Ferrari Başka Alanlara Odaklanmak İçin Süspansiyonu Geliştirmekten Vazgeçmiş

yazar:

kategori:

James Allison gelişim potansiyeli garantisi olmamasından dolayı pull-rod süspansiyonla devam etmeyi tercih ettiklerini söyledi.

İtalyan takım, Minardi’nin 2001’de denediği süspansiyonu 11 yıl aradan sonra 2012’de tekrar kullanmaya başlamıştı ve aerodinamik avantaj elde etmeyi hedeflemişti.

Ancak Sebastian Vettel ve Kimi Raikkonen kendi 2014 araçlarıyla sorunlar yaşamışlar ve aktif bir ön kısma ihtiyaç duydukları söylenmişti. Bunun çözümü de push-rod süspansiyon olarak görülüyor.

Sky Sports F1’den Ted Kravitz: “Ferrari keskin bir ön kısım isteyen iki pilota sahip olmasına rağmen hala pull-rod’u tercih ediyor, bu benim için büyük bir soru işareti.”

ferrari-push-rod-pull-rod-suspension_3258178

Raikkonen 2014’te Lotus’taki performansının gölgesinde kaldı ve takım arkadaşı Fernando Alonso’nun gerisinde kalmıştı.

Allison: “Her yıl geliştirmek istediğiniz alanları belirlersiniz ve tüm kaynaklarınızı buralara yoğunlaştırırsınız. Bu kararların dikkatli verilmesi gerekiyor, çünkü aracın bir tarafı üzerinde çalışmaya karar veriyorsunuz ve bu diğer bir kısmıyla çalışmayacağınız anlamına geliyor, çünkü sınırsız kaynaklara sahip değilsiniz. Bu yüzden en çok getiriyi sağlayacağını düşündüğünüz şeyleri seçersiniz.”

“Önde push-rod ve pull-rod tasarımların artıları ve eksileri var. Pull-Rod’u keskin ayarlamak muhtemelen biraz daha zor, ancak aerodinamik performans elde etmek daha kolay. Süspansiyon geçen yılki aracın sorun çıkaran bir yeri değildi ve bu süreçte yatırım yapılması gereken bir yer değil.”

Ferrari yeniden yapılandırması sonucunda 2015’in zor bir yıl olacağını kabul etmişti ve hedeflerinin sadece iki yarış galibiyeti olduğunu söylemişti.


Yorumlar

“Ferrari Başka Alanlara Odaklanmak İçin Süspansiyonu Geliştirmekten Vazgeçmiş” için 20 yanıt

  1. Açık söyleyim bu araç bana güven veriyor. Bu sene olmasa bile mevcut aracın evrimi ile gelecek sene iş yapabilecek potansiyelde bir araç gibi duruyor.

    Beni en mutlu eden gelişme yeni kurallarla birlikte denenen süspansiyol bağlantı noktalarında eğimi artırıp güya alt taraftan hava beslemesi yapıldığı farzedilen tasarımın silinmiş olması.

    Hani kambur bir demirin üstüne basarsınız öne doğru kamburu düzelip uzar ya Ferrari aracının kambur tarafına basmışlar bu yüzden burun öne doğru uzamış gibime geldi.

    Şöyle bir bakıyorsunuz aracın ön tarafı içinize siniyor. Arka tarafta renklerin tonu benzer siyahlıkta olmasından dolayı geniş gibi duruyor ama aslında arka tarafta oldukça dar paketlenmeye çalışılmış.

    Mclaren aracına baktım. Süspansiyon bağlantı noktasındaki eğim ön tarafı oynak kılacak gibi duruyor. Nereden biliyorum ? bilmiyorum ama 2014 Ferrarisiyle görsel olarak karşılaştırdım ve varsayımsal konuşuyorum.

    Geçen seneki Mclaren aracının sorunu ön tarafta değildi kesinlikle. Mercedes ilk yarıştan sonra motor gücü olarak fayda sağlamadı Mclarene. Yoksa iddia ediyorum geçen seneki Mclaren en az takımlar üçüncülüğü ve kuvvetle muhtemel takımlar ikinciliği yakalayabilirdi.

    Yukarıda , eğer yayımlanırsa bir fotoğraf yükledim. Britanya Gp’sinde Button’la Alonso’nun araçlarının karşılaştırması. Şimdi Ferrari aracının ön tarafına bakın. Hiç formula 1’den anlamayan herhangi bir sivil vatandaş bile derki şu kırmızı arabanın ön tarafı ne öyle sanki çocuk parklarındaki kaydıraklar gibi der.

    Button’un pilot numarası olan 22 numarayı zor okuyoruz ama Alonsonun 14 numarası kabak gibi karşımızda. Bu kadar dik bir bağlantıda aracın ön tarafı oynak olması şaşırtıcı gelmiyor. Şimdi benzer bir araç Mclarende.

    Ben öyle tahmin ediyorum ki Mclaren taraftarları da aynı bizim Ferrariciler gibi bu sene zaten iddialı olduğumuz sene değil, biz seneye odaklanıyoruz diyecekler ama şahsi görüşüm Mclaren aracının bu ilginç eğimi başlarına sorun çıkaracak gibi.

    Ferrari aracı ne yapacak çok merak ediyorum. Araç uzun burnu dışında içime sindi. Uzun burnu da çarpışma testinden ötürü mecburen yapmışlar herhalde.

    İşin açıkçası bu işlerle prefosyonel olarak ilgilenmiyorum. Sadece araçlara duyduğum heves bu tip yorumlar yapmama sebep oluyor. Yorumlarımın tam tersi çıkarsa da şimdiden özür diliyorum. Ama Mclaren aracı içine sinmeyen sadece ben değil galiba kendi taraftarları da.

    Ron Dennis bir kumar oynadı. Belki Honda bunu istedi bilemiyorum ama Alonsoyu aldı. Alonso ve menejeri Briatore laf olsun diye bir takıma geçmez. Alonsonun takıma geçişinin alameti ön taraftaki eğimin artmasıdır.

    Şimdi ben bunu bir Ferrari haberinin altında yazıyorum kusura bakmayın fakat en altta yorum sütunlarının yanında Mp4-30 teknik analiz diye bir fotoğraf durup duruyor onun görüntüsüne bakınca Mclaren konusuna girdim.

  2. Bu kararların dikkatli verilmesi gerekiyor, çünkü aracın bir tarafı üzerinde çalışmaya karar veriyorsunuz ve bu diğer bir kısmıyla çalışmayacağınız anlamına geliyor, çünkü sınırsız kaynaklara sahip değilsiniz.

    Caterham değil bu takım, FERRARİ. Diğer kısmıyla niye çalışılamıyormuş? Bütçesi en fazla olan takım değil mi bu?

    Pull-Rod’u keskin ayarlamak muhtemelen biraz daha zor.

    …Umarım imkansız değildir…

    ancak aerodinamik performans elde etmek daha kolay

    RedBull, Mercedes ??? Valla yapan yapıyor. Aero performansını arttırmak için çözüm süspansiyonda aranmamalı bence. Bu yazdığım takımlar PushRod kullanıyor.
    En basitinden, Minardi’nin 14 sene önce kullandığı sistemin 2015 Ferrari’sinde ne işi var ya? Elbette avantajları da vardır ama bilmiyorum, daha çok dezavantajı var gibi geliyor. Üstelik Kimi defalarca keskin bir ön taraf istediğini söylemişken, bunun kullanılması ilginç… Umarım yanılıyorumdur.

    1. Ferrari Silverstone 1950 avatarı
      Ferrari Silverstone 1950

      Ferrari de olsan rüzgar tünelinde kafana göre çalışamıyorsun. Haftada maksimum 65 kez oda 60 saati geçmemek şartıyla. Süspansiyon ya da direksiyon. fren sistemini test etmek istediğinde rüzgar tünelini sınırsız kullanabiliyorsun ama bu seferde ön ve arka kanat sökülmüş olması şartı var ön kanat olmadan da süspansiyonun verimliliğini anlayamayacakları için süspansiyonu değiştiricem diye kısıtlı zamanı hiç etmek istememişler gayet mantıklı.
      James Allison açık açık aero bizim için daha önemli zor olsa da biz bu süspansiyonu kullanıcaz demiş ki zaten 3 yıldır kullanıyorlar zorluğunun nasıl aşılacağını da öğrenmişlerdir.
      Ferrari her şeyi bir anda değiştiremez Mercedes ve Redbull buralara 4 yılda geldi Ferraride yeniden yapılanıyor her şeye sıfırdan başlayamaz şuan kendileri için önemli gördükleri alanlarda çalışıyorlar belki seneye de süspansiyonu değiştirirler. Kısacası Nicholas Tombazis bıraktığı enkazı öyle 3 5 ayda düzeltemezler

      1. Alonso bu takımdan sadece ayrılmakla az bile yapmış.Arkasından konuşsa daha iyi olacakmış.Çünkü şuan bütün lafları Ferrari yemesi gerekirken Alonso aracı geliştiremedi gibi saçma sözlerle Alonso yiyor.O zaman 4 sene bu takım yattı?

        1. Ferrari Silverstone 1950 avatarı
          Ferrari Silverstone 1950

          Yazdıklarımdan Alonso’u nereden çıkardın ?

          1. ”Ferrari her şeyi bir anda değiştiremez Mercedes ve Redbull buralara 4 yılda geldi Ferraride yeniden yapılanıyor” Demek o kadar sene boşa ve palavralarla geçmiş.Burdan bile her şey çıkıyor.

            1. Yok ya adam Alonso ile ilgili en ufak bir laf cakmasi bile yapmamış bence. Gayette guzel bir açıklama olmuş

            2. Ferrari Silverstone 1950 avatarı
              Ferrari Silverstone 1950

              Ferrari sürekli şampiyon olacak ya da başarılı olucak diye bir kaide mi var? Şu şekilde açıklayayım ; Ferrari şimdiye kadar SF15-T de dahil 62 F1 aracı üretmiş (1948 den buyana geliştirme araçları ve b şasiler hariç) ilk yarışına da 1950 Monako Grand Prix de çıkmış bu zamana kadar 890 yarışın 888 inde start almış bunların 221 ini kazanmış 64 yıllık tarihinde 16 takımlar 15 sürücüler şampiyonluğu yaşamış ki takımlar şampiyonluğunun ilk 8’i 1961-1983 yılları arasında geriye kalan 8’i de 1999-2008 yıllarında gelmiş sürücülerde ise 9’u 1952 1979 yılları arasında 6’sı da 2000 2007 de gelmiş yani Ferrari tarihinde 16 yıl üst üste takımlarda pilotlarda da 21 yıl şampiyon olamamış anlayabileceğin üzere Ferrari inişlere çıkışlara alışık bir takım bence ortada ne boşa geçen sene nede palavra var sadece ortada her zaman başarılı olamayacağın gerçeği var en iyiyi yapmak için çok çalışırsın doğru kararları aldığını düşünürsün sonra biri çıkar ve senden daha iyisini yaptığını görürsün…

              1. Burak Karaküdük avatarı
                Burak Karaküdük

                dostum bu işi biliyorsun.güzel bir açıklama.elbette ferrari daima kazanamaz ve daima kazanmak zorunda da değil.yıllarca bunu anlattım.ferrari kazanamıyorken en büyük rakipleri aldıkları 2-3 birincilikle övünüp takımlarının çok radikalliğinden övünüp durdular ama kendi bir zamanlar sürücüleri ve patronları 2.kaybedenlerin 1.sidir demişti.yani williamsa bakalım 1997 den bu yana ortada yok,mclaren keza öyle.bunlar işin doğasında var.kazanırsın kaybedersin.sonuçta çok çetin bir rekabet ortamı var.bu rekabeti oluşturan işin sahipleri var.bunlar ile devam eden siyasi anlaşmalar va vs vs…alonso kariyerine çok güzel başladı ve 2 şampiyonluk kazandı.herkes onun schuminin rekorlarını kırmasını beklerken ortaya vettel çıktı.alonsnun yılları heba oldu.eminim bu sürede alonso ve diğer büyük takımı tutanlar tecrübelenmiştir.ama malesef pilot fanlarında bu görüş henüz oturamadı.onlara göre kendi pilotunun iyiliği yoksa başka şeyi gözleri görmüyor.ben bu arkadaş için söylemiyorum kimse alınmasın genel olarak böyle.pilot fanlarının burda yada başka platformlarda ne kadar acımasız eleştiri ve sahiplenişlerini biliyoruz.arada çok insaflı ve bu işi işi yapanlar müstesna onlar gerçek fanlar zaten.ama bir vefasızlık,bir pilotum herkesten üstündür tavrı a’dan-z’ye nerdeyse tüm pilot fanlarında var.

              2. Sürekli şampiyon olsun demiyorum ama Ferrari gibi bir takım 8 senedir şampiyon olamıyorsa cidden sorun var demektir.Bu da takımda bazılarının palavracı olduğunu gösterir.

  3. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    beklediğim gibi bir demeç.eski gönderilen tasarımcıların araçta etkisi fazla olabilir ve ayıklamak için fazla zaman gerekenilir.bir de pek bir fayda artışı sağlanmaycağını ön görmüşler ama insan ted kravitzin dediklerini düşünmüyor değil.

  4. O değilde… Teknik kadro değişiyor fakat, takımların tasarım felsefesi değişmiyor. Nasıl bir kemikleşmişlik varsa artık.

    1. Kolların daha kalın olduğu kesin

      1. Ya da kollardaki airfoil şekil daha baskın…

  5. Ben James Allison’a güveniyorum açıkçası. Ama aklıma 2014 aracında aerodinamik etkinliği artırmak için motoru geri plana atmaları, aerodinami tırt çıkınca hem motor hem de aero olarak çuvallamaları geliyor, yine sinirleniyorum. Bu açıklamatı Fry yapsayfı güvenmezdim ama Allison boş konuşan birisi değil bence.

    1. Lewis-Hamilton(#TeamLH) avatarı
      Lewis-Hamilton(#TeamLH)

      Ferrari’ye gelen teknik adamlar siliniyor Aldo Costa,Pat Fry Ama bunlar başarılı adamlar.

      Mesela Aldo Costa şimdi yardırıyor 🙂

      Bu adamda silinebilir o yüzden.

      @red-baron

      1. Pat Fry vasattı bence. Sallamasyoncu dediklerimizden. 🙂

        Aldo Costa’yı yollamak başlı başına hataydı, haklısınız. Bence Newey gibi isimler gelmedikçe Allison yollanmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir