Motorların Gelişimine İzin Verilmesiyle Farklar Azalacak mı?

yazar:

kategori:

2015 Formula 1 sezonu içerisinde motor gelişimine izin verilmesiyle, Mercedes’in arkasında kalan rakiplerinin farkı kapatması bekleniyor ancak bu ne kadar doğru?

2014 Formula 1 sezonunda turbo V6 motorlara geçilmesinin ardından Mercedes motorunun ve Mercedes aracının rakiplerinin çok önünde yer aldığı görüldü. Bu durumun ardından Ferrari ve Renault’nun bastırmasıyla, kural açığı olduğu sebebiyle 2015 Formula 1 sezonunda motor gelişimine izin verileceği açıklandı.

Ferrari, Mercedes ve Renault, şu andan itibaren sezon sonuna kadar 32 alanda gelişme gösterebilecek. Yeni girecek olan Honda da kendisine izin verilen ölçüde gelişimi sürdürecek.

Teoride Mercedes’in rakipleri gelişmek için daha fazla zaman sahip olacaklar. Ancak onların hedefi sabit olmayacak çünkü aynı gelişim hakkına Mercedes de sahip olacak. Ve Mercedes de güç ünitesinde çok daha fazla güç olduğunu düşünüyor.

Mercedes’ten Andy Cowell “Hiç birimiz aracı daha kötü yapacak şeyler yapmayacağız. Her değişiklik Lewis ve Nico’nun daha hızlı turlar atabilmesi için olacak.” dedi.

Şu anki durum Mercedes rakipleri için farkı kapatma şansı açısından galibiyet gibi görünse de, Mercedes’in motorunda ve bileşenlerinde daha fazla performans bulması, farkın daha fazla açılmasına da sebep olabilir.

Mercedes motoru kullanan Williams’tan Pat Symonds, motor gelişimi konusunun abartıldığını düşünüyor.

Symonds “Gerçekte çok az şey değişti. Motorların gelişimi zaten hep vardı.”

“Değişen tek şey dondurmanın mart ayında değil, ilerleyen bir tarihte olacak olması.”

“Ancak bu Mercedes’e de daha fazla zaman sağlayacak ve inanın bana onlar akıllı kişiler.”

“Bu sene de niçin en iyi işi başarmasınlar? Bu yüzden belki de biz Mercedes takımları yerimizi koruyacağız ve belki de ilerleyeceğiz.” dedi.

Motorların dondurulmasındaki yeni yorumlamaların etkisi uzun vadede daha fazla hissedilebilir. Motorların gelişimi seneler ilerledikçe azalacak. Mercedes’in bu sene daha fazla gelişmesi halinde aradaki fark önümüzdeki senelerde hiç kapanmayacak kadar artabilir.

Mercedes sezonun ilk yarışı Avustralya’ya güncellenmiş motorlarla gelecek ancak orada gelişim alanlarının hepsi kullanılmayacak.

Bu sene takımlar 32 alanda gelişme kaydedebilecek. Mercedes bu konuda uzun vadeli düşünerek sezon başında motoru çok fazla geliştirmeyip güncellemeleri eylül ayına kadar sürdürebilir. Öyle olunca 2016’da yapılacak erken güncellemelerle uzun vadede kazanç elde edilebilir.

Bunun dışında geçmişten de önemli dersler çıkarılabilir. V8 döneminde Renault, dayanıklılık sebepleriyle parçaları değiştirerek performans bulmayı başarmıştı. Bunu yapabilen üretici, gelişim alanlarını kullanmadan ekstra gelişme sağlayabilir.

Motorlar donduruluyor olsa da görünen o ki motor mücadelesi oldukça açık bir şekilde devam edecek.


Yorumlar

“Motorların Gelişimine İzin Verilmesiyle Farklar Azalacak mı?” için 4 yanıt

  1. Mercedes 26 renault 25 Ferrari 20 honda 8 alanda degisiklik yapacaklarmis

  2. Klasmandaki sıralama olarak baktığımızda ben pek bir şeyin değişeceğini düşünmüyorum. Ama geçen sene olduğu gibi Mercedes 10 turda +20 küsür saniye fark açamayacak bence.

  3. 2015’te ciddi bir değişiklik beklemiyorum zira diğer takımlar gibi Mercedes de motorunu geliştirecek. Ancak bu gelişim sonsuza dek süremez, bir noktada maksimuma ulaşacaklar. O noktadan itibaren farklar kapanacak. Ben 2016’da farkların azalmaya başlamayacağını öngörüyorum.

  4. ferrari aynı olcak herkez gelişcek Q:WEWQ:E WQ:EQ:WE:WQE:QW:EQW

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir