Caterham

yazar:

kategori:
Yarış Pilotları  Jarno Trulli  Heikki Kovalainen  
Test Pilotları  L Razia  R. Teixeira  D. Valsecchi
Takım Başkanı Tony Fernandes Teknik Sorumlu Mike Gascoyne
Yarış Müh.   Yarış Müh.  
Şasi  T128 Motor  Renault
Merkez  Norfolk, İngiltere     
Sponsorlar  
Katıldığı Yarış  19 Kazandığı Yarış  –
Pole Pozisyon  – En Hızlı Tur  –
Toplam Puan  0 Podyum Finiş  –
Markalar Şampiyonluğu  – Pilotlar Şampiyonluğu  –
İlk Yarış  2010 Bahreyn GP    
       

Lotus Racing takımı, BMW ve Toyota’nın ayrılığı ile oluşan boşluğu doldurmak için F1’e kabul edilmiş olan, Malezya medyası ve hükümeti tarafından 1Malezya F1 Takımı olarak adlandırılan ve 2010 F1 sezonu giriş listesinde kendine yer bulan yeni nesil Formula 1 takımıdır.

Lotus Racing, 1Malaysia F1 Team Sdn. Bhd., ve Malezya Hükümeti ile Malezyalı girişimcilerden oluşan bir konsorsiyum (Lotus Cars’ın sahibi olan Proton, Sepang Uluslararası Pisti (SIC), Tune Grup, Naza Motors ve Malezya Motor Sporları Federasyonu) tarafından idare edilmektedir. Ancak Malezya hükümeti kendilerinin takıma doğrudan yatırım yapmayacaklarını, sadece Proton vasıtasıyla destekleneceğini resmi olarak açıklamıştır. Proje 1Malezya girişimciliğin bir ürünü olup, Malezyalılar arasındaki birliğin sağlanmasını amaçlamaktadır.

Takım, Litespeed F3 takımının Malezyalı girişimci Dato’ Sri Tony Fernandes’e yaklaşmasının ardından kuruldu. Litespeed, 2010’da Team Lotus ismiyle F1’e giriş yapmak için başvurdu ama kabul edilmedi.

Yeni Lotus’un başvurusunun kabul edilmesiyle 1994 yılından bu yana ilk kez Lotus ismi Formula 1 sahnesine geri dönecek. Orijinal Britanyalı Lotus takımı o yıldan bu yana F1’de yer almıyordu. Yeni takım ile efsanevi eski takım arasındaki bağlantı ise Lotus ismi ve Lotus Cars’ın sahibi olan Proton’un şimdiki takımın yatırımcılarından olması.

Melazya merkezli Tune Grup’un CEO’su ve AirAsia’nın sahibi olan Dato’ Sri Tony Fernandes, takımın patronluk görevini üstlendi. Önceleri sezon başladıktan sonra bu görevden ayrılacağı izlenimini verse de bu pozisyonda çalışmaya devam edeceğini açıklamıştı sonradan Lotus’un ortaklarından S. M. Nasarudin ve Kamarudin Meranun da yardımcı takım patronları olarak görev alacaklar. Teknik şef ise Mike Gascoyne.

Takımın genel merkezi, Nortfolk Britanya’daki Lotus Cars’ın fabrikasından sadece 16 km uzaklıkta olan RTN (Racing Technology Norfolk Ltd.) tesisi olacak.

2010 Sezonu

BMW Sauber’in ayrılığının ardından yeni takımların 2010 sezonu başvurularının geç kabul edilmesi nedeniyle Gascoyne, ellerinde uyulması gereken bir plan olduğundan ve 2010 yılının mart ayında Bahreyn’de olmak için çabalayacaklarından bahsetmişti.

2010 aracının geliştirilmesi için hazırlıklar geç başlamıştı. Aerodinamikler konusunda Fondtech ile çalışan takım, motor tedariği konusunda da Cosworth ile anlaşma imzaladı. Vites kutuları ise Xtrac firmasından sağlanacaktı.

Yeni aracın tanıtılmasının ardından Gascoyne ve Fernandes, Lotus ismi ile üzerlerine aldıkları baskının farkında olduklarından bahsettiler. T127 isimli yeni araç 12 Şubat’ta Londra’da görücüye çıkmıştı.

Lotus takımının 2010 pilotları eski Toyota pilotu Jarno Trulli ve eski McLaren pilotu Heikki Kovalainen oldu. Malezyalı genç pilot Fairuz Fauzy ise takımın yedek ve test pilotu olarak duyuruldu.

Sepang pistinin inşa edilmesinde ve Malezya’daki motor sporları kültürünün oluşmasında büyük katkısı olan Malezya’nın eski Başbakanı Mahathir Mohamad, 23 Şubat’ta takımın Nortfolk’taki tesisini ziyaret ederek iyi dileklerde bulundu. Mohamad, oraya geliş amacını ise şöyle açıkladı. “Takımın aracı Bahreyn’deki sezon açılışına zamanında yetiştirebileceğine inanmamıştım. Ama yanıldım çünkü araç zamanında hazırlanmıştı ve gördüklerimden çok etkilendim. İddiayı kaybettim ama çok şükür ki para yatırmamıştık.”

Takım bu sezonda kendisini Formula 1’e yeni giren takımlar arasında en iyi olarak hızlıca kanıtladı.Diğer takımlardan farklı olarak 12. sırada yarış tamamlayabildiler. Takım sezonu markalar klasmanında 10. sırada tamamladı.

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir