‘Red Bull Kendi Motorunu Üretmeye Başladı’

Son söylentilere göre Renault motorundan memnuniyetsiz olan Red Bull, kendi motorunu üretmeye başladı.

Red Bull’un kendi motorunu üretmek için fırsat aradığı biliniyor ve iddialara göre santralin üretimine şimdiden başlandı.

İddialara göre Red Bull eylül ayına kadar dinamomotreyle beraber kendi test motorunu ve vites kutusunu hazırlamış olacak.

Eğer bu söylentiler doğruysa Renault’nun Formula 1’den ayrılmayarak Toro Rosso’yu satın alacağı haberleri de doğrulanmış olacak.


Yorumlar

“‘Red Bull Kendi Motorunu Üretmeye Başladı’” için 30 yanıt

  1. CetinKUPUCU avatarı

    RedBull , otomobil üreticisi olarak sektöre girme kararı aldı ise bu gerçekten çok iyi. Ancak ticari bir proje olmadan sadece F1 sanayiinde süreklilik imkansız. Diğer yandan RENAULT’un tekrar pistlere dönmesi biz taraftarlar için iyi bir gelişme. Bekliyoruz.

  2. Renault’nun kendi takımını kuracağı söylentileri çıktığında bunu demiştim zaten. Tabi hala söylenti aşamasında ama RedBull’un motor üretmesi ile Renault’nun takım kurması bağlantılı.

  3. Bu onlar için harika işte büyüklük ve mücadele ruhu budur umarım gerçek bir haberdir.

    Kendi vites kutularını yapıyorlar kendi ERS sistemlerini yapıyorlar geriye bir motor kalıyor bunuda yapacak kaynaklara ve ortaklara sahip olabilirler. Yıllar önce takım kendi motorlarını yapacaklarını ima etmiş bunuda dünyanın bağımsız motor üreticisi Avusturya’lı şirket AVL olduğunu söylemişlerdi.

    Yanılmıyorsam şuan Ferrari motor departmanı ilede bağlantısı olan bir şirket.

  4. Honda bile motor konusunda zorlanıyorken Renault’tan vazgeçip yeni motorda başarılı olmaları çok çok zor.

  5. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Böyle bir şey yapılacaksa sadece Redbull yapabilirdi maddi olarak tüm imkanları olan bir kuruluş helal olsun der şapka çıkarırız kendi motorlarını üretirlerse.

  6. Güzel olur, iyi bir motor üretmelerini isterim.

  7. Son yıllarda ülkemizde de ikinci sanayi hamlesinin zirvesi olması bakımından yerli araç, yerli motor üretimi sıkça tartışılıyor. Hükümet devlet kaynaklarının gerekli teşvik te dahil olmak üzere bu amaçta kullanılacağının da teminatını veriyor ama yine de çeşitli nedenlerle hiçbir sanayici buna yanaşmıyor. Tabiki ülkemizdeki sanayi devlerinin hepsinin zaten halihazırda küresel bir otomotiv ortağı olduğunu düşünürsek hem ticari açıdan hem de pazarın lobisi bakımından son derece saçma bir girişim onların gözünde. Kendine ait bir pazara başka bir isimle yine kendisi girecek, ne kadar geteksiz yatırım. Diğer taraftan ise devlete ait bir kurum ise yerli aracın ve yerli motorun üretiminin çok kolay olduğunu ama bunu sadece iç pazarda satılmasının bir işe yaramayacağını bu nedenle üretiminin fizibıl olmadığını söyledi.

    Kısacası RedBull kendi motorunu üretecek paraya sahip ama satamayacağı bir ürünü sadece kendisi için yılda 4-5 adet üretmek ne kadar efektif olur, bu işe girer mi orası bana göre imkansız.

    1. Onların çoğu riyakar söylemlerdi. Üretmeye niyeti olmayanlarla oyalandılar, üretebilen delilere sırf kendilerinden değil diye destek olmuyorlar. Sanayi kafa işidir, sanayi den gelen bilir gelenle olur…
      Türkiye otomobil üretti üretmeye devam ediyor (Bunu söyleyen Toyota patronu “siz zaten üretiyorsunuz”) (yarış aracı dahi üretti üretmeye devam ediyor). Yıllar öncesinde ilk önce kendiliğinden oluşan yedek parça sanayisi kontrol altına alındı. Avrupaya ileri parça tedarik eden şirketler var isimleri pek bilinmez. [Yerli marka akıllılar çıkmadan çok önce cep telefonu üretti çocuklukta yüzlerce sattık 1,5-2 yıl sürdü yalanlarla durduruldu. Bahane değil..]
      Yıllarca dayatılan kuş serisi önce azarbaycan’da kurularak türki cumh.lere satıldı sonra da afrikaya üzerinden tofaş yıllarca çok güzel paralar kazandı halen kazanıyor. 🙂
      Otomotiv geçmişi, birikimi olmayan İran geç başlayarak çok da doğru iş yapmadan bizede sattı çoklarına da sattı.
      Bu işler devletlerde tabandan başlar bisikletten, rottan, kalıpçılıktan, cnc den. Belirli markalarda zirveyle başlar.
      Tr de önüne çıkan sport çiziyor milleti yiyor arge den pay kapma derdinde…

      Redbull napar; sadece elde ettiği teknolojiyi, part birikimini satsa işi kendiliğinden çevirir. Kendi başına yapmasına gerek yok yapmazlarda muhtemelen. Cosworth ve Toyota racing departmanı her ölçekten yarış motoru topluyor.
      Pagani bu işlere kompozit malzeme satarak ve tasarım yaparak girdi. Koenigsegg de o bile yok. Spyker dan daha küçük bir marka değil artık Redbull motorsporlarında.
      Tesisi kurulsa küçük ölçekli motorlarla istediği kadar kendine seri kurar.

      Ancak iş F1 özetinde daha önce Williams ve Cosworth’ün dediği gibi bu bağlamda ürettikleri teknolojileri direk başka bir yerde kullanamıyorlar çok yukarda kalıyor. downsizing yıllar alıyor yani F1 motorlarına para harcamak herkes için mantıklı değil özellikle kuruluş yapısı geniş, hazır olmayanlar için.
      Yıllardır söylüyorum; F1 yol makinelerine direk hızlıca referans olamıyor çok çok yukarda, pahalı. Yarış dünyasının dahi aşırı ötesinde. Binek dünya ise yalandan ibaret. Binek dünyanın gelişim için WRC bile üstte. Bu motorların geleceği meçhul 2 yıl sonra cana tak edip V8 geldi mi hooop herşey çöp. Kapasite geliştirip 1 cins bloktan 3 farklı motor çıkarıp farklı serilere satarsın, kullanırsın da değer mi bizi aşan hesaplar.
      Satmıyorsan yada çok yerde kullanmıyorsan blok paketlemek çok mantıksız, fuzuli bir iş. Ferrari gibiler bir bloğu 10 yıl kullanır F1 deki olayını uydurabilirse zamana yayar kullanır.

      Mclaren neden yapmadı. Büyük ihtimalle sadece aşırı pahalı olduğu için. Yukarıda ki mantıkların aynıları geçerli. F1, P1 yapan yollara V12, V8 rahatlıkla yapar. Morgan, ACR değil bu adamlar alpina dan büyükler. Bu işin tesisleşmesi, 0 dan tezgah, bant kuruluşu aşırı aşırı aşırı pahalı. Maddi durumları meçhul. Sudan ucuz eski blokları alıp üzerine yenilik çaktılar. Niye fabrika kursun ki.

      Redbull’dan daha büyük değiller ancak her 2 ortamda da kendi motorlarını üretmeleri çok daha önemliydi.

      Her seviyeden motor üretme, test etmenin 1. şartı para. 2. şartı satma, ne kadara satma.. Mühendislikte aktif yarış sahası dışında kalmak zorunda kalan çok mühendis var. Test etmek, kırmak, bir daha dökmek, forge lamak bugün aşırı pahalı olduğu ve zaman aldığı için global devlerde desteği kesince EU coğrafyasında modifikasyon dünyası dahi bitmiş durumda. Yaş iş o yüzden. EU cücük motorlarına harcanan paralar amerikan devlerine harcananın çok daha fazlası uzun zamandır. Eh bunu karşılamak için de birkaç milyon daha fazla satmak lazım.

      Çok ilgisiz oldu kusura bakma senin üzerinden genel muhabbet ettik. 😛

      1. Merhaba İbrahim ağabey.

        Diyorsun ki;

        “Mclaren neden yapmadı. Büyük ihtimalle sadece aşırı pahalı olduğu için… F1, P1 yapan yollara V12, V8 rahatlıkla yapar…”

        Biliyorsun ki F1’deki motor ciddi, safkan bir motor ve üreticisi belli; BMW. P1’in motoru ise -amiyane tabirle- Nissan bozması. (Hatta bildiğim kadarıyla en az 10, hatta belki de 15 yıllık bir motor. Tabi elden geçirildi, modernize edildi.)

        Evet, McLaren bir mühendislik şirketi ve bu şirket pek çok alanda teknolojik ürünler sunuyor. Ama her alanda olduğu gibi motor alanı da kendine has özellikler, teknolojiler barındırıyor. McLaren’in bu alanda açığı var.

        Şimdi ağabey sorum şudur; McLaren’in (F1’i geçtim) P1’de sıfırdan kendi morotunu üretememesindeki neden dediğin gibi “sadece aşırı pahalı olduğu için” midir, yoksa teknolojik yetersizlik ve tecrübe eksikliği de işin içerisinde olabilir mi?

        Şasi üretmeyle motor üretmenin ne kadar ayrı olduğunu değil bana sitede belki 3-5 kişi hariç herkese okutacak düzeydesin. Bana sanki teknolojik yetersizlik ve tecrübe eksikliği de işin içerisindeymiş gibi geliyor. Bu yetersizliğin giderilmesi için de örnek alınacak bir motor (P1’deki Nissan bozması) gerekiyordu ve McLaren şu an o motor ile tecrübe eksikliğini giderip teknolojik altyapısını kurmak istiyor gibi geliyor. Ne dersin?

        1. Eyvallah.
          F1 modelinden özellikle hiç bahsetmedim. O dönemin sektör realiteleri ile o dönemin McLaren durumu arasında çok ciddi farklar var. O motor bmw’yi bile epey uğraştırmış bir motor. O zaman sektörde ki uzman insan sayısından başlayıp bunları yazmak lazım mı bilmiyorum bence gerekli değil. Ama başkası yapamazdı değil girişmek istememişlerdir. Belki aynı mesaiyi harcamazdı olmamış bu deyip geçilirdi.
          Mclaren asıl o dönemin sonrasında yarış şasileri dışında motorlar ve otomobiller konusunda birikim elde etmiş durumda. (F1’in yazılımlar herşeyini de bmw ile birlikte yaptılar)
          SLR’lere ortak oluyorken birçok şeyi zaten halletmişti. MB ile uzun bir hayatı var ve her zaman sandık motoru tak çıkar durumda değildi. Neyse bu kısmı geçelim.
          Bu akşam ve Hamilton-Laferrari konusunda özellikle Nissan’ı yazmamıştım merak edip araştırsın arkadaşlar diye sen açıkça yazmışsın.:) 12 yıllık geçmişi olan bi motor tabi yıllar hızla geçiyor şimdi 14 yıllık bile olmuş olabilir satın alınan alt revizyonu 8 yıllık bi üniteydi. Bu yüzden sudan ucuz dedim pistlerde çok koşturdu o motor ham halinin ömrü tükenmişti.
          McLaren aldığı desteklerle böyle bir motoru yüzeysel olmayan revizyon dan geçirip güncelleyebilmişse zaten motor işini bünyeye sindirmiş demektir. Herşeyini Nissan yada başka şirketlerin geliştirip vermediğini biliyoruz. Sadece tesisleşme olarak bunu yapma ile komplike motor üretme arasında fark var yani para… İleri mühendislerin kafasında basit forge’lama olmadan motoru modernize etmeyle 0 dan üretme arasında fark yoktur yapabilirler. Sadece işin uygulaması gereklilikleri farklı. Yapamamaları ayrı dünya gerçekleri.
          Yol araçlarının motorlarını üretme F1 projesinden ayrı olarak duyuldu bunu en yetkili ağızlar söylemişse teknik olarak yapabileceklerini biliyorlardır. Bu işin laf tarafı. İşin diğer tarafı bunla ilgili tesis ve tedarik alımını da söylenti olsa da duyduk. Benim anladığm Mclaren bu işi yapmak istiyordu ancak borsa, ortaklık, mb savaşı vs ne dersen de bütçesine uymadı yapamadı. O zamanlarda yazıldı çizildi mantıklı diye ama AMG motorlarını almayacağını biliyorduk ancak başka daha güncel alternatiflerde vardı. Mesela aynı işi daha az uğraşarak bmw v10, judd v10 gibi alternatiflerle de yapabilirlerdi bmw v10 mod ve özel şahıs yarış dünyasında çok yaygın bir motor çok da pahalı değil (en azından sonra ki V12 amg’lere göre) benim çıkardığım sonuç Nissan ile bu işi demek ki gayet ucuza hallettiler kaymağı da nissanın revision support’u olabilir.
          Dersen ki bir firma P1 dekinin düzeyinde ki bir motor üzerinden bu işi ben çözerim diye yola çıksa Formula 1 için zaten motor üretemez.:) Bu işin kadrosunu toplamadan, bu işin uzmanlarını çalıştırmadan kendi veya hafif/ucuz yarış motoru tedariği kapsamında yapılamaz! deyip geçilir.:)
          Teknoloji ve tecrübeyi piyasadan toplarsın zaten herkes böyle yapıyor. Bu yazılar kapsamında da bu haber kapsamında da markaların sadece kendisinden kimse birşey beklemiyor. Piyasada F1’e motor yapabilecek adamlar sadece grid takımları bünyesinde bulunmuyor. Öyle osla Honda o departmanı tekrar nasıl kuracak. 🙂 (Veri güncelliği önemli ama hatta hayati) Bana göre MBenz de adam gibi motor yapma işini seviye seviye ilmor, amg’yi bünyeye katma (yol işini resmen amg öğretti bu adamlara), avl vs ile felan halletti. (Bu avl iş içeriğini çok fazla bilmiyorum kısa kısa haberlerini duymuşluğum var sadece sanıyorum son Ferrari duyumunda olduğu gibi tesisleşmede katkıları olmuştur AVL’nin asıl işi bu uzun zamandır kendisi direk motor pek yapmıyor insanlara yapabilecek düzey kazandırıyor).
          Yani gereklilikleri sağladığında da Redbull, McLaren isimleri de F1 motoru üretebilir.
          Başarı, maya tutturma ayrı iş. Ferrari, Honda gibi yanlış bir şeyin peşinden koşarsın çakılır olur ya tutturursun piyasayla rekabet edebilirsin. Honda böyle oldu diye herkesin Honda gibi olması normal değil derim 🙂 Oysa hep 80’leri dillendirilmişti çok kimse 2000’lerde neydi ki ne olacak diye bakmadı. 🙂 Pure vazgeçtiyse nedendir bilmek lazımdı bilemiyoruz.
          Yani maya tutar yada tutmaz ayrı konu halihazırda yarışıyor olmak önemli ama. İşi asıl olmazlara sürükleyen test ve geliştirmenin olmaması. Mesela cosworth’u başarısız kılan bence bu.

          Ama dediğin gibi Mclaren bu işi zamana yayıyor da olabilir. Biri 10 yıllık proje demiş ben böyle birşey hatırlayamadım bilmiyorum. Ancak bu işin sonucu sport’lara bağlanıyor olmalı.

          F1 motoru üretenler herşeyi kendi mi üretiyor sanki sanmıyorum. O düzeyde bi subap’ın üretilmesi için en az 3 tezgaha ihtiyaç var fırınlara girip çıkıyor bunlar az saat harcaması değil bunlar. Veriyorlar siparişi şöyle olacak böyle olacak diye alıyorlar kutusuyla.

          Millet bakmasın audi, vw gibilerin (1.4) şöyle yeni motor ürettik böyle geliştirdik şu kadar para harcadık laflarına onlar işin algı, reklam tarafı. Sonra gidip tarihi eser V10’ları kullanıp eski v8’leri birleştirip sport motoru yapıyorlar. 🙂 Onlara bakan yok tabi. Gençler sırf bunların ağzı yüzünden imkansız görüyor bu işi. 1000cc altına, hybrid dünyaya birşey demiyorum tabi bunlar yeni, motorsporlarında deneylemedikleri şeyler. İyi para harcıyorlardır yeni yolların uzmanı da yoktur.
          Bilmem oldu mu.

          1. Olmuş 🙂

            Teşekkür ederim.

  8. Redbullun motor yapabilmesiyle ilgili ekonomik durumunu biraz araştırdım, ekonomik güç olarak bu işi yapabilecek seviyededir, çünkü 2014 yılında 5 milyar kutu enerji içeceği satmıştır ve Türkiye pazarında da mesela %32 büyümüştür 🙂 dünyada marka değeri olarak 74. Sıradadır Ve 7.5 milyar $ dır değeri. Buarada mercedes-benz 17. Sıradadır marka değeri 23.8 milyar $. Honda ise 23.2 milyar $ ile 20. Sıradadır. Bu listede Toyota 9. BMW 11. Sıradadır. Renault ve ferrari bu listede yer almamaktadır. Bu arada redbull son 10 yılda sponsorlar dışında kendisi f1 için 1.2 milyar $ para harcamıştıt…Şimdi düşünelim birkez daha acaba redbull kendi f1 motorunu yapabilecek güçtemi takdir f1 fanlarınındır 🙂

    1. Ferrari Silverstone 1950 avatarı
      Ferrari Silverstone 1950

      Dietrich Mateschitz bir iş adamı emin ol mantığı neyse parası veririz değildir para kazanmasa ne işi var F1de 1.2 milyar yatırdıysa emin ol fazlasını kazanmıştır. Mercedes,Ferrari,Renault,Honda ortak noktaları binek araba yapıyor olmaları bu adamların elinde yığınla kendi ARGE lerine ait patent var yani çıkıpda ben motor yapıyorum demeyle bu işler olmuyor. Sıfırdan motor yapmaya başlasalar işin içinden çıkamazlar ama polyanna olalım ve RBR’nin 500 milyon dolar harcayıp motor yaptığını düşünelim bu motoru hangi takıma satacaklar sırf tek araç için bildiğin sokağa atılmış para demek RBR motor yapamaz sadece motor üreten firmadan aldığı motora markasını koyar yani bitmiş proje satın alır

      1. Hepimiz Rbr motor olayında mantık arıyoruz fakat rbr f1 deki bütün varoluşunda ve başarısında mantığa uyan birşey görüyormusun. Normal şartlarda rbr birtakımın ana sponsoru olmalıydı ve bu takım orta sıralarda yer alıp padokta ve yarış sonrasında renkli şeyler yapıp herkesi eğlendirip istedikleri reklamı yapmaları gerekirdi tıpkı satın aldıkları jaguar gibi değil mi? Fakat onlar ne yaptılar f1 en iyi tasarımcısını McLarenden astronomik rakamlarla aldılar bununla yetinmeyip yine prodromu aldılar diğer iyi mühendisleri aldılar tecrübeli couldhardı aldılar vs vs bütün bunlara gerek varmıydı hayır çünkü maksat reklamsa zaten yeterince reklam vardı ancak adamların ilkesi sponsor oldukları her dalda en iyisine oynamaktı ve bu yolda da bizzat mateschitz rol oynayarak 4 tane şampiyonluk kazanıp taşları yerinden oynatılar. Şimdi motor üretemezler üretselerde ne için ve ne yapmak için üretecek diyoruz fakat adamlar inan bizden daha çok bunu düşünmüşlerdir belki daha sonra f1 ilham alıp çok elit bir hiyoer car yapıp milyon dolarlara satabilirler ve ismi de redbul olur ve süperde yakışır haksızmıyım ??

        1. Ferrari Silverstone 1950 avatarı
          Ferrari Silverstone 1950

          dünyada aynı anda hem reklamını yapıp hemde ciddi paralar kazanabileceğin başka bir iş varmı F1 takımlara bunu sunabiliyor yani sen istediğin kadar hayal kur RBR ile ilgili adamların amaçları bu değil senin kafayla gitseler Red bull salzburg takımını almazdı bu adamlar peri masalının peşinde değiller

  9. eğer motoru üretirlerse ki yapılmayacak birşey değil ama sadece f1 için mi motor üretecekler ? yoksa mclaren ferrari gibi spor arabalar üretip satmak gelir elde etmek mi istiyorlar bence çekileceklerine böyle bir işe girsinler daha iyi takımlar eksilmesin böylece …

  10. Merc. Amiyane tabirle ayari vermis williamsa massanin lakirdilari icin.

  11. Kolaymı motor üretmek, üretebilse Mclaren üretirdi.
    (Harbi motordan bahsediyorum, yoksa artık herkes normal bir motor üretebilir)

    1. McLaren yol araçlarında kendi ürettiği motoru kullanıyor. 10 yıllık olduğu tahmin edilen Honda ortaklığı bitince muhtemelen kendi F1 motorunu da üretecek. Zaten şahsi kanaatim McLaren için bu ortaklığın kendi F1 motorunu üretmek üzere planlandığı yönünde.

      1. Evet sanınırım P1’lerin motorunu Mclaren kendisi üretti. Söylemek istediğim Mclaren gibi geçmişi ve teknolojik altyapısı olan takım bile kendi motorunu henüz üretemediyse Red Bull için bunun hayali bile zor 🙂

        1. Şuna MP4-12C ve 650S i de ekleyelim :)))

  12. muhtemelen bir motor şirketine ürettirirler kendi adlarına ama yine de gereksiz bir hamle olur diye düşünüyorum. Renault bile bu seviyede kaldıysa, yıllar sonra gelecek motorla neler yapabilirler? Ya da ekonomik anlamda getirisi ne olacak?

  13. Krankı çeviren pistonları üretebilirsiniz. Ama diğerleriyle mücadele etmeniz uzun zaman alır.

  14. malumdur nisan yaklaşıyor…)

  15. Renault gayretlerinin geleceği garanti alma adına bu tip çabalar nedeniyle olabileceğine ihtimal vermiştik. Capon markalarına ihtimal vermesekte…

    Gerekli yatırımı ve kadroyu kuran hemen hemen herkes (artık pistleri de var çoğu makineden de iyi anlıyorlar) 1-1,5 yıl içinde kademeli olarak F1’e motor üretebilir.
    Burada sadece ne düzeyde olabilecekleri tartışılır sonu Honda gibi olabilecek çok örnek yok 🙂

    Şasi yapmayı, aero basmayı bilmeyen otomobilciler nasıl garajlardan bunları öğrendiyse
    garajlarda otomobilcilerden motor yapmayı öğrenebilir.
    Bu işler zaten öyle yada böyle ortaklıklar ile yürüyor. Mevcut üreticiler de onla bunla ortak oluyor ya ortaklık kurarak öğreniyorlar yada birilerini satın alıyorlar. 🙂
    Cesur olunsun yeter tabi böyle şeylere girişirken ayrılırız ha demekte ayrı komiklik bunu anca “en son duyan” bizler sallarız.

  16. Lewis-Hamilton(#TeamLH) avatarı
    Lewis-Hamilton(#TeamLH)

    Bir kaç sene önce Cosworth ile üretim yapacak diye bir söylenti vardı.

  17. Yavaş uretsin

  18. Nasıl ya motor üretmek okadar kolay mı kardeşim. Buna çok önceden başlamaları gerek.

  19. İmkansız bu oyle kolay birsey değil. .

  20. FerrariFanTR avatarı

    eğer bu haber gerçekleşirse RedBull benim gözümde Mclaren den de, Williams dan da daha büyük bir firma olur. Şimdi hiç maliyet muhasebesi yapmayın mclaren kendi motorunu üretse bundan kötü olamaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir