Formula 1 ve IndyCar’ın Ses Karşılaştırması


Yorumlar

“Formula 1 ve IndyCar’ın Ses Karşılaştırması” için 9 yanıt

  1. Indy mevcut motor spec’leri ve kısa yorumlar 🙂

    Engine: V6, Twin-turbocharged (Şuan lightweight racing de en iyi seçenek. Ağırlarda V8 natural vaya +SC)

    Displacement: 2.2 liters (F1’de aslında min. olması gereken hacimdi V6 ile 2.4/2.2 altına inilmemesi [chargesiz aynı güç+maliyet için F1 2.4 V8 den F1 3.5/3.8 V6 gerekirdi. Ses aynı olmaz.] gerekiyordu hadi 2.0 neyseydi gittiler salakça 1.6 seçtiler) (güya yol nüansında… dünya 1.6’yı terk ediyor:) )

    Engine Speed, Max: 12,000 RPM; 12,200 RPM overtake (hacim ile birlikte sesi oluşturan asli kaynaklardan biri) (11,5k nın altında racing makine olmaz benim gözümde:) )

    Engine Minimum Weight: 112.5 kg (248 lbs) (gayet ideal ucuzluğun yakalanabileceği ağırlıktır)
    Turbocharger: Twin – Borg Warner 7163
    Boost: 1.3Bar (18.85 psi) / 1.4Bar (20.3 psi) / 1.5Bar & 1.6Bar (21.75 psi & 23.2 psi) — Speedway / 1.5-mile Oval / Road Course (asıl olay burada… F1 bu kadar psi basamıyor. F1’in charge üniteleri çok daha dayanıklı yani daha az forged.:) Aslında t.charge nedir hacimden kaybettiğini kolayca geri kazanma iç güdüsüdür. F1’de bu tam ters güya performans açığını kapatalım derken geçmişine göre aşırı limitlenen turbo kafası işliyor.)

    Intake System: Single plenum – carbon fiber
    Valve Springs: Wire-type (ör:http://catalog.zodiac.nl/en/ZodiacImage.aspx?image=ZDCA8092&format=1)

    Fuel: E85 (85% Ethanol, 15% Racing Gasoline) (indy performansının önemli bir kısmını buradan alır. F1’de niye uygulanmaz yıllardır şaşarım.) (performans sanayi atelyelerinde normal adamlar özellikle amerikanlarına e85 ve nos basıyorken ve dahi nos denilen şey bu kadar yaygınken dünyada f1’in performans dünyasına bu kadar uzak kalması saçmalıktı. F1’de yağ ve pompalara bu kadar para harcanma yerine ideal olan buydu bana göre)
    ECU: McLaren Electronics – TAG 400i (http://www.mclarenelectronics.com/Products/Product/TAG-400i
    Mclaren’i zengin eden şey 🙂 Geçen yıla kadar ki f1 araçlarında, şuan bilmiyorum ve güncel mclaren streetlegal’lerinde de kullanılıyor. Mclaren bundan çok iyi para kazandı. Parayla alınabiliyor her uygulamaya uygun değil. Toplama supercar’larda tercih edilebiliyor. Mclaren, Williams, Sauber gibilerin dünyaya kazandırdığı bu tip mühendisliklerdir böyle şeyler geliştirip satarlar. tencere kaynar:) )

    Engine Service Life: 2500 Miles – 2850 miles (ideal ve korunması gereken dayanıklılık)
    Gear Shift: Paddles, steering wheel-mounted (6+R Sequential (sıralı) tek plate [2008 öncesi F1’e benzer] şanzıman : http://www.xtrac.com/sectors/motorsport/single-seater/product/77 )

    Product:
    2 üretici var şuan 3. üretici son anda vazgeçti diye biliyorum. Geçmişte Toyota, Cosworth seride motor yürüttü.

    2014 Chevrolet IndyCar V6
    Stated HP Rating (Speedway / 1.5-mile Oval / Road Course): 575 HP / 625 HP / 675 HP
    Oil System: Dry-sump lubrication
    Camshaft: Double overhead camshafts
    Valve Actuation: Finger follower
    Cylinder Head: 4 Valves (Titanium) per Cylinder
    Fuel Injection: 6 x Direct in-cylinder fuel injectors, 6 x high-pressure port injectors
    Block & Head: Aluminum
    Crankshaft: Billet steel
    Connecting Rods: Billet steel
    Pistons: Billet aluminum
    Throttle System: Electronic throttle control

    2014 Honda HI14RTT IndyCar V6
    Stated HP Rating (Speedway / 1.5-mile Oval / Road Course): 575 HP / 625 HP / 675 HP
    Oil System: Dry-sump lubrication (featuring both pressure and multistage scavenge pumps; front-mounted oil tank)
    Camshaft: Double overhead camshafts
    Valve Actuation:
    Cylinder Head: 4 valves per cylinder
    Fuel Injection: Electronic combined direct/indirect fuel injection
    Block & Head: Aluminum
    Crankshaft: Alloy steel
    Connecting Rods: Machined alloy steel
    Pistons: Forged aluminum alloy
    Throttle System: Drive-by-wire electronic throttle control
    Cooling: Single mechanical water pump

    Ne kadar basit değil mi. Biraz zorlasanız bu motorların daha ayrıntısını, çizimlerini felan bulursunuz. Hatta biryerlerde ders olarak gösterilir. İşte F1’in sahip olamadığı şey. Gerçekte dünyaya bir faydası olmayan motorlar geliştiriyor.

    ve 1 fark daha söyleyeyim size. Katrilyoner de olsanız belirli ilişkileriniz ve garajınız yoksa bir F1 makinesine asla ulaşamazsınız oysa türk öğrencilerden dahi Indy car makinesi ile tur testine çıkan çok fazla insan var.
    Geçmişte ve büyük ihtimalle halen F1 aracını düzlükte geçiyor ve geçebilecek oluşu amerikalılara, Indy severlere yetiyorda artıyor bile. Çeyreğinden daha ucuza böyle bir güç.

    Yorum olarak birkaç şey daha yazacaktım ama yorgunluk bastırdı şimdi sadece şunu deyip kaçayım. F1 dünyasının ve izlerlerinin düne kadar burun kıvırdığı Indy nasıl da dikkate değer hale geldi değil mi. Artık birçok insan bunları paylaşıyor. 🙂 işte buna gerçekçi olmak deniyor insanlar sallasın yada sallamasın ciddi bir popülasyon sallıyordu nasıl olsa.
    Benimde çok takip ettiğimden değil. Indy’nin geride kalan şeyi aero yönünde aşırı ucuz olması ve bakışıydı. Neredeyse GT1 geliştirme parasının altına 650hp +open whell yürütüyorsunuz. Bu biraz da amerikan altyapısı ve background’unun open whell yada açık homolog prototip şasi dünyasına uzak olmasından kaynaklanıyordu. Bu tip çok üretici bulamazsınız orada oysa yapamayacaklarından değil. Amerika da özellikle dragster ve drift dünyasına parça geliştiren küçük şirketleri toplasanız avrupanın birkaç katından fazlası çıkar.
    Neyse yeter. Ben avrupada shelby gibi hennessey gibi bir üretici bilmiyorum bir zamanlar Vector’lar dünyanın en hızlı yol makineleriydi.

  2. IndyCar araçları çift turbo. Bunu da hatırlatmak gerek. Adamlar ucuza seri götürüyorlar. Bu sene IndyCar’a serbest aero kuralı geliyor. Acayip yarışlar izlenecek.

  3. İkinci videodakinin indycar olduğunu sanmıyorum indycar pisti değil bir kere orası fakat indycar aracını Formula 1 pistinde denemiş olabilirler de bana daha çok Formula 4 veya 3 gibi geldi,bu arada motorun sesi okadar hoş ki…

    1. ındycar yada nascar serileri sadece oval pistlerde yapılmazlar. Bu şekilde yol pistleri de var. Ve ikinci araç indycar aracı 😉

  4. İyi ses için öncelikle devir çevirmesi gerek motorların.

  5. F1 motor hacmini 0.4 litre daha yükseltip 2 litrelik motorlara sahip olsa ses yönünden olay çözülecek aslında 🙂

    1. yakıt akışını serbest bıraksalar da nispeten düzelir

      1. Yakıt akışını serbest bırakmak bir çözüm fakat yakıt depoları Max. 100 Lt. yakıt akışını serbest bırakmak demek bütün araçların yeniden tasarlanması demektir. 2015 yılını böyle geçirmekten başka çare yok ama 2016’da köklü çözümler olacağına eminim. Yüksek ihtimal V6’lardan kurtulacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir