Red Bull, Renault’la Beraber Motorun Verimini Arttırmak İçin Çalışıyor

yazar:

kategori:

Red Bull takım patronu Christian Horner, Mercedes ile farkı kapatabilmek adına çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

Red Bull kış testlerinde ciddi sorunlar yaşadığı Renault motoruna rağmen sezonun en hızlı ikinci takımı olmuştu.

Sezon ilerledikçe dayanıklılık problemini çözen Renault buna rağmen Mercedes düzeyinde performans üretememişti.

Red Bull’dan Christian Horner “Mercedes ile fark hepimizin beklediğinden daha büyüktü. Açıkçası onlar inanılmaz bir iş yapıp inanılmaz bir motor üretmişti”

“Bizim Renault motorumuz ise sürekli dayanıklılık problemi yaşıyordu ve şanssızdık. Ama mühendisler inanılmaz bir iş yaptı ve dayanıklılık problemini çözdü. Şimdi Renault ile beraber motorun verimliliğini arttırmaya çalışıyoruz” dedi.


Yorumlar

“Red Bull, Renault’la Beraber Motorun Verimini Arttırmak İçin Çalışıyor” için 7 yanıt

  1. Bunların hepsi fazla elektronikleşmenin etkisi. Eskiden ki gibi salt iyi bir ünite ortaya çıkarmış olmakla bitmiyor.
    Bir örnekle mıçı kırık 3 $ etmeyecek bir sensor (egsoz manifoltu ilk kat sonrasında) sebebiyle (doğuş 3bin $ istiyor:) ) haftalarca akış ve akışmetrelerdeki sapıtma ile uğraşabiliyorsun. sensör saçma bir durum ürettiğinden performans da boşluk olabiliyor. O sensör sebebiyle olanı bulmak için harcanan zamanın dışında günler ve defalarca asfalt yürüyüşü sonunda soft da ki 3-5 satır hatası yüzünden yaşandığını buluyorsun ve bazen gülüyorsun. Bu yarış sanayisine göre çok çok kaba bir örnek olarak kalıyor. Final etmeden aklıma hücum eden bir başka örnek daha vereyim bir arkadaş ve tr de sayılı ustası haftalarca uğraşın sonunda forged part denilen bir usa menşeeli subapta 1 mm ölçeğin altında bir metal üretim hatası tespit etmişti ki bu hafif cup dünyada da kullanılan part olmasıyla böyle bir firmanın yapmayacağını düşündüğünüz bir hata oluyor ve uzun yazışmalar sonunda üretimlerini durdurmalarını ve binlercesini piyasadan toplatmalarını sağlıyorsunuz. Bu AVL, Redbull örneğine yönelik belki biraz daha anlaşılır bir önek olmuştur ama bu dahi F1 forged üretimlerine göre yine çok kaba bir durum olarak kaçıyor. Bu da simulasyonlar sonucu fazla elektronikleşmenin bir örneği denilebilir belki.

    ve final bilin ki ülkenizde böyle düzey insanlar var böyle küçük anektodları da heryerde duyamazsınız.:)

    1. Lambda sensöründen bahsediyorsun sanırım, tecrübeliyiz.

      İş için kullandığımız sümbülümüz çok yakmaya ve garip gaz tepkileri vermeye başlayınca yetkili servise götürmüşler. 3 usta ve bilumum çırak öylece bakmışlar, uzun kısa yollara çıkmışlar ve bulamayıp usta yok diye geri göndermişler. Sorun benim yerinden çıkmış lambda sensörünün kablosunu yerine takmamla düzeldi. Ülkemizde böyle ustalar ve yetkili servisler var ve böyle efsane anektodları her yerde duyamazsınız 😀

      Yine ustanın yerine benim çözdüğüm kızdırma bujisi olayına girmiyorum bile. Yazılımcıyım lan ben! Ne anlarım arabadan 😀

      1. Evet doğru.
        Eyvallah ancak burada ki durum sensörün sıhhati kaynaklı düşünülüp uzun uğraşlar sonucu yazılımdan çıkması. Sensörlerin defalarca kontrol edilmesi çapraz değiştirilerek yürüme denemeleri vs vs daha birçok şey. benim ilk uzun yorumum sensör kablolarında zafiyet olabileceği idi değiştirip denemek uğraş vericiydi. Olayın uzun yıllar sonra ortaya çıkması da belki aracın ilk sahibi sonrası katalitik filtre, klima vs gibi şeylerin iptali sonrası (ortalama 70 hp civarı kazanç remaping ile sözkonusu oldu) can sıkması oldu.
        Dediğin gibi örnekler maalesef ki çok çok yaygın artık. 🙂 Bu dediklerimi de yapan sanayici ama anlamak gerekiyor işte böyle ülkelerde 🙂

  2. F1 takımlarının ne derece mühendisliğe sahip olduklarının kanıtı. Elin içecek üreticisinin takımı dünyanın en büyük motor üreticilerinden birine motor tasarımında yardım ediyor.

  3. Renault mu Red-bulla motor tedarik ediyor Red-bull mu Renaulta motor yapmayı öğretiyor.

    Tavuk-Yumurta hikayesine döndü bu durum

    1. Dört yıl dünya şampiyonunun motoru diye reklam yaparken iyiydi.Yazın yediğin hurmalar kışın…

      1. Renault ile ne alıp vermediğiniz var ? Merak ediyorum. Son dört yılda V8 motor vardı. Renault’un V8 motoru en iyi motordu. Sadece aerodinami ile yarış kazanılmaz, 4 yıl şampiyon olunmaz. Bunu tarafsız bütün F1 otoriteleri söylüyor. Özellikle geçen 2013 sezonunun 2. yarısını hatırlatmak isterim. Vettel’in Belçika’dan başlayarak tüm yarışları kazanması, Belçika’da Eau Rouge’de Hamilton’u geçmesi, motor pisti denilen Belçika-İtalya-Kanada’yı kazanmaları, 2013’te Renault motorlu araçların 5 kez yarışları ilk 3 sırada bitirmeleri, 2012-2013’te Renault motorlu araçların Mercedes ve Ferrari’den daha fazla puan toplamaları, 92-97 arasında aralıksız Williams ve Benetton şampiyonlukları, 2005-2006 Renault F1 Team şampiyonlukları. Bütün bunlardan sonra Renault biraz saygıyı hak etmiyor mu ? VW’nin, Audi’nin, BMW’nin, Toyota’nın … olmadığı yerde Renault’un Mercedes ve Ferrari ile yarışması, son 4 yıldır onları mağlup etmesi büyük şey . V6 motorlar döneminde Red Bull ve Renault daha sıkı iş birliği yapsınlar. İşin içinde çok fazla elektronik var. Bunda gocunacak ne var?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir