Cumartesi Analizi: Hava Durumu Red Bull Saltanatına İzin Verecek mi?

yazar:

kategori:

BrawnGP’den Jenson Button’a göre çıldınca olan Q2 birçok kişinin planlarını altüst etti ve heyecanlı bir Q3 yaşanmasını sağladı. Red Bull pilotu Mark Webber kariyerinin ilk pole pozisyonuna Nurburgring’te ulaştı. İlginç olan takım arkadaşı Sebastian Vettel ile aynı benzin yüküne (661 kg) sahip oluşu, bu da 664 kg ile üçüncü sırada olan Button ve hemen önünde ikinci sırada 647 kg yakıt yüküne sahip Barrichello’nun önünde ilk sırada olması kendisi için iyi bir yarış geçirecek olmasına alâmet olabilir. McLaren’den Lewis Hamilton 654 kg ile beşinci, bu sonuç yalnızca Brawn otomobillerinin bir kez daha lastik ısıtma sorunu yaşadığını yansıtıyor, bununla birlikte McLaren’in dünya şampiyonasındaki aracının aero paketinde yapılan revizyonun gelişimini gösteriyor. Hep birlkte cumartesi günü sıralama turlarında neler yaşanmış bir bakalım.

Red Bull
Mark Webber, 1m 32.230, P1
Sebastian Vettel, 1m 32.480, P4

Bu yılki en zor şartlarda geçen sıralama turlarındanbirisi oldu, Webber durumunu düzeltti ve iyi bir iş çıkardı, onun için kolaydı. Yakıt yükleri açıklandığında, performansı oldukça geçerliydi. Vettel aracının kapasitesi olduğunu kabul etti, daha fazlasını alamadı. Yakıt yükleriyle birlikte bu ikili pazar günü yürüyerek işi bitirmeliler, aksi taktirde hava şartları işleri bozabilir.

BrawnGP
Rubens Barrichello, 1m 32.357, P2
Jenson Button, 1m 32.473, P3

Barrichello Q3’e zorlanmadan kalırken takım arkadaşı Button değişken hava koşullarında zor anlar yaşadı fakat son seansa bakıldığında Button yakıt yükü açısından en hafif pilot olmasına rağmen gridde üçüncü sırayı aldı. Bu da Button’ın lastiklerini ısıtma konusunda ne kadar ciddi sorunlar yaşadığını gösteriyor. Eğer iyi bir start alamazsa ya da hava durumu kendisinden yana değişiklik göstermezse zor bir pazar günü ile karşı karşıya kalacak.

McLaren
Lewis Hamilton, 1m 32.616, P5
Heikki Kovalainen, 1m 33.859, P6

Hamilton’ın sıralama turlarından önceki hızı düşük yakıt yüküne bağlandı fakat seans gösterdi ki MP4-24’ün yeni parçaları önemli bir aerodinamik kazanç sağlıyor. Bu kazanç aracın etkinliğini daha fazla arttırırken Hamilton’ın da kendine olan güvenini geliştirdi. Tehlikeli bir rakip olacak özellikle eğer yağmur yağarsa. Kovalainen de altıncı sırada olmaktan dolayı mutlu, özellikle McLaren’in buraya yalnızca bir tane yeni şasi getirmesi ve bunun da Hamilton’da olması, Kovalainen’in eski versiyon ve 664 kg ile ne kadar iyi bir iş çıkardığını gösteriyor.

Force India
Adrian Sutil, 1m 34.516, P7
Giancarlo Fisichella, 1m 32.402, P18

Sutil önce Q3’e kalarak ardından da Ferrari’leri geride bırakarak büyük bir sürpriz yaptı. Özellikle Alman pilotun 678 kg’lık yakıt yüküne bakıldığında oldukça etkileyici bir performans sergilediği görülüyor. Sutil ayrıca ilk onda yeralan pilotlar içerisinde e ağır yakıt yüküne sahip pilot. Force India’nın şimdiye kadarki en iyi sıralama turları performasına karşın Fisichella gridde on sekizinci olmasında trafiği suçladı.

Ferrari
Felipe Massa, 1m 34.574, P8
Kimi Raikkonen, 1m 34.710, P9

Değişken hava koşulları Ferrari ekibini kaderine boyun eğmek zorunda bıraktı, durumun daha iyi ya da daha kötü olabileceği görüşü hakim. Her iki pilotu da sorunsuz bir seans geçirdi fakat bu kez sıralama turları onlar için tam bir piyango oldu. Massa 673.5 kg’lık yakıt yüküyle tur atarken Raikkonen 674 kg’dı.

Renault
Nelson Piquet, 1m 34.803, P10
Fernando Alonso, 1m 42.318, P12

Alonso Q1’de Glock tarafından engellendi fakat Q2’deki spini kendisine pahalıya mâl oldu ve Q3’e kalma şansını yitirdi. Alonso Q2’de elenince Nurburgring’te tarihi bir an yaşandı ve Renaut’a geldiği günden bu yana sıralama turlarında Alonso’nun gerisinde kalan Nelson Piquet 25 – 0’lık durumu bir buçuk sene sonra değiştirmeyi başardı ve ilk kez takım arkadaşını geride bıraktı. Sıralama turlarında onuncu olan Brezilyalı pilot ile ilgili olarak Almanya Grand Prix’inin kendisi için son yarışı olacağına inanılıyor.

BMW Sauber
Nick Heidfeld, 1m 42.310, P11
Robert Kubica, 1m 32.190, P16

Heidfeld Q2’ye yağmur etkileyene kadar Q3’e kalmayı umuyordu, yanlış lastik seçiminin pişmanlığını duyan Alman pilot kaçamak cevap verdiğini kabul etti. Kararın takıma ait olduğunu ve yağmur başladığında süper yumuşak lastiği seçtiklerini birden ağzından kaçırdı. Kubica’nın mutsuz haftasonu devam etti ve Polonyalı pilot aracının performansından mutlu değildi. Telemetride hiçbir şey görünmüyordu fakat Heidfeld ile aynı hıza ulaşamadı.

Williams
Kazuki Nakajima, 1m 42.500, P13
Nico Rosberg, 1m 42.859, P15

Williams hayalkırıklığına uğrayan bir başka takımdı. Nakajima hayati önem taşıyan doğru lastik seçimi yüzünden Q2’de elendi ve on üçüncü sırada kaldı. Rosberg şartların kuru kalması halinde daha iyi sonuç alabileceğini fakat Q2’de durumdan en iyisini çıkaramadığını kabul etti ve 15. sırada kaldı.

Toyota
Jarno Trulli, 1m 42.771, P14
Timo Glock, 1m 32.423, P19, P20 (cezanın ardından)

Toyota sıcak saatler geçirdi. Glock Q1’de korkunç derecede lastik ısıtma sorunu yaşadı ve on dokuzuncu sırada kaldı. Hakemler ilk seansta Alonso’yu engellediği gerekçesiyle Alman pilota üç sıra grid cezası verdi ve bu sonuçla birlikte yarışa 20. sırada başlayacak. Trulli kuru zeminde hızlı göründü fakat Q2’de yanlış zamanda yanlış lastik seçiminin kurbanı oldu.

Toro Rosso
Sebastien Buemi, 1m 32.251, P17
Sebastien Bourdais, 1m 33.539, P20, P19

Buemi sezon başından beri yakınmalarına Almanya’da da devam etti ve bu kez trafiği suçladı. Bourdais ise Buemi’nin sabah seansında kullandığı set up ile piste çıktı fakat sıralama turlarında işe yaramadı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir