FOTA Schumacher'in F60 İle Test Yapmasına İzin Veriyor!

yazar:

kategori:

FOTA takımları, Ferrari’nin test anlaşmasının dışına çıkmasına ve Michael Schumacher’in mevcut araç F60 ile test yapmasına izin veriyorlar.

Schumacher bugün Ferrari’nin 2007 aracı ile testlere zaten başlamıştı ancak yedi dünya şampiyonu sürücünün aracında GP2 serisinde kullanılan oluksuz lastikler var.

Ferrari takımı diğer takımlardan Schumacher’in test yapması için mektupla izin istedi. Böylece Schumacher yeni oluksuz lastikleri, KERS’i ve ayarlanabilir kanatları da öğrenmiş olacak.

Takımların buna izin verdikleri yönde haberler çıksa da böyle bir durum diğer takımların aleyhine olabilir. Takımlar Valencia’da yapılacak yarış öncesinde fabrikalarını kapatacaklar ancak Ferrari’nin bu testlerde yeni parça deneme ihtimali de ortaya çıkıyor.

Tüm bunlara rağmen FOTA takımları bu gelişmeye izin veriyorlar.

Toyoya F1 Başkanı John Howett “Tüm FOTA takımlarının onların isteğini kabul ettiklerine inanıyorum. Felipe’nin başına gelenler çok talihsizceydi ve biz Ferrari’nin saygı duyacağına inandığımız sportif bir jest yaptık.” dedi.

FOTA takımları kabul etmiş olsalar da Williams ve Force India’nın henüz bunu kabul edip etmediği bilinmiyor. Bu testin gerçekleşmesi için tüm tarafların kabul etmesi gerekiyor.


Yorumlar

  1. Cihad Kızılırmak avatarı
    Cihad Kızılırmak

    FIA lastik olayından dolayı buna izin vermeyebilir, fakat Schumi 67 tur sonra artık formunda, not problem…

  2. 2007 aracıyla test neysede F60 la test yapması schmi den ziyade ferrari ye katkı saglıyo

  3. Yok arkadaşım biz kesinlikle seninle anlaşamayacağız. Bak arkadaşım FOTA nın ne olduğunu biliyorsun değil mi? Ferrari izin istiyor diğer takımlarda veriyor. Senin takımın içinde var veya yok. Sen takım tutuyorsun veya tutmuyorsun bu beni bağlamaz.

    Diğer yönden ben sana neden schumiye torpil geçildiğini de söyledim aşağıda. Gerekirse daha da açık konuşurum. Diğer takımların bu işe rıza göstermesinin nedeni "Schumi biz mclaren, ferrari, bmw ve renault gibi büyük takımlar olarak bir işi beceremedik, seyirci sayısı gün geçtikçe düşüyor. Sen gelde bir kaç yarışta olsa seyircimiz tavan yapsın bizde aldığımız sponsorluk parasının hakkını verelim. Bu da bize senden bir jest"

    Soruyorum sana torpili kim geçiyor. Senin tutmadığın FOTA takımlarımı? yoksa para bile konuşmadan 3 yıl aradan sonra tekrar piste dönen schumi mi?

  4. Daha 1 ay var nerdeyse. Çok şey değişebilir ben yarışacağından hala emin değilim. Bir çok sorun var test,lisans,prosedürler vs..

  5. Öncelikle bu olayda kararı veren ne bir kurum nede bir başka 3. kişi bu kararı veren takımlar.. eğer okadar yıllık takımlar arasında 60 yıldır bu yarışlarda olan Ferrari'ye güveniyorlarsa zaten bizim burda tartışmamızın anlamı yok sonuçta kararı veren fia değil sizin tuttuğunuz takımların ta kendisi veriyor kararı.. onlarda biliyor test yapılabileceğini geliştirme olabileceğini ama ferrari %95 ihtimalle bunu yapmıcaktır ondan da eminler.. Biz burada niye tartışıyoruzki evet kural fia'dan gelseydi çifte standart derdim..

  6. FOTA da o kadar aciz değildir heralde ki yeni parça kullanmasına izin versin :)) Biz size güveniyoruz kullanmazsınız değil mi falan. İllaki bir kriteri bir gözlemcisi olucaktır.

  7. aykut yadigar avatarı
    aykut yadigar

    schumi fiat palioyla bile yarışlara katılsa yeter

  8. ya arkadaşlar rahat olun hiç bişi yapmayacak sadece kendini test edecek :Dyarıştıgı dönemlerde 1 saniye hızlıydı herkesten hani hep cebinde fazladan 1 saniyesi vardı okay karacanın söylemlerinden:D onu 3 yılda kaybetti onu geri alacak araca dokunmadan

  9. rahat olun beyler takımların kendisi bunu istemiş onlar için problem yoksa bu kadar germeyin kendinizi rahat olun efsane geri döndü valencia biletlerine ilgi yok diyorlardı yarışta tek bir koltuk boş kalmayacak şimdi bayram ediyordur takımlar ilgi az diye ağlıyorlardı şimdi ilgiyi görsünler

  10. bencede hiç mantıklı bi karar değil aracı geliştircektir kesinlikle ferrari ve buda anlaşma ile ters düşen bi durum diğer takımlar fabrikayı kapatıp tüm gelişmeleri durduruyor ama ferrariye test imkanı sağlanıyor williamsın karşı geleceğini düşünüyorum ben.

  11. kaan kaanhan avatarı

    banada doğru gelmiyor, ne olursa olsun schumi gibi bir adam F60 koltuğunda test yapacak her türlü ferrariye avantaj sağlar.

  12. gurcan hezer avatarı

    Michael Schumacher'in pistlere dönmesi, geçmiş senelere kıyasla kötü geçen ve seyirci sıkıntısı yaşayan F1 için , nefes almak ladar değerlidir.
    , fakat diğer takımların alehine ve sportif çekişmenin adilane biçimde devamına gölge düşürmemesi için , F60 ın , FiA TARAFINDAN ATANAN gözetmenler dahilinde , teste çıkmasına izin verilmelidir yada her takıma , aynı test mesafesi kadar , hak tanınmalıdır.

  13. elif çivici avatarı

    schumacher sporu spor yapan etmenlerden biridir,o en'lerden biridir,ben bunu ferrari adına değil de spor adına yapılan bir jest gibi gördüm,kendi rakiplerinin lehine olsa bile..bu tüm takımların schumi ye gösterdiği saygıdır bence,BMW nin 2006 thanks michael arka kanadını unutanınız var mı?bir kaç yarışlık da olsa bu gereklidir gerek izleyici gerek spor açısından..bence bu karar düşündüğünüz kadar salakça ve saçma değil tabi kendi düşüncem..

  14. adım gibi eminim bu olayda başka bir takım başka bir pilot için başvursa, kesinlikle izin falan çıkmazdı, Schumacher'in ismi burada kilit nokta, herkes onu yeniden pistte görmek istiyor… Bende görmek istiyorum fakat test mest istemem, Ferrari test yapacaksa geride kalan tüm takımlarda yapmalı.nokta.

  15. Zaten her yarış mantıksız olur Serhat… Ben durumun saçmalığını belirtmek için mübalağa yaptım. Tamam 3 olsun… Sıfır test nerede 3 nerede?

  16. öncelikle F-1, ben renault taraftarı değilim bu noktada renault'un yaptığı saçmalık beni bağlamaz, renault'a ne kadar kızgın olduğumuda bilen biliyor, direk takım tutmadığımı belirtmiştim ama sen heralde o kısmı atladın… zaten olay farklı noktalara gelince tutulan takımlara falan laf atmalar hiçte hoş değil…"yok senin takımın şöyle yok saçmalıklar böyle"

    Haksızlığın tanımına gelince, evet arkadaş sözlük tanımını çok güzel açıklamış, ama ben sadece takımların izin vermesinden bahsetmiyorum, Algersuari, Grosjean veya bunun gibi birçok pilota yapılan bir haksızlık var o zaman ortada(hadi tanımdan gittik takımlar bazında haksızlığı ortadan kaldırdık), tamam diğer takımlar rıza göstermiş olabilir, benim baştan beri bahsettiğim saçmalıkta bu işte, buna izin vermeleri yaptıkları bir hata eleştirdiğim noktada bu…bu durum eşitlik ilkesini bozmakta, iyi niyet dayanışma bunlarda bu konuyu betimleyen diğer sözcükler olabilir fakat test yasağından dolayı bir çok takım sıkıntılı durumda, bir çok genç pilot deneyim kazanamıyor eskisi gibi, durup dururken schumacher'e torpil geçmenin ne gibi bir mantığı var?? ortada özel bir durum yok schumacher için, 3 senedir yarışmaması falan mazeretse, kusura bakmayın ama o durum Ferrarinin problemi, diğer takımların değil…Schumacher'i araca oturtcaklarsa yasal olan düzlük testini yapsınlar…

  17. serhat kurtuluş avatarı
    serhat kurtuluş

    dediğin gibi her yarış pilot değişmiyor onur arkadaşım. sanırım 4 veya 5 pilot sınırı var bir sezonda.

  18. Komik durumlar… FIA'yı geçtim artık FOTA da saçmalamaya başladı. Aslında bu FOTA'nın ilk saçmalaması da değil. Bana en çok dokunan KERS'in 2010 için iptaliydi. Ama burada saçmalığa son noktayı koymuşlar. Kendilerinin zararına olan bir durumu kabul etmişler. Kurallar ortada olduğuna göre Ferrari neyi ileri sürerek böyle bir teklifi FOTA'ya sundu onu da merak ediyorum.

    Ve aklıma şu geliyor; Bizim Heikki'nin durumu belli, takım 3., 5., 11., 15. v.s. yarıştan sonra "Yeni bir pilot getireceğim, azcık sürsün" deyip her seferinde pilot değiştirsin ve dolayısıyla bu arada test yapsın o halde.

    Acaba test kaç günlük olacak. Eğer 1 günden fazlaysa akıllarda çok çok daha fazla soru işareti bırakır.

  19. ulaş bilir avatarı

    ya otomobilin içinde değişiklik yaparlarsa :)))) görkem

  20. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    ''Ferrari'nin bu testlerde yeni parça deneme ihtimali de ortaya çıkıyor.''

    güvenmezlersede FIA fabrikaya görevli göndersin o zaman takip etsinler otomobil üzerinde değişiklik yapılıyormu yapılmıyor mu diye.

  21. HoHaG mükemmel bir şekilde olayı özetlemişsin teşekkür ederim. Sanki ferrari diğer takımların elinden hakkını çaldı. Zaten bize bu hakkı onlar tanıyor sonra da haksızlıktan bahsediyorlar.

  22. ismail uçar avatarı

    ferrari ve msc nin test yapmasını dogru bulmuyorum.schumacher gibi biri aracı antremanlarda tanıyacak kadar özel bi sürücü.yarışacaksa zaten msc hayranları gelicektir tribüne,test yapıp da gelmesi neyi değiştircek ki.madem ki tribünler dolu olması isteniyosa reno nun cezası kaldırılsın alonso zaten doldurur.(bu arada ben mclaren taraftarıym)

  23. Takımlar arsı dayanısma budur.

  24. Jenson Button avatarı
    Jenson Button

    Ben Onu Bunu Bilmem de Schumi Monza'da Yarışı Kazanabilir (Hem Kers'de Var)

  25. Öncelikle kavram kargaşası içinden çıkmak lazım çok basit anlatıyorum

    Haksızlık bir kişinin kendi istegi dışında kazandıgı hakkın başkaları tarafından elinden alınması yada hakkın geciktirilmesidir

    mesela hastane kuyrugunda kendi rızam ile bir başkasına yer veriyorsam bu haksızlık olmaz centilmenlik olur

    sonuç olarak ortada bir haksızlık yok bir centilmenlik var eger bu kararı FOTA degilde FİA vermiş olsaydı sonuna kadar haklıydın ve ortada bir haksızlık vardı fakat burada hak iddaa eden olmadıgına göre haksızlıkta söz konusu degil.

  26. FOTA kararını vermiştir..Diğer takımlar itiraz haklarını kullanmak yahut kendileride test yapmak istediklerini beyan etmedikleri sürece bizim burada yaptığımız tartışmalar yersizdir..Takip edip göreceğiz..Saygılar.

  27. valencia ya kadar diğerleriyle arasındaki fark kapanır 🙂

  28. Arkadaşım sanırım seninle anlaşamayacağız. Lütfen ilk yorumunu oku sonra tekrar yaz. Haksızlık mı var ortada evet haksızlık var. Ama bunu ferrari yapmıyor. Sizler yapıyorsunuz. O halde lütfen diğer takımlara haksızlık yapılıyor demeyin. Renault taraftarıysan şöyle söyleyebilirsin.

    "Renault sen kendine ve diğer takımlara haksızlık yapıyorsun bu saçmalık" Ama sen ortaya diğer takımlara haksızlık yapılıyor dersen ve bunu ferrariye bağlarsan bu mantıksız olur.

    Ayrıca ben reytinglerden bahsederken senin takımının yaptığı saçmalığı bir yere bağlıyorum.

  29. sen ferrariyi savunuyorsun ama ben Ferrariyi suçlamıyorum ve ayrıca bu haksızlıktır birine ayrıcalık tanımaktır, ister reytingleri patlatsın ister 10 kere şampiyon olsun, ben bunu desteklemiyorum… Hatta daha önce başka bir haber altında şunuda belirtmiştim; "Schumacher kazansa ne bomba olur ama" kazansın schumacher eğer yapabiliyorsa, gerçekten çok çarpıcı olur…

    tekrarlıyorum, sonuna kadar özel test iznine karşıyım, Abdullah Çelik çok güzel söylemiş, herkese 1 günlük hak tanınsın, işte o zaman Schumacher çıksın ve istediği kadar test yapsın o bir günde…

  30. kimi iceman avatarı

    Bu cok iyi oldu fırsattan fayda edebılırsek aracı gelıstırebılırız 😀

  31. F-1 son yorumundaki son cümlen varya ,biz o konuşmaların yapılmaması bu meydan vermemek için bu teste gerek yok diyoruz.muhtemelen oversteer de benim gibi düşünüyordur.

  32. 0versteer elbette ferrariyi savunurum. Çünkü sen daha ilk yorumunda diğer takımlara haksızlık yapıldığını savunuyorsun. Bende buna karşılık olarak bu haksızlığı yapan sizsiniz diyorum. Düşünsenize schuminin yapacaklarına şimdiden gölge düşürüyorsunuz. Yarın bir gün yarış kazandığında nelerden bahsedeceksiniz kim bilir?

  33. F-1 dostum gerginlik felan yok ortada sadece olay farklı pencerelerden değerlendiriyoruz.

  34. ama arkadaşlar jaime uzun süreli ve devamlı o yarış koltuğuna oturacağından buna müsade edilmedi, fakat schumacher kalıcı değil sadece istisnai olarak 1 yarış veya 2 yarış devam edecek. massanın kısa süre sonra döneceği hesap edilerek alınmış bir karar. schumacher sezon sonuna kadar yarışacak denilseydi haksız bir durum olabilirdi yapılan bu test.

  35. Arkadaşlar gerginlik yaratmaya çalışmıyorum. Bu kararın bana göre doğru olduğunu da savunmuyorum. Habere göre yorum yapıyorum ve bu haberde fota üyesitakımlar diyor. Adeletsiz davranan fota takımları.

  36. şunuda belirteyim grosjean olayı şakaydı, herkes eşit şartlara sahip olmalı…

  37. Daha en başından beri Ferrari saçmalıyor demedim ki? böyle bir izin verilmesi saçma dedim ki bu Fota üyelerini suçladığımı gösteriyor. Yanlız nasıl bir önyargı varsa ısrarla Ferrariyi savunuyorsun bana, bende Ferrarinin yerinde olsam bende maksimum fayda sağlamak için test yapmak isterdim… O yüzden saçmalayan Fota takımları ve evet direk bir takım tutmasamda saçmalayanlar içinde bizim takımlarımızda var diyebiliriz, kendi takımım hata yaparsa "yok hayır biz ne yaparsak doğrudur" mu diyeceğim? Öte yandan sırf tribünler dolsun diye diğer takımların hakkını yemek hiç ama hiç doğru değil, Schumacher zaten o turları atsada yarışır atmasada, bizim vurgulamak istediğimiz atmaması gerektiği…

    ayrıca reyting istiyorlarsa Ferrariye torpil geçmelerine gerek yok, Renault'a verilen o ağır cezayı kaldırsınlar yeter, az önce de dediğim gibi, Schumacher zaten bu testi yapsada yarışır yapmasa da doğru olan yapmamasıdır

  38. çok dogru oversteer romaın ve jaime de ızın vermemlıler

  39. burak gören avatarı

    msc ye saygımız sonsuz test yapsın ancak ben bir ferrarici olarak herhangi bir parça denemememeye ve son yarışta kullanılan parçayla test e çıkamsını isterim herşey adil olsun yoksa test falan olmasın algersuarinin suçu ne 😉 Daha önce mekli olmamasımı ??

  40. Emin Dursun avatarı

    Grosjean dediginiz adam reno'nun test pilotu ayrıca gp'de yarışıyor yani yedek pilot testler dahilinde zaten reno ile yeteri kadar tur atıyodur

    Algersuari 'yi tanımıyorum ama o da muhakkak test pilotudur ha diyince birini yarışlara sokamazsın super lisans alman gerekiyor vakti zamanında fia raikkonene tek koltuklu araçlarda fazla tecrübesi olmadıgı için 4 yarışlık lisans vermişti Algersuari de yeterli görülmüş ki lisans verilmiş

  41. en iyisi herkese bir gün test izni vermek

  42. Halil Akıncı avatarı
    Halil Akıncı

    Schumacher'in adı bile o tribünlerin dolmasına yeticek test yapmasına izin verilmesi taraftar sayısını etkilemez.Şeref turları bile yeter.

  43. gokhan cinar avatarı

    bende bu kararın yanlıs oldugunu düşünenlerdenim.izin verilmemeliydi Algersuari ye ayıp oluyor ona da izin verilseydi anlardım bu yapılanı

  44. haberde birtek toyotanın görüşü mevcut, diğerlerini bilmiyoruz, howett denen adamın ne olduğunu zaten çoğumuz biliyoruzdur, yeni parça denemeleri baştan rezillik olur, ama sadece schumiyi alıştırmak için bile olsa böyle bir ayrıcalığa gerek yok, hatta bu schumiyi küçük bile düşürür jaime yüzünden, daha ne diyim..

  45. Senin dediğinie göre saçmalayan ferrari takımı değil ki. Fota üyesi takımlar. Yani sizin takımlarınız. Üstelik bu olayda saçmalık falan da yok. Dediğim gibi gayet mantıklı.

    Boş tribünlere, ya da sınırlı sayıda tv kanalına oynamaktansa, schuminin adaletsiz aracıyla dünyaya oynamak çok daha mantıklı.

  46. Evet Fotayı kimse zorlamadı, ama bu izin verilmesinin saçma olduğu gerçeğini değiştirmiyor… Eğer öyleyse Grosjean'da test yapsın, Renault taraftarı arkadaşların acısı daha büyük Ferraridekilere göre; 1,5 senedir Nelson Piquet Junior'a sabır gösteriyorlar 🙂

  47. oversteer kesinlikle haklısın.ferrarici arkadaşlar yanlış anlamasın ama kesinlikle ferrari bu testlerden elde ettikleri verileri değerlendirecektir.kimse bunu aksini iddia etmesin. bu diğer takımlar içinde aynı şey söz konusu .mesela şimdi hakkinen gelse onada böyle bir ayrıcalık tanınsa aynı şeyi mclareninde yapacağından kimsenin şüphesi olmasın .arkadaşımızın dediği gibi şu pistlerde jaime gibi hiç f1 aracı kullanmamış bir çaylak sadece cuma cumartesi antrenmanlarında araca alışıyorsa 7 kez dünya şampiyonluğu bulunan bir efsane için hiçde zor olmayacağı kanaatindeyim.yanlışım varsa düzeltin lütfen .

  48. Fota takımlarının vermiş olduğu bu karara bu kadar şaşırmanıza gerek yok. Gayet mantıklı bir karar.

    Elbette kimse ferrari takımını, bu araçta deneyimli olan test pilotlarının yerine schumiyi getir diye zorlamadı ancak bu kararı veren fota üyesi takımları da kimse zorlamadı.

    Schuminin bunlara ihtiyacı mı var? kesinlikle yok. Bu aracın başına antrenmanlar seanslarında bile oturmadan da algersuari kadar sürebilirdi.

    Bu ne massa için ne de ferrari için yapılan bir jest. Bu schumiye bir teşekkür. Soruyorum size Renaultun olmadığı valensiya yarışını kaç kişi izler kaç kişi tribünlere giderdi. Ayrıca massanın olmadığını da düşünürsek bu sayının oldukça az olacağını kestirmek zor olmamalı. Bir de schuminin olacağını düşünün. Türkiye de bile f1 le alakası olmayan kanallar bile son dakika olarak duyurdu yarışacak haberini. İlginin ne kadar büyük olacağını siz hesaplayın.

  49. daha geçen hafta F1 aracıyla viraj bile dönmeyen Jaime Algersuari çıktı hatasız bir haftasonu geçirdi, aracı tanıtmak istiyorlarsa bunu düzlük testleriyle fabrikadaki simulasyonlarla falan halletsinler… O zaman Algersuari'de test yapsaydı, onun durumu Schumacherden daha kötüydü, hiç tecrübesi yoktu… Ferrari gidip yeni parça denemez, ama benim anlatmak istediğim o değil, böyle bir ayrıcalığa gerek yok, Schumacher dünkü çocuk değil ki, 7 kez dünya şampiyonu, çıkıp 1 antrenman seansında aracın limitlerini bulamazsa şaşırırım, ayrıca Kers ve hareketli kanatlara alışmak için düzlük testi yapsınlar virajlara gerek hiç ama hiç yok, zaten bunlar sürüşü doğrudan etkileyen şeylerde değil

  50. her ne kadar haksız bir durum gibi algılansa da, schumacher yarışacağı otomobili hiç sürmedi. diğerlerine göre dezavantajlı olacak yoksa. ondan dolayı istisnai bir durum. diğer takımlar 'hayır olmaz' diyebilirlerdi ve buna kimse itiraz etmezdi. fakat yarışmak centilmenlik gerektirir, anlayış gerektirir. diğer takımların schumacher in yarışacağı otomobili tanımasına izin vermeleri gercekten güzel bir centilmenlik ve hoşgörü örneği.
    kendi fikrim, çok da yanlış bulmadım. olumlu bir davranış.

  51. Diğer takımlara da izin verilmesi lazım o zaman çok saçma… Herkes heyecanlı belli ki Schumacher'in donuşunden ama bu eşitliği bozabilme hakkı veriyorsa karşı çıkılmalı…

  52. Hayatımda duyduğum en saçma haberlerden biri, tamam jest yapmak isteyebilirsiniz ama burada jest kaza yapan Massaya değil düpedüz Ferrariye jest yapmaktır… Tamam Schumacher'in yarışmasına karşı değilim, ama Ferrari Schumacheri yarıştırcaksa bunun sonuçlarına katlanacak demektir, neden aracı tanıyan Gene veya Badoer yarışmıyorda Schumacher yarışıyor 3 senedir pistlerde olmamasına rağmen?? Takımın Schumacher'e aracı tanıtacağım derken elde ettiği veriler diğer takımlara haksızlık değil mi? Schumacher yeterince tecrübeli bir pilot slick lastiklerle şampiyonluk yaşamışlığı bile var, f60 ile ilk kez cuma günü piste çıksa bile bunun üstünden gelecektir, ben Ferrari'ye Massanın durumundan dolayı torpil geçilmesine tamamen karşıyım, aracı tanıyan bir pilot yarıştırın eğer Schumacher'in bunun üstesinden gelemeyeceğini düşünüyorlarsa

  53. bence ferrari yeni parça denemez öncelik schumi nin f60 a adaptasyonu umarım bu iyi niyet göstergesine aynı iyi niyetle yaklaşırlar

  54. ulaş bilir avatarı

    işte bu beeee yaşasınn :))) inş renaultta yarsck valenciada inş inş inş:)))))

  55. yani fia ne diyor=) kural tüm takımlar izin verirse yapabilir mi diyor? garip..
    williams ile force india da yapmaz birşey umarım..

  56. o zaman tüm takımlara bu hak tanınsın, saçma bi uygulama olur yoksa

  57. tamamda f1 ne diyor?

  58. oleyyy! Süper bir haber! :)))

  59. schumi için çok iyi haber!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir