Kovalainen: "McLaren 2009'dan Dersini Aldı"

yazar:

kategori:

McLaren’in şu an yaşadığı sıkıntılar için bu sene tam anlamıyla çözüm bulunamayabilir ama takımın Fin pilotu Kovalainen, aynı hataların önümüzdeki sene de yapılmayacağına inanıyor.

MP4-24’ün sezon başındaki gelişimi, sonrasında durmuş görünmesine rağmen, özellikle de aracın aerodinamik eksikliğini ortaya çıkaran hızlı virajlı pistlerde, Kovalainen, sahne arkasındaki çabaların, takımın gelecek sene geri dönmesi şeklinde karşılığını alacağını düşünüyor.

Takımın, aracı geliştirmede yerinde sayıp saymadığı sorulduğunda Kovalainen: “Hayır, öyle düşünmüyorum. Tempodan oldukça fazla uzakta olduğunuz ilk zamanlarda sonuçları ve daha büyük kazanımları görmenin daha kolay olduğunu düşünüyorum”

“Şu anda yakınlaşıyoruz ama fark oldukça küçük ve şimdi her yarışta yeni parçalarımız oluyor. Sanırım  İstanbul’da aracımızda 11 yeni parça vardı ve Silverstone’de, modifiye edilmiş bir zeminimiz, ön kanatta bazı modifiyeli parçalarımız ve ön tekerleklerde modifiye edilmiş kapaklar vardı”

“Ama artık bulduklarımız tur başına yarım saniye kadar değil, daha küçük adımlar. İyi bir adım olarak 30 milisaniyelerden bahsediyorsunuz. Bunlar çok küçük farklar ve görmesi de çok zor”

“Aracı optimize ettiğinizde ve esasta bu doğru değilse, bazı noktalarda sınıra dayanırsınız değil mi? Başlangıçta bize de bunun olduğunu düşünüyorum. Aracın optimazasyonundan uzaktık. Büyük kazanımlar gördük ve şimdi düz gidiyoruz”

“Ama yine de, gelecek senenin aracının felsefesinin doğru olmasını sağlamak için farklı konseptler ve farklı yönler denemenin önemli olduğunu düşünüyorum.”

Kovalainen, 2010 aracında takımının işleri yoluna sokacağından emin.

Kovalainen: “Bana göre takım, sorunları çözmede çok sistematik bir iş çıkarıyor”

“Fabrikada, tasarımcılarla konuşarak çok zaman geçirdim. Hem ben hem de Lewis, tasarımcılarla ve gelecek senenin aracında değişiklik yapacak insanlarla konuşmak için oradaydık. Düşüncelerimizi, aracın durumu ve neye ihtiyaç duyduğu konularında görüşlerimizi paylaştı. Bunun çok önemli olduğunu düşnüyorum ve takım çok iyi iş çıkarıyor.”

“Çok çabuk bir şekilde sonuçları göremeyebilriiz ve bazı durumlarda geriye gidişler bile olabilir, böylelikle de doğru yolda gitmediğimizi anlarız. Ama bu seneki aracın gelişimi için elimizden geldiğince zorlarken gelecek sene için iyi bir yön bulmanın daha önemli olduğunu düşünüyorum”

Ve McLaren’in bu seneki şampiyonluk şansının artık çok uzaklarda olmasına rağmen Kovalainen, takım içindeki tutumun değişmediğini belirtti.

Kovalainen: “İşler yolunda gittiğinde yine de insanların tatmin olduğunu görmüyorsunuz; herşeyin iyi olduğunu düşünüp rahatlardıklarını görmiyorsunuz. Yine herkes, herkesi eleştiriyor ve (bu şekilde) daima nerede gelişebielceğinizi bulabilirsiniz, geçen sene bile”

“Şimdi yine aynı. Hâlâ çok sakince. Problemler değerlendiriliyor, telemetrilere ve verilere bakılıyor ve deniyor ki ‘tamam, işte olan bu. Şimdi ne yapmamız gerekiyor?’ “

“İnsanlar daima sorular soruyor ve benzer bir şekilde sorun çözülmeye çalışılıyor. Fabrikaya gittiğimde, sorunlarla nasıl başa çıkıldığı ve takımın bu soruna nasıl saldırdığını görünce biraz şaşırmıştım”

“Bana göre o kadar büyük sorunlarımızın olmadığı geçen sene ile aynı durum. Farkına varmadım veya o kadar dikkat etmedim ama şimdi daha fazla sorun var, takımla daha yakınım ve daha fazla yardım edip edemeyeceğimizi, takımın nasıl çalıştığını görüyorum”

“Daha etkileyici ve bu bana, takımın bu sorunu kısa sürede çözme yeteneğine sahip olduğu ve oyuna tekrar geri döneceği konularında güven veriyor.”


Yorumlar

  1. valla gelecek sene ne olur bilemem ama ferraride mclarende bu seneden umudunu kesti.bu çok açık artık bundan sonrası prestij

  2. raşit özkal avatarı
    raşit özkal

    yok ya renault geri alır pigeut ın yerine heikki kovaleinen i

  3. Aysel Cildaş avatarı
    Aysel Cildaş

    Herkesten önce sen dersini almalısın,yoksa bir iki sene içinde yarışacak takım bulamayacaksın.

  4. umarım dedigin gibi olur heikki bu seneki kabusu yaşamak istemiyorum bidaha.

  5. he valla özledik mclaren bmw renault ferrari çekişmesini

  6. tifosi_sercan  avatarı
    tifosi_sercan

    Hadi bakalım en kısa zamanda toparlanmanızı umuyoruz. Mclaren-renault-bmw ile önlerde mücadele etmeye hasret kaldık doğrusu…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir