Fry: “Alonso Raikkonen’den Daha Uyumlu”

yazar:

kategori:

Pat Fry, 2014’te birlikte çalıştıkları Fernando Alonso ve Kimi Raikkonen’den Alonso’nun daha uyumlu bir sürücü olduğunu ve İspanyol sürücünün zor araçlarda daha iyi olduğunu söyledi.

Ferrari’ye dönen Raikkonen, bu sene sürekli olarak aracın ön tarafından şikayet etti ve takım arkadaşı Alonso’nun çok gerisinde kaldı.

Raikkonen’in sorunlarını değerlendiren Fry “İki sorun vardı. Birincisi Fernando daha uyumlu bir sürücü ve ikincisi aracın sınırlılıkları ve lastiklerle Kimi’nin sürüş stili durumu daha da zorlaştırıyordu.”

“McLaren’de de aynıydı. Orada da aracın ön tarafı konusunda çok hassastı.”

“Montoya ile bir araya geldiklerinde sanırım sezon içerisinde 7 farklı ön süspansiyon vardı. Kimi’den maksimumu çıkarabilmek için ona bunu yapabileceği bir araç vermelisiniz.” dedi.


Yorumlar

“Fry: “Alonso Raikkonen’den Daha Uyumlu”” için 21 yanıt

  1. Kimi 2015 aracını similatörde kullanmıs ve sürüşünün F14T den daha kolay oldugunu belirtmiş 🙂

  2. Bugünün F1’inde Schumacher’in 91 de yaptığını yapabilecek, mümkün olduğunu gösterecek biri çıksın kabul edeceğim.
    Senna’nın 3 dişli’yi kaybettiğinde yapabildiği sonucun bugün mümkün olduğunu anlatsınlar kabul edeceğim.

    Niki’nin film de bize gösterdikleri şeyleri bugün herhangi yetenek düzeyinde birinin yapabileceğine ikna etsinler patronların her dediğini kabul edeceğim.

    http://www.youtube.com/watch?v=PbMSTXkvc1g

    Williams FW16 isminde berbat bir makine nasıl oluyorsa FW14, FW15 gibi mükemmel makineleri üreten firmanın beceremediği makine…. Senna’nın beceriksizliğiydi tabi patronların ağzıyla bakarsak. O kadar iyiydi ki adam öldü sonucunda. Yoksa Ayrton sürmeyi mi unutmuştu, uyumsuz bir tipti galiba her makineyle çalışamıyordu.

    Patronların gözünden bakabilmek için kılın kırk yarıldığı dönemde Schumacher, Kimi gibi adamların sürünmeyeceği, olmuş diyeceği araç ürettiğini görmem lazım önce. Bu adamların becerisi ölmüş değil. Herşey doğru yapılmış ve iyi gidiyorken tabi ki pilotlar konuşmaz, araç setup’ları bahis konusu olmaz. Söz konusu isimler badoer, sato, maldonado değil 🙂 Mclaren, Scuderia’nın peşinde koştuğu isimler neden koştuklarını unutmuşlar.

    1. Erg - SaikoRaiko avatarı
      Erg – SaikoRaiko

      Aaaa olur mu M1CHEAL..

      Schumacher’in Rosberg ayarında bir pilot olduğu anlaşıldı… Hatta 142-72, 93-49 gibi dev puan farkları bize Schumi’nin geçmiş başarılını çöpe atmamız gerektiğini bas bas bağırıyor.
      Ricciardo tarafından darmadağın edilen Vettel’in pilot bile olmadığı anlaşıldı..
      Raikkonen’in, Alonso’nun 10’da biri kadar iyi pilot olmadığı anlaşıldı… Rai zaten Gro’dan iki kat fazla puan almasına rağmen lastik saklıyordu yani hile yapıyordu tamamen balon bir pilot işte..

      1. Erg - SaikoRaiko avatarı
        Erg – SaikoRaiko

        Ben ironi yaparken bile şunları yazdığım için utanıyorum adamlar ciddi ciddi yazıyorlar yav 😀

      2. 🙂
        İnsan bir noktadan sonra f1’in içinden ve dışardan insanların laflarıyla değişik raddelere geliyor. Hadi f1’in teknik adamları neyse bu olanların hepsi onların suçu bazen isabet kaydetmelerini bir yere kadar beklersin. Dönüştürdükleri hali kendilerinin sorguladığı zaten yok. Da dışarda ki gençler bakıyorsun öyle rahat ahkam kesiyorlar ki kavradıklarını zaten hissedemiyoruz hayatlarında bir tane rally pilotu, yarış lisanslı adam görmemişler oturup kalkmamışlar manaya dair konuşmamışlar millete sürüş, yetenek öğretiyorlar…Güya….. Bilim, ilim, birikim sadece okumakla kazanılsaydı…yanmıştık.

    2. Haklısın. Eskiden hata yapanlardan en az hata yapanı kazanıyordu. Mekanik arızaları ve tüm diğer değişkenleri de hesaplamak gerek. Şimdi ise kimse hata yapmıyor, yapan zaten çok geriye düşüyor. 2013’te dayanıklılığın gözüne vurulmuştu. Hata yapmayanlar arasında da lastik ve yakıtı en iyi idare edenler arasında aracı en iyi olan kazanıyor. Ancak uyum sonra geliyor.

      Kvyat’tan bahsediyorsak anlayacağım. 12-13 yıl sporda kalmış ve üst düzey takımlarda yarışmış birinden bahsediyoruz. Bahsedilen uyum etkiler elbette. Ama 100 küsür puan farkın bundan kaynaklanabilmesi için birinin altında başka bir f1 aracı olması gerekiyor. 20-30 puan farkı anlarım, 50 bile anlaşılır, sonuçta kazası da var. Ama tecrübeli bir pilotun 100+ farkla geride kalması mantıklı gelmiyor. Bunun hepsinin uyumdan kaynaklandığını kimse inandıramaz bana.

      Bir de “kazanamıyorsam niye zorlayayım ki” lafı var ki işin şov kısmını izleyen bizlere hakaret niteliğinde. Sen uzun yol sürüşü yap diye izliyoruz zaten değil mi? Araç uyumlu olsa da bir şey farketmeyecek demek ki. Ne de olsa kazanmak için mücadele etmiyorsanız zorlamanıza gerek yok.

      Alttaki yorumunu okuyacağım diye işe geç kaldım eline sağlık 😀

      1. Erg - SaikoRaiko avatarı
        Erg – SaikoRaiko

        Bir de “kazanamıyorsam niye zorlayayım ki” lafı var ki işin şov kısmını izleyen bizlere hakaret niteliğinde.

        Haklısın ama bu sözü söyleyen adam zaten “birilerinin izlemesi, izlerken zevk alması umrumda değil önemli olan benim zevk almam” kafasıyla yarışan bir adam. Yarış nasıl geçti sorusuna “sürdüm bitti” gibi cevap veren biri.

      2. Eyvallah. Var olasın sağ olasın. Geç kalmana üzüldüm diyeyim 🙂 bende kaldım.
        Kısa kısa gidersek sırf eleştirel görülmeyelim tabi de maksat muhabbet 🙂
        – hata yapma yönüyle birşey değiştiğini düşünmüyorum hatanın ölçeği değişti sadece. Dün rahatlıkla 1-2 turda telafi edilebilecek minik hatalar bugün daha güç telafi edilebilir halde olabiliyor. Hata demek sadece spin atmak, kanatı kırmak değil malum. Lewis gibi Schumi gibi adamlar halen “olmadık yer” diyeceğin yerde hata yapıyor kaydırıyor, freni kaçırıyor falan filan. Bunların ne kadarı bugünün araçları kaynaklı ne kadarı bireysel işte bu tartışılabilir ama zor konu. Dün duymadığımız şekilde telsiz açıklığı ile bugün kumlarda özür dilerim çocuklar dediklerini duyuyoruz. Daha kötü kalkışlarına özür dileyebiliyorlar artık. Bu adamlar halen her yıl dönüp dolaştıkları pistlere neredeyse her yıl başkalaşan araçları ile cuma-c.tesi hata yapmadan sürmek için çıkıyorlar. Senin kastettiklerini anladım ama bence uyum denilen şeyin pozisyonu daha farklı bir yerde.
        – Schumacher, Fernando, Kimi, Jenson daha nicesi hadi Lewis, Sebastian’ı geçtik diyelim bunların her biri bu seviye dahilinde ömrünün binlerce saatini harcamış adamlar. Bir direksiyonla, ön kanat açısıyla, lastik hamuruyla problem yaşadıklarını söylüyorlarsa o işte birşey vardır. Kimse bana çok acayip işler yapmış, zirve tadlar tecrübeler yaşamış adamın 40 tur boyunca kendisine göre tecrübesi kıyas edilemeyecek birinin arkasında sürünmesini bu seri kaynaklı olmadığını anlatamaz. Koy bu adamları aynı araçlardan oluşan superkart, formula bmw, gt3 cup araçlarına bak bakalım neler oluyor sonuçlar ne kadar değişken oluyor. ROC da felipenin kartingi gibi yerlerde görüyoruz herşeyi. David çok da iyi olmayan biri nasıl olsa 🙂
        – Rekorlar kırmış, çok çok acayip işler yapmış biri her mecra ve makineyle sürmeyi unutmadığını göstermesiyle 91’den 94’e kadar gençlik hüviyetiyle yaptığı hataların bazen çok daha acizini yapıyorsa bu işte bir iş var demek lazım gelir. Mesele Rosberg’e yenilmek değildi herkes yenilir. Bu iyi adamların her biri ömrü binlerce sport makineyle geçmiş ancak zevk usulüyle kan ter içinde kalan adamların kullandığı makineleri kahve içme rahatlığında kullanıyorlar biz birkaç makine ve adam görmeyle bunların kokpit görüntülerini izlediğimiz de ağzımızı kapatamıyoruz doğrusu. Şimdinin gençlerini geçtim bu adamların minardi sauner vs ile katıldığı zamanlarda yaptıkları ortadayken tekraren biri 3 ayını direksiyon ayarıyla, biri 6 ayını lastik hamuruyla, biri 3 haftasını fren pedalıyla cebelleştiği itibariyle cümleler kuruyorsa problem o adamlarda değildir bence.
        Dediğim gibi onlar da insan bir yere kadar uyum gösterebilirler. Aslolan onlar makinelerin bugünü değil.
        – Bugünün insanlarına, çocuklarına scirocco, amg a gibi şeyleri mükemmel sürüş diye yediriyorlar güya bunlar gelişmiş otomotiv ürünü bize niye amiyane tabirle berbat geliyor acaba bunlar. 10 yıl öncesinin basit bir lotus’un da miatasında bmw m’in de gördüklerimizi niye göremiyoruz acaba. Bilmem kaç model öncesinin 300hp lik quattro sunda tattığımız hisleri bugünün mukemmel quattro denilen gelişmiş A6’sında tadamıyoruz acaba… Aslında belirli yönlerden çok daha iyi olmayan şeyleri insanlara kakalıyor olabilirler mi. F1 de ki yöneticilerin kafası, gelişmişlik düzeyi de işte aynen böyle olabilir mi….

        Bugünün F1’i bana gerçekçi gelmiyor artık. Haberlerini, söylentilerini, yorumlarını, insanlar hakkında gösterdiklerini ne kadar gerçek olarak alabilirim ki.

  3. Bunu adam 34 yaşına geldiğinde mi anladınız?
    Her zaman biliyorsunuz bu adamı, beni bile işe alırken kişilik testi yapıyorlar..Siz bu adamın karakterini noktası virgülüne incelemiyor musunuz?? Madem sorunlu 2007 ve 2014 2.kez neden Ferrari’ye getirdiniz?

    Ferrari’den kovulan birilerini kötülüyor hemen.
    Bende şunu diyorum. 2007’ye kadar olan kadro her sene rekabetçiydi, şampiyonluklar, yenilikler, iyi araç ve uygun pilot.. 2007’den sonra gelen ve daha bu yıl kovulan akbaba sürüsünün tek bir başarısı yok. O zaman Alonso o kadar iyi pilot değil, Pat Fry, Dominik, Marmorini, Tombazis vs. hatta 2007 itibariyle Monte hiçbiri başarılı insanlar olamadılar..Yüz karası oldular.

    Hadi bakalım. 2 cümleyle bütün bir kişiliğe leke sürmek bu kadar kolaysa bende sürdüm.

  4. daha yetenekli olan pilot araca uyum sağlar. aslında bu araca uyum sağlamak bile değil, aracı sürebilmek. yıllardır yazarım şu cümleyi: “bu araç bana uymuyor”un türkçesi bu aracı sürecek yetenek bende yok”tur. ancak günümüzde bir pilotun diğerinden daha yetenekli olduğunu söylemek yasak(!) olduğu için, araç ona uydu, buna uymadı muhabbetleri meydana çıktı, “loser” pilotların da bu tarz bahaneler ağızlarından düşmemeye başladı.

    yoksa gridde hiçbir pilot birbirinden üstün değildir. hepsi eşittir ha alonso ha grosjean ha maldonado, hepsi aracın kendilerine uyumu oranında performans gösterirler. alonso ve hamilton çok şanslı ki araç hep onlara uymuş. aslında raikkonen de alonso’dan çoksüper pilot ama işte araç uymadı, araç bir uysaydı..

    alonso ve hamilton gridin en şanslı ikilisi bence. F1’e girdiklerinden beri en uygun araçları veriyorlar. mesela karthikeyana da uyumlu araç verilse bir alonso olabilirdi. ama verilmemiş.

    F1’de 10 sene yarışıp 5 senesini araca uyum sorunuyla geçiren pilotun fanı olanlar utansın. motivasyon(2008), direksiyon(2012), lastikler sert(2013), aracın önü bozuk(2014) vs. yağmur yağdı tc nerde, adam önümde geçemiyorum tüm yarış takip ederim vs.

  5. F1 araçları her sene yeniden tasarlanır.

    Her yarışa bir ton güncelleme parçası ile gidilir. Her yarışta piste uygun direksiyon, süspansiyon, ağırlık dağılımı ve kanat açıları ile çıkılır. Eskiden vites oranları da değişiyordu.

    Sıralama turunda araç ayrı, yarışta tamamen ayrı hazırlanır ve kullanılır.

    Yarışta araç her tur iki kg kadar hafifler, lastiği bir miktar aşınır. Yarış boyunca pistte kauçuk birikir ve yol tutuş değişir. Prime ve opsiyon lastikleri farklı aşınmalarda ve ağırlıklarda farklı tepkiler verir. Aracın aero dengesi yarış içinde değişir.

    Pilotlar tüm bu değişkenler arasında her zaman en hızlı olmak zorundalardır ve bunun için milyonlar alırlar.

    1. ancak onlar İnsan. Halen tüm fonksiyonları simule edilememiş, zekası yapaylaştırılamamış, motor-aero-pistler-ana setup’lar gibi halen haritası çıkarılamamış, her organı ayrı bir ana bilim dalı olan canlı. Alışkanlıkları kısmı ölçekte değişken ve sabit, kendisine uygun üretimlerin yapılması gereken bir canlı. Oturacağı cisim başka bir alemde farklı olabilirdi belki ama her birine ayrı oturacağı birim tasarlanacak kadar özelleşmiş bir dönemin çılgınlığı içinde yaşıyorlar. Ve bunlar asli öğe ve asıl kahraman olmasıyla onların suçu değil bu dönemi onlar getirmediler, onlara sorulmadı da, makineler halen onlara muhtaç.

      Bugün kiloları, boyları, ağızlarından çıkan sözleri, yüzleri seçim konusu olan bir dönemi yaşıyoruz. Onlar kendilerinden 30-40 yıl önceki, eski efsanelerin makinelerine rahatlıkla oturarak performans gösterebiliyorken, aslında becerileri ölmeyen vücutları da diri olanlarından o efsaneler telsizden yardım olmadan yürütmekten, 1 tur götürmekten hatta çalıştırmaktan bile aciz bir halde kalırlardı.
      Bir LMP1, GT1, WRC makinesinde halen bunu yaşamazlar.
      Birkaç kere görmek dahi kokpitte ki bütün fonksiyonların öğrenilmesine yetecekken bugünün malum makinelerinde direksiyon denilen kontrol merkezinin tam anlaşılabilmesi için birkaç anlatımdan fazlası, hafızada tutabilmek için tekrarlı denemeler gerekli. Biz dokümanlardan butonların yerlerini görebiliyoruz sadece herbirimizin aynı derecede akıl da tutamamasıyla çoğunluğu seçimli olan fonksiyon tuş, çevrimlerinin nasıl kullanıldığını kesinlikle bilmiyoruz tüm opsiyonlarıyla kabaca yazılmış olsa haritası sanıyorum 50 sayfalık bir pdf’i geçer.
      Savaş jetleri ile eski teyyareler yada akrobasi uçakları arasında ki fark da böyledir. Ancak F1 ile aralarında ki düzey bir farkla ayrılır havanın pilotları her bir model için binlerce saat eğitilir neredeyse 1,5 m yüksekliğinde ki kitapları sindirerek ezberlemek zorundadır karanın pilotları ise modellere göre eğitilmez herşey standart fonksiyonların farkıyla onlara göre üretilir. Transferlerinde ve dediğin gibi her farklı ana şasi kodlu üretimde bu yüzden onlarca saat simülasyona ihtiyaçları var geçmişin pilotlarının ihtiyaç duymadığı farkıyla yoksa 50 yıldır mekanik simülatörler üretilen havacılıkta ki teknikler 80’lerde F1 mekanik simülatörleri üretmekte kullanılamayacağından değil. Bir uçağın setup’ını pilota göre yapmak diye bir şey yoktur pilot ona uyar yarış makinelerinde ise pilota göre tercihler büyük ölçekte değişir ve yapmak mecburiyeti vardır.

      Belki de ve bence en büyük fark bugün bir haberde geçtiği limiti araştırılan şeyler ile ilgili… ünitelerin spec.lerinin sabitlenmesi ile çok dar alan da ki performans yakalama yani limitlerin artık insani becerileri zorlayabilen de araçların geliştiriliyor oluşunda. Geçmişte ki pilotlardan farkı işte budur bu adamların. Mikron, cm3 lerinde gezilen dünyayı pilotların sindirebilmesi gerekiyor oysa doğru olan bu değil. Bu nispetle de dünyada ki hiçbir yarış serisinde bu kadar derinlemesine bir fark bulunmuyor. Kimi denilen adam Rally aracında bu sıkıntıyı yaşamış, görmüş değil.

      Yetenek meselesi bence zaten değil yada açmak lazım bu başlığı… bu olmadığı içindir ki Rossi, Loeb gibi adamlar F1 makineleri konusunda çaresiz dünyada ki her bir yetenekli farklı yarış pilotu gibi.

      “Hiçbir zaman kendi limitlerime ulaşamadım. Beni daha hızlı olmaktan alıkoyan hep aracın limitleri olmuştur, kendi limitlerim değil”
      bu yüzeysel söylenmiş bir söz olduğu gibi üzerinde derinlemesine düşünmek lazım ve artı söylendiği dönem ile bugünü ayrıca bir kıyaslayarak düşünmek lazım bence.

      Ve Fisi örneğini getirin aklınıza. Bir araçta iyi denilebilecek işler becermiş biri aynı seride başka bir araca hızlıca geçtiğinde adeta topallayabiliyor. Fisi halen dünyanın en yetenekli birkaç bin insanından birisi.
      Bu derece bir yıkım durumunu 458GT2 sahip takımdan ayrılıp PorscheGT2’ye geçen birinde görmeniz pek güçtür. İşte burada “aracın limitleri olmuştur” kısmı daha çok geçerli bence.

      F1 pilotları neredeyse karasal bütün araçları kullanmada ayrı bir kaabiliyete ve anlama kolaylığına sahipken günlerinin geçtiği bir olayın içinde bir sene iyiyken diğer sene mıçabiliyor işte bu onlardan kaynaklı olamaz….

      F1 ve Fry, Kimiyi, Sebastian’ı değil kendini sorgulamalı bence.

      İşte bu yüzdendir ki geçen ki muhabbetimizde sürüşten bi mok anlamayan operatörler mühendisler telsizden pilota tüm yeteneği ve yetişmesi ile kazandığı işini öğretebiliyor. Bu mantıklı bir şey değil böyle bir yarış serisi olamaz, olmamalıydı….

  6. Kovulanlar yakında bir araya gelip bir sevgi yumağı oluşturacaklar bu gidişle…:)

  7. alonso sürüş tarzına uymayan bir araçla yarıştı mı ? (ciddi olarak soruyorum) geçmişte tarzına uymayan bir araçta yarıştı mı ?

    1. sürüş tarzını uyduramadığı bir araç oldu mu?

    2. Yarıştı diye biliyorum 2009 sonunda Renault dan ayrılıp Ferrariye geçtiğinde tamamen kendi sürüş tarzına uymayan bir araba vardı.

      2009 Dünya şampiyonu Jenson Button için araba yapıldı ama takımdan ayrılınca Schumacher Button’a göre yapılmış arabaya ayak uyduramamıştı.

      Kimide de uyum sorunu var bu sene her şeyi daha net görürüz tasarımsal hatalar sezon içerisinde maalesef her ne kadar onarılmaya çalışılsa da yeni bir şasi gelmeden düzeltilemiyor.

  8. Hem uyumlu hem de hızlı.

  9. Alonso’yu diğer sürücülerden ayıran fark da budur.Bazıları daha iyi anlar umarım.Hızlı araçla herkes yarışta yükselir Alonso ise yavaş araçla da yükselebiliyor.

  10. Uzmanından avucunun içi kadar öğrendiği sürücüler hakkında gerçek yorumlar.

  11. Kimi_Raikko_Forza avatarı
    Kimi_Raikko_Forza

    -Kimi’den maksimumu çıkarabilmek için ona bunu yapabileceği bir araç vermelisiniz.” dedi.

    Bu sene verirler umarım şu aracı.

  12. Mclarende kendine yer edinmeye calisiyor herhalde.
    Sen once o sorunlari neden cozemediginizi anlat sonra gel hikaye anlat millette

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir