Sürücüsüz F1 Araçları Olsa?


Yorumlar

“Sürücüsüz F1 Araçları Olsa?” için 9 yanıt

  1. http://forum.donanimhaber.com/m_102834057/f_//tm.htm#102834057
    “Afilli cümlelerle biraz abartılmış gibi geldi adamların gerçek yaptıkları biraz daha farklı olmalı.
    Hedef gerçekten bir pistin yapay zeka başarımını ölçmek ise çok da zorlu değil pistlerin bir yarış çizgisi vardır bunu da şuan simulasyonlar pilotlara kendileri test ederek öğrendikleri halde öğretmeye başladı. Bir üniteye bunu doğru şekilde yüklerseniz şuan dış etken olasılıklarını bir insan kapasitesinde modelleyememeniz dışında aktif başarılı yarış pilotlarının çoğundan daha iyi şekilde yarış çizgisinden döner. Pilotlar bunu stillerine bağımlı olarak yapar bilgisayar bunu ortak yada en ideal stil ile gerçekleştirebilir. Fark ise pilotlar zor ve nadir de olsa stillerini değiştirebilme kapasitesiyle bunu ölçekliyorlar. Şuan bunu aynı derecede yapabilecek bir yapay zeka örneği yok ve 50 yıl daha mümkün görünmüyor.:) Çünkü bu tecrübeye dayalı refleksin, kas hafızasının üzerinde beyinsel hesap aktivitesine dayanıyor. Yapay zekanın o pistin dinamiklerine kilitlenmiş bu en iyi derecede ki yarış çizgisi başarımı Senna, Schumacher gibi pilotlara sökmez çünkü onlar gerektiğinde rakiplerinin lastiğine dokunarak da sürüş dinamiği dezavantajları oluşturabiliyorlar. Bunları da bu tip adamlar yaşarken ki şaşırtıcı testlerden biliyoruz.
    Yarış dinamiği ise çok farklı, pistin yarış çizgisi hafızası, simulasyonu çok farklı bilinçteki insanlar ve çok daha değişken dış etkenler ile mücadele etmek zorunda şuan ve yakın zaman aralığında böyle bir işlem, değerlendirme kapasitesini bir aracın şasisine sığdırmak mümkün değil. Veriler üzerinden değerlendirme algoritmaları işletiyorsunuz bunu da insanlardan çok daha hızlı yapıyorlar ancak iş sadece bununla kalıyor. Pilotların yıllar sonunda elde ettiği tüm biyolojik hafıza, yetkinliği kısmi yapay zeka yada biomekaniğe şuan kazandırmak isteseniz hafıza, değerlendirme kapasitesini taşıyabilmek için sanıyorum aracın arkasında çekici dorsesi çekiyor olmanız gerekirdi.:) Terminatör hayali kuran insanlar var onlar ne yazıkki 100 lü yaşlardan fazlaca yaşamadıkça hayatları ölçeğinde sivil hayatta gerçekçi değil orta üstü yapay zeka formu dahi göremeyecekler. 🙂
    Harcamaların neredeyse sınırsız olduğu askeri alanda halen iha’larla dahi insanlı kontrole mecburlar. Deneysel olarak insansız uçuş, iniş kalkışlar denenmiş durumda ama adı üstünde deneysel durumda bunların ortam şartları henüz çok kısıtlı.
    Başka bir örnekle 6. nesil ile etiketlenen insansız askeri jet’lerin proje etkinlik dönemleri hesap, simulasyon gelişim tahminlerine paralel olarak 2035 den sonra 2050 civarlarında düşünülüyor. 🙂 Onların çoğunluğu da insanlı olacaklar. İha’ların uçuş görev hataları çok daha fazla ancak asıl maliyeti oluşturan insan kaybı olmadığı için kabul edilebilir olarak görülüyor.
    Pist yarışları bu durumlardan karmaşıklık yönünden çok daha basit olmasına rağmen gündelik, profesyonel, bilim gençlerinin hayatı için halen çok karmaşık. Zaten o yüzden 4 katlı numaraları çarpabilen insanlar dahi kolayca yarış lisansı alamıyor :)”

  2. Erg - SaikoRaiko avatarı
    Erg – SaikoRaiko

    Her zaman söylüyorum F1’in üçe beşe falan bölünmesi lazım. Biri tamamen teknoloji üzerine kurulsun böyle araçlar bile yapılsın. Yazılım şirketlerinin kalitesini vs. görelim. Biri V10 veya V12 old school olsun vs.vs.. F1-a, F1-b, c, d, diye gitsin.

    Formula’dan kasıt nedir yani neyin Formulası bu. Aero mu, yazılım mı, mekanik mi, motor mu, pilot mu? Birinin etkisi artınca diğerinin ki azalıyor haliyle. Maksimum performansta sürülebilir araç mı, kendi kendini süren araç mı, hafif araç mı ne? Amaç ne yani? Amaç tasarruf ve teknolojiyse komple F1’i hemen kaldırsınlar Formula E var halihazırda.

  3. f1 izlemeyi bırakırım.

  4. bu kadar saçma birşeye yorum yapmak bile saçma. hatta bu yorumu yazmaya zahmet etmek bile saçma.
    hatta, f1 için fantazi bile olsa böyle birşeyi düşünebilmek bile saçma.
    f1’in geldiği yer zaten saçma plus

  5. Olmaz, saçma.
    Lauda pilotluğu ile övünürken neden “çok hassas bir kıçım var” diyor sizce bir düşünün.
    G kuvvetini hissetmeden ekran karşısında nasıl pilotluk yapacaklar.
    o zaman bizim oynadığımız oyunlardan farkı kalmaz. sadece fizik motoru daha gerçekçi olur o kadar.

    pilot o hazzı yaşayamazsa bizlere de o hazzı yaşatamaz.

    1. Sürücüsüz olmasından kastının, tamamıyla insan kontrolünden faydalanmayan bir yazılım olsa gerek.

      Çok uzak bir gelecek olduğunu düşünmüyorum bu durumun. Daha geçenlerde pilotsuz bir şekilde Hockenheim’da turlayan aracını izledik ya da Google’ın sürücüsüz araçlarına şahit oluyoruz.

      Yapay zeka yeni doğan bir çığ gibi gelişiyor ve bence böyle bir aracın yani insan kontrolünden tamamen bağımsız bir aracın pistlerde sınırları zorlamasını izlemek kesinlikle heyecan verici olur.

      Tabi ki şimdikinin yerini tutmaz.

      1. Dediğin gibi yazılımlar kapışsa müthiş olur. Böyle bir basit seri gelse, daha yenilikçi bir şey olmamış olur.

  6. Motor nereden hava alaCak?Boxer motor mu kullaniliyorda arka bolum bu kadar alcak?

  7. Şu ankinden daha farklı olmazdı bence. Zaten şu anki araçların uzaktan kumandalı arabadan nerdeyse hiçbirfarkı yok; pilota doğru dürüst iş bile düşmüyor.
    Sırf pilotların taraftarları oluyor ve onlar da F1’i izliyor ve gani gani para kazandırıyor diye pilot koyuyor bile olabilirler şu anki araçlara.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir