Resmi: 2015 Formula 1 Sezonunda Motorlar Geliştirilebilecek!

FIA, Formula 1 kurallarındaki gri alan nedeniyle üreticilerin 2015 Formula 1 sezonu içerisinde motorlarını geliştirebileceklerini doğruladı.

Mercedes’in rakipleri Renault ve Ferrari, 2015 Formula 1 sezonu için motorların dondurulması konusunda ekstra zaman verilmesini istemiş ancak Mercedes buna karşı çıkmıştı. Ancak son açıklamalara göre ekstra zamana gerek kalmadı.

Daha önce çıkan haberlerde, Renault ve Ferrari’nin kurallara göre sezon içerisinde bir defa motorların dondurulacağını ancak bunun için belirli bir tarih belirtilmemesi nedeniyle sezon içerisinde istedikleri zaman motoru dondurabileceklerini savundukları iddia edilmişti.

Normalde düşünülen ilk yarıştan önce motorların dondurulmasıydı. Ancak kurallarda bunun belirtilmemiş olması çok önemli bir açığa sebep oldu. FIA’dan gelen ilk açıklamalar bunun ilk yarış öncesinde olacağı yönündeydi ancak son açıklama, kurallarda hata yapılması sebebiyle 2015 motorlarının dondurulması için son bir tarihin olmayacağını belirtti.

Bu açıklama, üreticilerin motorlarını geliştirmeye devam edebileceği ve izin verilen 32 gelişim alanı dışına taşılmadığı sürece motorların sezon içerisinde istenilen bir zamanda dondurulabileceği  anlamına geliyor.

Charlie Whiting bu konuyla ilgili tüm takımlara mesaj gönderdi ve sezon içerisinde gelişime müsade edileceği belirtildi. Bu süreçte ise 2014 sezonunda verilen motorlar temel olarak kullanılacak.

Kurallardaki bu açık Mercedes, Ferrari ve Renault’nun sezon içerisinde motorları geliştirmelerine izin verecek ancak spora yeni girecek Honda bu konuda dezavantajlı olacak.

Kurallarda Honda’nın motorunu ne zaman dondurmak için vermesi gerektiği belirtilmiyor ancak FIA, geçen sene diğer üreticilerde olduğu gibi 28 Şubat’ın Honda için son tarih olduğunu savunuyor.

MOTORLARIN DONDURULMASI KURALI NASIL ÇALIŞIYOR?

Turbo motorlar piste çıkmadan önce takımlar, harcamaların kontrol altında tutulması için motorların dondurulması konusunda anlaştılar.

Üreticilerin 28 Şubat 2014 tarihinde FIA’ya motor tasarımlarını teslim etmelerinin ardından sezon içerisinde sadece dayanıklılık, güvenlik ve harcamaları düşürme amaçlı değişiklik yapılmasına müsade ediliyor.

Ancak her kış döneminde kısıtlı gelişime izin veriliyor. Motorda izin verilen parça sayısında kısıtlama getirildi.

Bir güç ünitesi 66 farklı bileşenden oluşuyor ve bunlar önemine göre 1 ile 3 arasında değerlendiriliyor.

2015 öncesinde bu 66 bileşenin 5’i tamamen donduruldu ancak geride kalan 61 bileşende üreticiler gelişme kaydedebilirler.

Ancak tüm bu bileşenler içerisinde tüm parçaların değişimine izin verilmiyor. Sadece 32 parça, yani güç ünitesinin yaklaşık % 48’inde değişiklik yapılabiliyor.

Her sene kısıtlama daha da artacak. 2016’da motorun % 38’inin gelişimine, 2017’de % 30’unun gelişimine, 2018’de % 23’ünün gelişimine, 2019 ve 2020’de ise sadece % 5’inin gelişimine izin verilecek.

Motorların gelişimine izin verilinde bu sınırsız izin olmayacak ancak üreticilerin daha büyük pencerede değişim yapmasına müsade edilecek.

Mesela üretici bu kış döneminde tüm gelişim hakkını kullanamadıysa, sezon içerisinde kalan bölümü geliştirme şansına sahip olacak.


Yorumlar

“Resmi: 2015 Formula 1 Sezonunda Motorlar Geliştirilebilecek!” için 78 yanıt

  1. Worldcarfans AMS”yi kaynak gosterip Mercedesin 2015″e +50 hp ile baslayacagini belirtmis.

  2. Bernie 1200 bg turbo motor teklif edecekmiş toplantıda , Redbull çift turbo istiyormus. Abowww 1200 bg. Yakıs akışını kaldırıcaklarımış bunun icin kabul olursa , suanki düzende devam edebilmesi için

    1. Guzel olur.

  3. hangı honda ya yarar saglayacak bu.adamların 2014 sezonunda kullandıkları rafıne bır motor yokkı onun uzerınden motor gelıstırebılsın.

    abu dabı de lasman anlamında kullanılan motor uzerınden bu ıs yurumez.kaldıkı dayanıklılık konusunda sıkıntı var ron bunu dıle getırdı

    1. ScuderiaKimi avatarı

      sezon başladığında ne demek istediğimi anlayacaksınız.

      1. dılerım dayanıklılık sorunları ıle bogusmayız.
        honda ıle bu sezon mercedes ın bıze verdıgı motor uzerınden calısma yapıldıgı asıkar.

  4. ScuderiaKimi avatarı

    Mercedes ve hondanın üstünlüğünü perçinleyecek bir kural. fazla birşey beklemek aptallık olur , ferrari ve renault u turbo motorlar konusunda gelişim kaydetse bile onlara karşı pasifize edecek.

  5. @xtrabit-racing Abi onları biz seninle burada bir çok kez konuşmuştuk hatta şu twin egzoz tasarımı meselesi olması gereken değişiklikler bunlar. Mercedes tarzı Turbo,Kompresör tasarımını Renault ilk başta fark yaratmadığını kabul etti sonra ise düşünebiliriz dediler bakalım nasıl olacak 2015 motoru üst kısmın değişmesi harika özellikle de egzoz’un ve kompresörün.

    Artık nasıl bir strateji yada gelişim planladılarsa bekleyip görelim abi Mercedes’in bu Turbo-Kompresör tasarımının böyle olması ilk şasi departmanından gelmiş ve motor departmanı tam bir yıl çalışmış bu tasarım üzerinde çünkü ortada dönen bir mil var ve bu milin titreşimini azaltmak hiç kolay değilmiş kısa zamanda benimsenin bu tasarım doğru çalışmazsa ikinci 2014 kış testleri vakasını yaşatabilir bunun için doğru adımlar atılmalı doğru gelişim benimsenmeli.

  6. genel olarak tüm takımlar çok kaba tabirle yani sadece sezona başlayana kadar motorda geliştirme yapacakken sezon içinde yapamayacakken sezon sonuna kadar geliştirme yapabilecekler gri alan bu.bu mevcut motor gücü dengesini değiştirmez.kural herkes için aynı zaten.sadece sezon başlayana kadar değilde sezon bitene kadar motorun 32 parçasında güncelleme yapılabilir demek.yani ha hasan ha kel hasan

  7. Konu biraz karışık anlatılmış. Basitçe anlatayım.

    Bir motorla piste çıkabilmeniz için önce onu onaylatmanız gerekiyor. Bunu yapmadan o motoru yarışa çıkaramıyorsunuz. Onaylattığınız andan itibaren de üzerinde değişiklik yapamıyorsunuz. FIA bir şekilde 2015 motorlarının getirilip onaylatılma son tarihini koymayı unutmuş. Üreticiler de bunu kullanma yoluna giderek daha fazla gelişim zamanı elde etmeye çalışacaklar.

    2015’te kullanacağınız motoru geliştirmeye devam etmek istiyorsanız bunu yapabilirsiniz, ancak yeni motoru asla yarışa çıkaramazsınız. Bu açıktan faydalanmak isteyen üreticiler sezona daha önceden onaylatılmış 2014 motorlarıyla başlayacaklar, bu sırada sezon öncesi testlerde denedikleri 2015 motorlarını geliştirmeye devam edecekler ve bir noktada yeni motoru mecburen onaylatıp piste çıkaracaklar. Yarışıp duran motorda parça değiştirmek diye bir şey yok yani.

    Bunu kullanmak istemeyen bir takım sezon başında motorunu onaylatıp sezonun başından itibaren yeni motorla yarışıp ciddi fark yaratmayı başarabilir. Bunu da yapsa yapsa Mercedes yapacaktır.

    Bu sezon 5 yerine 4 motor kullanılabileceğini de hesaba katmak gerek ki sezona 2014 motoruyla başlayacak takımlar sadece 3 tane 2015 motoru kullanabilecek demek oluyor. Ayrıca, 2014 motorundan bir parça arıza yaparsa da bu 2014 motoru parçasıyla değiştirilmek zorunda. Bu da işleri hepten tehlikeli hale sokuyor, malum cezası var.

    Anlaşılmayan bir şey varsa söyleyin açayım, kafam şimdi bi dünya.

    1. McLaren F1 (TEE) avatarı
      McLaren F1 (TEE)

      Şimdi bizim kafada 1 dünya oldu Günay. 😀

      1. 😀 Anlamadığın yer varsa anlatmaya çalışayım. Benim de kafa karıştı iyice.

        Özetin özeti; 2015 motorunu 2015’in başında getirmek zorunda değilsin. 2014 motoru ile sezona başlayıp rahat rahat geliştirip sezon içinde istediğin an piste çıkarabiliyorsun.

        1. McLaren F1 (TEE) avatarı
          McLaren F1 (TEE)

          O zaman Honda’nın bu konuda dezavantajı nerede?

          Honda zaten 2015 motorunu 28 şubatta donduracak. 2015’e bitmiş bir motorla başlayacak.

          Benim anladığım kadarıyla Honda’nın dezavantajına gibi bir durum yok. Yanılıyor muyum?

          1. hondanın ne avantajı nede dezavantajı var tıpkı diğer takımlar gibi.tek dezavantajı 2014 te motor üretip bunu pistte deneyememiş olması ki buda benim hep dillendirdiğim bir dezavantaj ancak 2014 motorlarını ve prensiplerini bizzat pist üzerinde görerekten direk 2015 için motor ürettilerse ve motor parçalarınıda ona göre konumlandırdılarsa o da avantaj dır.ama sadece 2014 te pist üzerinde motor için harcama yapmama avantajıdır.yani maliyetten avantajdır.yoksa güç olarak değil.

          2. Honda geçen seneki kurallara tabi olduğu için 28 şubatta motoru dondurmak zorunda dediğin gibi. Diğerleri 2014 motoruyla çıkıp gelişim kaydetmeye devam edebilirler biraz daha. Bence fazla büyütüldü bu.

            Ayrıca Mercedes ve Ferrari 5 puanlık güncellemeyi sezon içine saklamışlar. Renault çoktan bitirmiş hepsini. Değişen çok bir şey olmayacak gibi görünüyor.

            1. Ne ara bitirmiş abi ? 2014 de gelişim yasak değilmiydi ? Şimdiyi kabul edelim yada 2015 projesini kim biliyor da bitirdi diyor.

              1. Illien’in eşliğinde çok fazla değişiklik oluyormuş. Egzoz, emme, enjeksiyon filan derken üst taraf komple yenilenecekmiş. Bu değişiklikler yüzünden turboyu Mercedes gibi yapma şansları tamamen bitmiş.

          3. Honda şu bakımdan dezavantajlı. daha performansı belli değil motorun ve 28 şubat ta dondurmak zorundalar. yani bu sene motor tırt çıkarsa, sezonu çöpe atacaklar. 2016 için ise tüm değişiklikleri bir anda yapabilecekler. bu sezon için dezavantaj, 2016 için avantaj bence.

    2. Bence biraz daha karışmış. Burada karıştırılan kısım şu : “Üreticilerin 28 Şubat 2014 tarihinde FIA’ya motor tasarımlarını teslim etmelerinin ardından sezon içerisinde sadece dayanıklılık, güvenlik ve harcamaları düşürme amaçlı değişiklik yapılmasına müsade ediliyor.”
      ve onaylatma ile dondurmada ki belki kavram karmaşası.
      Normalde sezon içerisinde motorlarda değişiklik var bu performans yönüyle olamaz sadece. Şimdi oluşan durum itibariyle ise bu mümkün hale geldi. Neden; sezonluk dondurma var ve bu parça üretimlerinde değişimi öngörüyor yani performans kazanımı mümkün. Takımlar normal de bu iyileştirmeleri 28.02 ye kadar yapması gerekirsen dondurma zaman sınırının kalkması ile dondurma % limitleri içerisinde istedikleri değişimleri yapıp uygulayıp istedikleri zaman al bu benim bu yıl ki motorumun halidir diyecek. (motor ünite ve dokümantasyonu teslim ediliyor)
      Honda ise tabi ki dezavantajlı onaylatma yani asli ile yıl planları dahilinde hiç dondurma yapmadığından specifikasyona uymak zorunda ve dondurmayı belirtmek zorunda bunu da 28.02 ye kadar yapmak mecburiyetinde. 2015 dahilinde dondurmayı bildirdiği için de tekrar performans odaklı iyileştirme yapamayacak.
      Gelecek sene ise artı yüzdesel kazanç felan elde etmiş olmuyor bu dondurma kataloguna uygun değil.
      Onlar üretim, onay/dondurma yönüyle zaten avantajlı olduğu gibi sahada test etmemede dezavantajlı bu biliniyor.
      Umarım anlaşılmıştır.

    3. Ben yazacaktım uzun uzun, benden önce davranmışsın eline sağlık. İnsanların düşündüğü gibi bir avantaj / dezavantaj durumu yok hakikaten, hatta avantaj sağlayacağım derken daha da dibe batma ihtimalleri oldukça fazla.

  8. McLaren F1 (TEE) avatarı
    McLaren F1 (TEE)

    Bu açıklama, üreticilerin motorlarını geliştirmeye devam edebileceği ve izin verilen 32 gelişim alanı dışına taşılmadığı sürece motorların sezon içerisinde istenilen bir zamanda dondurulabileceği anlamına geliyor.

    Başlığı okumayı yeterli görüp yoruma geçenleri, çeşitli hayallere kapılanları ve Bunun Ferrari ve Renault lobisinin zaferi olduğunu iddia edenleri üzmek istemem ama durum bu.

    Motorların gelişim için izin verilmesi gibi bir durum yok. Başlık sizi yanıltmasın. İzin verilen limitler dahilinde sezon boyunca gelişim yapılabilecek. Eski durumda bu limitli değişimi sezon başlamadan bitirmek gerekiyordu. Şimdi ise sezonun tamamında, izin verilen 32 gelişim alanı yani %48’lik değişimi yapabilecek üreticiler.

    Not: McLaren’e dalga geçmeye çalıştığını düşünen zâtın ise hayallerini büyük bir hevesle yıktığımı söylemek isterim. 😀 😉

    1. FIA 2015 yılında güç ünitesinde sezon içi geliştirmeye belirli bir ölçüde izin verirken 2020 yılına kadar kademeli olarak güç ünitesi dondurma kuralını uygulamaya devam edecek..
      FIA sözcüsünün bir gün önce yaptığı açıklama ile sezon içerisinde güç ünitesinde takımların geliştirme yapmasına izin verileceği sinyalleri geldi. Resmi açıklama henüz yapılmadı ve 2015 teknik ve sportif kuralları henüz resmi siteye konmadı.
      Öncelikle geçtiğimiz sezondan beri güç ünitesi konusunda ki bazı yanlış algıları ortadan kaldırmak için bazı kavramların tekrar üzerinden geçilmesi gerekiyor.
      2014 yılından itibaren turbo beslemeli motorların geri dönmesi ve ERS sisteminin de entegre olması ile beraber motor terimi yerini güç ünitesi tanımına bıraktı. Motor 6 parçadan oluşan bu güç ünitesinin sadece tek bir elamanı bu sebeple (ICE) yani içten yanmalı motor güç ünitesinin sadece bir parçası. Bu sebeple motor geliştirme ya da dondurma gibi kavramları tanımlarken motor değil güç ünitesi demek gerekiyor.
      Bu açıklama ile çoğumuzun aklına güç ünitelerinin kademeli olarak dondurulması kuralının kalktığı gibi bir algı oluştu. Bu tamamen yanlış. Güç ünitesi dondurma kuralı kalkmadı sadece sezon içersinde belirli kurallar çerçevesinde ( Birazdan yazacağım ) geliştirilmesine izin verildi. Bunu adım adım izah edelim isterseniz…
      2014 yılında ki güç ünitesi kurallarında sezon içerisinde güncelleme ya da herhangi bir değişiklik yapmak yasaktı. Güç üniteleri o takvim yılının 28 Şubat tarihine kadar takımlar tarafından FIA ya homologe ettiriliyor. Burada bir konuyu daha açıklamak gerek. Bir güç ünitesini homologe ettirmek ne demek? Çok basit bir örnekle açıklayalım. Bir motor üreticisi örneğin Ferrari motorun içinde bulunan bir parçayı örneğin subapların hangi elementlerden üreteceğini ve kullanacağını onaylatırken homologasyon tarihi olan 28 Şubata kadar FIA’ ya bildiriyor. Teknik Kurallar sübapların Alüminyum Demir Nikel Kobalt ve ya Titanyum alaşımlı elementlerden üretilmesini söylüyor. Ferrari FIA’yA motor içindeki sübapları homologe ettirirken sübapları hangi elementten üreteceğini bildiriyor. Böylece FIA tarafından belirlenen teknik kurallar çerçevesinde kullanılacak olan sübabın hem kurallara uygunluğu denetlenirken hem de sezon içersinde kullanılacak motorun parçalarını da onaylatmış oluyor. Bu işleme homologasyon işlemi deniyor.
      Esas konumuza gelirsek 2015 için neler değişti ya da değişecek? Honda yeni üretici olması sebebiyle bu sezon içerisinde ki geliştirmeden yararlanamayacak gibi. Honda ve diğer eski motor üreticileri 28 Şubat tarihine kadar kullanacakları güç ünitelerinin özelliklerini FIA’ ya bildirip güç ünitelerini homologe ettirecekler. Peki 2015 güç ünitesi geliştirmeleri hangi kurallara bağlı olacak ?
      FIA teknik kuralları ek4 te belirtilen bir liste var. Listeye baktığınız da genel olarak bir güç ünitesinin belli başlı tüm parçaları yer almakta.. Bu listede ki parçaların hemen yanında Weight sütununda 1-3 arasında sayılar mevcut. Bu parçanın fiziksel ağarlığı ile alakalı değil tamamen önem derecesine göre verilen bir puantaj sistemi. Bu puanların toplamı 66.. 2015 yılında dondurulan 3 siyah madde gözünüze çarpmıştır.
      Cylinder bore spacing, deck height, bank stagger (2)
      Crank throw, main bearing journal diameter, rod bearing journal diameter.(2)
      Including compressor, air pressure regulation devices. (1)
      2015 Yılında bu parçalar ile ilgili gelişim yapılması yasak.. Yani toplam 66 puandan 5 puan çıkınca geriye 61 puan kalacak..
      Bu yıl geriye kalan bu 61 puanlık geliştirme puantajın dan takımlar sezon içerisinde sadece 32 puanını kullanarak bu listedeki her hangi bir parça yada parçaları geliştirebilecekler.. Tablonun altında da görüldüğü üzere 2020 yılına kadar güç üniteleri kademe kademe dondurulmaya devam edecek.
      Burada değişen nokta şu takımlar geçen yıl 28 Şubatta homologe ettirdikleri güç ünitelerinde sezon içerisinde değişiklik yapamıyorlardı. Bu değişiklikle beraber 28 Şubat 2015 tarihinde homologe ettirdikleri güç ünitelerinde sezon içersinde bu 32 puanı kullanarak geliştirme yapacakları anlamına geliyor.
      Sonuç olarak bu yıl motorlarda %48 oranında geliştirme yapılırken %8 oranında 2014 güç ünitelerine göre bir dondurma söz konusu olacak..

      Saygılarımla..
      Korhan Savran

      Yanlış bir şey yaptıysam bu haberi yayınlamakla özür dilerim.

    2. Burak Karaküdük avatarı
      Burak Karaküdük

      Lobi mi değil mi bilemiyorum ama bildiğim şey,James Allison bu konuyu ortaya atmıştı.Daha sonra Fia tarafından bir red geldi ama Renault ve Ferrari belli ki diretmiş olacaklar.Çünkü bir anda böyle bir kural boşluğu var denmesi tuhaf.Gerçek büyük bir etki için 2016 ve sonrası için köklü değişiklik lazım bu iki üretici adına hatta belki Honda adına bile.Motordan çok anlamam ama elbet biraz faydası olacaktır diye düşünüyorum.Buradakilerin düşündüğünü onlar da düşünmüştür.

  9. McLaren F1 (TEE) avatarı
    McLaren F1 (TEE)

    Haberi tekrar okuyunca detayları yeni farkettim.

    Sezon başında motorun %48’inin değiştirilmesine izin verilecekti zaten. Mevcut kuralda buydu. Ama yeni durumda %48’lik gelişim sezon başında değil, sezonun tamamına yayılabilecek.

    Motordaki %48’lik gelişim limiti tamamlandıktan sonra FIA, motoru 2015 için yine donduracak.

    Honda ise henüz motoru dondurmadığı için 28 Şubat 2015’e kadar istediği değişikliği yapabilecek.

    Kısaca: Takımlar zaten sezon içinde olmasa bile 28 Şubat 2015’e kadar %48’lik bir geliştirme hakkına sahipti. Sadece bu gelişim aralığını sezonun başında değil de sezonun tamamında kullanabilecek.

    Honda, görüldüğü üzere dezavantajlı bir durumda değil. Hatta avantajlı bir duruma bile sahip. Çünkü motoru dondurmadığı için 28 Şubat 2015’e kadar %48’lik bir gelişimden de fazla gelişim yapabilir. 😉

    1. McLaren F1 (TEE) avatarı
      McLaren F1 (TEE)

      Ekstra olarak: Honda, motoru 1 yıl geç donduracağı için mevcut üreticiler 2016’da %38 gelişim limitine sahip olacakken, Honda ilk defa gelişim iznini alacağı 2016’da %48’lik bir değişim hakkına da sahip olacak. Kısaca Honda’nın dezavantajı bırakın avantajları olacak. 🙂

  10. Ferrari’nin tasırımını sabırsızlıkla bekliyoruz..

  11. Alonsoya geçmiş olsun, şampiyonluk umutları yarınlara kaldı 🙂

  12. Gelişimin önüne taş koyan en üst teknolojili (!) motor (!) sporu(!) (?).

  13. ←Simply The Best avatarı
    ←Simply The Best

    Bana kalırsa bu daha sonra kullanmak için bilerek bırakılan bir boşluk. Bazı üreticilerin çok gerilerde kalması durumununda arayı kapatmak için bilerek bırakılan bir boşluk. Birçok kişinin aksine Ferrarinin 2015’te en az Red Bull kadar başarılı olacağını düşünüyorum. Bu açık sayesinde şu anda çok daha iyimserim. Bakalım zaman ne gösterecek.

  14. Günün ve hatta yeni yılın F1 adına en güzel haberi…

  15. SCUDERlA FERRARI avatarı
    SCUDERlA FERRARI

    Bakıyorumda honda’cıların maklerın’cıların ve alonso’cuların hali hiç iç açıcı değil. 😀 bu Ferrari ve Renaul’tun lobi zaferidir. Ferrari Şampiyonluğa bir adım daha yaklaşmış oldu.

  16. Güzel haber biraz yaklaşın şu ön gruba da Rosbgerg gibi pilotlar 2.ola ola şampiyon olmasın

  17. ForzaFerrariForzaFelipe avatarı
    ForzaFerrariForzaFelipe

    Eyvallah fia.

  18. Güzel bir haber %48’lik bir gelişimin içinde olan parçalar sezon içerisinde bir çok kez gelişecek demektir bu da performansı olumlu yönde etkileyecektir. Horner’in bahsettiği 75 bg güç açığını bakalım nasıl kapatacağız benim umudum var 2014 sezonundan bizim için 2015 sezonu daha başarılı olacak diye umut ediyorum bunun bir çok nedeni var.

    1=Renault tek takıma göre artık motor üretecek ve tek takıma bütün enerjisini bilgi birikimini aktaracak.

    2=Mario Illien ile yapılan anlaşma ve yeni fikirler.

    3=ERS sisteminde yapılacak gelişmeler.

    4=Motorun en büyük sorunu olan egzoz sisteminin geliştirilmesi. Turbo ve Kompresör tasarımı nasıl olacak ? Bu alanda ciddi kazanımlar elde edebiliriz,motor haritalamada daha da gelişebiliriz son yarışta Mercedes ile yakıt tüketiminde aynıydık.

    Mercedes bu gelişim ile daha da gelişemez mi kesinlikle gelişebilir ama Renault ve Ferrari motoruna göre daha doymuş bir motora sahip bu iki motor üreticisinin ise gelişim alanı daha fazla hatalardan dolayı.

    Yıllara göre motorun hangi parçalarının geliştirileceği verilmiş 2016 yılında motorda yapılan kapsamlı değişiklik ile bu kuralın askıda kalacağını düşünüyorum %48 lik gelişimin Şubatın 28 ne kadar deniyordu ama bir anda değişti diyelim.

    Son olarak bu gelişme Renault ve Ferrari’nin Mercedese karşı elde etmiş olduğu lobi galibiyetir.

    1. Renault ve Ferrari motoruna göre daha doymuş bir motora sahip bu iki motor üreticisinin ise gelişim alanı daha fazla hatalardan dolayı.

      açıkcası bende isterim, motorların birbirine yaklaşmasını. fakat mercedes motoru da gelişime çok açık bir motorsa ve dediğin gibi doymuş bir motor değilse, son cümlendeki lobi zaferi, lobi bozgunuda olabilir. fakat bu haber sezon öncesi bizler için yine de iyi bir haber. daha fazla çekişme hayal edebiliriz. merso hayalleri yıkmazsa 🙂

      1. Bir anda Mercedesi silemeyiz kesinlikle öyle Mercedes’inde gelişim alanı vardır elbet ama 2014 sezonunda ki rakiplerinin hataları Mercedes de çok üstündü bunun üzerine ne kadar ekleyecekler göreceğiz. Ferrarinin Avl ile anlaşması Renault’un Mario IIlien ile anlaşması umutları artırıyor her zaman yeni fikirler umut vadetmiştir sorunlarında hatalarında giderileceğini düşünürsek dediğim gibi umut var.

        2016 sezonu ise bam başka bir hikaye olacak diyebiliriz motorların farklı ve ucuz olacağı söyleniyor yakıt akış sınırı olmayacak iki egzoz çıkışı olacak.

        Umarım rekabetçi bir birine yakın takımlar görürüz. Ben şahsen Mercedes’in 2014 sezonunda ki gibi baskın olacağını düşünmüyorum.

  19. Hangi parçalarda hangi sene değişiklik yapaılacağı ile ilgili

    1. Evet buydu yalnız ben eksik hatırlıyor muşum zaten altında ki özetle birlikte tüm parçalar ayrıntılı zaman döngüsü ile varmış.

  20. Kurallarda açık bulma çalışmaları hiç bitmiyor.

  21. Güzel bilgiler eklenmiş habere. Bu parça gruplarının ne olduğunu bilseydik güzel olurdu. Bir arkadaşın buraya eklediği bir görsel vardı 2020 ye kadar ki uygulamayı listeliyordu resim yanımda yok ayrıntılı parça var mıydı onda hatırlayamadım onunla birlikte bu yüzdeler belki daha anlamlı olabilirdi.

  22. Mehmet ceviz avatarı

    03/01/2015 saat 21:20 şuraya yazıyorum mercedes gelişim sonuna kadar acılsada farkı açacak. Adamlar biliyorki gelişim onları durduramayacak sadece daha fazla para harcayacaklar.tekrar söylüyorum fark dahada açılacak. Olan birilerinin parasına olacak

    1. Bize göre gelecekte yaşıyorsun demek ki 🙂
      Fark daha da açılabilir mi evet gayet mümkün MGP yaptıklarını daha erken yapma, üst düzeyi erken yakalamadan sebep elinde verimi ölçülmüş başka revizyon planları da hazırda olabilir. Böyle şeyleri uygulamaya geçirmesi demek diğerleri yaklaşmaya çalışırken arayı açma demek olabilir. Zira Redbull’da yıllarca böyle yaptı herkes onların anlık durumunu anlayıp, yakalamaya çalışırken onlar bir sene sonrasının dersini çalışan çocuklar (lisede böyle bi arkadaşımız vardı tr 1. oldu:) ) gibi daha ilerisini ortaya koyup farkı kapanmaz kıldılar. Ancak kimine göre Redbull’u durdurmak için yapılan uygulama değişikliklerinde ki gibi kısa yada uzun vadede bu işte baştan tasarım olmadığından MGP fena etkilenebilir. Açıklama ve duruşları da bunu düşündürüyor insanlara.

      1. Mehmet ceviz avatarı

        Ben çok teknik bilgisi olan biri değilim. İddiamın arkasındayım. Mercedes önceki sezonlar tur yerken bile f 1 in f si ferrari demek diyen ferrarici arkadaşlarıma mercedes ya o f yi m yapacak yada bir daha gelmemek üzere gidecek demiştim

        1. Yani ben ne diyorsam çıkar diyorsun 🙂
          Dominasyonu ile ilgili bende tahminde bulunmuştum ama gecikti tahminimden vazgeçtiğim dönem başladı. 🙂

          1. Mehmet ceviz avatarı

            Benlik bişey değil sadece mercedesin yaklaşımı yatırımları,McLaren den ayrılması Hamilton un koparması ve en önemlisi MSC gibi biri İle sadece gelişim odaklı çalışması böyle düşündürüyor hatta mercedesin dominant sezonu ferrari ve McLaren deki değişimin en büyük sebebidir.

            1. Kuruluşu, ilk adımları, basamaklı yaklaşımı bende de öyle bir tahmin yada beklenti oluşturmuştu ama sonra baktım bu halden 3-4 yıl üzerinde dominasyon gelmez demiştim motorların değişimine denk düşecekmiş meğer ki ve olabilecekleri öngöremedik. 🙂 Halen bile bu kadar farklı bir sezon geçirmiş olmalarına rağmen başlangıçlarında ki enerji üzere öngörü benzeri uzun vadeli bir dominasyon yapabileceklerini öngöremiyorum. Herşeyi çok doğru yapmıyorlar bazı şeyleri çok iyi yapıyorlar sadece. Diğerleri enselerinde derdim. 🙂 Saklı kalan eksiklerin acısı kafa kafaya olmaya başlayınca çıkar.
              Renault da ki yaklaşım değişimi Scuderia’ya hezimet tattırmıştı. Aynısını Redbull yaptı. Görecez bakalım 2 yıl içinde neler olacak.

  23. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Mercedes farkı acacak

  24. Simdi birileri bunu biliyor ve ona gore hazirlaniyor muydu sorusu geliyor akla.
    Malum patinaj kontrolunu aracta bulup kullanildigini ispatlayamayan bir kurumdan bahsediyoruz.

    1. Lewis-Hamilton(#TeamLH) avatarı
      Lewis-Hamilton(#TeamLH)

      Aynı kurum Abu Dhabi’de esnek kanata izin verip sonradan yarış hakemlerinin dönmesi gibi 🙂

  25. değişen bişey yok sadece ilk yarışa çıkmadan değilde sezonun tamamında %48 lik değişim hakkı olacak

    şöyle bi avantaj olur zaman geniş olduğu için değişecek parça için daha fazla bi gelişim süresi olacak daha iyi bişey ortaya çkabilir

    mercedes diğerlerinin ağzına biraz bal çalmış o

    honda heralde bu %48 i zaten kullanmış olacağı için bi %48 daha verilmesin yanliş olduğu düşünüldü heralde tek açıklaması bu

  26. Bu gelişim James Allison’un konuyu gündeme getirmesiyle oldu. Hayırlısı olsun. Ama açıktan öte bir şey bu.

    Ferrari ve Renault’nun bu durumdan pek bir şey çıkaracağını düşünmüyorum. Gelişim konusunda herkese fırsat verilecek. Mercedes, harcamalar artacak olsa da aynı şekilde ve belki daha fazla gelişme sağlayabilir.

    Ha bu motorların gittikçe daha ucuz olacağı söyleniyordu. Sanırım bu da hayal oldu. Harcamaları düşürme plan ve projeleri böylece tamamen yalan olmuş olacak.

    Ferrari’ye faydası olacağı düşünülen Jean Todt’un FIA başkanı olmasından beri aslında pek de faydalı şeyler olduğu söylenemez. Yine de hayırlısı diyorum 🙂

  27. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Artık nasıl bastırdılarsa diğer üreticiler 🙂

  28. McLaren F1 (TEE) avatarı
    McLaren F1 (TEE)

    Benim anladığım; Honda 28 Şubat’ta motoru donduracak ama izin verilen bölümlerde gelişime devam edecek.

    Zaten diğer üreticilerde sınırlar dahilinde gelişim yapacakmış. Mercedes, Renault ve Ferrari motoru 2014 başında donduruldu zaten. Sanmıyorum ki Honda’nın dezavantajı olsun.

    Honda’da motoru henüz dondurulmadı. Dondurulup kurallar çerçevesinde Honda’da motoru geliştirecektir.

    1. hayır. üreticilerin bu sene bir kez motorunun örneğini vermesi gerekiyor. geçen sene piste çıkanlar ve motorunu teslim edenler o açıdan şanslılar çünkü elde bir örnek var. hondanın ise hiç bir örneği yok. anladığım kadarıyla o yüzden dezantajlı olacak. bastırıp izin alamazsa, bu açıkta olduğu gibi kendileri için bir tarih belirtilmediğini belirterek zorlarlarsa belki gelişim izni alabilirler. ama şu an ortaya çıkanlara göre izin yok gibi onlara

      1. McLaren F1 (TEE) avatarı
        McLaren F1 (TEE)

        Ben de ondan bahsediyorum. Honda örneği verip kurallar dahilinde gelişime devam edecektir. Herkes geliştirirken Honda Sezercik gibi ortada kalmaz bence. 😀

        1. e sezon boyunca herkes geliştiremezken onlar motorlarını geliştirebildi. Böyle bir durum da var 🙂

          1. zaten bundan dolayı honda dışarıda gelişim yapıp üstüne bide %48 alması nekadar doğru ki

    2. F-one-Driver avatarı

      Bence honda için işler çok ciddi sıkıntıya girdi, burası F1 ve honda bu duruma itiraz etse bile mercedes-ferrari-renault ittifakı göreceğiz şu andan itibaren, sırf honda 28 şubatta gelişimine son versin diye, umarım mclaren için iş kabusa dönmez, 1 sene çok uzun bir süre ve hala tam anlamıyla performansını bilemediğimiz honda motorunun gelişim için son 2 ayının olduğunu düşünmek bile kabus, umarın geçen seneyi iyi değerlendirmişlerdir, önde olmalı ki diğerleri zaten gelişmeye devam ederken önlerde kalabilsin, bence honda dosyası merak edilenden çok daha önce sönüp gidecek gibi, bu siyasi bir oyun bile olabilir…

  29. Diğerlerinin geliştirmesi ve Honda’nın geliştirememesi çok saçma. Elbet onlara da izin çıkar. Çifte standart olmaz yani.

    1. SCUDERlA FERRARI avatarı
      SCUDERlA FERRARI

      honda 2014 de motorunu istediği gibi geliştirirken çifte standart olmuyoreda şimdimi oluyor ? sadece gülerim buna 😀

      1. Bende senin dediğine gülerim. Honda 2014’te sporda değildi. Ama sporda olupta motoru geliştirememek kadar saçma bir şey olamaz.

        1. SCUDERlA FERRARI avatarı
          SCUDERlA FERRARI

          mercedes i kopyala 1 yıl sınırsız gelişim hakkın olsun, takım patronu avustralyada galibiyet alabiliriz açıklamaları yapsın, daha ne istiyorsunuz mübarekler, bu gelişme ferrarinin yolunu açacak ilk adımdır, sadece izleyin 2. shumi dönemi başladı.

  30. Lewis-Hamilton(#TeamLH) avatarı
    Lewis-Hamilton(#TeamLH)

    Mercedes’e sürekli gelişim konusunda laf atan takım yöneticilerinin şimdi neye laf atacaklar 🙂

    1. Mercedesçi misiniz, Hamiltoncu mu? Hamilton Mercedes’e geçti diye mi Mercedes taraftarı oldunuz? Tabii istediğiniz takımı ve pilotu tutabilirsiniz. Ancak ben yorumunuzu pek anlamlı bulmadım. Yani diğer takımlar motor gelişimi konusundaki taleplerinde haksız mıydılar? Üstelik tam bir serbestlik de yok. ”İzin verilen 32 gelişim alanı dışına taşılmadığı sürece motorların sezon içerisinde istenilen bir zamanda dondurulabileceği anlamına geliyor.” şeklinde ifade var. V6 motorlara geçilmeseydi sizin Mercedes çoktan tası tarağı toplayıp gitmişti. Hamilton da şampiyonluğu beklemeye devam ederdi.

      1. SCUDERlA FERRARI avatarı
        SCUDERlA FERRARI

        o kazanandan yana yarın carl kaybetmeye başlayınca onuda tanımaz hale gelir 😀

      2. Lewis-Hamilton(#TeamLH) avatarı
        Lewis-Hamilton(#TeamLH)

        Hamilton taraftarıyım otomatikmen Mercedes taraftarı da olmuş oluyorum.

        Mercedes daha fazla yatırım yaptı diye daha fazla çalıştı diye takımı suçlamak saçma 4 sene boyunca da

        Redbull suçlanmıştı.

        Reno.Ferrari az çalışırken Mercedes tüm gücünü bu işe yatırdı.

        Sizinki sadece fanatiklik.

        1. Mercedes’in başarılarını takdir ediyoruz. Çok büyük bir firma. İlk otomobili üreten firma. Ancak Formula 1’de bu kadar yatırımı boşuna yapmadı. Kendisine 2014’ün sözü verilmişti bir bakıma. Zamanında Toyota ve Honda da çok yatırım yaptı Formula 1’e. Ama ne oldu? Bırakın şampiyonluğu Toyota yarış bile kazanamadan Formula 1’den ayrıldı. 4 senelik Red bull egemenliğinde Red Bull hiçbir zaman Mercedes kadar baskın değildi. 4 senenin ikisinde şampiyonluk çok çekişmeli geçti. Ayrıca Red Bull son dört yıldır şampiyonluk kovalıyordu. Hem şampiyonluk kovalamak hem de her şeyin değiştiği yeni bir sezona hazırlanmak pek mümkün değil. Benim anlamadığım Ferrari neden 4 sene uyudu? O da 2012-2013 sezonlarından vazgeçip tüm gücünü 2014’e harcayabilirdi (!). Belki de Ferrari’ye tüyo verilmemişti.

          1. Lewis-Hamilton(#TeamLH) avatarı
            Lewis-Hamilton(#TeamLH)

            Bir teori daha 2014 Mercedes’e verildi (?)

            Kardeşim bu motoru en çok isteyen Renault’tu bu motorların Mercedes ile alakası yok.
            Dönemin Mercedes danışmanı Norbert Haug’dan bir çok kez bu motoru istemediklerini söylediğini hatırlıyorum.

            Kaldı ki Bernie Ecclestone ile Ross Brawn’nın araları çok köyüydü hatta bu yüzden FOM ile Mercedes arasında anlaşmazlık çıkmıştı.Ayrılma gündeme gelmişti.
            Jean Todt istedi desek kaç yıllık Ferrari aşkını bırakıp Mercedes’ci olamaz heralde.

            Her bakımdan 2014 Mercedes’e verildi demek saçma.

            Az Mantık ?

            1. Bu sitede yayınlanan ”Derin Formula 1” adlı yazıyı okudunuz mu? Aşağıda o yazıdan alınmış bir paragraf:
              ”Gelelim 2014 sezonu öncesine: benim tezim bu sezonun 2009’daki satışın bir şartı olduğu yönünde o malum testler, kuralların tam da Mercedes istekleri biçiminde tezahürü bir sürpriz olamayacak denli büyüktür. 2014 kuralları öncesi sesi en çok çıkan ekip Renault’tu zira küçük motorlardaki, Turbo motorlardaki başarısını kar elde edecek biçimde geliştirmeye çalışıyordu. RBR’den para alamıyordu. Lotus’a anlaşma dahilinde ucuz motor veriyordu. Williams ayrılacaktı, Caterham’dan gelecek para da koskoca F1 için fazlasıyla azdı. Renault bu aşamada piyon vazifesini gördü. Perde önünde her şey Renault istedi şeklinde gözükecek; sahne gerisinde Mercedes istekleri kural haline gelecekti. Ferrari ise ilk günden beri karşı olmasına rağmen eski gücünden oldukça uzak olduğundan etliye sütlüye karışmıyor karışamıyordu.”

              1. Lewis-Hamilton(#TeamLH) avatarı
                Lewis-Hamilton(#TeamLH)

                O yazıyı okudum altında da yorumum var zaten.

                Tamamen kendi görüşleriyle yazmış olduğu yazıyı kanıt olarak gösteremezsin.
                Bu yazı arkadaşın kendi tezi hiçbir geçerliliği yok.

  31. Had, hakkaniyet ve adalet bünyelere işlemedikçe yazılı kaideler ile kural, hukuk, önlem ve tedbire yetişemezsin.
    Bazen azınlığın işine yarar bazen böyle de çoğunluğun işine yarar. 🙂
    İdarecilerin kullanın ilamıyla güzel bir açık. 🙂 Sandık düştü suya.

    1. Aslinda kime yaradigi mechul.Digerleri bazi degisiklikler icin zamam yok diyorlardi.Onun icin hic baslamadiklarini soyluyorlardi.
      Zaman oldugunu bilselerdi ona gore gelisim programi yaparlardi.Acaba bilen var mi?

      1. Evet doğru.
        Bence çoğunluğa yarar çünkü peşine düşüyor görünen onlar. Kastım oydu.
        Bugün bu raddeye geldiyse bu iş söyledikleriyle yaptıkları kesin farklı demektir. Mutlaka hazırlıklıdırlar bunu söylerler ama es geçmezler zaten eninde sonunda programlarında vardır test üretimlerini yapıyorlardır (bunları denetleyebilen var mı yok) yoksa bana göre FIA bunu yayınlama noktasına gelmezdi getirilmezdi diye düşünürüm.

  32. Rekabet açısndan güzel (Honda ya yazık olmuş umarım onlara da izin çıkar) ama umarım 2016 da şu fısıldayan motorlardan kurtuluruz şahsen çığlık atan motoları fazlasıyla özledim.

  33. Hadi bakalım hayırlısı. Ferrari önümüzdeki 2-3 senede de gelişim kaydedemezse gidip limon satsınlar.

  34. Böyle saçma gri alan mı olur. Gri alan falan değil bi düpediz ahmaklık.
    Motorların sezon içinde geliştirilebilecek olması biz seyirciler için güzel bişey tabi ki. Memnun eder beni bu gelişimin sezon içinde yapılabilecek olması. Ancak buna gri alan falan denmez yani resmen sıvamışlar. Tarih belirtememişiz o yüzden açık varmış, istediğimiz zaman dondurabilirmişiz. Bari bi tane takım seçin kendi aranızda da, ne zaman baktınız en çok yaklaşmayı başardı o takım Mercedes’e tam o anda durdurun da tam olsun…

  35. MyN1Fernando avatarı

    Benim bahtsız Alonsom Ferrari’den ayrıldı ve Honda’ya geçti ya,hiç şaşırmadım 😀

    1. 🙂 Sorma. Adam hepten bedevi çıktı gibi görünüyor.

      Bazı durumlarda da çok şanslıydı, belki de önümüzdeki sezon öyle olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir