Martin Whitmarsh İle Söyleşi

yazar:

kategori:

Martin, Heikki Kovalainen gidiyor ve Kimi Raikkonen mi geliyor? Ne zaman karar vereceksiniz?

Martin Whitmarsh: Cevap basit. Henüz bir pilot dizilimi belirlemedik ve bunun için belirli bir planımız yok. Ferrari’nin sürücülerini ve diğer sürücülerin (Ferrari sürücüleri dışında) transfer için uygun olduğunu biliyoruz. Heikki’ye iyi bir iş çıkarması için seçenek veriyor ve olanak sağlıyoruz. O gerçekten kendini adamış ve harika bir adam. Ve onun sezonun geri kalanında iyi sonuçlar almasını istiyoruz. Şu anda buna odaklanıyoruz ve pilot dizilimini açıklamayacağız.

Gerekli açıklama sezon sonunda mı gelecek yoksa kıştan sonra mı?

MW: Zaman konusunda bir karar vermedik. Konumumuzu gözden geçireceğiz ve daha sonra karar vereceğiz.

Kimi Raikkonen’in Mclaren’e dönüşü ile ilgili, problem olmayacağını söylediniz. Tam olarak ne anlatmaya çalıştınız?

MW: Kimi gerçekten inanılmaz bir pilot. Ve onu iyi tanıyor, beğeniyorum. Bizimle 5 yılını geçirdi. Hızlı, kendini adayan biri ve Ferrari ile gelecekte mücadele etmek için çok fazla çaba sarfedeceğini düşünüyorum, hatta biliyorum. Tüm bunlar güzel, iyi şeyler. Kimi, politik değil. Ve tüm bunların da ötesinde, herkes Kimi’nin kazanan bir sürücü olduğunu biliyor. Teknik olarak az-çok böyle düşünüyorum. O, çok iyi bir yarışçı. Eğer yoluna bizimle devam etmeye karar verirsek onun takıma ayak uyduracağını düşünüyorum.

Kimi’nin politik olmadığı konusunda vurgu yaptınız. Bu Mclaren’in sürücülerinde aradığı bir şey mi?

MW: Şu anda takımda harika bir uyumumuz olduğunu düşünüyorum. Sahip olduğumuz iki pilot da politik değil. Birbirlerine karşı dürüst ve açıklar, ayrıca birbirlerinden hoşlanıyorlar. Takım arkadaşları birbirinden hoşlanmak zorunda değildir, bunun şart değil. Onlar dürüst ve açık olmalılar, politik değil. Bu yıl bizim için önemli olan unsur buydu. Bu yıl yavaş bir araç ile sezona başladık ve sezon başında, anlaşmızlarımız, sorunlarımız vardı. Kişisel olarak söylemek gerekirse, takımı sezon boyunca üstlendğim için gururluyum. Takımda çalışırken zevk alan bu insanlarla mükemmel bir  uyum içinde olduğumuz için mutluyum, bununla gurur duyuyorum. Gelecek içinse, her nasılsa pilot dizilimini belirleyeceğiz, Ve her nasılsa öğreneceksiniz.

Takımdaki görevinizde hemen hemen 1 yılın sonuna geldiniz. Ne öğrendiniz ve sizin için iyi veya kötü (büyük veya küçük)neler değişti?

MW: Takım yöneticiliğinin beklediğimden daha önemli ve zor olduğunu öğrendiğimi söylemeliyim. 20 yıldır bu takımlayım ve bu pozisyondaki bir görev için oldukça şanslıyım. Takımın başına geldiğimde, bunun daha çok, sembolik olacağını düşünmüştüm. 1993’ten beri takımın ödüllerini almak için podyumdayydm.Ancak Macaristan’da bu görevin ne kadar önemli olduğunu çok daha iyi anladım. Bu, çok daha büyük, önemli bir andı. Kötü anlar için Barcelona’da geçirdiğimiz 11. haftayı örnek verebilirim. Yaklaşık 2,5 saniye yavaştık ve oldukça kötü, şok edici bir pozisyonla oradaydık. Sorunu bulup düzeltmek için zamanımız vardı ve takımı ileriye götürmek zorundaydık. Bir başka utanç verici an ise Avustralya’daydı. Yarış sonrası kötü bir olay gerçekleşmişti. Bir diğer gurur verici an, Almanya’da lastik patlamadan önce 2. pozisyonda olduğumuz andı. Lewis (Hamilton) kazanmak için zorlayabilirdi. Ve Almanya’dan itibaren, her yarış kazanma ihtimali ile yarışıyoruz.

Mclaren takımının başında olma, çok sıradan bir iş değiş. Diğer insanlar size öncekinden farklı mı yaklaşıyor?

MW: Takmın içinde, hayır. Dışında ise, kaçınılmaz. Yüksek bir statü. Lewis’in patronu olarak bilinmek, sizi çok daha göz önünde olan bir figür yapar. Muhtemel baskıları az-çok tahmin edebiliyorum. Ron (Dennis) bu takımla 30 yıl geçirmişti, dolayısıyla birçok insan beni Ron’un bir kopyasıymışım gibi varsaydı. Ve belki şimdi insanlar, durumun böyle olmadığını anlamıştır. Ve şu anda, işleri yapmak için değişik bir tarza sahibiz. Mclaren’in klasik güçlü duruşuna tekrar sahip olduğumuzu umut ediyoruz. Ancak yine de geçmişte iyi olmayan şeyler hakkında çabalayıp daha iyi olmaya çalışıyoruz.

Mclaren standartlarına göre sezona kötü bir başlangıç yaptınız. Bu sadece şasinin geliştirilmesi ile mi ilgiliydi?

MW: İyi bir gelişim göstermenin bir sırrı da zayıf bir başlangıç yapmaktır! Açıkçası aracımız sezon başında yarışabilecek durumda değildi. Aslında bakarsanız, sezon sonuna kadar zorlayıp şampiyonluk kazanmak için oldukça az gelişmişti. Otomobili geliştirmemek doğru bir karar gibi görünüyordu. Ancak 11 haftadan sonra, yanlış olduğunu hissettim. Aracı tasarlarken yaptığımız yorumlarda, çift katmanlı difüzör gibi maceraperest şeyler yoktu. Bir sürü dezavantajımız vardı. Takım, cadde pistlerinde kazanmak için çok fazla çalışmak zorundaydı.

Lewis sezon sonuna kadar oldukça olgunlaşıp gelişti ve takımda lider pozisyonundaki pilot. Gelişmesi için nasıl yardım ettiniz?

MW: Evet, bu bir gerçek. Lewis bu yıl oldukça gelişti. Onu 11 yaşından beri (yaklaşık 1 metre iken) tanıyorum. Formula 1’e kadar baştan aşağı bir yarış kariyeri var. Ve Formula 1’e kadar olan kariyerinde ya da Formula 1’de ilk 2 senesinde  yegane bir deneyim yaşadı,  her zaman yarış kazanabilecek ekipmana sahip olduğunu biliyordu. Tarihte başka bir sürücünün böyle olduğunu bilmiyorum.  Bu sene ise kazanacak ekipmanı olmaması onun için büyük şok oldu çünkü bir anda geriye düştü ve böyle bir deneyimi yoktu. Ardından Avustralya’da yaşanan olayların ardından bir anda rekabetçi olduğumuz dönemde sorular ile mücadele etmek zorunda kaldı. Sezonun ilk yarısı onun için ve aynı zamanda bizim için de memnunedici olmadı ancak o, bu durumdan çok güçlü çıktı. İnsanlar sizin hakkınızda iyi şeyler söylerken bir anda eleştirilirseniz bu kolay değildir. Onun duygusallığı çok güçlü ancak bu onun kolay etkilenmesine de neden oluyor. Ancak şu anda çok daha sert ve gelecekte daha güçlü olacak.

Sezonun bitmesine 2 yarış varken 2010 aracına odaklanmış olmanız lazım. Bu süreç içerisinde ne kadar ilerlediniz?

MW: Araç çok gelişti. Aerodinamik olarak bu araca göre çoktan daha iyi çünkü artık kuralları şu anda anlaşıldığı şekilde uygulayabildik. Bu yüzden oldukça aşırı bir çift katmanlı difüzör görmeyi bekleyebilirsiniz ve bu seneki araca göre oldukça radikal bir değişiklik olacak. Şu anda tüm geliştirme kaynaklarımızı yeni proje üzerine yönlendirdik ve heyecanverici görünüyor. Gelecek sene rekabetçi bir aracımız olacak, eğer olmazsa geçen seneki gibi şampiyonluk kazanamayız.

Mclaren ve Mercedes ilişkileri konusunda bir çok söylenti çıkıyor. Gerçek nedir?

MW: 15 seneden beri birlikteyiz. Bazı harika galibiyetlerimiz oldu ve ne yazıkki ilişkide olumsuz şeyler de oldu. Ancak çalışma bakımından güçlü bir ilişki var ve her iki tarafta kazanmaya adanmış durumda. Tüm üreticiler içerisinde Mercedes spora en bağlı olanı. Onlarla uzun zamandan beri anlaşmamız var ve onlarla çalışacağız. Spekülasyonların bazıları Mercedes’in çalıştığı diğer takımlardan yükseliyor ancak çalışmalarına biz izin verdik. Mclaren ve Brawn’da hisse konularında görüşmeler oldu ve bunlar devam edecekler.  Ancak tüm bunlar bizi cesaretlendiriyor çünkü en azından Mercedes Formula 1’e bağlı kalmış olacak.

Lewis’in klasmandaki yeri neredeyse alakasız ancak Mclaren’in markalar klasmanında Ferrari’yi 3.lükten etme şansı var. Hedefiniz bu mu?

MW: Kesinlikle.  Çok fazla gerideydik ancak şu anda Ferrari’nin sadece 2 puan arkasındayız.  Ferrari’ye inanılmaz saygımız var ve onlarla yapıcı bir çalışma ilişkimiz var ve ilişkimizde son 30 yıla göre büyük değişiklik var. Ancak kesinlikle onları yenmek istiyoruz. Kazanamamak hayalkırıklığı yaratıyor ancak gerçekçi hedefimiz markalarda 3.lük ve onları markalar klasmanında yenemezsek hayalkırıklığı yaşarız. İyi bir mücadele olacak ve bizim öne geçmemizi umuyorum.


Yorumlar

  1. Ferrari yaptığı hatanın farkına gelecek sezonun ilk beş yarışının sonunda varacak.Düşünsenize " tüm zamanların en iyi pilotu " 🙂 Alonso ikinci pilot ve Massa birinci pilot.Kıyamet bile kopabilir bundan.Adam Renault' a neler yaptı.Bu durumda neler yapabilir.Bizden gittiğine daha da çok seviniyorum bazen.

  2. bu transferde mclarenin düşündüğü en önemli olay hamiltonın tepkisi bence
    kontratlar arasındaki para farkı
    pilotlara yaklaşım tarzı
    hamiltonın babası ciddi sorunlar çıkarabilir

  3. Suallere göre çok ayrıntılı açıklamalar olmuş. Güzel bilgiler ve ipuçları almış olduk.

    Benim dikkatimi çeken
    "Takım arkadaşları birbirinden hoşlanmak zorunda değildir, bunun şart değil. Onlar dürüst ve açık olmalılar, politik değil."
    cümlesiydi.
    Evet birbirinden hoşlanmak, sevmek zorunda değiller ama haz etmek zorundalar. İlk önce takım arkadaşı, aynı çatı altında çalışan
    2 kişi olduklarını kabul etmek zorundalar. Daha sonra birbirlerinin rakibidirler. Açıklamalarında dürüst, açık olmak, politik olmamak
    önemlidir ama bunun derecesini takım yönetmeli bence. Pilotlara sahip olan takım bunu çok iyi yönetebilmeli. Bu konuda serbesti olursa
    ve pilotlar direk rakip olurlarsa takım bundan fayda değil zarar görür. Takım başarılı olmak için bu politik yönetimi iyi yapabilmeli.
    Senna, Prost zamanında da çok büyük problemler çıkmıştı. Sonrasında da başka bir örnek de gördük. Bu noktalarda bence hatalı olan takımdı.
    Başka takımlarda da bir birini sevmeyen, hatta öfke duyan pilotlar olabilir ama bunun dışa vurulmaması gerekiyor. Ki böyle durumları pek
    görmüyoruz. Sadece örnek olması açısından Ferrari bunu Rubens döneminde de sonrasında da başarılı yapmış görünüyor çünki bir problem
    dışa yansımadı. Diğer takımlarda da böyle gibi görünüyor. Mclaren bu konuda özgür bırakıp rahat bir şekilde iki usta isimle çalışamayacağını
    bence artık görebilmeli. Politik bir yönetim seçmezseniz başarıyı ertelemekten başka bir işe yaramaz, taraftarları tatmin edemezsiniz.
    Bir ipte iki cambaz(şampiyon, kral) oynamaz kaidesinden eski dönemlerdeki mantığı koruyorlarsa şayet bence Kimi'nin transferi takım için
    hep bir risk taşıyacak. Mclaren bu görüşden vazgeçmeli, ben bu konuda yanılmak isterim…

    Açıklamaların kalan kısmı çok hoş.

  4. Güzel bir söyleşi olmuş aradıgım cevabları hemen hemen ögrenmiş oldum…emegi geçen arkadaşlara çeviriyi yapan yayınlayan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum çok sağolun:))

  5. Politik derken Alonso ya ithaf ediyor bence.Lewisle Alonso nun yaşadığı sorunları Kimi ile Lewis yaşamaz demek istiyor.Haug ta geçen buna vurgu yapmıştı açıklamalarıyla.Son derce de haklılar.Bence Kimi & Lewis ikilisi çok iyi olur.

  6. hasan öksuz avatarı

    Kesinlikle Kimi'yi Almak istiyorlar ve bu işi zamana bırakmalarının nedeni 1- kova'nın motivasyonunu bitirmemek ve 3. lük yolunda yara almamak 2- Kimi'nin ücreti f1 deki en yüksek ücret ve daha azını vermek istiyorlar ama bu iş bitti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir