Nem, Sıcak, Lastik Kullanımı ve Malezya

Ferrari takımı 2008 sezonu sonundan beri ürettiği her aracın ardından sürekli bir eksiklik yaşıyordu. (Lastikleri kullanamama, downforce eksikliği, viraj performansı ve düzlük hızı gibi)

Bu sene işler belki de olabilecek en iyi şekilde başladı. Sanki yeni teknik yapılanma treni rayına oturtmayı başarmış gibi gözüküyor. Konuşmak için çok erken olabilir belki. Ama düşünün son 6 sene içerisinde Ferrari hep bir şeylerin eksikliğinden şikayet ediyordu, artık problemlerden şikayet etmeyip onları çözmeye başladılar.

En basit örnek olarak kış testlerini söyleyebiliriz. Bence son zamanların en hazır Ferrari’si olarak piste çıktılar. Sezon öncesinde Arrivabene bazı konularda gelişmemiz gerekiyor diyordu. Attıkları adımları ilerleyen yarışlarda göreceğiz ama bugün o adımlardan birini attılar.

Hangi adım diye soranlar olursa benim cevabım strateji. Dün 3. antrenmanları Sky Sports’da izlerken söyledikleri bir şey aklıma takılmıştı. “Hava o kadar sıcak ki lastik bozunması çok fazla, bu yüzden sert lastik ideale ulaşana kadar lastik üzerinde ufalanma başlıyor.”

Şimdi işin takım boyutuna gelelim. Tamam Sky’da anlatım yapan isimler senelerdir F1 içerisinde olabilirler ancak Mercedes takımı yıllardır aktif olarak F1’de. Ama nasıl oldu da hata yaptılar. Belki de Ferrari’nin yumuşak ile değil sert lastikle devam edeceğini düşündüler. Bu yüzden Hamilton’a son bölümde yumuşak lastik takmayı düşünmüş olabilirler.

Bu arada güvenlik aracının etkileri var. İlk güvenlik aracının çıktığı turdan sonra Vettel Hülkenberg ile arasındaki fark bir anda 2 saniye oldu. Hülkenberg 5 tur Vettel’in arkasında kalınca ve Hamilton’da o 5 turun sonunda Hülkenberg’in arkasına takılı kalınca Vettel Hamilton farkı 10 saniye olmuştu. Fark açılmıştı ve o sıra içimden Vettel’in kazanacağı geçmişti. Bir ara telsizden Vettel bir şeyler söyledi tam duyamamıştım ama bir kaç hedef tur atıp ardından zorlayacağını söylemişti sanki.

Bugün aslında mücadele arasında görmek istediğim bir diğer pilot Raikkonen olurdu. Kaybettiği toplam zamanı kıyaslayınca takım arkadaşının 50 saniye gerisinde 4. olması bile diğer Ferrari’nin temposunu ortaya koyuyor. Ki son turlarda Bottas ve Massa ikilisi mücadele etmeden önce onlara da 10 saniye fark atmıştı sonradan fark 15 saniyeye çıktı.

Bugün stratejilerin konuştuğu bir yarış izledik ön tarafta. Arka tarafta ise adeta birbirini geçmek için savaşan isimler vardı. Çok güzel mücadele ortaya koydular bizlere de seyir zevki sundular.

Neyse biz işimize Rosberg gibi bakalım “Umarım gelecek yarışlarda bizimle mücadele edebilirsiniz” 🙂

Güzel bir yarış izlediğimi kendi adıma söyleyebilirim, umarım Çin Gp’si de bize aynı seyir zevki olan bir yarış izlettirir.

Kendinize iyi bakın TRF1.net’den ayrılmayın.


Yorumlar

“Nem, Sıcak, Lastik Kullanımı ve Malezya” için 10 yanıt

  1. Alonso.ElNano #LoMejorEstaPorLlegar avatarı
    Alonso.ElNano #LoMejorEstaPorLlegar

    Detaylarını hatırlamasamda 2012 yılından yanlış lastik kullanımından dolayı kaybedilen İspanya ve Kanada yarışları var. Mesela o yarışlardan Kanada’da Alonso pistte bekletilmeseydi; şimdi 2012 şampiyonu olarak anılabilirdi. Ferrari’yi sınamak için iki yarış yeterli olmaz diye düşünüyorum ama şimdiye kadar ki iki yarışta da güzel hamleler yaptılar. Ben özellikle Raikkonen’in ilk yarışta ki ilk pit hamlesini beğeniyorum. Araç yeterince hızlıydı ve Raikkonen üzerine düşeni yapıp kendini öne atmayı başardı. Yani bunlar mesela RBR’in geçen sezon İspanya yarışında Vettel’e yaptığı gibi şahane stratejiler değil ama geçmişte bu konuda kötü olan, pilotları bu yüzden defalarca geriye düşmüş bir takım için önemli hamleler(adımlar.) Devamı getirebilirlerse kendileri ve taraftarları için şahane olur.

    1. Erdim Şevket avatarı
      Erdim Şevket

      İspanya yarışını sanki sert lastiği çalıştıramadıkları için gerilerde kalmışlardı diye hatırlıyorum hatta yanlışım yoksa tur bindirmişti Red Bull’lar.

      1. Alonso.ElNano #LoMejorEstaPorLlegar avatarı
        Alonso.ElNano #LoMejorEstaPorLlegar

        O 2011 yarışında olan olay. 2012’de Alonso’yu fazladan pistte tutmuşlardı.

        1. Erdim Şevket avatarı
          Erdim Şevket

          Doğru ya hatta bir ara lider gitmişti Alonso.. Vay be ne günlermiş.

          1. Alonso.ElNano #LoMejorEstaPorLlegar avatarı
            Alonso.ElNano #LoMejorEstaPorLlegar

            Güzel günlerdi. Alonso’nun kafa kafaya liderlik mücadelesi verdiği günleri özledim.

  2. Erdim eline sağlık. Güzel bir değerlendirme olmuş

  3. Samet Demirel(GillVill) avatarı
    Samet Demirel(GillVill)

    Eline sağlık Erdim. Yıllardır bilinen bir durum Ferrarinin lastik aşınım değerlerinin diğer takımlara oranla çok daha iyi olduğu. Bu durum özellikle ilerleyen turlarda diğer takımların lastikten aldığı verim azalırken Ferrari’nin fark yaratması ile ortaya çıkıyor. Bir örnek vermek gerekirse; bugün Vettel, Medium lastikler ile 14. turundaydı, Massa da pite girip çıkmıştı ancak Vettel, Massa’dan daha eski lastiklere sahip olmasına rağmen 0.7 sn daha hızlı tur zamanı atmayı başardı. Bugünkü koşullar altında Ferrari’den başka 2 pit yapabilecek takım gözükmüyor zaten. Daha doğrusu 2 pit stratejisiyle Ferrari kadar hızlı olabilecek bir takım yoktu. Bazı arkadaşlar olayı James Allison ile bağdaştırıyorlar ancak dikkatlice bakacak olurlarsa 2010 2013 arası dönemde bile Ferrari’nin lastiklere çok nazik davranan bir araç olduğunu göreceklerdir.
    Kimi’ye gelecek olursak, sıralama turlarının önemini anlaması gerekiyor artık, ve bugün aldığı start düşman başına. O kötü startı almamış olsa bugün kargaşanın ortasında kalmayacaktı bile.
    Ha bu durum soğuk havada takımın lastik ısıtma sorunları yaşamasına neden oluyor. Ancak Ferrari kesinlikle diğer takımlara oranla oldukça büyük bir adım atmış, Çin yarışında Mercedes favori, Williams’ın da farkı biraz daha kapatacağını düşünüyorum. Sonuç olarak güç dengesi Mercedes-Ferrari-Williams-Toro Rosso-Lotus,Red Bull-Force İndia,Sauber-McLaren-Maurissia olarak gözüküyor.

    1. cgdsny_Ferr avatarı

      peki nazik davranıyorlardı ancak çalıştıramıyorlardı da. 😉 fark çok.

      1. Samet Demirel(GillVill) avatarı
        Samet Demirel(GillVill)

        Yani öyle bir yorum yapmışsınız ki sanki 2010 2013 arasında Ferrari hiç yarış kazanamadı sanılır. Ferrari ve Alonso bunun sayesinde diğer takımlara karşı çokca yer kazandı o dönemde. Sıralama turlarında ısıtılamayan lastikler sonucu kaybedilen grid pozisyonları pit strajileri ile kazanılıyordu genellikle. Sıcak yarışlarda Ferrari her zaman strateji olarak diğer takımlara göre avantajlıydı, soğuk yarışlarda ise sorun yaşayan bir Ferrari vardı.Benim James Alliso’nun başarılarına ve yaptıklarına zerre bir lafım yok zaten. Ancak Ferrari aracının lastik aşınım değerlerinin düşük olmasını direk olarak James Allison ile bağdaştırmak ne kadar doğru bilemiyorum. Yoksa Tombazis ve Fry’a göre fersah fersah daha iyidir Allison

  4. yagmurdenizsolmaz avatarı
    yagmurdenizsolmaz

    Bu güzel yarış değerlendirmen için teşekkürler Erdim Şevket. Aklına yüreğine sağlık…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir