"Skandallar Dünyası Formula 1" – Tam Gaz Devam Ediyor

Formula 1’in pistte görünenler dışında arka planda da olan olayları ve skandalları gerçekten fazla. Belki de sporu bu kadar gündemde tutan ve unutulmamasını sağlayan da budur. Çok geriye gitmeden bakacak olursak 2005’te Amerika GP’de yaşananlar, 2006 sezonunda verilen bazı cezalar ve Renault’nun kütle amortisörlerinin yasaklanması, 2007 sezonu esneyen zeminler ve casusluk skandalı, 2008’de FIA Başkanı Max Mosley ve fantezileri, 2009’da difüzör tartışmaları, Hamilton’un sezon başında diskalifiye edilmesi, Schumacher dönecek dönmeyecek… derken son olarak bir yıl önce Singapur’da yaşananların ortaya çıkması. Bunlar sadece direkt olarak akla gelenler, buraya ekleyeceğimiz daha bir çok konu var.

Uzun bir süreden beri Renault takımının 2008 Singapur yarışında Nelson Piquet’ye kasıtlı olarak çarpmasını isteyip istemediğini tartışıyorduk ve dün yapılan açıklamalar aslında düğümün oldukça çözülmesini sağladı. Renault’nun skandalın önde gelen isimleri Flavio Briatore ve Pat Symonds’u takımdan ayrıldıklarını açıklaması (İstifa mı ettiler yoksa kovuldular mı bilmiyoruz) ve gelecek hafta yapılacan mahkemede suçlamalara karşı çıkmayacağını açıklaması, takımın iddiaları kabul ettiğini gösteriyor. Peki bu açıklama tam olarak ne anlama geliyor? Bana göre Renault, F1 takımındaki 700 kişinin işlerini devam ettirmelerini istiyor ve gelecek sene alacakları cezaya rağmen sporda devam etmeyi planlıyor ve mahkemeye gitmeden önce suçunu kabul edip ilgili kişilerin görevine son vererek alacağı cezayı daha da hafifletmeye çalışıyor. Kalmak istiyorsa zaten yapmış olduğu bu girişim en mantıklı olan girişimdir.

Son skandal bu sene yapılan Macaristan yarışının hemen ardından (Piquet’in artık yarışmayacağının kesinleşmesinden sonra) baba Nelson Piquet’in FIA’ya geçen sene yaşananlar ile yaklaşmasının ardından patlak vermiş, FIA ardından Spa’daki yarışta Renault’nun bir çok çalışanını sorgulamıştı.

Olayın açığa çıkmasının ardından bir çok haber ve iddia ortaya çıktı ve son günlerde yapılan açıklamalar bel altına inerek herkesi rahatsız etmişti. Her iki tarafta karşı tarafı suçluyor ve haklı olduğunu belirtiyordu ancak dün Renault tarafından gelen açıklamayla olay daha da netleşmeye başladı ve bana göre her iki tarafta yaşananlar sonucunda kaybetti.

Piquet kaybetti çünkü eğer gerçek bir yarışçı olmak istiyorsa kendisinden istenenin yapmamalıydı ve yaptığı şeyi bu seneye kadar bekletip koz olarak kullanmaktansa, bunu daha erkenden açığa çıkarmalıydı. Bundan sonra FIA kendisine bir ceza vermezse, babasının bir takımı olmaması halinde F1’de bir koltuk bulması imkansız gibi görünüyor.

Şov adamı Briatore kaybetti. Yaklaşık 20 seneden bu yana Formula 1’de bulunan ünlü İtalyan, aslında daha önce de bir çok kez skandala karıştı ancak son ortaya çıkan kendisini oldukça yaralayacağa benziyor. Briatore üstüne basa basa yanlış bir şey yapmadıklarını ifade etti ancak demekki tüm dünyaya göre yanlış olan, onun doğruları arasında yer alıyor. Symonds’un Singapur yarışından önce toplantı yaptıklarını kabul etmesine rağmen Briatore reddetmişti ve Briatore, Renault ile birlikte davalarına inandıkları için Piquet ailesine yasal işlem başlattıklarını dile getirmişti. Öyle görünüyorki Renault’un güvenini de yitirdi…

Symonds kaybetti. Mühendis olarak kendisinden böyle bir şey beklenmeyen Pat Symonds, adının karıştığı bu skandal ile herkesi şaşırttı dersek yalan olmaz. Symonds FIA tarafından kendisine önerilen konuşması halinde dokunulmazlık alacağı teklifini de kabul etmemiş gibi görünüyor. Yanlış olduğunu bildiği olayda önce reddetmemesine rağmen açık konuşmadı ve son olarak takımdaki görevinden ayrılması onun FIA’nın teklifini kabul etmemiş olabileceğini gösteriyor. Yaptığı yanlış olmasına rağmen Symonds, verilen affa rağmen F1’deki kariyerini bitirme pahasına da olsa yaşananlar hakkında konuşmadıysa, doğru ya da yanlış bu da onun iş yaptıkları kişiler içerisinde güvenilirliğini gösterir. Ancak olayın yanlış olduğuna şüphe yok…

Renault kaybetti. Ünlü araç üreticisi firma, yaşanan olaylardan haberi olmamış olsa bile, adının yaşanan kötü olaylarla birlikte anılmasından dolayı kesinlikle prestij kaybı yaşayacaktır. Ancak Fransız firma belki çok geç olmadan yanlıştan döndü ve bundan sonra yeni bir takım patronu ve ekip ile F1 takımını mücadele ettirerek ismini temize çıkarabilir.

Formula 1 kaybetti mi, kazandı mı? Bu konuda emin değilim. Skandalları oldukça seven ve gündemde kalmak isteyen Formula 1’in kaybedip kazanmadığından emin değilim. Bu yaşananlar sonucunda kimsenin gideceği yarışa gitmekten vazgeçeceğini sanmıyorum ancak belki sponsorlar üzerinde etkisi olabilir.

Bir çok kişiden bahsettik ancak henüz bu yaşananlar sonucunda asıl faydayı sağlayan ve yazının başında adı geçen Alonso’dan bahsetmedik. Alonso yaşananlar hakkında ilgisinin olmadığını söylüyor. Alonso’nun yarışa oldukça geriden başlamasına rağmen çok hafif yakıt yüküyle başlaması stratejiyi şüpheli kılıyor. Alonso’nun yarış başındaki stratejisinde 3 pit yapması planlanıyor ancak yarış içerisinde İspanyol sürücünün Nakajima’nın arkasında takımlası nedeniyle strateji 2 pite çevriliyor.  Alonso ise stratejisi hakkında, diğer türlü tüm arkada kalan pilotlar ile aynı stratejiye sahip olacakları için “agresif” bir strateji belirlendiğini söylüyor. Aslında buralar pek de önemli değil çünkü Alonso’nun kesin bir şekilde bu olaydan haberdar olup olmadığını asla bilemeyeceğiz gibi…

Tüm bunlara rağmen Alonso olayların ardından kazanan taraf olabilir. 2005 ve 2006 yışında şampiyon olan ve 2007’de kıl payı şampiyonluğu kaçıran Alonso, tüm yaşananların ardından olaylardan haberi yoksa bile 2006’daki gibi çıkıp, “Bu olanlardan haberim yok. Olanların ardından Singapur GP galibiyetimi galibiyetten saymıyorum.” derse kesinlikle olayın kazanan ismi olacaktır.

Briatore ve Symonds’un takımdan ayrıldığını açıklamasının ardından sporun önde gelen isimleri bunun çok çirkin olduğunu ve Lauda gelmiş geçmiş en çirkin olayın olduğunu söyledi. Ben bilgilerim dahilinde bu kadar iddialı konuşamam ancak olayın gerçekten çirkin ve kötü olduğuğu aşikar. Sonuçta motor sporları tehlikeli bir spor ancak sadece kazayı yapan kişi için değil, etrafta yer alan diğer kişiler için de oldukça tehlikeli. Piquet orada kazayı kendisi yapmış olsa bile ya bu sene Macaristan sıralamalarında Felipe Massa’nın ve o olaydan yaklaşık 2 hafta önce Brands Hatch’teki F2 yarışında Henry Surtees’in başına gelenler orada bir başka sürücünün başına ya da bir izleyicinin başına gelse ne olacaktı?

Zaman zaman kazaların zevkli olduğu görüşleri oluyor, bazen ben de bu şekilde düşünebiliyorum ancak yine de kasıtlı ya da kasıtsız her zaman bu kazaların çok fazla risk taşıdığını unutmamalıyız.

Formula 1’deki skandalların bitmesi ve sporun pist dışındaki planlar ve yaşananlardan çok pist üstünde daha çekişmeli ve heyecanlı bir hal alması dileğiyle.

Abdullah Çelik


Yorumlar

  1. Emre Yılmaz avatarı

    Çok güzel bir yazı.

  2. yazı güzel olmuş. imla hatası yok düşük cümle yok edebiyat mezunusunuz herhalde… uzun ve güzel bir yazı olmuş. alonso hakkında yapması gerekenler ile alakalı kısmı harika olmuş. ama olmadı alonso kaybetti. ve bu işin içerisinde olmadığıyla alakalı kimseyi ikna edememiş oldu. kaşar peyniri meselesi.

  3. mert merter avatarı

    Abdullah makalen güzel olmus katilmadigimiz yanlari da olsa tebrikler kardes.

  4. mert merter avatarı

    Arkadaslar teknik yönetim degisdikden sonra Reno ya eski gözel bakamayiz olan olmus cezalar kesilmis reno düzlüge cikmis olacak bir teknikekibin yaptigi kötü seyleri sonraki gelen teknik ekibe mal edemeyiz.
    Piquet gelince en dogrusunu yapmis bu ailer gecen yil Brezilya yarisinda FIA yi bilgilendirmis belki kariyeri zedelendi belki takim bulamaz F1 de ama dogru bildiklerini yaptilar bu benim fikrim ha reno dan kovulmadan önce yapsaydi diye düsüne biliriz ama o takima güvenerek yapti yapacagini ama takim onu sutladi ilk firsatda bence reni teknik ekibi bunu hak etdi edene edecen yanina kar kalmiyacak t, tabiki suda var reno teknik ekibi yanlis yapmasaydi, Piquet kovsalarda bisey olmazdi

  5. yorumlar için teşekkür ederim. aslında aklımda böyle bir yazı yazasım yoktu ama önceki gece çok uyumuşum, dün sahurdan sonra uyku tutmayınca o ruh hali ile ancak bu kadar çıktı 🙂 genelde parça parça da olsa haberlerde geçtiği için yaşananlara pek girmek istemedim ama eksiğim olan yerleri sizler de tamamlayabilirsiniz, yeter ki bazı arkadaşlar faydalansınlar, hiç gocunmam.

    İçinizde yazabileceğini düşündüğüm çok değerli kişiler var, Şener Salih abim hatırlar belki ona ulaşmıştım zamanında 🙂 sizlerin de yazılarını ve düşüncelerini yorumların dışında farklı bakış açıları ve konularla köşede de görmek isterim açıkçası. hepimizin kazanacağı şeyler vardır kuşkusuz.

  6. Güzel bir makale Abdullah Çelik. Böyle birşey bekliyordum sizden iyi oldu. Yerinde ve zamanında oldu. Derleme, toparlamalar iyi yazının başında ortaya çıkan ekleride incelemişsinizdir diye düşünmüştüm ama olmadığını gördüm. Belgelerden birşey anlamayan üyeler için iyi olurdu aslında.
    Tebrikler. Tarafsız bakış açısıyla bir şeyler yazmaya çalışıldığında yazılanlardan her zaman birşeyler öğrenmek mümkündür.

  7. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Haddim olmayarak birkaç cümlede ben ekleyeyim ;

    Bazı arkadaşların ve F1 dünyasının birebir içinde olan kişilerinde söyledikleri gibi bu olaylar daha evvelde vardı fakat ayyuka çıkmama nedenleri ise çıkar çevrelerinin bu kadar fazla olmamasıydı ,nasılmı ? gayet basit eskiden üreticiler F1e sadece motor veriyordu şimdi ise durum tamamen farklı bizatihi içindeler ,sponsorlar bu kadar büyük değildi şimdi ise dünya devlerinin tamamı neredeyse burada hatta ve hatta ülkeler bile neredeyse sponsor ve taraf ;

    Kanaatimce de odurki bu sporda daha çok skandal olacak bu kadar menfaat çevresi varken ve kim hangi konjenktürde kuvvetliyse onun sesi çıkacak ;eskiden F1 patronları Bernie ve Max kuvvetliydi astıkları kestikleri yanlarındaydı şimdi ise durum tamamiyle bambaşka boyutlarda ve onlar bile sallantıda ve sıralarını bekliyorlar umuyorum ki sıraları geldiklerinde temiz temiz giderler yoksa 50 yılda edindikleri itibarı yerle yehsan edebilirler ….

  8. Yazıya baktım… "yuh" dedim…
    Yazana baktım… "Haa yuh'a gerek yok" dedim…
    anlayana
    Tebrikler Abi… tadı tuzu başka bir yazıydı…

  9. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Son dönemde okuduğu en sağlam yazı, tarafsız. Tebrikler.

  10. güzel yazı elinize sağlık olayı her yönüyle ele almışsınız.

  11. Gerçek kaybeden:SC sırasında çok iyi pozisyonda olan , pite girdiğinde başına gelmedik kalmayan ve orada kaybettiği puanlar olmasa sezon sonundaki 15 sn.'lik şampiyonluk sevinciyle yetinmeyecek olan Massa'dır.

  12. Renault F1'e devam bile etse, her yarış kazandıklarında benim aklımdan ''acaba'' diye geçicek. Renault çok büyük kayba uğrayacak bu skandaldan.

  13. güzel bir yazı olmuş umarım dediğiniz gibi olur renault f1'e devam eder..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir