Massa, 2008 Singapur GP Sonuçlarının Silinmesini İstiyor

yazar:

kategori:

2008 Singapur yarışını, Nelson Piquet’nin duvara çarpması sonucu giren güvenlik aracı sayesinde Fernando Alonso kazanmıştı.  Felipe Massa, bu olay nedeniyle kendisinden “çalınan” puanlar yüzünden şampiyonluk yarışında geri kaldığını ve yarış sonuçlarının silinmesi gerektiğini söyledi.

Felipe Massa; “Bu gerçekleşenler hırsızlıktı. Ancak yarış sonucuna göre hiçbir şey olmamış gibi, sonuç aynı. Bu doğru değil.”

“Bu hırsızlık nedeniyle şampiyonluk yarışının gidişatı değişti ve ben şampiyonluğu kaybettim.” dedi.

Singapur skandalının ortaya çıkışı sonucunda Flavio Briatore ve Pat Symonds uzaklaştırma cezaları alırken, Renault takımı ertelemeli uzaklaştırma cezası almıştı. Ancak yarışın sonucu değiştirilmedi. Bu durum, şampiyonluk yarışını 1 puanla kaybeden Felipe Massa’dan büyük tepki gördü.

2008 Singapur GP’ye polde başlayan Felipe Massa yarışı 13. bitirirken, sezon sonunda şampiyonluğu elde eden Hamilton, yarışı 3. sırada bitirmişti.

Massa açıklamasında; “Futbol karşılaşmalarında, para alan bir hakem nedeniyle şaibeli duruma düşen sonuçların iptal edildiğini gördüm.”

“İtalya’da,  Juventus takımı bu nedenle küme düşürülmüştü. Ancak burada, Formula 1’de, yalnızca Flavio’yu eve gönderdiler. Bunu anlamıyorum ve doğru olduğunu da düşünmüyorum.” dedi.

Çifte dünya şampiyonu Alonso, gelecek sezon Felipe Massa ile takım arkadaşı olarak Ferrari’de yarışacak. 3 yıl önce Monza yarışında yaşananlar nedeniyle ikilinin arasında problemler yaşanmıştı. 2007 Avrupa GP’si sonrasında ise, ikili, kameraların önünde birbirlerine açıkça hakaret etmişlerdi.

Temmuz ayında geçirdiği kaza sonrası sağlığını yeniden kazanmaya çalışan Massa, geçtiğimiz günlerde Sao Paolo’daki karting pistinde karşılaştığı Piquet Jr ile de kısaca selamlaştı.


Yorumlar

  1. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    quickdent bencede mantıklı olan Renault'nun puanlarının silinmesidir bu konuda sana katılıyorum ama neden bu Massa'nın işine gelmesin ki zaten şampiyonluğu kaybetmiş

  2. adem nsanoğlu avatarı
    adem nsanoğlu

    massa haklı! ancak yarış içinde böyle bir olayın ona dezavantaj sağlayıp sağlamadığına da bakılmalıydı.

  3. f1 şampiyonluğu çok önemli bir şey.haksız bir şekilde kaybedilmiş şampiyonlukvar ortada .tamam geleceğe odaklanmak lazım ama felipe haklı.

  4. 1 puan farkla şampiyonlugu kaçırdı daha ne kadar üst düzey birpilot olsun .

  5. bu skandaldan dolayı reno ya aslında ceza verilmediği dogru minareyi calan kılıfını hazırlar tarzında 1 ceza . ancak bu massa nın istegini haklı cıkartmaz. reno nun yaptıgı bir hileden dolayı neden lewis in puanları silinsin neden yarıs iptal edilsin, netice olarak massa kendi hatasıyla yerini kaybetti. mantıklı olan reno diskalifiye edilirdi yarıstan ,lewis de 2. olurdu bu da massa nın hic de isine gelmezdi sonucta :))

  6. Yakıt hortumunun takılı kalması gibi bir skandalı kime kakalamayı düşünüyor acaba.Hiçbir zaman üst düzey bir plot olmadı olamazda.

  7. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    massa nerdeyse her konuyu 2008'e getirmeye başladı ve talihsiz açıklamalar bence ona hiç yakışmıyor geçmişi bırakıp geleceğe odaklanmalı bence

  8. kimiforever ben onu kastetmedim ben orada Reno takımından ve o yarışta ki Alonso'dan bahsediyorum Hamiltonla felan bir alıp veremedigim yok o sezon bitti şampiyon belli

  9. bence adam haklı sonuçta her şeyi güvenlik aracı değiştiriyor..

  10. ''Ayrıcı olaya farklı bir açıdan bakıcak olursak ve bu olayı reno degilde Mclaren yapmış gibi düşünürsek ve Hamilton bu yarış sayesinde şampiyon olmuş olsa o zaman yine bu yorumları yaparmıydınız çok merak ediyorum''demişsin hohag..

    k. bakma ama bu ne alaka neden öyle düşünmeliymişiz ki sanki aynı şey; bir durumda mclaren çıkar saglamak istediği için kaza yaptırıyor diğer durumda yani olmuş olanda oda diğer insanlar kadar kurban..bu sonuçta massanın şahsına yapılmadı bu olayın başına geldiği kişi hamda olabilirdi ama olmadı burda tek suçlanması gereken otomatik lolipop adamdır başkasıda değil massadan da böyle bir tavır beklemezdim gerçektende hiç yakışmadı..

  11. Yorumlara bakıyorumda çok saçma sapan yorumlar gelmiş massa geçen seneki yarışta ki puanları silin ve ben şampiyonlugumu ilan edeyim dememiş dese bile hakkı var neden mi ? şöyle ki eger bu olay geçen sene ortaya çıksaydı ne olurdu ? büyük ihtimalle yarışın gidişatı ve sonucunun etkilendigi gerekçesiyle yarış iptal edilirdi sonuç massa şampiyon olurdu peki neden bu şimdi yapılmıyor çünkü sezon onaylandıktan sonra geri dönüşü yok bunu massa da biliyor massanın söyledigi ortada kayda deger hiçbir ceza yok reno'nun geçen sezondan ihraç edilmesi aldıgı 65 m euro'nun geri istenmesi ve o yarışında Alonso'nun aldıgı 10 puanın kariyerinden çıkarılması gerekir çünkü o yarışı hakkıyla kazanmadı ve ben alonso'nun çıkıp kendimi o yarışı kazanmış gibi görmüyorum gibi bir açıklama yapmasını beklerdim

    Ayrıcı olaya farklı bir açıdan bakıcak olursak ve bu olayı reno degilde Mclaren yapmış gibi düşünürsek ve Hamilton bu yarış sayesinde şampiyon olmuş olsa o zaman yine bu yorumları yaparmıydınız çok merak ediyorum

  12. Bence talihsiz bir açıklama olmuş massa için. O ne öyle şampiyonluk için ağlayan konumuna düşürmüş kendisini. Unutmamalı ki o yarışta hamilton 2. sıradaydı. Ve üstelik hamiltonun da bu konu da bir suçu yoktu. Şimdi sen o yarışı iptal edilmesini istersen puan alan tüm takım ve pilotlar buna karşı çıkar haklı olarak.

    Farz edelim yarış iptal edildi ve hamiltonun şampiyonluğu alınıp massaya verildi. O zaman ne olacak. Formaliteden bir şampiyonluk mu? Kariyerinde sezondan 1 yıl sonra iptal edilen yarış sonucu şampiyon pilot ünavının yer almasının ne anlamı var.

    Şampiyonluk pistlerde kazanılmalı, masada kağıt üzerinde değil…

  13. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Felipe Allah aşkına bi ara sus ya.

  14. inci incili avatarı

    felipe sen de biliyorsun dimi aslında birdaha şampiyoluğa okadar yaklaşmanın çooookkk zor olacağını. bu yüzden pist dişında şampiyon olmak istiyorsun. sonuçlar silinsin ben şampiyon olayım. e yazık dimi çook sevdiğin arkadaşın lewis'e.

  15. hacer neslihan  avatarı
    hacer neslihan

    tmm massa haklı bir hile var ve karsız çıktı. ama bazı yarışlarda da karlı çıktı. meselaspa yarışı kimiyle lewis kapıştı kimi yarış dışı kaldı lewiste ceza aldı. hiç iyi olmadığı bir yarışta 1. oldu. ordan geldi burdan gitti. kader kısettir bu işşler. belki bu yarışı alsaydı bundan sonraki yarışta hamilton kazanacak o puan alamayacaktı. yani herşey değişecekti bunu kimse bilemez. bence fıa bndan dolayı yarışın sonucu değiştirmiyo.

  16. kim dedi massaya acele et fırla sonra benzin hortumunu kopart sonrada ceza al diyee belki o aptallığı yapmasaydı o da podyumda olcaktı amatörce hata yaptı önde çıkıcam diyee çok iyi oldu az bile kazadna sonra baya üzülmüştüm ama beyni fazla sarsılmış galiba iyice saçmalamaya başladı sanki tek bu yarışla gitti şampiyonluğu…saçmalık!!

    ayrıca alonsonun birinciliği alınmamlı!sonuçta öndeki 4lü ceza almasaydı yine max. 5. olcaktı belki daha kötü olcaktı…allah bilir biz demişizdir o 4lüye sc varken git pit stop yap diye…biraz mantıklı olun!!!!

  17. Massa haklı.Geçen sene olmuş ve sonucu belli olan bir yarış için FİA böylesine bir karar verebiliyorsa yarış sonucunu etkileyecek kararın altınada imza atabilmeli.Bu massa konuşuyor yada istiyor diye değil hakkın tecellisi için böyle olmalı.Aynı şekilde Piquet de bu spordan sonsuza kadar uzaklaştırılmalıydı.Keza renoyada ertelenmiş bir ceza değil önümüzdek,i sezon itibrı ile bu ceza kesilmel,iydi.FİA nın yaptığı çok büyük bir adaletsizlik bence.

  18. Oguz Çetin avatarı

    Massa geçirdiği kazadan sonra saçma sapan konuşmaları baya bi artırdı valla sonu hayır olsun .

  19. Oguz Çetin avatarı

    Massa geçirdiği kazadan sonra saçma sapan konuşmaları baya bi artırdı valla sonu hayır olsun .

  20. kaan kaanhan avatarı

    alonso ve Reno (en azından)o yarıştan diskalifiye edilmeliydi ama hiçbişe yapılmadı.

  21. massa sevdiğimiz bir pilot ama macaristanda son üç turda patlayan motoruda hesaba katması gerekiyor şampiyonluk şansında.şanssızlıklar olacak elbette burası f1 nede olsa.

  22. bir de şunu unutmamak lazım. bu konuşulanlar daha büyük parçalar içerisinden çıkarılıyor ancak parça parça çıkıyor dış basında, işlerine geldiği gibi. bu yüzden farklı tepki verilmesine neden oluyor.

    konuşmanın diğer bölümü de burada: http://www.trf1.net/formula1_haberler/10438-massa-kaybettigi-sampiyonluk-icin-renaultyu-sucluyor-haberi.html

  23. massaraikkonen avatarı
    massaraikkonen

    massa lewis e fujide çrpmasan lewis ceza aldığı için puan alamayacaktı yada 1-2 puan alacaktı.sen ise en kötü ihtimalle podyumda olacaktın kimi nin yardımıyla 2-3 olacaktın.yada hortumu kopardığında anında dursan belki 2 3 sıra kaybedicek ve 13 değil 7 8 olacaktın.sağlıklıın ya.boşver 2010 a haızr ol sen.yapılacak işler var.bıak geçmişi.go fernando go felipe!

  24. Massa sanırım Alonso'nun gelmesine sevinmediğini bu şekilde belli ediyor. Iyi hoş ne diyelim. Ama unutma ki Massa o sene şampiyonluğu sadece o yarış yuzunden kaybetmedin. Dön bi takımının yaptığı hatalara bak sonra konuş…

  25. inanamıyorum massa sana hala ordamısın…

  26. tamam massa tamam. sen yaz bi dilekçe ver fia ya.

  27. arkadaşlar burada massa bence alonsoya meydan okuyor. ben kolay lokma değilim beni sindiremezsin haksızlığa isyan ederim ve sen(alonso) benden birşeyler çalan bir hırsızsın. bunları dolaylı olarak ifade ediyor. iddia ediyorum bunlar mutlaka önümüzdeki sene birbirlerine girerler. ve massayı bozuk para gibi harcayıp alonsonun yanında ikinci pilot yaparlar. bir iddiada daha bulunmak istiyorum. fisi massaya göre bir adım önde şu an araçla yarışıyor. sezona hazırlık öncesi antremanlarda büyük ihtimal massadan daha iyi neticelere imza atacaktır. ve alonsoun yanında yer alabilir. bu ihtimali asla küçümsemeyin…

  28. İnsan üzülür normal karşılamak gerekir bu açıklamaları ..

  29. massa saçmalama yarışmadan aldığın spa daki birincilik için ne diyeceksin….

  30. özkan kalayci avatarı
    özkan kalayci

    olabilir… de zaman geri gelmiyor. bende massanın şampiyon olmasını isterdim. kısmetten fazlası olmuyır maalesef!

  31. Larien Larien avatarı
    Larien Larien

    olaya şu yönden bakarsak cezaların ne kadar pısırıkça verildiğini anlayabiliyoruz. tabi felipe kendi derdinde ama bir yönden de haklı böylesi bir skandala ceza çok hafif kaldı. fia nın ne kadar aciz durumda olduğunu bizlere gösterdi zaten. geçmiş zamanlarda iptal edilen yarış sonuçları var mı bilmiyorum ama sanırım fisi nin bir kupa olayı olmuştu. olayın bununla benzer olduğunu bilmiyorum yalnız. daha önceki senelerde pilotları yarışlardan diskalifiye ediyorlardı mesela. fia nın başına adam gibi adam lazım. böyle olmuyor bu… kepazelikler formula 1 i bitirecek. son 3 senede bu spordan hiç bu kadar soğumamıştım. ondan sonra spora dikkat çekmek için saçma sapan yöntemler deniyorlar. (alonso ferrari anlaşmasını ağzının suyu akarak onaylayan ecclestone u örnek verebiliriz mesela buna ya da singapur da yarışın bir sirk ortamına dönüştürülmesini) f1 gerçek seyircilerini kaybediyor. bu konuda bir şey yapmalı.

  32. thrillercd thrillercd avatarı
    thrillercd thrillercd

    Abdullah Çelik dediklerin çok doğru aslında hiç yazmak istemezdim ancak senin dediklerine eklemek istediğim bir kaç şey var.Bu olayda aslında massanın değil de massanın takımı yani ferrarinin itiraz etmesi gerekirdi.Geçen sezon mclarenin hamiltona nasıl sahip çıktığını gördük
    aslında ferrarinin de massaya böyle bir destek vermeliydi.Bazı arkadaşlarda sanki massa haksız yere bir şeyler istiyormuş gibi algılıyor yada işlerine öyle geliyor.Aslında gerçekte tam tersi,massa sadece ortada bir hile olduğunu ve bunun düzeltimesi gerektiğini söylüyor.Bunu massa söylemesin de kim söylesin niko mu ,heikimi,kubica mı yada alonso mu söylesin ? Massa şimdi konuşmayacaksa nezaman konuşacak ?

  33. arkadaşlar geçen hafta skandal, bu hafta transfer derken yarış moduna bi türlü giremedik. suzuka daki son durumu bilen varmı? mesela perşembe fotolarında pist ıslak ve hava soğuk görünüyor.

  34. Ama şu var, "sanal lolipop adam" sorunlu bir aygıttı; normal bir pitstopta o aygıtın doğru çalışıp çalışamayacağını kim bilebilir ki?

    Bir düşünce söylendiğinde, hemen karşıtı üretiliyor Singapur 2008 için. Çünkü Renault'Un hilesinden başka somut olay yok.

  35. Fernando Alonso  Diaz avatarı
    Fernando Alonso Diaz

    O bunu Renault galibiyeti için değil sonuçların tamamen silinip kendi talihsiz pitstop'unun ortadan kalkması ve 3. olan Hamilton'un da puanlarının silinmesi ve şampiyonluğu almayı planlıyor derdim. Bunu karakterini beğendiğim bir pilot'un düşüneceğini sanmam ama oladabilir kimse bilemez 🙂

  36. Anlaşıldı, Alonso Massa'yı duman edecek..

  37. verin şuna bi kupada sussun :S

  38. massa dediklerinde haklı. ortada öyle ya da böyle bir suç var ama her halükarda bu durumdan renault kârlı çıkan taraf oldu ve olanlar massaya oldu.

    bu konuda suçlu olan taraf fiadır. kendilerine daha önce belirtilmesine rağmen harekete geçmeyip uzamasına neden oldular ve olay çok sonra ortaya çıktı. bir şey çıkacağını sanmıyorum bundan sonra ama herkes söylemeyi kabul etmese de normal şartlar altında o anda pitte sorun % 95 olmazdı ve massa kazanırdı.

    her neyse olan olmuş artık massa, sen iyileş de geri dön yeter. yine şampiyonluk mücadelesi verirsin

  39. Massa olan olmuşş biten bitmişş kararlar verilmiş kaderde eğer yoksa şampiyonluk, o olmasa başka bir şey çıkardı yine olamazdın geçen sene şampiyon. Artık önüne bakman lazım geçmişe takılı kalırsan önünü asla göremezsin, bak ölümlerden döndün iyileşmene bak kendini geliştirmeye bak zorlu bir şampiyona seni bekliyor…

  40. burak bocek avatarı

    Massa tamam üzgünsün anlıyoruz da uçma abicim ya.Olan oldu artık seneye inşallah olmadı öbür seneye zorlaycaksın.Hakkını koruman güzel ama bu geri getirebileceğin bir ödül değil bence.Lütfen sen çabucak iyileşip aramıza dön.Kaderinde varsa alırsın bir tane şampiyonluk.Ben sana inanıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir