Körfez Pisti Mühürlendi

Şikayet üzerine Körfez Pisti’ne 50 metrelik mesafedeki bir konutun bahçesinde yapılan ölçümlerde ses seviyesinin 75 desibel (dB) olduğu gerekçesiyle pist kapatıldı. Söz konusu mesafede elde edilen değerin 5 desibel olması gerektiği bildirildi.

Motosiklet Federasyonu Başkanı Süleyman Memnun, yaptığı açıklamada, pistin mühürlendiğine yönelik kendilerine yazı ulaştığını söyledi.

Pistin Körfez Belediyesi tarafından mühürlendiğini dile getiren Memnun, ”Burası 1950 metrelik bir pist. Bu pistten Kenan Sofuoğlu yetişti. Böyle bir pist neden kapatılıyor anlayamıyorum. Burası spora ayrılmış bir bölge. Kapandığı için 5-6 Eylül tarihlerinde iki şampiyonayı yapamadık” dedi.

-15 BİN TL PARA CEZASI-
Körfez Pisti’ni işleten İstanbul Motorsporları Kulübü (İMK) Başkanı Hakan Koca da çevredeki konutlarda yaşayan birisinin ”ses kirliliği” nedeniyle şikayetçi olduğunu söyledi.

”Körfez Belediyesi, Avrupa Birliği Uyum Yasaları kapsamında çevreyle ilgili mevzuatı doğrultusunda işlem yapmış. Gelip ölçtüler ve 5 desibelin üstünde olduğu için de pist kapatıldı” diyen Koca, şöyle konuştu:
”Temmuz ayında 15 bin 531 lira ceza kestiler. Ağustos ayında cezayı ödedik. Buna rağmen ekipler pisti mühürledi. Ben uzun yıllar bu sporun içindeyim. Burası 1992-1993 yılında yapıldı. Burası spora ayrıldı ve ona göre yapıldı. O dönemde burada her hangi bir konut yoktu. Atıl olan bir bölgeydi. Pist yapılınca gelişme sağladı, imar alanları oluştu. İnsanlar konut yaptı. Ekonomik gelişme kaydedildi. Bir anlamda dağdan gelip bağdakileri kovuyorlar.”

Daha sonra Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’na (TÜBİTAK) ölçüm yaptırdıklarını belirten Koca, belediyenin ölçüm yaptığı cihazın kalibrasyonunda hatalar olduğunu tespit ettiklerini savundu.

Ayrıca ilgili maddede ”konutun sağında, solunda, önünde veya arkasında” gibi ifadelere yer verildiğini kaydeden Koca, ”Oysa pistin böyle bir durumu yok. 50 metre mesafe var ve aradan yol geçiyor. Belediye ekipleri de evin bahçesinden ölçüm yapmışlar. Oysa evin içinden pencere kapalıyken ölçüm olmalı” dedi.

-YÜRÜTMEYİ DURDURMA DAVASI-
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) ve federasyon aracılığıyla gerekli tedbirleri almak için çalışma başlattıklarını belirten Koca, şunları kaydetti:
”Öncelikli olarak Kocaeli 2. İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma davası açtık. Ne yazık ki şu an burada antrenman bile yapılamıyor. Biz belediye kurallarına uymak istiyoruz. Karşı gelmemiz söz konusu değil. Zaten pistle ilgili daha büyük organizasyonlar için çalışma başlatmayı planlıyorduk. Şimdi bunun içine sesi de ilave edeceğiz. Pistin konutlara bakan bölümüne önlemler almayı planlıyoruz. Ancak bunun mali bir bedeli de var.”

 

Ajansspor.com


Yorumlar

  1. mehmet ceviz avatarı

    bunlarda spa nın etrafındaki dantel çevrecilere özenmişler.madem ses gürültü karşıyız.tamam kabul.herşeyi bırakalım.elektrik,tv,telefon,bilgisayar,ütü,araba herşeyi ama herşeyi bırakıyoruz.ilk çağa dönüyoruz.benden kabul.adamların hiçbir özelliği yok.özellik olsun diye çevreci oluyorlar.

  2. Bu ne biçim iş yahu, okuyunca sinirim tepeme çıktı. Ne biçim insanlara, halllere sahibiz. Haberim yoktu şimdi öğrenmdim daha. Ne biçim iş bu ne dengesiz insanlara sahibiz. Oraya ev yapımına izin verirken nerdeydiniz.
    Zaten olmayan destek ve imkanlarla çok önemli bir noktaydı orası bu yapılır mı.

    Yok kardeşim bu ülkede motor sporu felan yapılmayacak. Anca araba resimlerine bakıp, otobanda makas atsınlar, beyaz şahinlere ekzoz taksınlar. Lazım değil bize pilot, f1, pist, yarış filan.

  3. önce yarış pistinin yanına bile bile ev yap sonra da şikayet et.. buna dağdan gelip bağdakini kovmak derler. Hayır görüyorsun orada yarış pisti olduğunu ne diye gidip ev yaparsın ki?

  4. Fernando Alonso  Diaz avatarı
    Fernando Alonso Diaz

    Sonrada F1'i elimizden niye alıyorlar niye pilot yetişmiyor niye ilgi bu kadar az vs. vs……

  5. O evlerin mühürlenmesi gerek asıl. Piste o kadar yakında ev yapılmaz diye. Ama neredeee.

  6. umit isbilen avatarı

    futbol maçlarından sonra anıra anıra bağıran, havalı kornalarını böğürterek çalan, havaya ateş edip balkondakini vurana alkış tutan halka motor sesi fazla gelmiş işte.

  7. umutntm sünger avatarı
    umutntm sünger

    Anlayamıyorum pistten kaç desibellik ses bekliyorlardı . Burası buz pisti mi ? Motorsporlarında yerlerde sürünen bir ülkede beklenen bir gelişme açıkçası. süleyman memnun un yaptığı açıklama ilginç gerçekse vahim
    O bölge atıl durumdayken pist yapılmış daha sonra da imar alanları oluşmuş.
    Bu olay , birkaç yıl sonra istanbulparkın etrafının konutlara dolması , sonra da pist ses kirliliği yapıyor kapatalım denmesi gibi komik bir durum Gerçekten de dağdan gelip bağdakini kovmuşlar. Eğer yetkililer körfezde uygun bir yerde pist yapacaklarsa eyvallah. Ama bana hayal gibi geliyor.

  8. Caddelerde yarışmaya devam. Hangi akla hizmet kapatırsın orayı ya çürümeye bırakın istanbulpark gibi…

  9. inci incili avatarı

    o pist ses yüzünden değil sinan sofuoğlu'ndan sonra güvenlik gerekçesiyle kapatılmalıydı.

  10. pistleri kapatan zihniyetin cadde organizasyonlarını nasıl engelleyeceklerini gerçekten merak ediyorum
    yazık gerçekten çok yazık körfez gibi pistlerin ülke genelinde arttırılması gerekirken bu zihniyet pist kapatıyo helal olsun ne diyelim…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir