Kimi Raikkonen ile Söyleşi

yazar:

kategori:

Kimi, sezon sonuna yaklaşırken Ferrari güçlü bir performans sergiliyor. Geri dönmek neden bu kadar zaman aldı ve siz sorunlar yaşarken Brawnlar ile Red Bullların yarış kazandığını görmek sizin için ne kadar kötü oldu?
Kimi Raikkonen:
Sezon başında doğru yerde değildik ve şu anda da en hızlı araca sahip değiliz ama araçtan maksimumu alıyoruz. Bizim önümüzdekiler muhtemelen hata yapmadılar. Gelişmek için neye mi ihtiyacımız var? Daha fazla yere basma kuvvetine. Onun dışında araç oldukça iyi. Eksik olan downforce. Bunun üstesinden geldiğimizde araç hızlanacak.

Spa’daki zafer senin için ne kadar önemliydi?
KR:
Tek galibiyet hayatımı değiştirmez. Kazanmak hayatınızı kolaylaştırır mı? Öyle olduğunu sanmıyorum. Ama bir sonraki yarış yeniden aynı mücadeleyi vermek sorunda olsan da kazanmak daima güzeldir. Kazanırsan iyi olur ama insanlar bunu çabuk unutur. Çoğu zaman bir yarış sonra kazandığınız hatırlanmaz. Benim için iyi bir sonuç ve böyle bir sezonun ardından takım da mutlu oldu.

Bir süredir yarış hafta sonlarında padokta olmaktansa daha eğlenceli yerlerde olmayı tercih ettiğin izlenimini alıyoruz. F1 yarışlarıyla aran iyi mi?
KR:
Bence daha eğlenceli yerler var. Yarışlar padoktaki en güzel şey ve eğer yarışlar için olmasaydı eminim padokta çok fazla pilot göremezdiniz. Yarışlar olmasa burada pilot bulamazdınız. Yarışmak ana amaç.

Finlandiya Rallisinde iyi performans sergiledin. Ralli geleceğin olur mu?
KR:
Bundan hoşlandım ve harika bir spor ve eğlenceli de. Sürüş yapıyor olsanız da F1’den çok farklı. Gelecekte olabilir de olmayabilir de. Ama tabii ki daha fazla ralli yapmak istiyorum. Şansım oldukça yapacağım ve diğer işlerimle çatışma olmuyor. Bunun F1 için de iyi bir antrenman olduğunu düşünüyorum. İyi bir his veriyor.

Ferrari bu sezon zor zamanlar geçirdi. Bir kaza yaşandı ve şimdi de ikinci kez yedek pilot değiştirildi. Takımın bu hali seni ne kadar etkiledi?
KR:
Bizim için kolay bir sezon olmadığı doğru. Ne yazık ki oldu ama olmamız gereken yere dönüyoruz. Bazen zor zamanlar olur ama olmanız gereken yerde olmak için tüm gücünüzü harcarsınız. Zor zamanlarda insanların içini görürsünüz. Bu iyi bir şeydir ve biz de her yarış gelişiyoruz.

Ferrari ile 2010’da anlaşman olduğu herkes tarafından biliniyor. Ama takımın üç pillotu ve iki kokpiti var gibi görünüyor.
KR:
Her zaman bir anlaşmam olduğunu tekrar ettim ve bu değişmedi. Eğer benimle konuşmak istiyorlarsa oturup konuşuruz. Ben tamamıyla bağlıyım aksi olsaydı anlaşmayı baştan imzalamazdım.

2008 Singapur GP’sinde olanlar nedeniyle FIA Renault’yu suçlu buldu. Bu konuda ne düşünüyorsun? Pilotlar yönetime karşı savunmasızlar mı?
KR:
Sizin ne yaptığınız önemli değil. Bazı insanları yönlendirmek diğerlerine göre daha kolay olur. Bu sadece F1’de böyle değil. Çok az tecrübesi olan bir insan görmüş geçirmiş birine göre daima savunmasızdır. Bu olanlar hayatın bir parçası ve her yerde olabilir.

Ferrari geçen sezondaki gece yarışında biraz şanssızdı. Yenisi için hazır mısın, daha iyi bir sonuç için?
KR:
Geçen sene elde ettiğim sonuçtan daha iyisini elde etmek çok zor olmamalı. Umarım bunu başarırız. Bunu yaparken puan da almalıyız. Podyum harika olurdu ama bunu ancak yarın piste çıktıktan sonra anlayacağız.

Son olarak şampiyonada favorin kim ve neden?
KR:
Kimin kazandığıyla gerçekten ilgilenmiyorum. Biz kazanamıyoruz, o zaman kim kazanıyorsa o hak ediyordur. Bana göre Jenson en güçlü durumda ve kaybetmesi zor.


Yorumlar

  1. Marlboro  Project 4  avatarı
    Marlboro Project 4

    "Kimin kazandığıyla gerçekten ilgilenmiyorum. Biz kazanamıyoruz, o zaman kim kazanıyorsa o hak ediyordur."
    Ice Man yaa :=)

  2. emre özduru avatarı

    Bence neredeyse belli oldu gibi Kimi'nin Ferrari’den ayrılacağı ama önemli olan hangi takıma gideceği belli değil.

    Seçenekler içinde Mclaren’de var ve bu sezonun sürprizi olan ve muhtemelen Mercedes’in %75’i ne sahip olacağı Brawn var. Ben bu iki takım haricinde başka bir takıma gideceğini düşünmüyorum çünkü bu iki takım yine iyi araçlar yapacaktır. Ross zaten şu anda padokta Adrian ile birlikte bir F1 aracının nasıl yapılacağını en iyi bilen iki isim gerçi ikisinin de uzmanlık alanları farklı ama olsun yine de bu iki isim yeterli karizma, deneyim ve her şeyden önemlisi kaynağa sahip artık Ross.

    Ben artık her ne kadar Ferrari tuttuğum takım olsa da beni asıl heyecanlandıran pilotlar ve sürüş şekilleridir. Ben şahsen artık Kimi’nin Mclaren’e geçmesi taraftarıyım çünkü Mclaren hem pilotun isteklerine yönelik çok sofistike araçlar verebiliyor ve son 3 sezonun ne dayanıklı ve en hızlı arabalarını yapıyorlar ve bence Ferrari ye göre bir artıları daha var ki, hala 2009 aracı üzerinde yoğun şekilde çalışıyorlar ve aero anlamında çok fazla değişimin olmayacağı 2010 aracı için anahtarları buldular ve araç oldukça hızlandı ve Mclaren’in tarihinde bakarsanız aslına ilk kurucusu F1 pilotu olan Steve Mclaren zamanından ve özellikle Ron Dennis döneminde iyice ortaya çıkmış bir durum var ki Mclaren genelde 2 tane şampiyon sürücüyü veya en kötü ihtimalde en iyi 2 sürücüyü yarıştırmıştır. Kısaca Mclaren her zaman aslında bir Dream Team kurmuştur.

    Kimi brawn’a geçse bile yine çok başarılı olacaktır zaten dünya devi bir markanın bütün gücünü arkasına almış bir Ross’un neler yapabileceğini zaten anlatmama gerek yok.

    Ferrari ise ben eğer 2010 senesinde Kimi ile devam etse de etmese de ben çok büyük başarılar beklemiyorum. Ferrari 92–96 arasında ki alesi-berger ikilisinin yarıştığı nekahet dönemi gibi girebilir umarım olmaz ama o seneleri hatırladıkça ben büyük benzerlikle görüyorum. Willams’ın V10 ve (teknolojik olarak süper bir araçtı) aracına rağmen o seneler de Ferrari V12 motor ile yine de dayanıklı değildi dayanıklı olsa bile hızlı değildi o zamanlar da takımda bir İtalyan hegemonyası mevcuttu ve bugünde aynı durum var.

    Kısaca bence Kimi’nin kendi kariyeri açısından artık Ferrari çok fazla verimli olacağını sanmıyorum ama yine de bu F1 finish çizgisini geçene kadar ne olacağı belli olmaz.

  3. inci incili avatarı

    tam bir kimi röportajı, döktürmş gene ama keşke daha uzun olsaymış.

  4. yakın zmnda öğrenrsnz nası olsa ben sadece ön bilgi verym dedim yakın zmnda acıklanır ztn 2010 ve 2011 anlasması ımzlancak hatta 2012 opsıyonu da olablr gelen haberler bu yonde 😀

  5. romain nerden öğrendin böyle bir bilgiyi. yoksa padokta ya da ferrari de casusların mı var. :):?

  6. puhaha 2 yıl uzatılıyormus. adam belki şuan da elbiselerini falan bavula koymaya hazırlanıyo gitmek için.

  7. gokhan cinar avatarı

    grosjean da sitenin istihbarat teskilatı gibi :D…neyse bekliyelim ve görelim bakalım neler olacak.

  8. son dakika:kiminin sözleşmesi 2 yıl uzatılıyormus bay montezemeloyla menejeri ve kendısı 3 lü bir toplantı yapmslar toplantı sonucunda bu karar alınmıs henüz resmi acıklama gelmesede buyuk ıhtımal dogru bır haber

  9. normalde siyaset: çok şey söyleyip hiçbirşey söylememe sanatıdır.
    kimi de değişik bir sanat var: az şey söyleyip hiçbir şey söylememe:))
    her konuda değişik bir yetenek, severek izliyoruz kimi cim:) ailecek :))

  10. gokhan cinar avatarı

    kimi de filozof mübarek her söyledigi lafı ince ince ayıklayıp düşünmek lazım :D.

  11. "Tek galibiyet hayatımı değiştirmez."

    harika bir cümle kurmuş!!
    anlayanlara…
    +++

  12. Geçen sene elde ettiğim sonuçtan daha iyisini elde etmek çok zor olmamalı.:):)bide dalga geçmiş kendiyle 😛
    bana da ayak üstü yapılmış birşey gibi geldi..ama kısa cümlelerde çok dogru tespitler var.özellikle piquetle ilgili olan çok olgunca bir yorum.
    'Eğer benimle konuşmak istiyorlarsa oturup konuşuruz. Ben tamamıyla bağlıyım aksi olsaydı anlaşmayı baştan imzalamazdım'.. evet montecik önce anlaşma imzalayıp sonra basın yoluyla acayip acayip göndermeler yapmana gerek yok adam söylüyor işte açık ve net ;);)sen daha dansöz gibi kıvır kimi bu kişilikle senin gibisine 3 beden büyük zaten..

  13. Resim zaten temsili. Röportajcı adam Ferrari elbiseleri giyer mi hiç? Muhtemelen dünkü Basın toplantısındaki söyleşi olmalı. Neyse sadete gelirsek, Piquet'nin durumuna gerçekten çok iyi anlatmış. Piquet daha yeni olduğu için daha fazla görmüş geçirmiş kişiler(Briatore ve Symonds) ona istediklerini yaptırmakta pek zorlanmamışlar. Ve bu her yerde olabilir gerçekten. Hayatın bir parçası bu.

  14. seda söylemem avatarı
    seda söylemem

    basit olmamış. gayet sofistike. sorular yanlış da olsa cevaplar doğru. işte benim kimim.

  15. kimi gibi insan karakteri pek bulunan türden değil. anladığım kadarıyla laf ağızdan cımbızla alınmış. fakat çok ona buna dokunmadan sataşmadan bir söyleşi olmuş. bazı insanları yönlendirmek ten kastı bana göre genç yeyni insan diye pike den bahsetmiş. sanıyorum düştüğü duruma üzüldüğü için bunları söylemiş. akıl dolu hissiyatlı sözler. tabi bu arada hangi ortamda bu söyleşi yapılmış o da tartışılır. öyle resimdeki gibi rahat bir söyleşiden çıkan sözlere pek benzemiyor. daha çok ayak üstü hızlı bir şekilde bir kaç soruya verilmiş cevaplar gibi.

  16. Son olarak şampiyonada favorin kim ve neden?
    KR: Kimin kazandığıyla gerçekten ilgilenmiyorum. Biz kazanamıyoruz, o zaman kim kazanıyorsa o hak ediyordur.

    🙂 fazla soze ne hacet..

  17. ben bu adama çok saygı duyuyorum… teksin kimi… seni seviyorum…

  18. Çok basit olmuş. Keşke biraz daha sofistike bir söyleşi olsaydı. İyi sorular seçmeleri gerekiyordu. Daha çok keyif alabilirdik o zaman.

  19. Ayrıntılı bir söyleşi ama çok bilgi vermiyor. Tam Raikkonen tarzı bir söyleşi olmuş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir