taraftar kitlesi bu iki takımda digerleri hava civa.

  9. kanıt a gerek yok görünen köy klavuz istemez ,ayrıca yazın doğru, yalnız ben formula 1 i izlediğimden beri en çok Ferrari ve Ferrari den sonra az da olsa diğer takımlar da ,hep şike olaylarına karıştılar ,concorde anlaşması galiba, bunu imzalayan takımlar ve imzalamayan yada direnen takımlar vardı ,Ferrari ben var olduğum sürece başka seriye geçmeyeceğim diyordu ve pastadan en büyük payı alıyordu ta ki 2008.2009.2010 yılları yanılmıyorsam bernie ile ters düştüler, ayrılırız v.s diyorlardı ,daha fazla pay almak istiyorlardı galiba,
    hatta mclaren casusluk hikayesi aslında bana göre Ferrari nin oyunuydu, Mclaren de hata yaptı madem elimizde belge var değerlendirelim gibisinden davrandılar ve faydasını gördüler, benim casusluk olayında en dikkatimi çeken şey fotokopici de basılan evraklar oldu, insan böyle bir olay yapar da kendi makinası ile fotokopisini almaz mı ? üç kuruşluk makine alırsın çoğaltırsın, bu konu zaten olayları değişik yöne itiyordu geçen sene galiba Ferrari mühendisi de ölünce işlerin bu yönde gerçekleştiği daha da belli oldu
    konu dağılmasın Ferrari berni ile ters düşünce bernie yeni arayışlara girdi redbull takımınıda oyuncular içerisine soktu, ardından Mercedes çekilirim deyince ona da pastadan pay verdiler, bence mesele görsel bir Show ve pasta payı çıkarlarından ibaret olmuş, yalnız büyük üreticiler formula 1 de keşfettikleri veya test ettikleri birçok yol aracında da uygulamaya başladı, bu sporun artı bir yönü de bedava veya az maddiyatla arge çalışmaları nı yaptı, yapıyor üreticiler
    şuan seyirci memnuniyetsizliği ortaya çıkınca tekrar seyircilere yönelik hamleler yapmaya çalışılıyor ,örnek 1.6 turbo motorlar az motor sesine sahip ,aslında çoğu sporda hile şike var bu zamandan sonra seyirciler açısından bizlere fazla takılmadan zevk almaya bakmak düşüyor, bence zaten bu şekilde devam ederlerse seyirci sayısı baya düşecek, bence gene farklı motor yapısına geri dönecekler, ses çıkaran motorlara,
    yazın genel anlamda doğru olmuş, milyonların döndüğü sporlarda böyle şeyler de oluyor, olmaması lazımken

  10. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Hep Illuminatinin oyunları bunlar

  11. Yakın dönem F1 tarihi bu tür hikayelerle dolu, aktörler ve materyaller dışında değişen pek bir şey olmuyor malesef. 2005’te yarış içi lastik değişimini yasaklamış bir gruptan bahsediyoruz, neden şaşırıyoruz ki ?

    1. Murat Aksoy avatarı

      evet utanç sezonu.

  12. Ortak ellerine sağlık sonuna kadar katılıyorum hele bir 1000 km lastik testi var ki akıllara zarar. Şimdi diyecekler ki diğer takımlarda yaptı bu testi evet yaptılar peki fark neydi bir 2013 arabası 2014 lastiklerini test etti diğeri 2012 arabası ile. Biri test pilotu ile test etti diğeri yarış pilotları ile peki rüzgar tünelin olan bir 2014 aracı için lastik kullanımını anlamak diğerlerinin 2 adım önüne geçirdi. Sezona girdiğinden beri lastik sorunu yaşayan takım ne hikmetse diğerlerinin önüne geçti bunu da 1000 km’lik test ile yaptılar.

    1. 1000 km test de olmasa bahaneniz olmazdı ya neyse.
      Adamlar delikanlıca çıkıp göstere göstere lastik testi yaptılar 1000 km boyunca. Yanlıştır, doğrudur; tartışılır.
      Lakin en azından ağlayıp zırlayıp motorlarının, araçlarının orasını burasını geliştirmediler.

      1. Mercedesmi gostere gostere lastik testi yaptı. Sesli guldum . Pilotların kasklarında bile reklam dahi yoktu o testlerdeki kimin test yaptıgı anlasılmasın diye. Yani mercedesin yaptıgı hilenin onde gideniydi. Aynı hareketi McLaren yapsaydı o sene tumden diskalifiye edilirdi. Sadece bir fotokopicide ferrari dokumanları cogaltıldı diye 100milyon dolar ceza verdiler . mercedesin aldıgı mukafat gibi sadece bir test yasagı oldu. Yapmayın herkes biliyorki bu kural degişiklikleri tamamen mercedes icin getirildi.

      2. Yani 1000 kmlik testin net bir hile/avantaj olduğunu kabul ediyorsunuz. Zaten geçen sitede bir haber vardı. http://www.trf1.net/formula1_haberler/83346-mercedes-rakiplerinin-yasadigi-sorunlarla-daha-rahat.html
        Bu haber kural değişikliklerinin Mercedes için yapıldığının Mercedesin ağzından itirafı sayılır. okumanızı öneririm. Ben de V6 motorlara geçilmesini doğru buluyorum. Çünkü eskiye göre daha çevreci, verimli ve ekonomik bir teknoloji gelişecek. Gelecek için doğru adım. Tek itirazım diğer motor üreticilerine motor gelişim izni vermemelerine.

      3. 1000 kmlik testin bir avantaj sağladığını kabul ediyorsunuz yani.
        http://www.trf1.net/formula1_haberler/83346-mercedes-rakiplerinin-yasadigi-sorunlarla-daha-rahat.html
        Bu haberi okumanızı öneririm. Kural değişikliklerinin Mercedes için yapıldığının Mercedes ağzından bir itirafı. Ben V6 motorlara geçilmesini destekliyorum ve olumlu buluyorum. Tek itirazım diğer takımlar için motor gelişim izninin olmamasına.

      4. Lakin ağlayıp zırlayıp her fırsatta çıkarız tehdit ile buralara kadar geldiler Bernie de dedi açık açık giden gider amaçlarına ulaşınca zaten gideceklerdir bu motor değişim ile olmuş yada amaçlarını elde ettiklerinde olmuş hiç fark etmez dedi.

        Tabi İllegal olarak göstere göstere yaptılar FIA sözcüsü de çıktı 2012 de en güçlü motoru Mercedes yapacaktır dedi ve öylede oldu helal olsun ileriyi gören adammış. Geliştirmedilir mi sen öyle san.

  13. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Yazıya kesinlikle katılıyorum. Şimdi de Ferrari bu sahneye bir dur demek niyetinde. F1 her zaman politika olmuştur ve olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir