İstanbulPark'a Sahip Çıkalım

yazar:

kategori:

Bizim seyirci veya ülke olarak F1 e layık olmadığımızı düşünenler varsa o zaman bir an önce layık olmaya çalışsınlar. Bizim Avrupa da ki yarışların yapıldığı ülkelerden her açıdan fazlamız vardır eksiğimiz yoktur. Asıl eksiklik ülkemizdeki yapılan her türlü motor sporunun tanıtılması ve gün geçtikçe daha fazla kitleye hitap etmesini sağlamakla görevli basın ve medya kuruluşlarının yetersizliği, devletimizin görevlendirmiş olduğu kurumlar ve bunlara bağlı birimlerin beceriksizliği ve en acısı bu sporun içinde olan ve her şeyini bu spora adamış gibi görünenlerin çoğunun rant ve mevki peşinde olmasından kaynaklanıyor.

Yeni bir şey yapılmaya başlandığında bazı eksikliliklerin olması gayet doğaldır. Ama bu eksikliklerin giderilmesi yerine görmezden gelinip her sene daha çok eksikliğin ortaya çıkmasına sebep olmak basiretsizlik den başka bir şey değildir.

Futbol maçlarına gitmiş olan arkadaşlar bilirler. Biletini kesene ve keyfine uygun bir yerden alırsın. Gerekli hazırlığına yapar istediğin saatte gider yerleşir maçını seyreder gelirsin. Basketbol maçları da aşağı yukarı böyledir. Sürekli ve çok sık yapılıyor olması bu işin sistemli ve daha kolay olacağı anlamına gelmiyor.

Bizde hangi motor sporları organizasyonuna gerek seyirci gerek basın mensubu olarak katılsanız bir sürü çok bilinmeyenli denklemle karşılaşıyorsunuz. Mesela Formula 1 yarışına her sene giden birisi oraya gittiğinde sadece tribünlerin ve pistin yerinin değişmediğini görüyor.Her sene hesapta işleri daha da kolaylaştırmak için yeni düzenlemeler. Elinizde biletle nereye gideceğinizi veya aracınızı nereye park edeceğinizi soruyorsunuz. Verilen cevap buraya giremezsiniz veya park edemezsiniz. Hâlbuki sizin biletli olduğunuz tribünün yanında kocaman boş bir alan var. Buraya ait biletinizin olduğunu söylediğinizde de görevli araçlara ait olduğu söyleniyor. Sonra etrafı brandalarla kaplı gizemli İstanbul parkı en kötü 1.ve 2. sektör zamanlarıyla geçip 3.sektöre geldiğinizde ya pite gireceksin ya da dışarı çıkacaksın mecburiyeti ile karşılaşıyorsunuz. Tam bir tur atıp sağı solu bomboş ve bidonlarla çevrilip fethedilmiş park alanlarına bakıp çok verimli araziler demek ki araçların zarar vermesini istemiyorlar, vay be şurada iki karış toprağımız olsaydı keşke diyorsunuz. Anlayacağınız evinizden 30 dk da geldiğiniz pistte aracınızı yaklaşık 800 m uzağa çekip biletli bulunduğunuz yere 1 saat içinde geldiğinizde heyecanınızın yarısını yitirmiş oluyorsunuz. Daha sonra görevliler için ayrılmış bomboş alanda iki tane ATV ile çığlıklar atarak turlayanları görünce de tabi görevli olmak zor tabiî ki diyorsunuz. Bu aracınız ile gelirken çektiğiniz sıkıntı. Bir de toplu taşıma araçları ile gelenleri dinlesek her birinden ayrı ayrı dizi film çekilir. Ana tribünün oradaki bazaar ayrı bir alem zati. Sadece belli kesime hitap eden ve hiçbir atraksiyonun olmadığı bir yer. Bernie amcamız kendi pistine nedense arabalarını falanda getirmiyor sergilemeye. Hiç bir şey yok gürültüden başka. Yani gelenleri her sene nasıl gıcık eder buradan soğuturuz da gelmesin diye uğraşmaktan başka işleri yok. Singapur rezaleti daha önce ortaya çıkıp ING sponsorluğunu daha erken çekseydi promosyon biletler de hayal olacak daha az seyirci olacak dı belki de.

Derhal bir arge oluşturulup insanların buraya nasıl daha çok gelmesini sağlamanın yolları araştırılmalı. İlk sene olduğu gibi yarış sayılarının artırılması, moto gp için çalışmalar yapılmalı, her kesime hitap edecek yiyecek, içecek ve aksesuar stantları oluşturulmalı en önemlisi promosyon seyirci kitlesinden daha ziyade gerçek motor sporları sevenlerinin bu müthiş ortama katılma fırsatını yakalama şansına sahip olmaları için somut adımlar atılmalı.

En büyük hata zaten pistin yönetimini Bernie amcaya verip kendi ülkemizde yabancı muamelesi görmemize neden olmamızdır. Eğer komşu Bulgaristan’a pist açılırsa inanın orada yarışı daha ucuza seyretme imkanımız olacaktır.Bu da herkesin ya tatilde yada okulda olduğu dönemlerde araya lütfen tarih sıkıştıranlara kapak olsun.Ben inanıyorum ki herkes aradığını bulacağına inansa bir sene öncesinden kıyıda köşede biriktirir ne pahasına olursa olsun bu organizasyona katılır.Ama maalesef  bizleri soğutup pistlerden uzaklaştırarak seyirci az diyerek hesapta sahip çıkan Bernie amcamız amacına ulaşmak üzere.Ne pahasına olursa olsun izin vermeyelim arkadaşlar.Daha fazla fedakarlık ederek arkadaşlarımızı,akrabalarımızı teşvik ederek yanımızda üç kişi daha fazla götürerek pistimize sahip çıkalım.Bizim onlardan tek eksiğimiz elimizdekinin kıymetini bilememiz ve kim olduğumuzun farkına varamamızdır. Yoksa her açıdan onlardan fazlamız olduğunun altına imzamı atarım. Saygılar…

 

Orhan Yılmaz Doğankaya


Yorumlar

  1. bu is bu kadar kolay degil sanırım ilgiyi arttırmak icin sponsorlar veya ilgili firmalar sizi piste cekmeyibasarabilmek icin gayret gostermeli ornegin bu sene sponsor olan ING o kadar kotu bir stand kurmuski isim sponsorlugumuz var baska seye gerek yok havası cok belli oluyordu basit bir cadır kkurup altına bir reno koymuslar is bitmis vizyon sıfır senelerdeir bakıyorum coca cola cok ciddi organizasyonla geliyor oraya giden insanlar sabah gidip aksam cıkıyor herkes f2 yada diğer sıradan yarısları izlemiyor geri kalan zamanda panayır alanında toplanıyor ama o alan maksimum 1 saatinizi degerlendirecek cinsten siz yarısı izleyebilirsiniz ama kız arkadasınız panayırda kalmak isteyebilir … isin eglence kısmı cok zayıf bizde dısarıda bir kac yarısa gittim inanılmaz zaman geciriyor insanlar… sadece yarıs izlemeye gelmiyor insanlar önce bunu anlaması lazım stand kuranların…

  2. 70 milyon diyoruz hatta 100 milyon nüfusumuz olduğunu iddia ediyorlar, hani belki bu kadar insan güruhundan bişey çıkar dediler, yok hayır; halkımızın ilgili olduğu şeyler nedir? Hiç bir şey.. Geçim sıkıntısı bile değil, tembellik! Bahaneler, başkasını suçlama(sokağımıza da Amerikalılar tükürüyordu, çöp atıyordu zaten), suça meyil, vergi kaçırma sanatı icrası, bomboş siyaset eleştirmenliği-taraftarlığı, adam kayırma(bizden olan-sizden olan).. vs.; her şeyi bildiğimizi zannediyoruz – uzat bir mikrofonu halkımın herhangi güzel bir insanının burnuna, sor fezadan, sor ruhtan-biliminden, ne sorarsan sor kesin bir cevabı vardır.. Deki herkes düşman-yoktur dostumuz, yap bilim-ilim düşmanlığı, yap Atatürk düşmanlığı(demeyin ne alakası var, bal gibi de var) sonra bekle ki İstanbul Park'a seyirci gelsin; bırrak yaa! İhtiyacımız yok böyle ecnebi-gavur işlerine arkaaş!

  3. Bence; sahip çıkılamayacak. Bu kadar senede olamayanlar bundan sonra olması mümkün değil. Ben birde işin diğer tarafından bakmaya çalışıyorum hep. Bu bir kültür, anlayış işi çoğunlukta. Motorsporlarına ilgisi olmayan bir milleti cazip koşullar ile ikna edemezsiniz. Bu ülkenin Ralli tarihi ortada, ilgi, alaka da ortada. Geçmişi, bu günü bilen, ilgilenen insanlar hep bir avuç oldu ve epey süre daha öyle olacak. Ben düşünüyorum da hadi ralli ve motorsiklet serilerini de geçeyim bazı ülkelerden daha uzun süredir F1 yarışları ülkemde gösterimde peki F1'i bilen, izleyenlerin oranı ne, ne kadar geniş bir kitle sahip çıkmış buna. Şu 15 seneyi düşününce ve geniş çevremizde takip edenlerin oranını görünce bazı şeyler anlaşılıyor zaten. Son dönemde izlemeye başlayanların bazıları da motorsporu kültürü ile gelmiyor. Aaa bu yarışçı yakışıklıymış, bunun renkleri güzel, futbol sevmiyorum bide buna bakayım diye başlanıyor. Halen de izleyici olup bu şekilde olan çok fazla. Bunlar işte biraz da motors. kültürünü, yaygınlığını ortaya koymada bence yeterli. 2005 çok farklı idi. Kıyasları da farklı o yüzden. O yıl ilgisi olan olmayan kişiler gitti. Otomobil sevdalısı olan hatta ucundan motors. ları haberlerini takip edenler bile amaan nasıl dayanıyorsunuz o sese, o kadar saat beklenir mi vb. düşünen insanlar çok fazla idi. İlgisi olmayıp bedavaya gidenleri saymıyoruz bile. Böyle olunca ne kadar aktivite de yapsanız getirebileceğiniz insan sayısı az çok belli. Bedavaya bir çok müzik konseri verirsiniz misal büyük bir genç kitlesi gelir ama yarışı izlemez.
    İşin özü, fiyatları tabana da çekseniz (ki bence normal) her tarafta reklam vs. tanıtım da yapsanız. Bir çok aktivite de yapsanız getirebileceğiniz türk vatandaşı sayısı bellidir. (Bence pisti dolduramaz) Hiç bir yapıyı düzgün yürütemediğimiz gibi pisti, f1'ide düzgün yönetemedik, pisti geliştiremedik tabiki. Bu ülkede motorsporalarının tamamı bir kaç kişinin eline, sevdasına, fedakarlığına bakıyor. Mümtaz bey de onlardan birisi, hatalar da ondan görülüyor ama o hayatından fedakarlık gösterip, federasyonel çalışmalar yapmsaydı motorsporlarında bugün ki konumumuz daha geride olacaktı bu çok açık. Bence yapılacak herşey ancak avrupalının ilgisini arttıracak şekilde olmalı ama istanbulpark öyle müthiş bir pist de değil malesef. Ben şahsen simu. larda bile büyük keyf alamıyorum. Yani bir kaç yılda motorsporu kültürü oluşup oturamayacağına göre yabancıları da projeyi ne kadar iyi yönetip getirebileceklerini kestiremediğimden bu pist atıl duruma düşecek F1 bu ülkeden gidecek…

  4. 5 yıl sonra Formula 1'in ülkemizdeki ilgi düzeyi 10 kat daha artacak ama o zaman ne bir yarışımız ne de yarış yapılabilir durumda bir pistimiz olacak!

  5. yapılacak birçok şey var. ama en önemli üç tanesi
    1 bilet fiyatlarını düşürmek
    2 pistteki açık alanları ağaçlandırmak
    3 yarıştan 1,5 ay önceden, caddelerdeki o parfüm krem reklamlarının yarısını söküp yerine istanbulparkı f1i tanıtan afişler asmak.

    aslında bunun dışında trt, show, kanal d, atv ve star başta olmak üzere birçok tv kanallarının spor haberlerinde her gün f1 haberi vermek, ama aynı haberleri her gün değil. gelişmeleri günü gününe haber vermek gerek. ama halkımızın motorsporu anlayışı caddede sokakta gazı köklemek…

  6. burak bocek avatarı

    Gelin hep beraber kurtaralım pistimizi.Ben kız arkadaşımla seneye gidicem ve ikimizde şimdiden para biriktirmeye başladık.Hatta epey yol kat ettik.Daha önümüzde çok uzun zaman var ve en güzel yerlerden bilet alabiliriz.Parayı dert etmeyelim.Gidişte çok rahat aslında çok güzel tarifeler var her saat meydanlardan.Burada yorum yazanlar bile gitse güzel bi kalabalık oluruz.İnsanlar haberleşip tanışıp gidebilirelr hem kaynaşmış oluruz.Bence hergün kenera atın birşeyler:)

  7. ben açıkcası Facebook'ta gruplar açtım, gittiğim her sene 2-3 kişi daha götürdüm yanımda falan, arkadaşlarım f1 izlesn diye yarışlardan önce arayıp haber vermişliğim bile var, ama evet herşey birden olmuyor, bizim henüz Türkiye patentli bir aracımız bile yollarda gitmezken, Formula 1'e 0 tanıtım ve organizasyonla binlerce kişi çekmek ancak hayaldir… 2005'te fazla kişi gelmesinin sebebi ise belliydi, anlayan anlamayan herkes geldi bir yerlerden bilet bulup, fakat asıl taraftarlar olmadıkları için bir daha da gelmediler…Yarış tarihi de önemli tabi, ben bu sene görevli olarak katılmak istiyordum fakat final dönemine denk geldi yarışa bile gitmedim bırak görevli olmayı… Herneyse bence biz yarış günü 70 80 bin kişi toplasak başarıdır, 2005 te ki gibi 100 binin üstünde adam beklemiyorm ben… bakalım…

  8. massaraikkonen avatarı
    massaraikkonen

    hayır övmüyorum gerçekleri söylüyorum.adamların övülmeye ihtiyacı yok.nezaman adam oluruz:pembe gözlükleri çıkarıp grilerle baktığımız zaman. tamam futbol ..bende diyorum ligde 18 takım var gs fb birazda bjk dışında takım yok.ondaki yabancıları çıkar kasımpaşaspordan farkı yok.futbola bile yabancıyız yane.herşey parayla ilgilide değil.biraz alaka.biraz zaman…

  9. ercan postacı avatarı
    ercan postacı

    yazıya katılıyorum ancak bazı gerceklerde var bunlar kısaca şudur 2005 ve 2006 yıllarında seyirci sayısının bu kadar fazla olma sebebi tamamen sponsor bilet uygulamasıydı yani beleş bilet daha sonra B.E bu pisti aldı ve beleş olayı ortadan kalkdı biletlerde azda olsa indirime gidildi ama olmadı problem tamamen üst düzeydir bizlerle alakalı degil fedarasyon larla alakalı ve politik gecenlerde mümtaz tahincioglunu galatasaray kasımpaşa macında A.POLAT BEYİN YANINDA SEVİNİR KEN GÖRDÜM sonrada tv de şikayetler vardı biletler cok pahalı diye artık anlayın kim takar f1 bizim kültürel olarak f1 ve motor sporları kültürümüz yok hatırlarmısınız devrim diye bir arabamız vardı benzi olmadıgından hurdaya cıkartılan 3 arac 1 tanesi halandaha yürür vaziyetde o yıllarda f1 vardı ferrari vardı vardı yani o yüzden bizlerin halldicegi bir konu degil en azın dan ben üstüme düşen görevi yapıyorum ama layıkda degiliz f1 .

  10. Başkalarını öveceğimize kendi eksik noktalarımızı bulalım.Açık konuşmak gerekirse bende F1 yönetimini haklı bulurum eğer çıkartırlarsa ancak ülkemizde bir F1 organizasyonu olması ne kadar güzel birşey ama biz değerini bilemiyoruz.Yazı için emeğine sağlık ve tüm formula 1 severleri İstanbul Parka sahip çıkmaya davet ediyorum.Aksi takdirde çok geç olacak.

  11. Yazı için teşekkürler.

    İstanbul Park'ı Kurtaralım… Kurtaralım kurtarmasına da, nasıl?

    Kolay mı insanları 3 günlük aktiviteye ikna etmek. F1'le hiç bir alakası olmayan arkadaşımı 2 saatlik futbol şöleninin sonuna kadar kalmaya bile ikna edememişken, 3 gününü ve parasını o yönde tüketmesine ikna edebileceğimi hiiiç sanmıyorum.

    Bizim yapabileceğimiz şey yalnızca ses çıkarmak ve yetkililerin gözünü açmaya çalışmaktır bence. Bas bas bağırasım var "Kör müsünüz?" diye.

  12. Evet arkadaşlar malesef bu şekilde geçen senelerde 2005 Gran Prix'inde herşey çok farklıydı sanıyorsam 30.000 seyirci beklenirken daha fazlası olmuştu. Bu sene f1 e giderken bi iüst geçitlerde ve cleanchannel bilboardlarında gördük reklamları bunlarda çok seyrek tabi.. Tahincioğlu neden artık desteğini eskisi gibi göstermiyor?

  13. massaraikkonen avatarı
    massaraikkonen

    size üzücü bir nokta söyliyyim.2005 cuma antremanlarını 50.000 2006 cuma antremanları 30.000 kişi izledi.2005-07 yılları arasında yarışa yetişmek için araçlarını yl üzerine park edenler vardı.ne değişti son 2 senede?rekabetmi?pilotlarmı?seyircilermi sürgüne gitti? neyse söyliyecekçok şey var.ama bir tane otomobil firmamız,bir tane tanınmış pilotumuz yok.baba torpiliyle gelenlerde çıban çıktı diye yarışmaktan korkuyor.

  14. massaraikkonen avatarı
    massaraikkonen

    piste gelince ne bir spa ne bir monza….ne bir suzuka.modern pistler içinde belkide en sadesi.tilke tasarımı olduğu bariz belli.atak yapma şansı var ama heyecan veren yeri yok.dah çok moto gp pisti bence.ama sana şunu söyliyeyim o kimsenin beğenmediği macaristan pistindeki aktiviteleri görsen vay be dersin.şimdi pit stop yapma veya ps2 deoyun oynatmadan başka aktivite gördünüzmü?utanmasalar pistin içine ev yapacaklar.hep bir rant olayı.otobüs şöförüyle konuştuk geçen sene.adam çatır çatır biliyor nerden biliyorsun dedik oğluyla izliyormuş..e adamda göndermek istemezmi oraya.yani bilet parasını ortalama ücrete göre ayarlamaları gerek.ve reklam…..her caddede olmalı.sadece iki byrak değil.her otobus durağında.her supermarkette…aynı 2005 teki gibi.ve keşke bu hiç sevemediğim şehirde olmasaydı bu pist.antalya izmir varken….yada daha güzel bir yer….olmadı ve bundan sonrada zor.

  15. massaraikkonen avatarı
    massaraikkonen

    ne açıdan fazlamız var.pek çok ülke gezmiş olarak söyleyeyim benelux ve iskandinav ülkeleri yaşam olanaklar ve şartlar olarak cennetten bile ileride.avrupadaki pistlerin ulaşımı rahat,reklamı düzgün yapılıyor.ben 4 sene gitttim istanbulpark a ve 2005 reklamı gerçekten iyiydi.ama sonra…..tamamen hayal kırıklığı…pistin çevresinde bir aktivite yok.uzak tr ye göre pahalı.açık alandan bilet alan f1 taraftarına küçük gözle bakıyor padok ta gezen concon nişantaşlı.ben ana trubinden aldım ve giderek azalan seyircileri oradan bile anlamak mümkün….t shirtler fln hep eski.aynı tarz hepsi..yenilik yok.kolleksiyon araçları yıllara uygun gelmiyor g enelde.even baya bir artımız varmış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir