MotoGP: Rossi Tarih Yazmaya Devam Ediyor

yazar:

kategori:

2009 MotoGP sezonunun dokuzuncu yarışını son şampiyon Valentino Rossi kazandı. Takım arkadaşı Jorge Lorenzo ikinci olurken, Honda pilotu Dani Pedrosa üçüncü ve Ducati’den Casey Stoner dördüncü sırada damalı bayrağı gördü.

Yarışa pole pozisyonunda başlayan Valentino Rossi startla birlikte avantajını korudu ve ilk virajı lider döndü. Sachsenring’te starta damgasını vuran isim ise yarışa sekizinci sırada başlayıp ilk virajı ikinci sırada dönen Dani Pedrosa oldu. Randy de Puniet de iyi bir start aldı ve altıncı sırada kalkmasına rağmen üçüncü sıraya kadar yükseldi. Stoner bir sıra gerileyerek dördüncü olurken ikinci sıradaki Lorenzo sekizinci sıraya kadar geriledi. De Puniet’nin Sachsenring’teki kötü talihi bugün de devam etti ve motorunun arkasının kontrolünü kaybedince çakıl alana kadar sürüklendi ve yarışı bırakmak zorunda kaldı. Bu sırada yaşanan kargaşadan yararlanan Lorenzo dördüncü sıraya kadar yükseldi.

Dovizioso üçüncü tura girilmeden son virajda Lorenzo’yu geride bırakıp dördüncülüğü ele geçirse de Lorenzo’nun cevabı gecikmedi ve bir sonraki tur kaybettiği yeri geri almayı başardı. Günün en çok geçişinin yaşandığı Castrol Omega virajında perdeyi Casey Stoner açtı. Dördüncü turda Stoner Omega virajı çıkışında Pedrosa’yı geçerek ikinci sıraya yükselirken pistin bir başka noktasında da de Angelis Dovizioso’yu geçerek beşinci sıraya yükseldi. Altıncı turda bu kez Stoner lider Rossi’yi Pedrosa’yı geride bıraktığı noktada geçerek liderliğe yerleşti.

Castrol Omega virajındaki heyecan bu kez Lorenzo-Dovizioso mücadelesine sahne oldu ve galip çıkan taraf olan Jorge Lorenzo üçüncü sıranın yeni sahibi oldu. İlk dört pilot arkadaki gruptan kopmalarına rağmen bu dörtlü yalnızca 1.3 saniye aralığında sıralandılar. Dördüncü sıradaki Alex de Angelis ise 2.8 saniye geride rahat bir şekilde beşinci sırada bulunuyordu.

Yarışın on altıncı turuna gelindiğinde bu kez Valentino Rossi Castrol Omega virajında liderliğe yükselen isim oldu. İtalyan pilot lider Stoner’a geçildiği aynı noktada bu kez kaybettiği liderliği geri almayı başardı. Bir tur sonrasında ise ilk virajda bu kez Lorenzo Stoner’ı geride bırakan isim oldu. Lider durumdaki Stoner iki tur içerisinde bir anda kendini üçüncü sırada buldu. İlk dört pilot arka ölümden artık iyice koptu fakat aralarındaki fark bir saniyenin altına kadar indi. Angelis ise bu dörtlüyü altı saniye gerisinde rahat bir yarış çıkarırken on dokuzuncu turda altıncılık mücadelesinde Melandri, Dovizioso’yu geride bırakarak altıncı sıraya yükseldi.

Yirmi beşinci tur ise yarışın en heyecanlı anlarına sahne oldu. İki İspanyol pilot birinci virajda aynı anda rakiplerini geride bırakmayı başardılar. Jorge Lorenzo lider Rossi’yi geride bırakıp ilk sıraya yerleşirken Pedrosa da Stoner’ı geçerek üçüncü sıranın yeni sahibi oldu. Pist üzerinde pozisyon mücadelesi yaşanırken Dovizioso motorunda yaşadığı bir sorun nedeniyle bitime beş tur kala pite döndü ve yarıştan çekildi. Stoner ise Dovizioso’ya geçilmesinin ardından yaşadığı tutunma sorunu nedeniyle rakibine bir anda üç saniye birden kaybetti.

Bitime iki tur kala Rossi Catalunya’da yaptığı atağa benzer bir şekilde yarışın son anlarında takım arkadaşı Lorenzo’ya atakta bulundu ve kaybettiği liderliği geri alarak yarış sonuna kadar liderliğini korumayı başardı. Bu sonuçla birlikte Rossi bu sezonki dördüncü galibiyetine imza atarken Yamaha takımı da dördüncü kez ilk iki sırada yarış bitirme başarısı gösterdi. Rossi bu galibiyetle podyum sayısını 159’a çıkararak Giacomo Agostini’ye ait olan rekoru egale etti.

Pos. Pilot Takım Lastik Süre
1 V. Rossi Yamaha Factory Racing Team 41:21.269
2 J. Lorenzo Yamaha Factory Racing Team + 0.099
3 D. Pedrosa Repsol Honda Team + 2.899
4 C. Stoner Ducati Marlboro Team + 10.226
5 A. de Angelis Honda Gresini + 21.522
6 T. Elias Honda Gresini + 30.852
7 M. Melandri Kawasaki Racing Team + 31.301
8 N. Hayden Ducati Marlboro Team + 31.726
9 C. Edwards Tech 3 Yamaha + 32.865
10 J. Toseland Tech 3 Yamaha + 43.926
11 L. Capirossi Rizla Suzuki MotoGP + 57.375
12 N. Canepa Pramac Racing + 1:00.539
13 C. Vermeulen Rizla Suzuki MotoGP + 1:03.645
14 M. Kallio Pramac Racing + 1:04.155
15 G. Talmacsi Team Scot Racing + 1 laps
Yarış dışı
16 A. Dovizioso Repsol Honda Team + 5 laps
17 R. de Puniet Honda LCR + 30 laps

Yorumlar

  1. massaraikkonen avatarı
    massaraikkonen

    abdullah.benim işim yorumcunun tarafı tarafszılığı değil.burda rossi nin yaptığı işi hafife alma var motora bağlama var yorumlarda.eh tabiki rossi nin büyüklüğünü kabul edecek kim olursa olsun.senna yı nasıl kabul ediyorlarsa.aynı mantık.ayrıca spiker tarafsızım demiyor.rossiyi sevdiğini hep söylüyor.yeri geliyor diğerlerinide övüyor.

  2. kusura bakmayın ama saçmalamak böyle birşey sanrım. kimse sizin sevdiginiz sürücüye bir şey demiyor. doğal olarak yayınla ilgili yorum yapıyor. bu herkesin en doğal hakkı ve isterse rossiye de saygı çerçevesi içerisinde kötü yorum yapabilir. rossiye kötü laf söylemek ya da bir başkasına günah mı? yasak mı? ne demek hem rossi varken diğerlerini desteklemek abesle iştigal. ben severim diğeri sevmez. ben rossiyi desteklerim diğeri stonerı destekler bir diğeri dovisiozoyu. bu ne saçma bir iddia ya? kusura bakmayın ama herkesin iyisi kendisine iyi kötüsü de kendisine…

  3. Bora Subaşı avatarı
    Bora Subaşı

    massaraikonen.. bilgilendirmen bir harika;ama bu kadar taraflı Schuminin yarışı anlatılsa yinede irrite olurdum sanırım. Diğer yarışçılara saygı olmalı anlatan kişide..

    Kullandığı ifadeler hiç hoş değildi yorumcunun,, Rossiyede alçak dedi sanırım,,, evet bunu sevimlilik açısından söyledi ama yinede hoş değil..

    Ve gelelim Rossimize (burada taraflı olmamın bir sakıncası olmaz sanırım).. Baktı yarışın son 10 turunda Stoner motorunu çırpıyor geçeyimde kurtulayım dedi,, düşer müşer üstüne kalır neme lazım dimi.. Son turda Lorenzo atağınıda nasılda ustaca iç taraftan kapattı,, neymiş, Lorenzo intikam alacakmış.. çok güldüm

  4. Arkadaşım hala anlamamakta zorluk çekiyorsun galiba. Birincisi CNNTürk zamanında bundan daha fazla şikayet edildi bunu bilmiyorsan hatırlatayım. İkincisi diğer yazdığım yazılarda da belirtti Rossi'yi desteklemesine bir lafımız yok, isteyen istediği pilotu destekler ama sen bir yarış anlatıyorsun ve anlatırken tarafsız olmak zorundasın. Ercan Taner'in sürekli olarak FB'den bahsettiği bir derbiyi kim izler, FB'liler dışında. Rossi'yi ben de seviyorum destekliyorum ama sürekli olarak yarışta sadece o varmış gibi bahsedilmesi insanı soğutuyor yarıştan. Bir de ne alaka yani Rossi varken Pedrosa'yı desteklemek abesle işgal gelir. İsteyen istediği pilotu destekler Rossi'yi desteklemek zorunda mı, ayrıca Rossi'yi nasıl yeri geldiğinde göklere çıkarıyorsak hata yapına da eleştireceğiz ama konu Rossi'yi eleştirmek değil. Spiker konusunda da aynı şekilde. Kimsenin dokunulmazlığı ok elbetteki yanlış yapılan yerde eleştireceğiz. Ama hala bunu idrak edebilmiş değilsi konuyu sokak ağzıyla saçma sapan yerlere çekiyorsun.

  5. Arkadaşım ahkam kesen sensin konuyu aldın nerelere getirdin. Biz yayının tarafsızlığından dem vurduk sen 125cc'den başladın MotoGP'ye kadar geldin. Önce yazılan yorumları iyi oku, ne anlatılmak istediğini anla daha sonra yorum yap. Rossi'ye bir şey denmezken satırlarca Rossi'yi savumam mesajlar yazdın. Fuat Domaniç fazla fanatik davranıyor sorun bu, tek taraflı anlatıyor.

  6. massaraikkonen avatarı
    massaraikkonen

    ya bırak.apır sapır.yok ne zorlukla gelmişte bilmemnede.125 te senin pedrosandan iyi 10 tane adam sayarım sana.laf olsun torba dolsun diye 2 yıllık moto gp bilfinizle ahkam kesmeyin bana.sen ve senin gibi
    ler.

  7. rossi insan degil, bunu kabullenmek lazim once. ama yine de cok tarafli sunuluyor bunu kabul etmemiz gerekiyor, bu kadar olmaz. mehmet dinc tek basina sunuyorken cok daha iyiydi.

  8. tek kelimeyle ossi bu adamı nakalt edecek pilot yok moto gp deee

  9. massaraikkonen arkadaşım sen ne yapmışsın öyle o saydığın her isim ne zorluklarla oralara kadar gelmiş her şeyi o kadar basit yapmışsın ki tebrik ederim seni

  10. massaraikkonen avatarı
    massaraikkonen

    arkadaşım ben rossi yi 125 cc den beri takip ediyorum.şu anda onun izinden giden 125 cc de bradley smith var.250cc de simoncelli var.işte bu adamlar rossi nin başarılarını zorlayacak adamlar.hayatında hiç moto gp seyretmemiş insanlar 2006 da haydenı destekledi,rossi-alonso atıştı diye.sonra sen hiç gördünmü haydenı destekleyen?rossi nin kırık elle 2006 donington parkı izleyin o bile rossi yi desteklemnize yeter.pedrosa efendi 4 üncü sezonu bitecek her yarışta düşme potansiyeli olan bir pilot.o motoruda haketmiyor açıkçası.frenleme yok,stil yok.adam 15 kilo uçuyor startta hepsi o.ulubatlı lorenzo desen tam bir fake.rossi taklidi.ama eğitilmesi lazım.bir feedback yok,hala riskli hareketler 2inci sezonda.yok stoner ın gastriti varmış yok ülseri varmış.o motorun inanılmaz oldupğu 2007 yılı haricinde stoner ın tek hatırladığım iyi yarışı 2006 katarda gripli şekilde aldığı pole dü.rossi honda da kazandığındada eleştirildi bir grup azınlık tarafından.şimdi yamaha yı şampiyon yapıyor hala ağlamaklı ifadelerle sunucuları+ve diğerlerinin yetersizliği bahane ediliyor.ama biaggi ,gibernau bu pistlerden kaçarken kaybedeceklerini anlayınca rossi hala kazanıyordu.capirossi gibi bir efsane nal toplarken rossi yine kazanıyor.hayden superbike a kaçtığındada rossi yine kazanıyor olacak.lorenzo geçen sene moto gp yi bırakmayı düşünüyordu.bumu yani ileride moto gp nin efsane olacak pilotu?iki düşünce ayağını kırınca bırak kaç.bu adam rossi nin her rekorunu kırsa bu mantıkla ne kadar şampiyon sıfatını alabilir?ancak hayden kadar.haydenı hatırlayan varmı?2006 moto gp dünya şampiyonu. nokta.

  11. heh işte fatih küskünün son lafını sevmedim desem yalan olur..
    hiç bi zaman bi sporda her zaman kazanan adamı tutmak onu desteklemek marifet değildir.. sen yani sırf izlemek için izlersen motogp'yi , tabiki rossi yi izlerken zevk alırsın adam işin ustası çünkü rakipsiz emsalsiz bir başarı tarihi var yani.. insan izlerken keyif alıyor gerçekten heyecan katıyor adam yarışlara , ama sen bunu marifetmiş gibi neden bu kadar kişi rossiyi destekliyor gör , neden rossiyi bu kadar savunuyorum gör dersen hataya düşersin , en iyisini desteklemekle sadece adam şampion olduu için neredeyse her sene sende mutlu olursun yani şampion olmaktır amaç ve sende şampion olucaıını bildiğin için onu tutarsın he ne oldu şampion oldu sevinin gibi.. bu biraz şey gibi hani yıllardır hondayı destekleyip te şimdi brawn gp zamanında coşku yaşayanlar değil de hemen brawn gp böyle inanılmaz iyi olunca ortaya çıkan şu yeni yetme brawngp cilerin yaşadığı sahte coşkuyu taşımak gibi..

  12. Arkadaşım gereksiz tartışmaya girmeye ne gerek var kimse Rossi'ye bir şey demiyorki anında Rossi'yi savunmaya geçmişsin. Konu Fuat Domaniç'in taraflı bir şekilde yorum yapması. Rossi hayranı olduğunu herkes biliyor kendisi de söyledi çıkıp burada Rossi hayranı değil demek komik oluyor. Anlatımda Rossi'nin ataklarında sürekli olarak hop oturup hop kalkıyor. Hayranlığına bir şey demiyoruz herkes Rossi'yi seviyor ama yarış içerisinde olaya tek taraflı yaklaşınca yayının tarafsızlık bölümü kalmıyor. Sen GS-FB maçında spikerin sürekli olarak FB'den bahsettiği, övdüğü bir GS'lı olarak ne kadar zevk alırsın maçtan. Yayıncılığın temel ilkesi tarafsız olmaktır. Kimseyi desteklediği pilottan ötürü eleştirmiyoruz ya da durum kısmanma ya da çekememezlik değil sadece tarafsız olunması taraftarıyız. Ayrıca mesajlarınca üslubuna dikkat edersen sevinirim massaraikkonen.

  13. arkadaşlar motogp haftaya saat 17:00 yada17:30 ikisinide seryederiz

  14. massaraikkonen avatarı
    massaraikkonen

    ya sen işine bak.geç dalganı.rossi çatır eziyor,ders veriyor.ben mutlu olmadım.ben farklı kazanmasını istiyorum.sen daha çok duyacaksın bu marşı.ve gururlanacaksın.belkide bu adamdan çok şeyler öğreneceksin.şimdi otur ve rossi gibi bir insandan neler öğrenebilirim diye düşün.bırak kanguruyu,lolipopu,15 kg lik veleti.rossi onları suya götürür-susuz getiririr.

  15. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    arkadasım benimle muhattab olmak yerine konuyla ilgili yorum yap olur mu,senin gibi kişilerle muhattap olmak istemiyorum çünkü okuma yazma oranında bir sorun hissediyorum..yazımda rossi den övgüyle de bahsettiğim seyler var bu kadar fanatiklige gerek yok,sadece işine gelen bölümleri alıp cevap vermişsin,benim derdim anlatıcılarla ilgili rossi yi de sevmek zorunda değilim ama iyi oldugu konularda hakkını teslim ettim zaten yazımda daha fazla da uzatıcak bişi yok,sen şanslı bir şekilde rossini izlemeye devam edebilirsin sorun yok,demek yarışı sana sundursalar yanlışlıkla,sen de fuat domaniç gibi anlatacaksın,sorun da bu zihniyet..ayrıca herhangi bir sporda en iyi olanı sevmek bir marifet değil..

  16. mclarenci mp4 avatarı
    mclarenci mp4

    helal massaraikkonen arkadaşım. Formula1 le karıştırmamak gerekir bence. ama rossi motogp'nin en iyisidir. Rossi kazandıkdan sonra trübünlerin %90 ından cogu seviniyor. çünkü herkes onu tutuyor. Taraftarların nasıl kutladıgnı görüyürozu yarış sonralarında. Cok şanslıyız böyle bir zamanda olduugumuz için rossiyi izledigimiz için. Yamahayı düzelten adam , schuminin ferrariye yaptıgı gibi.

    Hatta ben rossinin neden motogpyi bırakıp f1'e geçmek istediginide cok iyi anlıyorum motogpden sıkılmış artık rakip yok mücadele yok domine ediyor paso :). cocuk lorenzoda ordan burdan dışardan geçmeye çalşıyor daha cok ekmek yemesi lazım. işte eğitiyor takım arkadaşını :). neyse motogp=rossi dir. Motogp'nin yıldızıdır motogpnin popularitesini artıran adamdır. o giderse cok değişir motogp. onu izleme fırsatı yakalayanlar çoluk çoçuga destek verecegenize ustayı izleyin The Doctor'u ve 46 şovu izleyin de neden bu kadar kişi bu adama destek veriyor niçin herkes bu adamı seviyor anlayın 🙂

  17. massaraikkonen avatarı
    massaraikkonen

    rossi düşmanlığı yapmaya gerek yok.öyle çeocuk gibi ama ama elinden bu kadar geliyor ühüüü demeyede gerek yok.rossi honda yı şampiyon yaptı.dediler en iyi motor ondaydı ayrıldı sonda sürünen yamaha yı şampiyon yaptı.ne yapsın şimdi hayate yimi şampiyon yapsın.sabah kalkıp yarışa katılan deri kasklı pilotların rekorunu daha mantıklı ve legal yarışlar içerisinde kırıyor.(onlar önene gelen yarışa çıkıyorlardı)adamlar ayrıca rossi taraftarı değil.ayrıca ne diye bağıracak stoner diyemi?eğer konu motorsa o zaman rossi nin 2007 deki mücadelesinede şapka çıkaracaksın.elinden bu kadar geliyor diyip pedrosa ve stoner ı savunmanda çok gülünç.schumi yi severim ama rossi senna+schumi den çok daha büyük bir şampiyondur.hem centilmenlik,hem karakter hemde şampiyon olma adına.rahatsız olacağına kendini şanslı hisset gerçek bir şampiyon izlediğin için.

  18. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    şu rossi saçmalığını anlamış değilim,adamlar yarış değil de rossi anlatıyor sanki,bu kadar subjektif bir anlatım olmaz,etik değil,çok rahatszı oluyorum,tarihin en iyi sürücü olabilir evet ama ben hiç bir f1 yarısında schumi için bu kadar yalakalık görmedim,biraz ayıp kaçıyor artık..
    yaptıkları yorumlar da sokaktaki çocukların yapabileceklerinden farksız ve bilgi kirliliğinden baska bir şey değil,nerde reklam vereceklerini de bilmiyorlar ntv gözümde iyice düştü..
    stoner in ya da pedrosanın elinden bu kadarı geliyor,gerçek şu ki hem rossi hem de lorenzo bir parça daha iyi bir motor kullanıyor ve farkı yaratan şey de bu,rossi nin frenajdaki başarısına diyecegim bişi yok helal olsun ama anltında su an en iyi motor var,lorenzoyu da tebrik ederim,çok iyi mücadele ediyor..
    ayrıca f1 ve motogp farklı saatlerde üzülmeye gerek yok..

  19. massaraikkonen avatarı
    massaraikkonen

    aynı saatte olsun farketmez rossi varken.

  20. Mehmet Özmaldal avatarı
    Mehmet Özmaldal

    rossi yine yaptı yapacagını ,güzel bir yarıştı.haftaya olan yarış 17.30 olması gerekiyor başlama saati yanlış bilmiyorsam…

  21. massaraikkonen avatarı
    massaraikkonen

    fratelli d'italia
    l'italia s'è desta
    dell'elmo di scipio
    s'è cinta la testa.
    dove'è la vittoria?.
    le porga la chioma;
    chè schiava di roma
    iddio la creò.
    stringiamoci a coorte,
    siam pronti alla morte:
    italia chiamò!

    noi siamo da secoli
    calpesti e derisi,
    perchè non siam popolo,
    perchè siam divisi;
    raccolgaci un'unica
    bandiera, un speme;
    di fonderci insieme;
    già l'ora suonò.
    stringiamoci a coorte,
    siam pronti alla morte:
    italia chiamò!

    uniamoci, amiamoci;
    l'unione e l'amore
    rivelano ai popoli
    le vie del signore:
    giuriamo far libero
    il suolo natío;
    uniti per dio
    chi vincer ci può?.
    stringiamoci a coorte,
    siam pronti alla morte:
    italia chiamò!

    dall'alpi a sicilia
    dovunque è legnano
    ogni uom di ferruccio:
    ha il cuor e la mano.
    i bimbi d'italia
    si chiamano balilla:
    il suon d'ogni squilla
    i vespri suonò.
    stringiamoci a coorte,
    siam pronti alla morte:
    italia chiamò!

    son giunchi che piegano
    le spade vendute:
    già l'aquila d'austria
    le penne ha perdute.
    il sangue d'italia
    e il sangue polacco
    bevè col cosacco
    ma il cor le bruciò
    stringiamoci a coorte
    siam pronti alla morte:
    italia chiamò!

    God Bless Valentino Rossi
    Forza The Doctor
    Forza 46!

  22. burak gören avatarı

    ben moto gp izlerim heralde maceristan herzmn çok sıkıcı olmuştur f1 in startını izlemek yeter moto gp bitince dönerim en azından heycan var moto gp de (:

  23. bu arada haftaya hem motogp hem f1 secim yapmak zor olacak :s

  24. son turlarda lorenzo heralde catalunya'nin ocunu alir dedim ama rossi bu baskasina benzemez :p

    melandri bi ara 6. liga kadar cikti sanirim. ama gecildi tekrar sonra. stoner baskiya dayanamaz dedim icimden, oyle de oldu. sonlarda sorun da yasadi bir de. 4. oldu.. pedrosa dusmedi ve podyum. bence yatip kalkip dua etsin 🙂 ust uste pist rekoru kiriliyordu da en son rossi'de kaldi galiba..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir