Ferrari Raikkonen’in Olayından Ötürü Ceza Almayacak !

yazar:

kategori: ,

Yarış komiserleri Kimi Raikkonen’in sol arka tekerleğini tam oturtmadan piste gönderen Ferrari takımına ceza vermediğini açıkladı.

İkinci pit stopundan sonra 4. virajda tam olarak takılamayan sol arka tekerleği nedeniyle yarış dışı kalan Buz adam muhtemel bir beşinciliği kaçırdı.

Normalde FIA araçları güvensiz şekilde gönderen takımlara ceza vermekte ancak teknik delegeden Jo Bauer aracın herhangi bir güvenlik tehdidi belirtmediğini duyurdu.

Pit ekibinden bir kişi Raikkonen’in aracı gönderilirken sol arka lastiğin tam takılamadığını işaret etmişti.

Hakemler – bunların içinde Le Mans efsanesi Tom Kristensen bulunuyor – Ferrari’nin durumu göz önünde bulundurarak hatanın erken fark edilerek aracı durdurduklarını belirtti.

“Takım durumu açıkladı ve aracı problemden ötürü hemen durması için uyardı.”

“Takım çalışanlarının durumu açıklayışı ve telemetri verilerine bakarak FIA teknik delegesi bu olayın güvensiz şartlarda bir piste gönderme olmadığı kanaatine vardı.”

“Bu yüzden hakemler herhangi bir ceza vermeyecek.”

Takım patronu Arrivabene stresli bir şekilde bir ara pit ekibiyle konuştuğu görüntülendi.

“Oraya gittiğimde ilk amacım oradakileri sakinleştirmek içindi çünkü kimse panik yapsın istemedim.”

“Daha sonrasında mekanikerlere ne olduğunu sordum ve eğer yapabilirse bana tam olarak açıklamasını istedim.”

“Ondan sonra ise sakin olmasını, odaklanmasını ve endişe etmemesini söyledim.”


Yorumlar

“Ferrari Raikkonen’in Olayından Ötürü Ceza Almayacak !” için 42 yanıt

  1. Bu kuralın tümden iptal edilmesi gerekiyor. Kimse bilerek aracı lasitksiz piste yollamayacağına ve yanlışlıkla lastiksiz piste yollayınca da ceza almayacağına göre gereksiz ve nedeni belirsiz bir kural.

  2. Hangi takim pilotunun lastigini takmadan pitten gonderir veya hangi pilot lastiginin takilmasini beklemeden yarisa donmek ister. Zaten pilot ve takim cezalarini rai nin yaris disi kalmasiyla aldi. Bu olay a takimi b takimi olayi veya a pilotu b pilotu meselesi degil bence.

  3. Pek işimize gelmese de normal ceza prosedürü neyse o uygulanmalı. Ha evet bu hatadan dolayı takım pilota “çık” işaretini verdiyse pilot grid cezası almamalı bencede, takıma para cezası daha uygun olur düşüncesindeyim.

  4. Şu sorunu geçen sene Alonso yaşasaydı bazı ikiyüzlü taraftarlar Ferrari de hiç ceza almıyor ya diye yakınırlardı.Ama şimdi Raikkonen olunca normal geliyor.

  5. Lastik fırlasa ceza gelirdi, geçen sene Malezya’da olduğu gibi aracı geri iteleyip müdahale edilseydi ceza gelirdi. Ama ortada fırlayan lâstik yok, ekstra müdahale yok. Neye ceza verecekler?

  6. Hımmm… O halde bundan sonra pit’ten çıkan aracın lastiği fırlasa, ama ortalıkta hiç bir araç yokken fırlasa ve pist görevlilerinin de üzerine doğru gitmese demek ki ona da ceza verilmeyecek. Bu aklımızda kalsın.

    1. fırlayan lastık mi vardı hangi yarışı seyrediyosun sen

      1. Çanakkale boğazı – ağız ilişkisi.

      2. Ben lastik fırladı mı dedim? Nasıl okuyup anlıyorsun sen?

  7. takım hatasından dolayı pilota ceza vermek yanlış zaten. sonuçta sürücünün hatası değil takım hatası. o yarışta alınacak markalar şampiyonasındaki tüm puanlarını iptal et, 50.000euro dolar neyse o kadar da para cezası ver bak bakalım böyle saçma hatalar birdaha yapılıyor mu.

    1. İbretlik yorum. Saklanası.

      Pilot takımı oluşturan ekibin bir parçasıdır.

      1. diğer pilota da ceza verilsin o zaman, sonuçta o da takımın bir parçası?

        1. Varan 2! Birisi motor patlatınca öbürü de patlatmış sayılsın 😀

          Lastik değiştirilirken pilot da o değişim ekibinin bir parçası ve bir şekilde olanlardan o da sorumlu.

          1. sırf muhalefet olayım diye mi uğraşıyorsun acaba. yine de şöyle bir örnek vereyim; takımın içinde olmadığı bir olayda, pist içinde yarışırken pilot birine çarparsa takıma ceza verilir mi? verilmez, neden takıma verilmez ceza? çünkü pilot hatasıdır.

            neyi savunmaya çalıştığını farkedebildin mi?

            hatta son bir örnek vereyim; lolipop adamın onu kaldırması, pilota takım tarafından verilen bir “kalkış yap” emridir.

            telsizden pilota şunu yap dense, ve de pilot isteneni yapsa, güvenlik açığı çıksa takım ceza alır, pilot değil. pilot pistte sürerken motoru patlayıp güvenlik açığı ortaya çıkarsa, takım ceza alır pilot değil. aracı sürüyor olsa da durum hakkında yapabileceği birşey yoktur ve takım hatasıdır.

            umarım kavramışsındır.

            1. Burak Karaküdük avatarı
              Burak Karaküdük

              royal hunta katılıyorum.adam izah etmede usta 😀 takıma ceza verilsin yada verilebilir ama pilota bence verilmemeli.biraz ağır olur diye düşünüyorum.ama bunla ilgili sportif yönetmelik net ise yapacak bir şey yok.

            2. Asıl sen ortaya bir şey attın, kısır kısır savunuyorsun. Senin kafanla gidelim, pilot yarışı lider götürüyor, son turun son virajında mallık edip çarpıyor. Hakemler şimdi araca yedek pilotu koyup aracı kazanmış mı saysınlar? Sonuçta o aracı o kadar hızlı yapan takım değil mi?

              Pilot bu tür cezaları haketmiyor gibi görünse de takımın bir parçasıdır. Pilottan öte araca ceza veriliyor zaten. Şuna da açıklama yapmak gerekiyor ya, ne diyelim bilgilendirme şart.

              1. yok arkadaş. hem en basit mantığı anlayamıyor, hem de kullanmaya başladığı üsluba bak. sırf muhalefet için daldın, cevap gelince de “kısır kısır” olayı başka yere çeken sensin. en baştan beri “varan!” “ibretlik” diye gereksiz kelimeler kullanman zaten ne için tartışma başlattığını gösteriyor.

                verdiği örneğe bakar mısın: son virajda pilot vursa yedek pilot mu geçecekmiş neymiş. yazdıklarımla en ufak alakası yok. bir de bilgilendirme falan demez mi 🙂 şu saçmalığı yazman esas kimin “kısır kısır” savunmaya çalıştığını gösteriyor.

                pilotun hiçbir şekilde sorumlu olmadığı olay diyorum; takım emir veriyor pilot yapıyor diyorum, almanya 2010’da massa’ya çekil denirse takım tarafından, neden takımın sözünü dinledin, yasak takım emri denip massa’ya ceza verilmez, ceza takıma verilir. bu bir takım oyunu o zaman pilot da takımın içinde o da ceza alsın gibi dümdüz mantıkla bu olayı kavrayamazsın.

                pitte takım git dediyse, o ara lastik takılamadıysa ceza yine takıma verilir. şimdi hatalı olduğunu bile bile savunmaya çalışacak ya, mesele bu. neyse, sen kendi kendine haklı ol.

              2. 😀 anlat anlat. Taraftar olunca idrak zor.

                Son paragrafta yine aynı şeyden bahsetmişsin. Takıma ceza veriliyor. Takım karpuz yetiştirmediğine göre yarıştırdığı aracına ceza vereceksin. Hangi araca ceza vermeli peki?

              3. araca değil takıma ceza verilmesi lazım. aracına ceza verirsen hatayı hangi sürücüde yaparlarsa o adama haksızlık olur. sabahtan beri onu söylüyoruz zaten, takımlar şampiyonasında aldıkları puanları silersin, ya da para cezası verirsin. takım hatasından sürücüye ceza vererek adamı kendi alakası olmayan bir olaydan dezavantajlı duruma düşürmezsin.

                takım ve pilot bu kadar ayrılmaz ikili değil. öyle olsa zaten takıma ve pilota ayrı ceza kavramları olmazdı. pilot kaza yaptığında takım oyuncusu diye takıma para cezası kesildiğini gördün mü? ee takım hata yapınca pilota neden ceza kesilsin o zaman?

                grosjean 1 yarış men edildi 2013’te, takıma ceza çıkmadı. pilot hatasında pilotun aracına ceza verilir, takım da ceza almış gibi olur ancak bunun nedeni FIA’nın takıma ceza vermek istemesi değildir. kaza yapan pilotla anlaştıysan, kaza yapıp ceza alması anlaşmanda yaptığın hatadır, yanlış kişiyle yarışıyorsundur.

                takımın o yarıştaki takımlar şampiyonasındaki puanlarını silersin, para cezası verirsin, yani takımın hatasının faturasını takıma kesersin. aynen takım emri olayında 100.000 doları sen takım oyuncususun sen de öde diye massa’ya değil ferrari’ye kestikleri gibi.

          2. xtrabit niye bu kadar kastırıyorsun anlamadım ama lolipop adam hareket etmesi için işaret vermişken hala Kimi’ye ne sorumluluğu yüklüyorsun anlamak güç.

            1. Kimi suçlu demiyorum ki. Ceza alacaksa pilot da ceza almalıdır, alıyor da diyorum. Bu iş takım oyunu.

      2. Doğru fakat burada pilotun bir kusuru yok ki. Adam zaten cezasını DNF olarak çekmiş, ceza takıma verilmeli.

  8. Söz konusu takım Ferrari oluncamı ceza almıyor. Geçmişte bu konuda ceza alanların suçu ne peki ?

    1. Erdim Şevket avatarı
      Erdim Şevket

      Yarışa devam edenlere +5 olması lazım süresine ek ya da bir sonraki yarışta grid cezası. Ancak şuna dikkat çekmiş FIA kimsenin güvenliğini tehdit etmediği için ceza vermedik.

      1. 5snlik ceza veya grid cezası geriden gelen aracın üstüne salınınca oluyor, bugünkü şekilde olduğu zaman ise takıma ceza geliyor sanırım. ne olursa olsun sürücüye ceza vermeleri doğru değil.

    2. Senelerdir bıkmadınızmı bu söylemden? Önceki cezalara ilişkin aynı duruma rastlamamış olamaz mı yetkililer Didem hanım?

      1. Geçmişte FIA ile yaşadıgınız malum ilişkiden dolayı insanın bu tarz söylemleri bırakması zaman alıyor kusura bakmayın.
        Kural açık ve net pit ekibi aracı güvensiz bir şekilde gönderiyormu evet daha da konuşmanın anlamı yok.

        1. Desteklediği takım Manor’muş gibi konuşup lobi faaliyetlerini yapanın sadece Ferrari olduğunu söylemek, kulağa gülünç geliyor. 2004 yazında F1 ile alaka düzeyiniz ne derecedeydi bilmiyorum ancak bilmediğiniz konuyu günümüzde internetten araştırmak çok kolay. O “sürekli korunan Ferrari”yi durdurmak için nelerin yapıldığını görürseniz fikriniz değişir belki.

          Ha yok, ben takımımın yarış boyunca neredeyse hiç ortada olmamasından sıkıldığım için saldıracak bir yer arıyorum diyorsanız; siz bilirsiniz.

          1. Hep inkar hep inkar
            Tabi sizde haklısınız.

            1. Ben inkar etmiş miyim ? Sanmıyorum. Kendi takımına üç maymunu oynayıp iş Ferrari’ye gelince ortaya çıkılmasına tepki verdim. Ferrari’nin “korunduğunu” söylemek “dünyayı yönetenler” hakkında dönen ergen geyiklerine döndü iyice.

              Şunun anlaşılması gerek, F1’de kişilerin menfaatlerine göre her zaman bir / birden fazla takım / kişi korunur, iş zarar etmeye vardığında da önleri kesilir. Ha Ferrari’nin kesilmez size sorarsanız, haklısınız. Tarihte hiç örneği yok çünkü (!)

          2. Kendi kendime yorum yapmayayım, gençler/o dönemleri izlememiş olanlarla tartışmayayım diyorum ama…

            2004 senesinde ne olmuş? Ferrari’yi durdurmak için (!) puanlama sistemi değiştirilmiş! 10-6-4-3-2-1’den 10-8-6-5-4-3-2-1’e geçilmiş. Nedeni Ferrari tüm yarışları kazanıyor ve puan farkı çok açılıyor. Bu sistemle puan farkının açılması engelleniyor. Bu şekilde bakılınca evet, Ferrari’nin lehine bir durum. Ama işin aslı farklı.

            2003’deki FIA (Sapık Max) – Bay E – Ferrari gizli anlaşmasını 40 kere bu sayfalarda yazdım. Her seferinde de Ferrari taraftarları karşı çıktılar. Kısaca hatırlayalım; FIA ve Bay E’ye karşı takımlar arasında oluşturulan birliği çökertmek için Ferrari’ye özel şartlar içeren gizli anlaşma sunulacak, bu anlaşmayla Ferrari’nin eli güçlenirken FIA ve Bay E’nin peynir gemisi durgun sularda yoluna devam edecek. Peki neydi bu anlaşma? Hani Bay E’nin “Ferrari’yi satın aldık” dediği anlaşma?

            1- Teknik veto hakkı. (Önemini kavrayamayan var mı?)
            2- Her sene ekstradan 80.000.0000$ (boru değil).
            3- Diğer ekstra şeyler -diye geçiyor- (Altını doldur doldurabildiğin kadar. Mesela JPM’ye verilen cezalar geliyor insanın aklına veya bitime 3 yarış kala değiştirilen lastik ölçüm kuralı).

            Bir de Sapık Max’ın açıkladığı illegal parçalar (illegal parçanın kullanıldığı araç, illegal araç olur) var.

            Bunlar birinci ağızlardan yapılan açıklamalar. Atıyorsun diyen bir zahmet araştırsın. Peki ben nereden biliyorum. Önceleri izleyerek gördüm. Daha sonra ise 2009’daki kural değişiklikleri için iki tarafın anlaşamaması sonucunda da “resmi olarak” açıkladılar. Hatırlayalım ne dediler? Ferrari “Mahkemeye gidiyorum, elimde teknik veto hakkı var” dedi, Bay E ise (Ferrari’nin 2009 kural değişiklikleri konusunda yanlarında değil, karşılarında yer almasıyla) “Artık hakları yok, anlaşmayı ihlal ettiler” dedi.

            Kısaca yazdım. Şimdi yukarıya dönelim. Hani 2004’deki Ferrari’yi durdurmak için (!) yapılan büyük (!) puan sistemi değişikliğine. Ulan bir tarafa her türlü desteği vermiş, aradaki farkın çok rahat bir şekilde açılmasını sağlamışsın. Bu açılan farkla zaten adamların sırtı yere gelmez. 10-9-8-7… şeklinde puanlama sistemi de yapsan sırtı yere gelmez. Çünkü dediğin gibi Ferrari’yi satın almışsınız, sizin olanın yenilmesine razı olur musunuz? Durum böyleyken diğer tarafın (Ferrari hariç tüm grid) ağzına bir palmak bal çalmışlar, 10 sene geçti hala da utanmadan “Ama 2004’de Ferrari’yi durdurmak için…” diye başlayan cümlelerle ortaya çıkıyorlar.

            Neyse daha uzatmayayım.

            IgnoranceIsBliss, yazdıklarımın senin şahsınla alakası yoktur kardeş.

            1. Puan sistemi ? Puan sisteminden bahseden kim ki.

              1. Tamam puan sistemini unut. Yapılan neydi açıkla, cevap vereyim.

            2. 2003 anlaşması???
              2003’e kadar ki şampiyonluklar??
              Suzuka 2000 de şampiyonluğu getiren Schuminin ıslak pistteki fastest lapları da anlaşmaya dahilmiydi??
              2003’teki lastik olayında michelinin yaptığı katakulliyi daha önce fark etmesine rağmen anında şikayet etmediği için suçlu sayılması??
              Teknik veto hakkı olan takımın lastik/sıralama/puan değişikliklerini (kendi aleyhinde sayılabilecek) veto etmemesi??
              2007 espiyonaj gibi iki sezonu manipüle eden bir olayda adil yargılama?? (Sadece bir yarışta yapılan manipülasyona karışanların aldığı cezalar??)
              Savlarının herbirinin nesnel gerçekler olduğunu ve doğal olarak Mclarenin de senin elindekinden daha fazlasına sahip olduğunu varsayalım..
              Pek çok sektörde trolleşmeyi engelleyen ve oluşabilecek haksız rekabeti denetleyecek ( hele de milyar doların döndüğü bir sektörde birinin pastayı tek başına yemesini engelleyecek) kurumlar/kurullar var mıdır?? Mclaren haksız rekabeti belgeleyecek herhangi bir girişimde bulunmuşmudur?? Bulunmamışsa ne/ne kadar karşılığıdır?
              F1’i 1998 den beri izliyorum..O dönemden bu yana f1’in havasını da haleti ruhiyesini de biliyorum..Ferrari taraftarları, Ferrarinin döneme damga vuran kadrosunu ve istikrara dair herşeyi soyutlayan ve sadece FİA diyen hiçbir bakış açısını ciddiye almaz..
              Son olarak yukarda dideme sorduğum sorunun asıl cevabı, Mclarenin bugününün dün Ferrariyi bugün Mercedesi (illegal test) suçlayarak açıklanamamasıdır ki; IgnorancelsBliss arkadaş gerekli cevabı vermiş zaten..

              1. Son olarak yukarda dideme sorduğum sorunun asıl cevabı, Mclarenin bugününün dün Ferrariyi bugün Mercedesi (illegal test) suçlayarak açıklanamamasıdır ki; IgnorancelsBliss arkadaş gerekli cevabı vermiş zaten..

                McLaren geçen yıl da kötüydü o zaman kime sarmışım ? Kime bulmuşum kabahati ? Fia adil olsaydı cezalarda bende o yorumu yapmak zorunda kalmazdım.
                O arkadaşın yorumu umrumda değil açıkcası.Beni bilen biliyor.

              2. 2003 anlaşması???

                Bu kadar da yüzsüz olmayın Allah aşkına, yorumumda dediğim gibi kendileri açıkladılar. siz hiç bir şey yokmuşçasına davranmaya devam ediyorsunuz.

                2003’e kadar ki şampiyonluklar??
                Suzuka 2000 de şampiyonluğu getiren Schuminin ıslak pistteki fastest lapları da anlaşmaya dahilmiydi??

                E bir zahmet kendileri de bir şeyler yapabilsin diyerek cevap vermek isterdim ama madem 98’den beri Formula 1’i takip ediyorsun, bu dönemlerde McLaren ve Williams’ın neler çektiğini de biliyorsundur.

                2003’teki lastik olayında michelinin yaptığı katakulliyi daha önce fark etmesine rağmen anında şikayet etmediği için suçlu sayılması??

                Bu sayfalarda bir makale paylaşmıştım, başlığı, “Brawn Yargılandı ve Asıldı” idi. Bir bulup oku istersen.

                Teknik veto hakkı olan takımın lastik/sıralama/puan değişikliklerini (kendi aleyhinde sayılabilecek) veto etmemesi??

                Teknik veto hakkı birinci ağızdan yapılan açıklamadır. Sıralama ve puan sistemi değişikliği teknik değil sportif kurallara dahildir. 2005’deki yarışta tek set lastik olayında ise Ferrari’nin bu kurala onay vermesinin nedeni Bridgestone’un kendisine fazlaca güvenip muhteşem bir reklamı kaçırmamak için “Onaylayın, altından kalkarız” demesidir. Hani şu senin izlemeye başladığın dönemlerde McLaren ve Williams’ın lastik verilerini Marenello’ya gönderen Bridgestone. Hani şu, tek lastik tedarikçisi olunca “Geçmişte yaşananlar tekrarlanmayacak” açıklamasını yapan Bridgestone.

                2007 espiyonaj gibi iki sezonu manipüle eden bir olayda adil yargılama?? (Sadece bir yarışta yapılan manipülasyona karışanların aldığı cezalar??)

                Fransız hayranlarının espiyonaj dediği, Türkçe’si casusluk olan olayın casusluk olduğunu bana kanıtlar mısın? Hangi hileli/gizli yollarla şirket o bilgileri “ele geçirmiş”tir. Ayrıca FIA’nın incelemeleri sonucu yaptığı, araçta o bilgilerin kullanılmasıyla yapılmış birebir ya da benzer bir parçanın/çözümün olmadığı açıklamasına ne diyeceğiz? He bir de iki sezon demişsin, değil mi? Yani 2008’i de kapsıyor. Çok haklısın. FIA olaydan sonra McLaren’i öyle bir zaptıraba almıştı ki hatırlarsan McLaren mühendisleri -özellikle ilk yarışlarda- araca çivi dahi çakamıyorlardı. Çünkü buldukları çözümler çok orjinal olmalıydı ki FIA “Bu parça/çözüm Ferrari’nin kullandığı ile aynı/benziyor” diyemesin diye. Sadece tek yarışta yapılan manipülasyon demişken, Renault-McLaren arasında da tıpkı Ferrari ile olan olaya benzer bir olay vardı. Olayı ve sonucu hatırlıyor musun?

                Savlarının herbirinin nesnel gerçekler olduğunu ve doğal olarak Mclarenin de senin elindekinden daha fazlasına sahip olduğunu varsayalım..
                Pek çok sektörde trolleşmeyi engelleyen ve oluşabilecek haksız rekabeti denetleyecek ( hele de milyar doların döndüğü bir sektörde birinin pastayı tek başına yemesini engelleyecek) kurumlar/kurullar var mıdır?? Mclaren haksız rekabeti belgeleyecek herhangi bir girişimde bulunmuşmudur?? Bulunmamışsa ne/ne kadar karşılığıdır?

                Kim ne derse desin Formula 1’in sahibi Bay E’dir. McLaren bu organizasyonun sahibini nereye şikayet edecekti? Hadi şikayet etti. Haklı da bulundu. Karşı tarafa ceza da verdirdi. Ya sonra?
                Ayrıca öyle kurumlar vardır ki haksızlık yapsa ve bu haksızlık ortaya da çıkarılsa sonuç değişmiyor. Örneğin; Teğmen Mehmet Ali Çelebi’nin telefonuna emniyette polis tarafından terörist numaraları yüklenmesi.

                F1’i 1998 den beri izliyorum..O dönemden bu yana f1’in havasını da haleti ruhiyesini de biliyorum..Ferrari taraftarları, Ferrarinin döneme damga vuran kadrosunu ve istikrara dair herşeyi soyutlayan ve sadece FİA diyen hiçbir bakış açısını ciddiye almaz..

                Ben de Bay E’nin bizzat yaptığı açıklamaları unutan/duymayan/yalanlayan bakış açısını ciddiye almıyorum.

    3. Burak Karaküdük avatarı
      Burak Karaküdük

      geçmişte Ferrari hiç ceza almadı mı Didem?

  9. Yusuf Hitay avatarı

    daha önce ceza alanlara yazık olmuş. bence de böyle bir şeyden ötürü sıra cezası ağır ama adaletsizlik hoş değil.

    1. Lastik fırlayıp gitmediği için ceza almadılar. Mantıksız değil. Tut ki pit stoptan sonra arka süspansiyon kırıldı.

  10. OtonomAktor avatarı

    ben ekibinin yanına gidince dalacak sandım teknikere. italyan mafya babalarından biri gibi adam 🙂

  11. Araç piste çıktıysa ceza alması lazım. Bundan sonra kimseye bu kuraldan ceza vermezler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir