Fernando Alonso’nun Barcelona Kazasıyla İlgili Açıklamasının Tamamı

2015 Formula 1 sezonu öncesinde Barcelona testlerinde kaza geçiren ve ilk yarış Avustralya’yı kaçıran Fernando Alonso, bugün beklendiği gibi perşembe günü gerçekleştirilen pilot basın toplantısında yerini aldı ve tüm ilgiyi üzerine çekti.

Bugün oldukça uzun süren basın toplantısında Alonso, Barcelona’da geçirdiği kazayla ilgili bir çok açıklama yaptı. İşte basın toplantısında sorulan sorular ve cevapları…

Fernando, kariyerin boyunca burası hep mutlu bir avlanma yeri oldu senin için. İlk polünü burada kazandın, burada 3 farklı takımla kazandın bu yüzden senin için zorlu geçen bir dönemden sonra dönüş için iyi bir yer olmalı. Son haftalarda neler olduğunu anlayabilir misin?

Fernando Alonso: Bir başka F1 sezonu için daha burada olduğum için mutluyum. Normalden bir yarış sonra başlıyorum ancak ne yazık ki Barcelona’da kaza geçirdim ve doktorların tavsiyeleri üzerine ilk yarışı kaçırdım.

Malezya F1 kariyerimde hep çok hoş bir pist oldu. İlk polümü 2003’te burada kazandım. İlk podyumumu burada kazandım ve ardından 3 farklı takımla burada kazanmış olmam bu pisti sevmemi sağlıyor. Bu sene aynı başarıları tekrarlamak zor olacak. Ancak yine de kokpite döneceğim için mutluyum ve eğlenmeye hazırım.

Bu araçla şu ana kadar sadece 500 km test yapabildin. Önündeki mücadeleyi ve takımın koyduğu hedefleri nasıl görüyorsun?

FA: Ayaklarımız yere basmalı. İstediğimiz pozisyonda olmadığımızı ve kısa sürede oraya gelemeyeceğimizi biliyorum. İlk yarışlar test seansı gibi olacak.

Bu araçla diğerlerinin neredeyse bir günde yaptığını ben tüm testlerde yapabildim. Şu an için araçta muhtemelen tam emin olmayacağım. Bir çok şeyi öğrenmem gerekecek. Sadece sürüş stili açısından değil, aynı zamanda McLaren’in hafta sonuna yaklaşımını da öğrenmem gerekecek. Öğrenecek çok şey var.

Kariyerim için çok mücadele dolu bir dönemdeyim ancak buna hazırım.

Fernando, kazadan ne kadar zaman sonra anılarını hatırlamaya başladın? Geçen hafta fabrikaya gittiğinde ne öğrendin ve araçta bir sorun olmadığına inanıyor musun?

FA: Her şey hemen hemen normal bir beyin sarsıntısıydı. Bu sarsıntı oldu, hastaneye iyi durumda gittim. Hastanede 2 ile 4 arasında geçen zamanı, ya da o araları tam olarak hatırlamıyorum.

Ancak helikopterde verdikleri ilaçlar ve yaptıkları testler nedeniyle her şey normaldi. Kazayı ve ertesi gün neler olduğunu hatırlıyorum.

1995’te uyanmadım. İtalyanca konuşarak uyanmadım ya da her şeyi unutarak uyanmadım. Kazayı hatırlıyorum ve ertesi gün olan her şeyi hatırlıyorum.

Takım ve FIA ile yakından çalıştık. Çok yardımcı oldular. Bu üç parti sürekli olarak iletişim halindeydi.

Araçtan toplanan verilerde direkt neden olarak söyleyebileceğimiz bir şey yok. Ancak kesinlikle 3. virajda bir sorun oldu ve sağ taraf kilitlendi. Duvara yaklaştım. Son anda frene bastım ve 5. vitesten 3’e düşürdüm.

Ve ne yazık ki verilere göre eksik olan parçalar var. Ve aracın o bölümündeki veri toplama mekanizması çok iyi değildi. Bu yarış için bazı yeni sensörler var. Direksiyonda ve diğer parçalarda bazı değişiklikler var. Önemli olan bu.

Geçen hafta fabrikada simülatörde çalıştım ve tüm bu yeni sensörleri açıkladım.

Fernando yaşadığın şeylerin ardından işine daha fazla saygı duyuyor musun yoksa daha fazla korku var mı?

FA: Hayır, gerçekten yok. Günün sonunda motor sporlarının tehlikeli olduğunu biliyoruz. Bazen büyük, izlemesi güzel kazalar geçirebileceğimizi ve aracın tamamen mahvolmasına rağmen bir şey olmadığını biliyoruz. Bazen ise düşük hızlı virajda kaza yaparsınız. Bu vurduğunuz açıya bağlı. Vücudunuzun hasar görmesi hangi bölümden vurduğunuza bağlı.

Normal hayatta da öyle. Bazen sokakta yaşarsınız ve bir şey olmaz.  Bazen ise sokakta yürürken büyük bir sorun yaşarsınız. Bu çok normal bir şey. Avustralya’ya gitmek için hazır hissediyordum ancak doktorların tavsiyesini de anlıyorum. Belki çok erkendi ve bir yarış daha beklemem gerekiyordu.

Burada olduğum için mutluyum. Takımıma yardımcı olacağım için mutluyum. Şu an için biraz zorlanıyoruz. Kış dönemi oldukça zordu. İlk yarışta takım çok iyi performans göstermezken televizyondan izlemek çok zordu. Burada McLaren ve Honda’ya Jenson’la birlikte tüm deneyimlerimizle yardımcı olmak için varız. Bu durumdan mümkün olduğu kadar kısa sürede kurtulmaya çalışacağız.

Fernando, direksiyonun kilitlendiğini söyledin. Yarış pilotu için direksiyon çok bazik bir şeydir. Sorunun hala ne olduğunu bilmiyorsan bu durum yeni sensörlere rağmen seni endişelendiriyor mu?

FA: Pek sayılmaz. FIA ve takımla birlikte sürekli kontrol yapıyoruz ve her türlü ihtimali araştırıyoruz. Araçtaki bazı şeyler muhtemelen sorunu görebilecek durumda değildi. 20 sene önce F1’de bu tür sorunları çözecek teknoloji hiç yoktu. Verilerde bir şeylerin eksik olduğu belli ancak 10 sene içerisinde yeni teknolojilerle o eksiklikler de giderilecektir. Bu konuda şüphem yok….

Kazayı hatırladığına göre, bir sürücü hatası ya da yorgunluğu değilse takımın söylediği gibi rüzgar sebep olmuş olabilir mi?

FA: Hayır, kesinlikle hayır. Videolarda gördüyseniz o hızda aracı bir kasırga bile yerinden oynatamaz. Ve sağlık sorunu gibi bir durum varsa güç kaybedersiniz ve dış tarafa doğru gidersiniz, asla iç tarafa gitmezsiniz.

Dürüst olmak gerekirse yaşanan kazanın ardından olan tüm ilgiyle ilk basın toplantısında takımım ya da menajerim rüzgarın ya da başka şeylerin sebep olduğundan şüphelendiklerini söylemiş olabilirler.

Bu biraz kafa karıştırabilir ancak her şeyi tamamen hatırlayana kadar 3-4 gün bir şey söyleyemezsiniz. Rüzgar teorisinden bahsettiler ancak açıkçası öyle değildi.

Kış döneminde olan her şeye bakarsak, senin McLaren’e geçmenin doğru olup olmadığı konusu en büyük tartışmalardan birisi oldu. Bu tartışmalara senin tepkin ne oldu?

FA: Ben dünyadaki en mutlu insanlardan birisiyim. Önümde beni bekleyen, açık bir şekilde zorlu olan bir mücadele var. Zor ancak onu tattığımızda daha güzel olacak.

Ben bu takımı izleyerek, McLaren-Honda’nın dominasyonunu ve kokpitte Senna’yı izleyerek büyüdüm. Şu anda çok geride olduğumuzu anlıyorum. Ağır bir şekilde eleştirileceğiz ve bu adil olabilir. Ancak şu anda çalışma dışında yapabileceğimiz bir şey yok.

Bu uzun vadeli bir proje. Kariyerim boyunca son senelerde bazı güzel anılarım oldu. Ferrari ile şampiyonluk yaşayamadım ancak harika bir deneyimdi. İlk seneninde bazı riskleri almanız gerekiyor olsa da ben galibiyet mücadelesi verebilmek için risk almayı tercih ettim.

Kazadaki ilk temasta bilincini kaybedip kaybetmediğini hatırlayabiliyor musun? Ya da ne zaman, niçin oldu?

FA: Her şeyi hatırlıyorum. Güneşli bir sabahtı. Tüm ayar değişikliklerini ve tur zamanlarını hatırlıyorum. Vettel önümdeydi ancak şikanı keserek bana yol verdi.

Duvara vurduktan sonra bir süre onu öptüm ve ardından önce telsizi ardından ERS sisteminin bataryaları için ana şarteli kapattım çünkü görevliler bana doğru geliyorlardı ve araca dokunabilirlerdi. Bu yüzden o an bilincim mükemmel seviyedeydi.

Sanırım ambulansta ya da pistin kliniğinde bilincimi kaybettim. Doktorlar helikopterle transfer edilmem ve hastanedeki kontroller, röntgenler için ilaç verilmesinin normal olduğunu söylediler. Bunu yapmaları gerekiyordu.

Kaza ile birlikte ne öğrendin?

FA: İnsanların çok fazla desteği olduğunu öğrendim. İnsanlardan o kadar çok destek mesajı almam harikaydı. Bir çok spor, hükümet ya da herkes ilgiliydi ve mesaj gönderiyordu. F1 padoğu da aynı şekilde.

Salı günü buraya uçuşumda bile iyi sağlık dileklerini görmek çok güzeldi. Bir sorun yaşayana ya da bir yarış kaçırana kadar arkanızda bu kadar insan olduğunu bilmiyorsunuz.

Takım araçta yanlış bir şey olmadığını söyledi ancak sen direksiyonun kilitlendiğini söyledin. İki farklı açıklama nasıl oluyor?

FA: Araçta bir sorun olduğu açıktı. Ancak bu verilerde görünmüyor.

Geçen hafta simülatör testleri ile fabrikada yaptığım bir şey mühendislerimizle olan verileri incelemekti. O ana döndük. Bazı yerlerde noktalar var anca açık bir cevap yok. Ancak bunu tamamen anlıyorum ve takımım soruna tam olarak cevap bulana kadar onları destekliyorum.

İlla ki bir şeyler bulacaklar ancak ne zaman olur bilmiyorum. Belki bir ay sonra bile verilerde bir şey bulamayacağız ya da göremeyeceğiz. Belki asla bilemeyeceğiz.

Kazanın etkisi hakkında belirgin bir fikir var mı?

FA: Tam olarak detayları bilmiyorum.

Verilerde bir şey yok. Bilincini kaybettin. Bazıları bilincini kaybetmediğini söylüyor. Takım rüzgar olduğunu söylüyor. Her şey çok karmaşık. Verilerde yoksa bu sorun tekrar olabilir mi?

FA: Kafa karışması biraz da çok erken gelen açıklamalardan geliyor çünkü o an ilgi çok fazlaydı ve stres yüksekti.

Yoğun bakımdaydım ve bir şeyler söylemek için acele vardı. Muhtemelen karışıklık bundan kaynaklandı.

Verilerde tam olarak sorunu gösterecek bölümde bazı eksiklikler var. Bu yarış için pek gerekli olmasa da ekstra dikkat için alınan önlemler var.

Aracın bazı parçaları sadece benim için var. Sürüş stilim nedeniyle bunları ben istedim. Bu yarış için tabi ki yapılan bazı şeyler var. Benim hiç bir endişem yok. Her şey yolunda.

Bu sabah testlerde ne oldu?

FA: Bugün geçen ay olduğu gibi normal bir süreçten geçtik. Yapmam gereken her şeyi yaptım. Beyin sarsıntısı, rehabilitasyon, kontroller, ekstra kontroller, 2-3 haftalık bekleme tavsiyesi gibi her şey normaldi.

Ve bu sabah tekrar kafa yaralanmasının ardından uygulanan normal prosedür uygulandı. FIA etki ve reaksiyon testi yaptı. Doktorlar bazı kontroller yaptı. Her şey mümkün olduğu kadar pürüzsüz geçti. Yeşil ışık yandı ve sabah her şey olumluydu.

Ferrari güçlü görünüyor. Belki ayrılmadan önce biraz daha mı beklemen gerekiyordu?

FA: Şu anki performansımıza bakarak takımımı ya da kararımı eleştirebilirsiniz ancak dediğim gibi ben mutluyum. Önemli olan bu. Mutlu olmak ve sağlıklı olmak. İlk galibiyet budur. Şu an için böyle çünkü artık hayallerimiz peşinden koşuyorum.

İkinci olarak bekleyebilir ve bazı iyi sonuçlar muhtemelen alabilirdim ancak F1’de geçirdiğim 14 senenin, 2 şampiyonluğun ardından podyumlar ya da 4 ile 5. sıralar artık iyi sonuçlar olmuyor?

14 sene sonra yarışı televizyondan izlemek nasıl bir duyguydu?

FA: İzlemek için en iyi yarışı seçmemişim. Çok erkendi bu yüzden bu yarış için heyecan konusunda yardımcı olmadı.

İkinci olarak griddeki araç sayısı ideal değildi. Aynı şekilde bir kaç tur sonra sayı daha da azaldı. Şüphesiz tuhaf bir duyguydu. Sürüş yapmayı özledim. Tuhaftı.

Peki nasıl endişe duymuyorsun? Bize söylediklerine göre direksiyonun kilitlendi, duvara doğru gittin ve direksiyonu çevirmek için mücadele ettin. Bu araçta yaşanan bir sorun ve bu hafta sonu tekrar kokpite geçiyorken sorunun ne olduğunu bilmiyorsun. Nasıl endişelenmiyorsun?

FA: Takıma tamamen güveniyorum. Bir ayı araçtaki her bir parçayı inceleyerek, bir çok test yaparak ve şüphelendikleri her bir parçayı değiştirerek geçirdiler.

Yapmış oldukları tüm çalışmalarla şu anda en güvenli araca sahip olduğumuzu düşünüyorum. Bir ay sonra muhtemelen ben de tıbbi olarak en çok kontrol edilmiş sürücü olacağım. Bu yüzden iyi olacak.

https://www.youtube.com/watch?v=dJ4V6jgdDPA


Yorumlar

“Fernando Alonso’nun Barcelona Kazasıyla İlgili Açıklamasının Tamamı” için 40 yanıt

  1. Bu demeçlerden sonra araçta sorun olmadığına iyice inanmaya başladım. Büyük pislik var işin içinde ama kim olduğunun açık kanıtı yok.

  2. Alonso.ElNano #ForzaJules avatarı
    Alonso.ElNano #ForzaJules

    İkinci olarak bekleyebilir ve bazı iyi sonuçlar muhtemelen alabilirdim ancak F1’de geçirdiğim 14 senenin, 2 şampiyonluğun ardından podyumlar ya da 4 ile 5. sıralar artık iyi sonuçlar olmuyor?

    1. valla artık kimse alonso iyi mi değilmi tamamen iyileşmiş mi diye sormasın baksana ferrariye taş yollamaya başlamış sağlığına kavuşmuş fernando 😀

      1. Alonso.ElNano #ForzaJules avatarı
        Alonso.ElNano #ForzaJules

        Bunun satasmakla alakasi yok. Adam gayet net konusmus. Su an Ferrari’nin, Alonso’nun soyledigi sonuclardan oteye gidebilecegini iddia eden var mi ? RBR ve Renault’ta bir sekilde geri donmeyi basaracak. O zaman RBR’nin onunde yer almayi basarabilecekler mi ? McLaren ve Honda su an sinirlari zorluyor. O sinirlar sonuc vermeye basladiginda Ferrari, McLaren’le bas edebilecek mi ? Sanmiyorum.

        1. ama işte sorun burda ferrarinin geride kalacağını varsayıp redbull ile mclarenin ileri fırlayacağını söylüyorsun bunların hepsi varsayım değilmi ? evet öyle o halde diyelim ki senin dediğin gibi redbull ve mclaren gelişti ön sıralara geldi peki ferrarinin aynı yerinde kalacağı ne malum ? şu anda ferrari mercedese en yakın arac gibi duruyor daha çok net değil ama fark 1-1,5 gibi mclaren 2,5 – 3 sn geride görünüyor redbull da değişken olarak 1-1.5-2 sn geride görünüyor bu takımlar farkı ferrarinin şu anki durumuna kadar eritirse çok iyi olur ferraride cebinden min 0.5 çıkaracaktır sezon sonuna doğru gelişim öyle çok kolay olmuyor benim tek beklentim mclaren motoru kısıyor mu kısmıyormu onu görebilmek eğer kısıyorsa iyi ama kısmıyorsa bu sene gelişimi çok çok zor olur 3 sn zor kapanır …

          1. Alonso.ElNano #ForzaJules avatarı
            Alonso.ElNano #ForzaJules

            Son bir kac yildan yola cikarak bunlari soyluyorum. Ferrari’ye yonelik bir inancim yok. Antreman haberinde soyledigim gibi takim olarak kendilerini kanitlamalari lazim. Kanitlarlarsada kendileri takdir ve tebrik ederiz.

  3. anlasilan hafiza kaybi tam gecmemis, adam hala renodan kalma eski t-shirt le geziniyor 😀

  4. Teşekkürler steelman 🙂
    Güzel bir ropörtaj olmuş çok laf var ancak kesin sonuç yok. Soru işaretlerini giderici birşey yok ancak pek beklenilmeyen bir yerden iş patlamış yada ispatı “yok” ile geçiştirilebilecek daha güzel bir nokta bulunmuş… bu haliyle sorumluluğu daha ağır olması gereken şeyler söylüyorlar.
    Mclaren fanatiği arkadaşlar cevaplarını almışlardır umarım. Açık olarak üretici kaynaklı hatadan bahsediyorlar. Uzun zamandır F1’de böyle birşey olduğunu duymuş değiliz. Flybywire sistemler motorsporlarında yeni değil yol sport’larında dahi yeni birşey değil. Bu düzeyde ki bir yarış makinesinde whell nasıl kitlenir…. işini doğru yapma derdine düşebilecek idarecileri tatmin edebilmeleri gerekir…
    Madem hal böyle bilinç sorunu da yok bunu bugünün öncesinde de söyleyebilirlerdi. Ron rüzgar inadını tekrar yapalı çok olmuyor. Birbirlerinden haberdar değilmiş gibi yemeye kalkıyorlar basını, insanları. 🙂

    Madem herşey sözler itibariyle bu kadar güllük gülistanlıktı… rahatsızlık şüphesi üzerinde neden bu kadar duruldu. F1 ve motorsporlarında bundan çok daha yüksek G’lik kazalar yaşandı bu kadar olay olmadı.

    Neyse, uzun açıklamalar güzel oluyor hoş ipuçları çıkabiliyor kimileri için. Bunda da öyle.

    – Bu makineler sorun yaşamadan hortum merkezinden geçebilecek düzeyde makineler. Pek az hava olayı, kasırga bu makinelerin birbirlerine karşı oluşturduğu akı sorunlarından daha fazlasını yapabilir (Ör: Vettel-Button kazası)…
    Rüzgar var mış mış mış dah 🙂 F1’in varlığına sayılabilecek koca adamlardan birisi bunu bilmiyor yada dünyayı güzelce yiyebileceğini sanıyor. Ne aerodinamik kafa ama. 🙂
    Dünyada yer-hava kasırga fotoğrafçılığı, gözlemciliği diye birşey var. 🙂

    – Araç bütünlüğü korunamadığında halen çok ciddi çarpılma riski var, önleyemiyorlar demek ki…

    – Verilerle doğrulayamamaları (yada söylemi) ilginç . Pilotların kasti yada kasti olmayan hareketlerini dahi ortaya çıkarabilen adamlar (ör:2008singapur-2006 monaco-2014 monaco) bunu ortaya çıkaramıyor.. Bu kadar bariz şeyleri çözemeyen herifler sıvı akışkanlar simülasyonlarını nasıl çalıştırıyor. 🙂
    Yada testlerde yarışlarda olduğu gibi tam elektronik donanımla yürütmüyorlar araçları bu özrü kabahatinden büyük ifadesi gibi daha büyük handikap… güvenlik diye yırtınırlar sonra.

    – Sürüşle ilgili hemen hemen herşey telemetri’dir bu mecrada alayını ortaya koyar….
    Mümkün tabi de başkasının telemetri kopyasından araç, pilot dinamiklerini okuyan adamlar bunları çözememesi garip oluyor.

    Neyse, alan razı veren razı can onların tad onların bize ne oluyor ki. Derdim emisyon yalanları gibi güvenlik yalanlarını konuşmak sadece yoksa pilotların ölümü göze alamayanlarını pek saymam eskiden beri.. 🙂

  5. AlonsO tüm sorulara içtenlikle cevap vermiş ve hiçbir soru işareti bırakmamış bence, muhabir durmadan sinirlendirici sorular sorsa da alonso sabrı ve iyi cevaplarıyla olayı kapatmış. Asıl bundan sonra McLarenin gelişim göstermesi gerekir…

  6. yagmurdenizsolmaz avatarı
    yagmurdenizsolmaz

    Güzel bir çeviri olmuş. Abdullah Çelik arkadaş emeğinden dolayı teşekkür ederim.

    Alonso’yu çok dengeli ve hazır bulduğumu söyleyebilirim. Söylediklerinde samimiydi. Dilerim Malezya yarışı onun ve takımı için verimli bir yarış olur.

  7. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    admin youtube kazanabiliyormusun para ?

    1. Ortak mi olacaksiniz ? 🙂

      1. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
        Schumi Nerde Ben Orda

        bende bu işlerle uğraşıyorumda sizin ne kadar kazandığınızı merak ettim ayda 4 haneli geliyormu adsense’ten ? 😀 😀

        1. 😀 Aylık 6 haneyi henüz görmedik ama @abdullah-celik çok yaklaştığımızı söylemişti. Bu sene onu da geçersek Hawai’de tatil yapacağız.

          (Çaktırmayın zengin sansınlar!)

        2. kazanç konuşmak yasak. Ban yersiniz 😛

          @murnout bahsetmiş. seneye Jerez ve Barcelona testlerini yerinden anlatacağız 😀

          1. mikrofonlar benden 😀

          2. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
            Schumi Nerde Ben Orda

            6 hane 100.000 desek ki ona yaklaştık diyor adam çok iyi harbiden kanallarınız hangileri TR F1 dışındaki katkımız olsun bizimde reklama tıklasak bizden giden bişey olmuyor 😉

            1. Söylenenler tamamen hayal ürünüydü 😀 bir kanal benim var, bir kanal da eşimin ama video yüklemiyoruz. TRF1’e de ayda yılda bir işte. Telif riski nedeniyle yüklememeyi tercih ediyorum

            2. 100k görülse burası bu kadar kaliteli bir yer olmaz kanaatindeyim.

    2. youtube da işi ticariye dökmek istiyorsanız dikkat edilmesi gereken çok şey var bu tip yayınları kullanamazsınız mesela. Tavsiye ederim; http://teknoseyir.com/youtubeta-telif-haklarini-ihlal-etmeden-nasil-yayin-yapilir

      1. İbrahim abi şu an o videoyu izleyemem ama oradakilerin boş şeyler olduğunu tahmin ediyorum. Yukarıdaki arkadaşın kısaca belirttiği gibi Türkiye’de bu işten ekmek yiyen yüzlerce insan var artık. Ekmek yemeyi geç yatlar, katlar, dolarları götüren yüzlerce kişi var ve ciddi meblağ kaldırıyorlar. Tüm bunları da yüzlerce kanalla çalışarak, sürekli kanal kapattırarak yapıyorlar 🙂 Bizim sitede konu nerden nereye geldi ya 😀

        Biz de TRF1 server kirasını karşılasın, sene sonuna 3-5 hediye alalım yeter diyoruz. Şu siteye harcadığım emeği zamanından beri bir flaş oyun sitesine harcasaydım, hele hele o youtubecu arkadaşlar gibi işlere harcasaydım sanırım çok ciddi bir servet elde edebilirdim 😀 ama yapmadık yapıyoruz yapacak bir şey yok :=)

        1. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
          Schumi Nerde Ben Orda

          birazda şans işi o işler bu arada Malezya yarışı tivibuda sezon belli değil

        2. Özellikle lafı geçtiği için diğer arkadaşa tavsiye edeyim dedim ama aktif yayıncılık daha doğrusu içerik üreticiliği yapmayan herkesin edinebileceği birşeyler var.
          Yok yok inan boş şeyler değil izlersen göreceksin. O arkadaşlar o dediğin para basan group’dan değil 2000’lerin (Levent Pekcan daha öncesi de olan ciddi yayıncıdır. Piyasa adamı olsaydı trilyonları olmalıydı şimdi) başından beri tr de içerik üreticiliğinde bırak kendi alanlarını çoğu alan için sayılı arkadaşlardandır. Onlarda senin, sizin gibi ucu ucuna geçiniyor bu web işlerini yapıyor para değil sırf aşk, heyecanlarını korudukları için devam ediyorlar. Hepsinin asli meslekleri farklı. Onlardan sonra başlayıp onlar kadar hassas olmayan çok kişiler yürüdü gitti kopya popülasyonculukla. Sende biliyorsun ki mesai sırf al-sat, down-up a harcanmayınca, para ilk odak olmayınca o işte sürekli olunamadığından iş le aşkın bir arada yürümediğini, yayıncılık yapılamayacağını felan.

          Veriyi, kaydı kendi üreten, uzun süre yayında kalabilen veri üretebilen olarak gerçekte çok çok çok az var türkiyede kıtlık ülkesiyiz desek yeridir. Koca holding’ler bile bunu beceremiyorlar o yüzden youtube da yoklar çoğu (kopya yayıncılık) olamadığı için kendi video siteleri var yoksa biliyorsun video hosting’in ne kadar pahalı bir yatırım olduğunu.
          Evet bu kadar uğraşı “piyasa” insanları ile bazılarının farkını herkes için olmasa da bazıları için koyar. 2000’den önce web işleriyle uğraşmış tasarımlar yapmış sonra alan değiştirmiş biriyim herkes biliyor ki tr için dahi en kolay para kaldırma işi adult içeriktir bunu yapmak herkes için kolay ama mesele, hayat çizgisi bu değil. Orjinal, işin ehli olmaya çalışmak önemli yoksa 30-40 dan fazla int.cafe de kurdum Konline gibi şeylerde bmwler yazlıklar (db hacking) kaldıran adamlarla da tanıştım bence maharetli değiller boş iş yapıyorlar.
          İşin bu taraflarını geç inanıyorum ki bu işin inananı için ahireti de mutlaka farklı olacaktır. Boynuzsuzu boynuzlu koyundan ayıran elbet bu insanları da bir birinden ayıracaktır. Onu da geç insanın varlığına, varlığa saygısı, kendisine cevabı önemli. O yüzden bazı insanlar mesleği (bilişim) bırakıp bazı vur-kaç web işlerine giremiyor girmek istemiyor. Daha fazla şey yapmak istiyor ama o da olmuyor. Yapabilen insanlar trf1.net gibi o yüzden çok önemli. Biz bu kıtlık alanda şu malum 2 platformda çok yakından olmasada güzel, gayretli insanlar gördük çok kez günlük hayatta anlatıyorum. Az da olsa bazı kişilerden yıllar öncesinde birşeyler öğrendim halen satıyorum. 🙂
          Bunlar hep size NOS olarak dönsün inş. 🙂 elden başka pek birşey gelmiyor malum.

          Ayrıca web, youtube yayıncılığı yapmayı düşünen genç arkadaşlar o siteyi biraz karıştırsın derim. Bu işin bilgisayarından, mikrofonuna, küçük ipuçlarına aktif yayıncılık yapan arkadaşların acı tecrübeleri var o platformda. Fazla reklam olmadı inş. 🙂 maksat o değil zira İyi olanı övmek.
          Şu işi uzun yıllar daha devam ettirecek bir hayata sahip olursun inş. 🙂 yoksa işimiz bu ülkede zor… 🙂

          1. o değil de ahiret işine girmesen iyiydi. Biz her ne kadar temiz iş yapıyor olsak da az çok hakka giriyoruz 🙂 Allah affetsin video, canlı yayın falan aslında hakka giriyoruz.

            1. Bazı şeyleri bilerek, bu mecranın yaptığını gözeterek de yazdım diyelim. Her translate işi aynı değildir her translate işi dünyanın her tarafı, her topluluk için aynı olmaz asıl böyle diyorsa birileri insanlık namına problem vardır ki diyorlar. Burada bir amaç, mesai, gayret, iş var. Senin çevirini alıp bloğuna kendi mülküymüş gibi koyuyorsa kişi o iş başka. Havadis nakli suç zaten değildir salt öyle bile bakıyorsak.
              Açıkçası yazılım, bilişim işinde felan bazı şeyleri düz değil farklı değerlendiriyorum. Koyun boynuzu hakkı, aslanın yediğinde göz hakkı, mülkü paylaşma mecburiyeti herşeyde var. İnanıyorum ki her dünya yasası birşeyler böyle dedi diye öyle olmaz görecez bakalım birgün doğru cevap neymiş.:) Kısaca Karun’lar benim dedi diye herşey onların mülkü olmaz.
              Bernie zekat bilmez o kayıtları asıl onun torrent’e vermesi onun zekatıydı ama nerdeee 😀

  8. Çeviri güzelde. Hiç bir şey aydınlanmadı 😀

  9. Muhabir aynı soruyu farklı biçimde sorup durmuş Alonso’ya.

  10. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    Bu şüphe asla bitmeyecek anlaşıldı..

  11. 40 dakikada fena bir çeviri sayılmaz 😉 yalnız Alonso olmasına rağmen hala bir yorum bile gelmemiş 😛 okumayı mı bitiremediniz yoksa? :)))

    1. McLaren F1 (TEE) avatarı
      McLaren F1 (TEE)

      Video uzun olmuş. 😀 Elinize sağlık çeviri için. 😉

    2. Eline sağlık valla ayıp nerdesiniz millet 😀

    3. bence haberler için de beğeni butonu koyulmalı ciddi emek harcanan paylaşımlar için çok iyi olmaz mı ?

      1. ciddi emeği göreceğimiz 3-5 + için yapmıyoruz sonuçta. onlara takılsak hiç haber yapmamamız lazım. yorumlar yetiyor açıkçası

    4. şimdi merak ettim de zabıt katipliği sınavında 3 dakikada 90 kelime yazmak gerekiyormuş sanırım. Ben 40, maksmum 45 dakikada hiç kontrol etmeden büyük küçük harf ve imla işaretlerine dikkat ederek 1555 kelimelik bir çeviri yapmışım. Cidden bu performansımı beğendim 😀

      1. Öyle yada böyle bu çeviriyi 40 dk da yapmak zaten ciddi birşey. Bak ek iş olarak çeviri işi de yapabilirsin ha 🙂 çoğu bir gün sonraya teslim edip güzel paralar alıyor. Siz 1 günde kaç haber çeviriyorsunuz onların metinlerini katlar 🙂

        1. valla İbrahim abi Allah seni inandırsın bu platform okuldaki tenefüslerim ve boş derslerim dahil olmak üzere evdeki çok uzun zamanımın neredeyse tamamını alıyor. Bunu burada büyük çoğunluğa belki anlatamam ama zıkkım olsun karşılığı olmasa da burası ayakta durdukça her nedense kendimi bir şeyleriyle ilgilenmek, haber eklemek ya da çıkan haberleri takip etmek zorunda hissediyorum. Nasıl bir virüs anlamadım bunun çözümü yok şimdilik 😀

          Bir ara parayla da yaptım çeşitli sitelerde ama artık herkes translater olduğu için onun da bir tadı yok. İşin peşine düşmek gerekiyor 🙂

          1. Ben seni anlarım şuan birebir çok yapmasamda yada sizinle kıyaslayamasamda. 1,5-2 sene önce bi derneğin amatörce web, grafik, basım işlerini yapıyordum başka çay içmeye vakit kalmıyordu. Şu sıralarda yap deseler yapacak vakit yok zaten işlerim aşırı yoğun işte arada kafayı dinlemek için face, yutup, bülten felan gitmeyip buraya geliyorum. Uzun yazılıyor çok eğleniliyor gibi görünüyorda değil işte o arada ya bi sunucu kuruluyor birşeyler kaldırılıyor felan 3-4 gün hiç giremediğim oluyor son zamanlarda.
            Senin dediğin gibi bi abimiz var alanında tr de sayılı da bi adam. Nikah günü makale yayınlamışlığı, özel yemeklerinde post atmışlığı felan var ekibi çok şaşırtıyor.

      2. şşş mene bak trf1.net ekibini toplayın bi yerde cam’lı mic.li bi kayıt alın anlatın kendinizi trf1 i macerayı anlatın paylaşın izleyelim be ya. Uzakta olanlar varsa serbest stil kendi anlatsın çeksin.
        Bizler için hoş birşey olur. Tabi hayata dair benim gibi çok ayrıntı vermek istemyiorsanız o başka 🙂 saygı duyulur.

        1. aslında youtube üzerinden çeşitli planlarımız vardı ekiple ama bir türlü bunu yapamadık. bir nevi yarış sonu değerlendirme gibi. Kamera karşısına geçme korkusu mu diyelim, beceriksizlik mi diyelim, basiretsizlik mi yoksa tembellik mi bilmiyorum 😀

          hayattan verdiğim ayrıntı ise böyle 🙂
          https://twitter.com/TRF1net/status/569090501296701440

          1. Çok güldüm süpermiş. 🙂

            Güzel fikir bence. Birkaç kere dsmart ta yarış sonrasına denk gelip bakayım dedim de çok doyurucu olmamıştı. Tv stüdyosunda zor o iş daha samimi ortamda daha güzel olur.
            Bilmiyorum hayatınızı ama zor iş gerçekten de ekipmanı hazırla vakit ayır felan epey saat gider. Eğitmen adamın bi hafta sonu olur zaten sende o da yokken girişmek…. 😛
            ne diyelim hayat zor genç okuyan nesil devralması lazım birşeyleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir