2015 Formula 1 Kurallarına Kısa Bir Bakış

yazar:

kategori: ,

Devasa 2014 kural değişikliklerinin ardından teknik ve sportif değişiklikler yapılmaya devam ediliyor.

Sezon boyunca tek kask tasarımı gibi sebebi belirsiz kuralların yanında güvenliği artırma amaçlı Virtual Safety Car (Sanal Güvenlik Aracı) uygulaması getirildi.

2015 sezonunda geçerli olacak kuralları kısa kısa bir araya topladık.

 

Yeni 10 Saniye Zaman Cezası

F1 - RUSSIA GRAND PRIX 2014Geçtiğimiz sezon başarıyla uygulanan beş saniye cezasının ardından 10 saniyelik yeni bir ceza getirildi.

Bu yeni ceza beş saniye cezası ile aynı şekilde uygulanacak, ceza süresi sürücünün pit stop zamanına eklenecek. Bu mümkün olmazsa sürücünün yarış sonucuna eklenecek.

Bu ceza ile birlikte 10 saniye dur-kalk cezası kalmıyor, uygun şartlarda bu ceza da uygulanabilecek.

 

Sıralamalar

Artık kurallar sıralama turlarının ilk iki seansında ne kadar aracın eleneceğini griddeki araç sayısına göre belirleyecek.Sezonun ilk yarışı için 20 araç bulunuyorsa her seansta beşer araç elenecek. Eğer bu 18’e düşerse her seansta dörder araç elenecek.

 

Motorlar: Sezon Boyunca 4 Ünite, Yeni Ceza Kuralları

ENERGY-F1_2015_2-2120 yarışlık sezon boyunca her pilot sadece dört güç ünitesine sahip olacak. Bu da ortalama olarak motor başına beş yarış mesafesi demek oluyor. Geçen sezon her sürücüye beş motor kullanma hakkı verilmişti.

Geçen sezon güç ünitesi farklı bileşenlere ayrılmıştı ve bu sezon her parçadan dört taneden fazla kullanan pilotlar grid cezası alacaklar. Tüm güç ünitesini değiştiren pilotlar artık pitten başlamayacak.

Bu grid cezaları da değiştirildi. Geçen sezon grid cezası alan ancak sıralama sonucu sebebiyle cezasının tümünü çekemeyen pilotun kalan cezası sonraki yarışa aktarılıyordu. Bu artık olmayacak.

Bu yıldan itibaren grid cezası ile cezasını tüketemeyen pilot yarış içinde şu cezalara da tabi olacak:

Kalan Grid Cezası Yarış Cezası
1-5 sıra Beş saniye cezası
6-10 sıra On saniye cezası
11-20 sıra Pitten geçme cezası
20 ya da daha fazla sıra On saniye dur-kalk cezası

 

Bu cezalar sadece motor bileşeni cezalarında geçerli olacak, pilotların alabilecekleri diğer cezalar bu uygulamaya dahil değil.

FIA ayrıca üreticilerin sezon içinde biraz motor gelişimi yapabilmelerini sağlayan bir açıklama yaptı.

 

Araç Tasarımı

Motor Racing - Formula One Testing - Test Three - Day 2 -  Barcelona, SpainGeçen yılki devasa değişikliklerin ardından bu yılki değişiklikler görece daha küçükler.

FIA F1 aracı tasarımlarını kısıtlamak için bir hamle daha yaptı ve araç burunların tasarımlarına el attı. Bu çalışmalar 2012’den bu yana süren aracın burnunu azaltarak güvenliğini artırmak için yapılıyor.

Burunların alçak konumu korunurken burun şekli yeni kısıtlamalara tabi. Burnun ucu kesit alanında 9000 milimetrekareden daha büyük olamazken uç kısmın 100 milimetre arkası 20000 milimetrekare alanında olmak zorunda. Bunun üzerine burun yapısı daha sert bir kaza testinden geçmek zorunda bırakıldı.

Geçen yıl takımların ön-arka bağlı süspansiyon sistemi (FRIC) kullanımlarını yasaklayan kural bu sene de devam ediyor.

Kokpit etrafında da güvenlik geliştirmelerine devam eden FIA kokpit çevresindeki dayanıklı panellerin kullanım alanını artırdı. Bu paneller yandan bir kaza durumunda pilotu koruyor.

Araçların asgari ağırlığı da 691 kg’dan 702 kg’a çıktı. Tarih boyunca ilk kez bir F1 aracının asgari ağırlığı 700 kilogramın üzerine çıktı.

Geçen sezon takımlar yeterince hafif araç yapmakta güçlük çekince bazı sürücüler çok çok az yiyerek bunu telafi etmek zorunda kaldılar ve Adrian Sutil iki gün boyunca hiçbir şey yemediğini itiraf etmişti. Asgari ağırlığın artırılmasının sebeplerinden birisi de bu.

 

Testler

Sezon içinde iki kez test yapılacak ve her test geçen yılki dört gün yerine sadece iki gün yapılacak. Takımlar bu toplam dört günlük testin en az ikisinde çaylak pilotlarını piste çıkarmak zorundalar.

Testler İspanya ve Avusturya GP sonrasındaki haftaların Salı ve Çarşamba günlerinde yapılacak.

 

Araçta Değişiklik Yapma

pascal-wehrlein-mercedes-2015-f1-testing-barcelona-6Yarış haftasonu boyunca kapalı garaj kuralları geçerliyken araçta parça değişimi yapabilmek ancak “aracın üzerindekine benzer tasarım, ağırlık, atalet ve fonksiyona sahip parça” ile mümkün olacak.

Mekanikerlerin aracın üzerinde çalışma süreleri de azaltıldı. Cuma gecesi çalışması altı saatten yedi saate çıkarıldı. Takımlar Perşembe veya Cuma geceleri çalışabilmek için altı kez yerine sadece iki kez izin alabilecekler. Bu çalışma geceleri aynı haftasonunda olamayacak.

 

Yarışa Başlamak

Yarışa pit alanından başlayacak sürücülerin de artık keşif turu atabilmelerine izin verilecek.

%107 kuralının altında kalmasına rağmen yarışma izni almış pilotlar artık cezalı pilotlardan sonra gride yerleşecek. Eğer birden fazla sürücü bu konumdaysa son antrenman zamanları başlama sırasını belirleyecek.

Griddeki araçlardan yakıt çekmek de yasaklandı. Geçen yıl sadece yakıt eklemek yasaktı.

Eğer bir sürücünün mekanikerleri 15 saniye uyarısından önce gridi terk etmezse sürücü on saniye dur-kalk cezası alacak.

Isınma turu başladığında yerini kaybeden sürücüler ilk güvenlik aracı çizgisini (genelde gridin biraz arkasındadır) geçmeden önce yerlerini geri almak zorundalar. Eğer bunu yapamazlarsa pitten başlamak zorundalar. Bunu yapmazlarsa da on saniye dur-kalk cezası alacaklar.

 

Sanal Güvenlik Aracı (VSC)

F1 Grand Prix of USA - PracticeJules Bianchi’nin Japonya GP’sindeki korkunç kazasının ardından bu sezon sanal güvenlik aracı adı verilen yeni bir sistem uygulanacak.

Çift sarı bayraklara ihtiyaç olduğu anda uygulanacak bu sistem güvenlik aracı da gerektirmeyen durumlarda kullanılacak.

VSC periyodu sürecinde her sürücü ekranlarında belirli bir asgari tur zamanı görecekler ve sürücüler bunun üzerinde kalmak zorundalar. Sürücüler bu süre içerisinde pitlere sadece lastik değiştirmek için girebilirler.

 

Gerçek Güvenlik Aracı

Güvenlik aracı periyodu sonunda, eğer tur yemiş sürücülerine turlarını alma hakkı verilirse, güvenlik aracı onların grubu yakalamalarını beklemeyecek.

Yukarıdaki asgari tur zamanının üzerinde kalamayan pilotlar beş saniye cezasından on saniye dur-kalk cezasına kadar ceza alabilecekler.

 

Yarışın Askıya Alınması

F1 Grand Prix of JapanEğer bir yarış askıya alınırsa sürücüler gride dizilmek yerine her zaman pitte duracaklar.

 

Yarışın Durdurulması

Yarış hakemleri, pistteki araçların yarışçılar veya yetkililer üzerinde önemli fiziksel tehlike içeren bir şey olması durumunda yarışın durdurulmasını isteyebilecekler.

İki saatlik yarış sınırına ulaşıldığında kurallar zamanın dolduğu turdan bir sonraki turda damalı bayrak gösterilecek. Daha önce sürenin dolduğu turda gösteriliyordu.

 

Pit Alanını Terketmek

FIA takımların araçlarının pit alanını güvensiz bir şekilde terketmesine izin vermelerine engel olmak için çalışmaya devam ediyor. Bunu yapan her sürücüye doğrudan on saniye dur-kalk cezası verilecek.

Eğer sürücü güvensiz durumdaki aracını sürmeye devam ederse daha fazla ceza verilecek.

 

Gösteri Sürüşleri

Takımlar artık gösteri sürüşlerinde mevcut sezonun aracını da kullanabilecekler. Tek şart bu etkinliğin sezon sonunda düzenlenmiş olması.

 

Kask Tasarımı Değiştirme Yasağı

cate-eric-helmet-mona-2014-52015 için açıklanmış en son ve en aptalca kural değişikliği sürücülerin sezon içinde “temel olarak aynı tasarıma sahip” kasklar kullanmasını zorunlu kılmaktı. FIA bu kuralı çiğneyen pilota ceza verecek.

 

Her Yarışta Aynı Puanlar Verilecek

Son yarışa çifte puan verme kuralı artık geçmişte kaldı.

 

İptal Edilen Kural Değişiklikleri

2015 için düşünülmüş bazı kural değişiklikleri iptal edilmişti. Güvenlik aracı sonrasında araçların gride dizilerek yeniden kalkmaları kuralı düşünülmüştü, bu sürücüler tarafından eleştirilmişti.

Bir diğer kural ise lastik ısıtıcılarının yasaklanması üzerineydi, bu da rafa kaldırıldı.

Sürücülerin telsiz görüşmelerini kısıtlayan kurallar ilk sezon için gevşetilmişti ve tüm sınırlamaların 2015 ile başlaması bekleniyordu. Bu kısıtlamalar artırılmayacak ve 2014’ün ikinci yarısında başlanan kısıtlamalar olduğu gibi devam edecek.

F1fanatic


Yorumlar

“2015 Formula 1 Kurallarına Kısa Bir Bakış” için 5 yanıt

  1. Hala gereksiz kurallar var ama neyse başlasın artık sezon güzel paylaşım elinize sağlık, bu kask tasarımı kuralının gerekçesi neymiş acaba birde pilotlara verilecek ceza ne olabilir ? eğer pra cezası ise vettel takmaz bu kuralı 🙂 puan silme felan da olmaz heralde !

    1. Erdim Şevket avatarı
      Erdim Şevket

      Zaten Vettel para cezası bir hayır kurumuna bağışlanacaksa cezayı pek takmayacağını söylemişti.

      1. Evet onu unutmuştum 🙂

  2. Erdim Şevket avatarı
    Erdim Şevket

    Eline sağlık uzun ama güzel bir yazı olmuş.

  3. arkadaşım biraz daha ilginç şeyleri haber yapsanıza! Bu kadar uzun ve detaylı şeyleri sevmiyoruz, kısa ve magazinsel olsun… içerisinde mümkünse alonso ve raikkonen olsun…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir