Mercedes: “Müşteri Motorlarıyla Aynı Motoru Kullanıyoruz”

yazar:

kategori:

Mercedes, Formula 1 motoru sağladıkları müşterilerine kendi motorlarından farklı motor verdikleri iddialarını kabul etmedi.

Williams pilotu Felipe Massa, sıralamalarda 3. sırada olmasına rağmen Mercedes’in 1.4 sn arkasında kalmasının ardından bu farkın devasa olduğunu söylemiş; Mercedes’le aynı motora sahip olmama ihtimallerinden bahsetmişti.

Massa “Aynı motora sahipsek fark araçtan kaynaklanıyordur. Umarım ayn motora sahibizdir. Aynı motora sahip olduğumuza inanıyorum. Bu yüzden arabadır. Belki.” tarzında muammalı sözler sarfetmişti.

Bir başka konuşmasında Massa yine motora dikkat çekmiş “Mercedes ve Williams motorlarının % 100 aynı olduğunu söyleyemem.” demişti.

Mercedes’ten Andy Cowell bu iddialara cevap verdi.

Speed Week’e konuşan Cowell “Hepsi aynı motorlara sahipler. Öncelikle mühendislerimiz ancak bu şekilde en iyi öğrenebilirler ve ikinci olarak müşterilerimize bu servisi vermeliyiz.”

“Üçüncü olarak ise farklı motorlar üretmek parça açısından çok masraflı olur.”  dedi.


Yorumlar

“Mercedes: “Müşteri Motorlarıyla Aynı Motoru Kullanıyoruz”” için 31 yanıt

  1. “Tekrar hesapladık ve 4 takıma aynı motoru üretemeyeceğimiz, özellikle Bernie’nin istediği gibi aynı fiyata aynı motorları üretemeyeceğimiz sonucuna ulaştık.”

    http://www.trf1.net/?p=75485

    Alın, Mercedes’in kendi açıklaması. Şimdi kimse demesin motorlar aynı diye.

    1. Güzel hatırlatmalar bunlar birkaç gündür eski linkler iyi geliyor 🙂
      Arada eski kavgalara da bakmış oluyorum 🙂

    2. Türkçe okuyabildiğine emin misin?Linkini verdiğin haberi okudun mu?
      Haberde motor gelişimine izin verilmesi durumunda aynı fiyata aynı motorları üretemeyeceklerini belirtiyorlar.

      1. Ben gazetecilerin yaptıkları eklemelere değil, adamın ağzından çıkan lafa bakıyorum. Sana da öneririm.

        1. Yok ben lafı doğru yerinden anlamayı tercih ederim.Bu muhabbet rakiplerin sınırsız gelişime açarsak bunlar iyice canımıza okura bağlandı.yaptığın şeye cımbızlama deniyor.

    3. kimse demiyor merak etme çünkü haberi idrak edememişsin daha o yüzden demeye gerek yok.

  2. Zamaninda Newey Ferrariyi isil verileri dogru sekilde vermemekle suclamisti.Sadece bu bile fark yaratabilir.Isin aerosu.radyatoru.yagi.
    yakiti var.Yabanci bir forumda sirf yakit yuzunden Mclarendeki gecen yilki motorun 40 hp az guc urettigini iddia ediyordu.Ers farkli ise oda ayri muhanbet.

  3. Evet gazzettadan gelen son bilgilere göre Ferrari avustralyada daha az güclü motorunu kullanmış güvenirlik problemlemleri nedeniyle. İspanyada büyük bir adım getirecek yeni motor geliyormus. Hadi hayırlısı 😀

    1. Burak Karaküdük avatarı
      Burak Karaküdük

      Evet gördüm ben de.

      Gazzetta (Luigi Perna) confirms that in Melbourne Ferrari used a PU with less hp for reliability: big step in Spain

      Also, Ferrari have saved enough tokens to have another big step (on the PU) in the second part of the season

  4. İnandık mı ?

    1. mercedes motorunun ölüsü bile 2 tur geride kalmazdı

      1. Kuralları kendine göre yontarsan 1000 km’lik test yaparsan tabi geride kalmaz.

        1. kapak olmus tebrikler.

        2. 1000 km lik test yapılırken mclaren mercedes motoru kullanıyordu o zaman rahatsız değildiniz. şimdi kopyala yapıştır yapan honda motoru başarısız diye mercedese çamur atmayın. geçen seneden beter durumdasınız işte. Kurallar geçen senede aynı neden o zaman daha iyidiniz. Motor gelişimi serbest bırakıldı istediğiniz oldu ama yine yapamadınız işte. Aracınızın üzerine elektrik direklerindeki gibi ölüm tehlikesi yazın önce mazallah çarpılan olur 🙂

          1. Şu olayı savunuş biçiminiz bile tam bir traji komik.İşinize geldiği gibi yorum yapıyorsunuz.

  5. Aynı motoru veriyorlarsa en iyi ayarları kendileri yapıyor demek ki fark burada.

  6. Bir nevi bu işin daha hararetli konuşularak bir şekilde yazılı düzenlemelerin getirilebileceği yola girilmemesini sağlamaya çalışıyorlar.
    FIA böyle bir yola gider mi fırtına da kopsa gitmez bence üreticileri korumak ister yoksa müşterilerin üreticileri geçebildiği görüntüler fazlalaşır.
    Bu işi çözümlemesi baz setup la dyno üzerinde merkezi olarak rahatlıkla yapılabilir (ecu’lar aynı, turbo’lar yakın, ers’ler farklı ancak hariç test edilmesi gerekli zaten) Ancak mesele forged hafifliği farkı olabileceği gibi parça farklılığı gibi durmuyor (sabitlenen, takip edilen norm’lara göre de bu yapılabilir mümkündür).
    Üretici ve müşterileribn kendi setup’ları ile dyno üzerinde yine kıyaslama yapılabilir herşeyin ortaya dökülmesini sağlar. Sadece kısa vadede dayanıklılık görülemez bunla ilgili de takımların kendi remap’lerinin yıpratıcılığı ötesinde ciddi bir fark yokmuş gibi duruyor. FIA tabi bu kadar ayrıntılı bilgileri nasıl koruyabilir bilemiyorum. Zaten FIA’nın böyle bir dünyada veri hırsızlığını nasıl engelleyebildiğini bilemiyorum. 🙂

  7. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Bence motor tasarım olarak standart şekilde fabrikadan çıkıp dağıtılıyor.Şunuda belirtmek lazım hiç bir motor hem yol hem f1 aynı bg gücüne sahip değildir. biri 100 olur biri 102 biri 95 olur yani bu böyle %100 aynı motoru kimse yapamaz.Burda bence Mercedes fabrika takımı olarak motor haritalamasında bir kaç ondalık daha buluyordur..Bunu herkes yapabilir aslında ama Mercedes motorunu Mercedes’ten kimse daha iyi bilemeyeceği için geride kalıyolar müşteriler.Olay bu bence

    1. Böyle birşey bugün için yok yada kesinlikle var denemez (tabi ki belirli bir dünyayı konuşuyoruz) böyle olsaydı kapasite yönüyle farklı performansı oluşturan ünite içi birim dolayısıyla her araç ayrı ecu setup’lanması gerekirdi ancak öyle birşey yok üreticiler aynı setup’ı basıp geçiyorlar. Belirli adet aralarında ki motor, krank, piston gibi tedarik yada üretim ürünleri ayrıntısıyla parçalanarak, lazer, optik, partikül, nano test’lere tabi tutuluyor bu sport dünyasında çok daha önemli konumda. Arge birimleri bu prosedürlere de çalışıyor. Bu dediğiniz örnekler 70-80 hatta 90’lara kadar yaygındır. Binek otomobillerde günlük en az birkaç yüz adet toplama gerçekleştiği için test, geri dönüşüm süreçleri daha gevşek üretim sonucu yürüyüş testi de olmuyor ekseyetle bu sebeple güç farkından ziyade aralarda milletin elinde patlayan, sık sorun çıkaran, davalık araçlar oluyor yani dedikleriniz söz konusu. Ancak yarış ve özellikle F1, supercar seviyesinde ki motorlarda elle üretim dediğimiz kontrollerin ve döküm oranlarının en ince kalemleriyle sabitlendiği yüksek hassasiyetli dikkatli mühendislik söz konusu (lafla söylemek ne kadar kolay değil mi birşeyleri anlamakta ciddi güçlük çekiyoruz oysa:) ). Metalurjinin doğal sorunları, şartları nedenli neredeyse birkaç parçada bir kılcal, partikül testlerine gidiliyor milletin alamayacağı piston’lar yataklar deliniyor kaynatılıyor.:) Zaten “forged” denilen üretim pahalılığının bir nedeni de bu süreçler. Sport dünyasında erken farkedilmeyen valf, yayın üretim hatası çok duyulmasada piyasaya binlerce yayılmasının sonrasında geri toplama şeklinde yaşanabiliyor. Ancak F1 çok farklı bir noktada bir motorun 600 bir diğerinin 601 hp üretmesi söz konusu olmaz her bir motor dyno dan geçiyor sandıklama, paketleme öncesi zaten rodajını üretici elinde yapmış oluyor. Garajların çoğunluğunun da motor dyno’ları var gerçi işler nasıl yürüyor çok fazla bilmiyoruz. Supercar ve hafif sport dünyasında neredeyse birkaç parça ve blok da bir çöpe, eritime gidiyorsa bu F1’de çok daha özenli oluyor olmalı diye kabul etmemiz lazım. Göğüsledikleri ısı, kompresyon, titreşim vs muazzam düzeyde zaten bu yüzden başka yarış motorlarının 20 bin de kırıldığı noktayı 5 bin de yaşayabiliyorlar. Kırılma ise güç ile erken dönemde doğru orantı kabul edilmemelidir tamamen aynı rpm bandına sahip 2 motor yürüyüş halinde birebir aynı şeyleri göğüslemediğinden farklı ömre sahip oluyorlar böyle bakmak lazım. Hata söz konusuysa bunların değişimi motorların sabitlendiği her dönemde söz konusuydu zaten.
      Bilmiyorum basit cümlelerle anlaşılır oldu mu mühendis değiliz sonuçta.

      1. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
        Schumi Nerde Ben Orda

        Dediklerin doğru olabilir ama benim kendi fikrim Williams ve Mercedes motor ayarları haritalama vites oranı vs herşeyi aynı ayarlarsınlar williams’ın fw37’si ile mercedes’in w06 sı dyno üzerinde aynı sonuçları elde edemicekler

  8. Şunu mu söylemek istiyorsun. Dynoda ölçüp güzellerini kendilerimi alıyorlar.

  9. Motor fiziki bileşenleri ve üretebileceği maksimum güç seviyesi aynı olabilir ama nasıl bir eğri ile ne kadar maksimum güce ulaşılabileceği asla aynı olamaz. Bu güç tekniğinin temel prensibidir. Eğer siz x motorunda y eğrisinde 100birim güç elde ediyorsanız, z eğrisinde elde edilecek birim gücün aynı olması beklenrmz. Az olur, fazla olur ama aynı olmaz.

  10. Ron dennis’in açıklamasını iyi okuyun farklı motor veriyorlar demiyor adam.
    Sıkıntı başka. Püf noktalarını ince ayarlarını söylemiyorlar. Motoru tasarlayan mühendis mesela atıyorum sıkıştırma oranın şundan fazla yaparsanız motor gereksiz ısınır demesi lazım onu söylemiyorlar.

  11. Hiç bir fabrika takımı müşterisine aynı motoru vermedi, vermiyor, vermez. Geçin bunları..

  12. Zaten motorların son hali Fia’ya verildiği için donanım olarak farklı motor verme seçenekleri yok
    Ancak motor optimizasyonu, map..vs ‘nin aynı olduğunu sanmıyorum

    Arabadan az cok anlayan bile Chip tuning’le nasıl güç artışı elde edildiğini bilir

    yani yazılımla aynı motordan farklı güçler çıkarmaz zor değil

    1. Yalnız chiptuning denilen şeyin yapılacağı şeyi gride Mclaren sağlıyor 🙂

  13. Farklı motor urettiginizi kimse söylemiyor

    Güncellemeleri eksik veriyorsunuz.

  14. Aynı motorlar olduğuna kimi inandırabilirsiniz ki ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir