Motor Üreticileri Cenevre’de Toplanıyor

yazar:

kategori:

Bernie Ecclestone’ın özel isteğiyle Formula 1’in mevcut motor üreticileri Mercedes, Renault, Ferrari ve Honda salı günü Cenevre’de toplanacak.

Toplantıda 2016 veya 2017 yılından sonra geçerlii olmak üzere yüksek sesli, daha ucuz ve daha güçlü motor formülü masaya yatırılacak.

Ancak Niki Lauda olası yeni motor anlaşmasında acele edilmemesi gerektiğini düşünüyor.

“Eğer kendimizi verebilirsek 2017’ye kadar düzgün işler yapabiliriz”

“Örneğin Honda tek bir sezon için bu motor yapmazdı. Bazı kararlar almamız gerekiyor, aksi takdirde herşey aşırı pahalı olacak”


Yorumlar

“Motor Üreticileri Cenevre’de Toplanıyor” için 26 yanıt

  1. RENAULT ENGINE ve SEZAR arkadaşım boşverin 2005/2006 sezonunda renault şampiyon olmadı 2010/2013 sezonunda 4 kez dünya şampiyonu olan dünyada ve uzayda tarihte bir ilklere tarih yazan redbull motor kullanmadan şampiyon oldu. burada başını öne eyecek Özellikle Mercedes daha sonra Ferrari. adamlar motor
    kullanmadan ŞAMPİYON OLDU PİLOTLAR VE TAKIMLAR ŞAMPİYONU HELAL OLSUN
    BİZ NE SÖYLESEK BOŞ AT GÖZLÜKLERİNİ ÇIKARMADIKÇA BOŞ

    2014 sezonunda mercedesi tebrik ederim çok iyi bir motor yaptı.

  2. ScuderiaKimi avatarı

    Formula 1 geleceğini kurtarmak için girilen ilk viraj ve olumlu sonuçlar’a hepimizin ihtiyacı var , eğer bu gerçekten Formula 1 ise sahip olduğu adın hakkını veren bir mücadele seviyesi olması zorunda. ileri gitmekle geri gitmek arasında kaldılar uzun vadede bu kararsızlığı farkeden takımlar spordan çekildi , zarar eden çok takımda oldu şapkalarını çıkarıp düşünsünler. turbo v10 1000 hp ve modifikasyona açık motorlar uzun vadede çözüm olacaktır. ve bana göre olması gerekende budur. konuyu uzatmak bir yana v10 1000 hp fena değil.

  3. Ne kadar çok hikaye anlatılmış ve egolarını tatmin edilmeye çalışılmış.

    Öncelikle şunu hatırlatmak isterim ki 2005 sezonu sonunda V10 Motorlara veda ettik ve 2006 için V8 motorlar geldi sezonunun ilk yarışını V8 motor ile kazanan Renault ve Fernando Alonsoydu ve sezon sonundada V8 motor ile ilk dünya şampiyonu olan marka Renault du.

    Padokta kapalı parkta teknik adamları rakip takımların arabalarının başlarında görürüz Newey o sezon Renault aracından gözünü alamamış ve arka kısmın dar tasarımıyla motorun daha az soğutulmaya ihtiyaç duyması daha az yakıt tüketmesi çekişin daha yüksek olması ve dayanıklı olması ile Red Bull’u Renault ile anlaşmaya iten etken kişidir.

    2007 sezonu için V8 Motorlar donduruldu ve Renault tamamen motor gelişimini durdurdu ama diğerleri illegal yollardan motoru geliştirdi ve bu haksız avantaja dönüştü oysa Renault gelişimi serbest motorlarda en iyi V8 güç ünitelerinden birine sahipti. 2008 için Fia Briatorenin isteği üzerine gelişim izni verdi Renault’a ve bunu verirkende tek başına değildi Ferrari-Mercedes-Bmw-Toyota-Honda izin verdi ve Renault motoru geliştirdi herkes haksız rekabetin olduğunu düşündü oysa zaten devler izni vermişti kaldı ki 2009 sezonunda Mercedes motorlu bir araba şampiyon oldu şasinin de katkısı ile.

    Renault 2010-2013 yılları arası şampiyon oldu bunu ister kabul etsinler ister etmesinler F1 tarihinde en çok pole kazanan Ferrari den sonra en çok şampiyonluk yaşayan motor Renault motorudur. Motor geliştirmenin yasak olduğu yıllarda Renault motor haritalama ile az soğutulmaya ihtiyaç duyması ile az yakıt tüketmesi ile kendisini kanıtlamıştır Toto Wolf bile Renault motorlu araçların öne çıkmasında Renault’un payının çok büyük olduğunu söylemiştir. Red Bull’un Pole pozisyonların da daha az yakıtla çıkmasını motorun az yakıt tüketmesine bağlanmış bu da daha hızlı olmak demekti ve lastiklere daha iyi davranmak demekti. EBD sistemi Renault motor haritalama ile motorun az yakıt tüketmesi ile rakiplerinin önündeydi ve bu RBR şasisine 1 saniye ve daha fazlasını kazandırıyordu. 2009 da motor problemleri Rbr nin canını sıkmış Mercedes ile görüşmeler olmuştur ama McLaren buna izin vermedi Red Bull dua etmiştir McLaten iyi ki izin vermedi diye çünkü 2011 gibi hatasız baskın bir yaşayamazlardı Renault motoru olmadan. Alternatör sorunu yaşandı İtalyan firma ile anlaşma sonlandırıldı ve sorun giderildi.

    Renault motorunun sesi kayda alındı FİA ya sunuldu ve yine bir şey bulunamadı. Motor haritalamaya sınır getirildi yine engellenemedi Renault.

    Başarı : Şasi-Motor-Pilot kombinasyonu ile gelir.

    2014 sezonuna iyi başlayamadık bazı hatalar yapıldı ve sezon başında olan 165 bg olan fark şuan 75 bg Mercedes ile tek bir şasiye göre motor yapılmadı ama şimdi tek bir şasiye göre motor yapılacak, ERS sistemimiz diğerlerin ki kadar iyi değildi Red Bull ile Renault artık bu alanada daha hakimler, yıllardır bataryaları radyatörün altına konumlandırdık ama kuralda değişiklik oldu ve bataryalar yakıt hücresinin altına alındı ağırlık dağılımını etkiledi bu ısınma sorunları yarattı ama yıllardır yakıt hücresinin altına bataryaları konumlandıran şampiyon takımın işine yaradı bu şimdi bu alanda da daha tecrübeliyiz. Mario İllien ile anlaşıldı artık daha fazla kişiyiz motor departmanında bunların hepsi umut verici.

  4. Kısa sürede değiştirmeleri zor. Ancak 2018’de veya 2019’da birşeyler yapabilirler.

  5. Bu ellerinde ki son fırsat değerlendirmeye baksınlar. Bernie gibi adamlar elinden geleni yapıyor yada öyle görünüyor son şikan kararına yaklaşıyor formula 1…. bu gidişat ve 2020 ye kadar ki FIA programlarına sadık kalırlarsa ortada insanların fazlaca nitelik atadığı formula 1 diye bir marka kalmayacak. Bir noktadan sonra otomotiv üreticilerini umursamayıp koparsan da düzeltmek pek kolay olmayacak işte o zaman geldiğinde gerçekçi olarak FIA’nın tam hakimiyeti dışında seri kurma fikirleri ciddiyet kazanmaya başlar.
    Olgunun zayıflaması sesten ibaret değil bir evolution denen düşüşten sonra sadece motor odaklı yaklaşarak da eski seviyeyi yakalamakta zorlanabilirler.
    İşin kısası otomotiv üreticileri supersportlarında uygulamadığı şeyleri Forrmula 1 gibi bir düzeyde uygulamaktan vazgeçmeliler.

  6. şu motorların kötü oluşu vs sadece bir süs. ferrari ve reno motor yapamadı, ve bu motorlar olduğu sürece mercedes’in gerisinde kalacaklar. bunu bildikleri için “motorlar güzel değil, yenileri gelsin” temalı ecclestone şakşakçılığında oyunlar oynanıyor. bu sene tüm motorlar çok yakın olsaydı bu tartışmalar hiç olmayacaktı.

    turbo olduktan sonra ses hiçbir zaman 2000lerdeki gibi olmaz. bari turbosuz v10, ers ve büyük lastikler olsun da birşeye benzesin. hem turbosuz daha da ucuz olur hem de çocuklar giremez. ben mercedes’in üstünlüğünün önceden çalışmaya başladıkları için değil motor konusunda daha üstün oldukları için olduğunu düşünüyorum. zaten V8lerde de farklar daha küçüktü ama sıralama aynıydı. mercedes > ferrari > en zayıfı da reno.

    fazla karmaşık turbolu motorlarda mercedes yine ortalığı süpürür, diğerleri yine ağlamaya başlarlar.

    1. SCUDERlA FERRARI avatarı
      SCUDERlA FERRARI

      şu v8 motor üreticileri şampiyonluk sayılarını bi yazda herkes görsün o öve öve bitiremediğin motorun aslında tırt olduğunu.

      1. Ferrariden mi bahsediyorsun.Fia tarafindan verilen bir suruculer sampiyonlugunuz var.Mercedes motorlu araclarin iki(aslinda uc).

        1. SCUDERlA FERRARI avatarı
          SCUDERlA FERRARI

          en sona koyduğu reno napmış o mersoyu ondan bahset 😀

          1. sen daha olayı kavrayamamışsın. redbull’un şasisiyle alınan şampiyonluklar renoya yazılamaz. motora şampiyonluk yazacaksan bu seneki gibi motorların önemli olduğu sezonda yazarsın. mercedes motorsuz bir araç pole alamadı bu sene. reno en iyi şasiye sahip olmasına rağmen redbull’un elini kolunu bağladı.

            1. SCUDERlA FERRARI avatarı
              SCUDERlA FERRARI

              asıl sen kavrayamamışsın redbull aldığı 4 şampiyonluktada reno motorunun payı azımsanmayacak kadar çok gerek yakıt tüketimi olsun gerek özel izinle motorun beygir gücü diğerleri ile dengelenirden birçok alanda iyileştirmeler yapıldı, belki beygir olarak düşüktü ama diğer alanlarda en iyisiydi. ne demişler sezarın hakkı sezara.

          2. Bence sen scuderianin ne oldugunu bi arastir istersen.Red Bullun sampiyonluklari Renonum aldigi gelistirme izinlerinin sonucudur.50-70 hp guc farki yirmiye indigi gibi Ebd.patinaj kontrolu uc silindirle calisma gibi ozellikler eklendi.Tum bunlarin sebebi FoTa kapsaminda ayri seri kurmak isteyen takimlarin burnunu surtup concorde anlasmasini imzalatmakti.

    2. Hep aynı şey. Demek V8 döneminin en zayıf motoru Renault’tu. Peki Red Bull bu en zayıf motorla mı 4 sene şampiyon oldu? Aerodinami tek başına her şeyi çözüyor mu? Motor madem bu kadar önemsizdi, Red Bull Cosworth motoru kullansaydı. Hem alternatör sorunu da yaşamazdı. Red Bull bu en zayıf motoruyla geçen yıl Belçika’dan itibaren tüm yarışları nasıl kazandı? Vettel, Belçika’da Eau rougede Hamiltonu nasıl geçti? Red Bull motor pisti denilen İtalya-Belçika-Kanada’yı nasıl kazandı? Renault motorlu araçlar 2013’te nasaıl 5 kez yarışları ilk 3 sırada bitirdiler?Renault motorlu araçlar 2012-2013’te nasıl Ferrari ve Mercedes’ten fazla puan topladılar? Bunlar hep zayıf motorla mı oldu?

      1. “Bunlar hep zayıf motorla mı oldu?”

        evet.

        2010-2011 civarı haberleri hatırlayanlar bilir. horner mercedes’e geçmek istiyordu ve nedenini de 20 beygir kadar daha zayıf motora sahibiz olarak açıklıyordu. yani reno yine en zayıf motordu.

        1. Sadece Red Bulldan bahsetmiyorum. 2013te Renault motorları 5 kez yarislari ilk sirada bitirdiler. Red Bill motor pisti denilen Belçika,
          İtalya, Kanadayi kazandi . Renault motorlari 2012-2013te en fazla puani topladilar. 20 beygir çok mu büyük bir fark? İyi motor olmanin tek sarti beygir gücü müdür ? Peki Mercedes 1995ten 2013e kadar kaç şampiyonluk kazandi? 2 ureticiler 3 sürücüler şampiyonluğu. Renault un ise 9 üreticiler 9 sürücüler şampiyonluğu var. 1995 Mercedesin uzun ardan sonra McLaren ile F1e girdiği tasrih.

          1. belçikada viraj yok mu? kanada’da, italya’da viraj yok mu? basite indirgersek motorun tam gaz kullanılmadığı, yavaşlanmak zorunda olduğu her alanda redbull şasiyle bu avantajı kapatıyordu.

            dediğim gibi örneğin 2011’de italyada pole aldığı yıla bakalım. motorun tam gaz kullanıldığı -çok yavaş hızla geçilen şikan hariç- ilk sektörde 0.2 civarı kaybederken, hızlı virajların olduğu 2 ve 3. sektörde 0.3 ve 0.2 gibi farklar atıyordu diğer araçlara, bu sayede de polü alabildiler.

            hatta vettel de top gear’a katıldığında söylemişti, hep hızlı araçla kazanıyorsun denince “evet sürekli virajlarda hızlı olduğumuzu söylüyorlar ancak bir düzlükte bazen 0.5 kaybediyoruz, bunu diğer sürücüler hiç dile getirmiyor” tabi burda saçma bir argüman ortaya koyuyor düzlükte 5 saniye de kaybetsen virajlarda 6 saniye geri alıyorsan en hızlı araç sendedir.

            1. Virajsız yol dünyada var mı? Viraj sadece uzayda yok. Tamam, Red Bull virajda süre kazanıyor da diğerleri de düzlükte kazanıyor. Düzlükte yakalasınlar o zaman. Ayrıca her şey azami sürat değil. Çekiş de lazım.Red Bull motordan dolayı Belçika-İtalya’yı kazanamaz deniliyordu. Kazanınca da Spa ve Monzada da viraj var deniliyor. Yani Renault ağızıyla kuş tutsa yine yaranamayacak. Yorumumda da belirttim. Hadi Red Bull’un şasisi iyi. Peki Lotus’a ne diyeceğiz. 2013te Renault motorları 5 kez yarislari ilk sirada bitirdiler. Bunların çoğunda belki hepsinde 2 ve 3. sıra Lotustu. Renault motorlari 2012-2013te en fazla puani topladilar. Bu sadece Red Bull ile olmadı. 1995’ten bu yana Mercededes ve Renault’un şampiyonluk sayılarını da yazdım. Williams bile en son galibiyetini Renault motoru ile aldı. Biz Mercedes’in 2014’te çok iyi bir motor ürettiğini kabul ediyoruz. Siz de Renault’un V8 motorunun iyiliğini kabu etseniz ne olur?

              1. italyada da var viraj. tamamen düzlük olsa reno motorlu hiçbir araç pole alamaz zaten.

                reno’nun redbull’a son yıllardaki şampiyonluklarında hiçbir katkısı olmamıştır. olsa olsa zararı olur. benim reno kötü motor yapsın diye bir derdim de yok, birileri gibi “motor” fanı da değilim, ancak durum bu.

                bu sene bile, gridin en kötü motorunu reno ürettiği halde, redbull o motorla bile öyle ya da böyle 3 yarış kazanabilmiştir. V8lerde yakındı, aradaki farkı redbull şasiyle fazlasıyla kapattı.

            2. Ha şunu da ekleyeyim. 2011’de Belçika’da en yüksek sürate o sezon dökülen Lotus ile Bruno Senna ulaşmıştı.

            3. 2011 yılında Autosport yazarı Jonathan Noble Mercedes’in Brixworth’deki motor fabrikasını ziyaretin ardından yaptığı haberden alıntı:”Bu sezon Vettel’in Q3’de elde ettiği muhteşem hızla ilgili onlarca farklı teori öne sürüldü.

              Acaba bu egzoz beslemeli difüzörün de yardımı ile ‘gizli’ bir motor gücüyle mi sağlanıyordu? Ya da direk beslemeli difözürün yol tutuşuna katkısı mıydı?

              Cowell bu konu hakkında ise, ‘Düzlük sonunda motor 18.000 devire ulaşırken çok fazla yakıt harcanır ve egzozlardan çok fazla akım geçer. Ama o anda yere basma gücü bir işe yaramaz; yere basma gücüne frenlemede ihtiyaç duyarsınız.’ dedi ve devam etti:

              ‘Besleme olmadan, gazdan ayağınızı çekmeniz size itme kuvveti verir ve bu ancak tekrar gaz %100 basılı hale gelince sona erer. Gaz %94 civarında tutulunca, itme gücünü kayda değer ölçüde arttırmış olursunuz. Böylece motor ve egzozdan gelen sıcaklıklar 200 dereceye kadar tırmanabilir.’

              Buna göre beslemeli egzozların sıcaklığı 960 dereceye kadar çıkıyordu, ki böyle bir ortamda aracın gövdesinin tutuşmasını engellemek zor bir işti.

              Cowell, bir pilotun virajlarda beslemeli difüzör üzerinde bir etkisi olabileceğini zannetmediğini söyledi.

              ‘Pilot yarış boyunca motor modunu değiştirerek daha fazla performans/daha fazla yakıt tasarrufu arasında gidip gelebilir. Ama sıralama turlarında böyle bir mod değişikliği yaptıklarını düşünmüyoruz.’

              . F1 motorlarının dondurulması kararı üreticilerin teknolojiyi daha iyi anlamalarını sağladı

              2007 sezonunda motor gelişimi durdurulunca insanlar F1’in yenilikçi yönünün zarar gördüğünden endişe duymuşlardı.

              Tam aksine, Cowell bu kararın motorları daha iyi anlamalarını sağladığını düşünüyor.

              ‘Eskiden olsa yeni bir dizayn ile motorunuzu değiştirebilirdiniz. Ama şimdi elinizde olan motoru en ince ayrıntısna kadar analiz edip odan en yüksek verimi elde etmek zorundasınız.’

              ‘Eğer elinizdeki motorlardan biri 3000 km gidiyor da, bir diğeri 1000 km sonunda ölüyorsa, bunun neden 1000 km dayandığını bulmanız gerekir. Böylece detaylara iniyorsunuz. Tasarımı değiştiremediğniiz için elinizdekiyle yetinmek ve onu daha iyi anlamak mecburiyetindesiniz. Eskiden “Hadi yeni bir tasarım yapıp bu yaşadığımız arızayı unutalım” deme şansınız vardı, ama artık yok ve arızanın kaynağını bulmak zorundasınız.’

            4. Ben size istatistiklerden bahsediyorum. Siz ise önyargılarınızla yazmaya devam ediyorsunuz. Aşağıda Autosport yazarı Jonathan Noblenin yazısını verdim. Okumadıysanız okumanızı öneririm. Evet en iyi V6 motor Mercedes’in. O konuda bir sıkıntı yok.Konumuz V8ler ve v10’lar.
              1995-2013 Mercedes: 2 ureticiler 3 sürücüler şampiyonluğu.

              1995-2013 Renault: 9 üreticiler 9 sürücüler şampiyonluğu
              Tarih bunu yazdı, buna bakar. Önemli olan denizin ne kadar dalgalı olduğu değil, sizin gemiyi limana getirip getirememeniz.

              1. metin türkçe olduğu için tam anlaşılır değil, ancak motor performansından değil de EBD’nin nasıl çalıştığından bahsettiği açık.

                benim reno motoruna bir önyargım yok ama sizde reno motoru taraftarlığı olduğu belli.

                mercedes bu sene en iyi motoru yapsaydı, ancak motor 80-100 beygir değil de 20 beygir daha iyi olsaydı şampiyonluğu yine redbull kazanacaktı. aynı V8lerde olduğu gibi. istatistiklere göre redbull ve reno şampiyon olurdu, ancak yine en iyi motoru mercedes yapmış olacaktı.

      2. Lastikleri degistirdiler.

    3. Benzer V8 motorlarda Renault ve Ferrari başa oynuyordu. Mercedes ise bunların gerisindeydi. RB’un aldığı şampiyonluklar sadece Newey’in harika aerodinamik yapılı araçları ile gelmedi. Eğer öyle olsaydı bu sene RB Mercedes ile başa baş mücadele ederdi.

      1. mercedes güç olarak yine en güçlü motordu. V8ler geliştirilirken de renoya ek süre verilmişti. redbull 3 motordan hangisini kullanırsa kullansın şampiyondu zaten.

        “RB’un aldığı şampiyonluklar sadece Newey’in harika aerodinamik yapılı araçları ile gelmedi. Eğer öyle olsaydı bu sene RB Mercedes ile başa baş mücadele ederdi.”

        şurda kurduğun mantığı ise anlayamadım. bu kadar basit değil, V8lerde fark büyük değildi, ancak sıralama yine yazdığım gibiydi.

        1. V8lerdede fark buyuktu.Gelistirme izni olmasaydi sampiyon olamazdi.Simdi 85 hp fark var o zaman fark 50 70 arasi idi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir