2009'da Bütçe Sınırlandırması Geliyor

yazar:

kategori:

Max Mosley, 2009’dan itibaren Formula 1 takımlarının bütçelerine sınırlandırma geleceğini duyurdu.

Bu hafta 11 takıma gönderilen mektupta Mosley, bu fikrin birçok takım tarafından desteklendiğini bu yüzden yürürlüğe gireceğini belirtti.

Mosley yolladığı mektupta sınırlandırmaların motor harcamalarında, pazarlama, reklam ve takım patronlarının maaşlarında olacağına dikkat çekti.

31 ocak tarihinde FIA Teknik Danışmanı Tony Purnell ve takımların finansal temsilcilerinin katılacağı bir toplantı yapılacak. Bu toplantıdan sonra FIA’nın konu ile ilgili 2009, 2010 ve 2011 için karar vermesi bekleniyor.

Finansal Çalışma Grubu’nun 2008 Hazirandan önce sınırlandırma ile ilgili kuralları hazırlaması bekleniyor. Mosley, belirtilen tarihe kadar konu ile ilgili yeterli gelişme gösterilmemesi halinde rüzgar tüneli kullanımını kaldırma gibi daha radikal sınırlandırmalar yapmakla tehdit etti takımları.

Bütçe sınırlandırması fikri harcamaların düşmesini isteyen takım patronları tarafından büyük destek gördü.

BMW Motorsporları Başkanı Mario Theissen daha birkaç gün önce yeni araçları F1.08’in lansmanında bütçe sınırlandırmasının gerekli olduğunu belirtmişti.

 


Yorumlar

  1. F1'de 22 aracın zirveye yarıştığı bir sezon hiç olmadı ve asla olmayacak eğer istersen bu linkten yıllara göre yarış kazanan takımları inceleyebilirsin http://www.trf1.net/forum/viewtopic.php?f=21&t=4012&p=68026#p68026
    Max efendinin saçma kuralları F1'i katledeli beri bakalım duruma neler olmuş: bu sezon sadece Ferrari ve McLaren takımları yarış kazandı ve 4 arabadan her yarış öncesi kimin önde geleceğini az çok biliyorduk berbat 1 sezon oldu, 2006 yılında Ferrari ve Renault dışında sadece Honda yanlışlıkla 1 yarış kazandı ondan önceki sezon McLaren ve Renault bütün yarışları kazandı (indy'i saymıyorum) eeeeeeeeeee ne oldu senin kurallar??? demek ki kısıtlama sadece büyük takımlara yarıyor. sen verdiğim linki 1 incele ben buralardayım. selamlar.

  2. bütün yasakların ortadan kalkması Schumacher 'i Kimi Raikkonen'i ve büyük kazalara karışmış diğer pilotların hepsinin ölmelerine ve F1 tarihinin gelmiş geçmiş en sıkıcı yarışlarını izlememize sebeb olurdu.

    örnek: 10. tur = Kimi raikkonen ile takım arkadaşı arasında 3 sn, üçüncü alonso ile arasında 10 sn var, 6. sıradaki otobobilde 16 sn arkadan geliyor.

    demek istediğim yarışlar sadece büyük takımların olurdu. F1 4 otomobili seyrederek daha mı güzel olur yoksa bu mücadeleye 22 otomobil katılsa mı ?

  3. Bütün yasaklar ve sınırlamalar kalksın bakın maliyetler nasıl düşecek. Çünkü o zaman her takım kendi bütçesi ve hedefine göre harcama yapacak.

  4. ya bunlar abartılar ama neredeyse f1 ortadan kaldıracaklar olu mu bölee

  5. Kim bilir hala kullanılan ve ortaya çıkmayan ne hileler vardır. Özellikle bu yolu en çok kullanan ferrari başta olmak üzere ve diğer takımların.

  6. Sen onu bunu kısıtladıkça takımlar o gözle göremediğin, geçişleri azaltan, rüzgar vibrasyonuna neden olan, seyir zevkini kaçıran, F1'i kendi sonuna ****üren ve araçların klasik-F1 görüntüsünden uzaklaşmasına neden olan, sadece tur başına 0,002-0,007sn gibi zamancıklar kazandıran aero d. parçalara akıl almaz paralar harcıyor. Senede yarımşar milyar dolar ar-ge harcıyor Ferrari ve McLaren takımları. Nitekim ferrarinin yaptığı hareketli (esnek taban) parça, saşi içinde ters yöne mukavemet sağlayan ağırlık, arka kanatın XXX N/m'den sonra esneyerek downforce kazandırması gibi SAHTEKARLIKLAR bu teknolojinin ürünleri.

  7. daha ucuz olduğu konusuna kesinlikle katılmıyorum. sadece sıralama turları için üretilmiş motorlar, binlerce kilometrelik testler ve kiralık rüzgar tünelleri şimdikinden çok çok daha pahalıya mal oluyordu. şuan motorlar donduruldu, yani herhangi bir gelişim sözkonusu değil, buna ayrılan bütcede doğal olarak kısıtlandı. 19.000 devir 2.4 V8 motorların üretebileceği güç şuan zaten maksimumda. ha WRC deki 300 BG ile sınırlandırılmış motorlar gibi F1 de de 800 beygir ile sınırlandırılmış motorlar bu masrafı daha da azaltır. bu gözle görülür bi fark yaratır mı ? hız için yaratmaz, bu yıl X düzlüğünü 340 km ile geçtik, seneye 330 olsa ne yazar ? önemli olan toplamdaki yarış süresi.

    eğer para harcanıp geliştirilmesi gereken parçalar varsa bunlar aerodinamik kanatçıklar değil mekanik mühendislik olmalıdır. her ne kadar uçaklardan pek farkı olmasa da sonuçta vites değiştirilen tekerleği olan araçlardan bahsediyoruz. dolayısıyla para aerodinami gibi boş mühendisliğe bence akıtılmamalı.

    nitekim mclaren'in Ferrari'den yürüttüğü teknik bilgiler ile ürettikleri parçalar gözle görülür değil mekaniktir.

  8. Bütçe neden bu kadar arttı soran yok? Siz 3 lira harcayarak elde ettiğiniz downforce'u oluklu lastik yüzünden 6 liraya mal ediyorsunuz yani MASRAF.
    1 yarışlık motoru 3 liraya mal ediyorsunuz fakat iki hatta yakında dört yarışlık motor icat etmeniz istendiğinde bu MASRAF 2-3 katına çıkıyor bu sefer dayanıklı olmak için daha çok MASRAF yapıyorsunuz, motorun verimini bir sonraki yarışa aktarmak için daha çok MASRAF yapıyorsun vs..vs..vs.. Motor geliştirme kuralı durunca vites kutusunu geliştirerek zaman kazanmaya çalışıyorsun ve MASRAF yapıyorsun, vites kutusuna yasak geliyor bu sefer ön kanat arka kanat deniyorsun rüzgar tünelinde binlerce test ve dünya MASRAF, rüzgar tüneline yasak geliyor bu sefer bilgisayar ortamında test yapıyorsun fakat bu teknolojiyi geliştirmek için de bir dünya masraf MASRAF. İnanın veya inanmayın teknoloji gelişimi serbestken herkes hedefi kadar masraf yapıyorDU ve emin olun bu daha ucuz oluyorDU.

  9. az önce "Analiz: FIA'nın Aero Testindeki Yeni Kısıtlamaları" başlığına da yazdım. teknolojinin sürekli gelişmesinin insanlara olan yararı yadsınamaz, otomatik vites, turbo motor, çift debriyaj plakalı vites kutusu gibi. yalnız F1 harcamaları hiç bu kadar absürt olmamıştı. şekli şemali gözle farkedilmeyecek kadar olan değişiklikler için harcanan milyonlarca dolar var.

    bu takımların harcadıkları paralar, kendilerine sponsor olan şirketlerde çalışan işçilere verilmeyen zamlarıdır. açıkçası FIAT ambleminin FIAT da çalışan birine gösterdiğinizde size açıkça küfredebilir. yada direk Renault fabrikasından biride aynı.

  10. Bütçe sınırı gerekir. Tarih bütçe yetiştiremeyip ayrılan takımlarla dolu zaten.

  11. bazı insanların sınır koyma kurallarına da sınır koyma kuralları getirilse…

  12. Yakındır Max Mosley Pilotların alacakları ücretede sınır koyabilir.F1 motor geliştirmenin olduğu zamanlarda çok eğlenceliydi ama sağolsun Mosley ekibi saçmasapan kurallar nedeniyle bu sporu paramparça etmeye dpğru hızla ilerliyor.Şimdide bütçeye sınır geliyor.Geliştirmeler sınırlı olacak yani.Şu adam koltuğundan bir indirilse iş bitecek gibi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir