Formula 1’de Bütçe Sınırı Mümkün mü?

FIA’nın eski başkanı Max Mosley’in son döneminde ortaya çıkan bütçe sınırı fikri son günlerde tekrar gündeme gelmeye başladı.

Peki bütçe sınırı Formula 1’de gerçekten uygulanabilir mi? Autosport’tan Jonathan Noble bu fikri masaya yatırdı…

Yaklaşık 6 sene önce FIA, Formula 1’de ilerlemenin tek yolunun bütçe sınırı olacağını açıklamıştı. Bugünlerde yine aynı konu gündeme geldi.

FIA’nın eski başkanı Max Mosley, bütçe sınırı ile daha rekabetçi bir ortam olacağını söylemişti. F1 takımları da bu konsepti tamamen unutmuş değil. FIA’nın bu konseptine göre belli bütçe altında takımların rekabetçi bir ortam olmasını ve sınırların kaldırılmasını istiyordu.

30 Ağustos 2009’daki bütçe sınırıyla ilgili FIA’nın açıklaması için tıklayınız.

FIA’nın bu planlarına Ferrari ve Red Bull takımları ciddi karşı çıkmış ve ayrılma tehdidinde bulunmuştu.

Daha sonra bütçe sınırları yine gündeme geldi ancak tüm çalışmalarda istenen sonuç çıkmadı. Takımlar genel olarak bütçe sınırının kontrol altında tutulamayacağı endişesini dile getirdiler.

Tüm başarısızlıklara rağmen bütçe sınırı fikri tekrar gündemde. Formula 1’de harcamaları düşürmenin tek yolunun bu olduğu düşünülüyor.

Harcamaları düşürmek için yapılan kural değişiklikleri daha çok kısa vadeli oldu. Takımlar bir alanda harcamaları azaltırken bu sefer başka alanlara para harcamaya başladılar ve bütçeler her zamanki kadar yüksek olmaya devam etti.

Mosley, geçen sene Londra’daki evinde yaptığı görüşmede 2009’da bu şansa sahipken bütçe sınırı için daha fazla zorlamadığı için pişmanlık duyduğunu dile getirmiş.

Mosley “Aslında sorunun kurallarda olmadığını fark ettim.”

“Kurallarla harcamaların kontrol edilemeyeceğini  gösterdik. Bütçe sınırını uygulamalıyız.” dedi.

Son dönemde harcamaların gittikçe artması ve seyircilerin F1’e sırt çevirmeye başlaması nedeniyle bütçe sınırı ciddi bir şekilde gündeme geliyor.

2009’da bu planlar açıklandığında Formula 1’de iki farklı seri olabileceği endişeleri dile getirilmişti. Son dönemde ise bu kapsamda Turbo V6’lara karşı daha uygun V8 motorlarla yarışılabilmesi tavsiyesi var ve bu görüşe çok karşı çıkılmıyor.

Son senelerde harcamaların düşeceğine sürekli artmaya devam etmesi, Formula 1 için en iyi yolun bütçe sınırı olduğunu gösteriyor olabilir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir