Ferrari 2012 Sonrasında F1'e Bağlı Kalmayabilir

yazar:

kategori:
Takımlar geçtiğimiz aylarda spora bağlılıklarını gösteren Concorde Anlaşmasını imzalamışlar ve üç sezon daha sporda kalacaklarını garanti etmişlerdi.

Formula 1 Takımlar Birliği başkanı olan Montezemolo ise yaptığı açıklama, “2012 yılında biten bir anlaşmamız var. Bu yüzden bunun ardından ne yapabileceğimizi düşünmek için zamanımız var daha.” diye konuştu.

Ayrıca Montezemolo sporun yenilenmesi gerektiğini ve her gün değişmeyen kurallarla ilginin artırılması gerektiğini düşündüğünü belirtti.

Bugünün Formula 1’ini sevmediğini belirten Montezemolo; medya, sponsorlar ve organizatörlerin yer aldığı bir çalışma günü planlayıp sporda olması gerekenlerle ilgili bir görüşme sözü verdi.


Yorumlar

  1. sayende neredeyse o cok sevdigim uykularimi boldugum yarislar ugruna arkadaslarimi sattigim babamdan azar isitme pahasina ve bunun gibi daha bir cok seyi feda ettigim f1 den ve ferrariden sogudum ve hala soguyorum kendini ne saniyorsun ki anlayamadim sanki dunyada senden baska kimse yok derhal git f1 den zaten gelecek 2 sene daha ferrari boyle olsun istersen kendini celik halatlarla bagla ferrari baskanligina yinede nafile haberin olsun beceriksizzzzzzzzzzzzzz

  2. Açıklaması normal gibi duruyor ama çok farklı yerlere gider bu tartışma.
    He son dediğini mutlaka yapması lazım ama.
    Ferrari ve Mclaren hep kendilerinin en önde, şampiyon olduğu bir seri istiyor.
    Bu ne kadar gerçekçi ve güzel o tartışılır.
    Yeni seri fikri sadece bir tehdit değildi, olmamalıydı ama gerçekleştirmenin çok zor olduğu bu fikirden
    vazgeçtiniz. Bundan sonra gerçekleştirmek çok daha zor. Artık daha az büyük üretici var.
    Bence bunları kenara koyup nasıl organizasyonu geliştirebiliriz ve katılımımızı arttırırız onun
    peşinde koşmalılar.

    Frank'a daha o zaman ne yani Ferrariyle aynı mı kazanmak istiyorsun, kazanabileceğini mi sanıyorsun denmişti.
    Açıkçası Ferrari ile aynı kazanabileceğini zannetmek ticari olarak saflık olur. Ferrari'nin bir ismi var
    ve bunun ticari olarak getirilerini almak hakları. Bunu F1'in içindeki insanlar da biliyor. Bernie ve F1 yönetimi
    ile ilişkileride böyle ticari olarak kıymetlerinin karşılığını gizli, açık alıyorlar. Bu reklam, sponsorlar,
    F1'in bilinirlik oranı, pilot kazançları ile de böyle. Diğer pilotlar onlar daha fazla kazanıyor diyebiliyorlar mı.
    Açıkçası ticari olarak diğerleri ile eşit olması düşünülemez eşit pay alırlarsa bu Ferrari yönetiminin başarısızlığı
    olurdu. Ama markalarını iyi yönetiyorlar. Önemli olan sportif avantaj tanınmaması, benim için önemli olan ticari
    avantaj değil sportif avantaj tanınıp tanınmaması. Şayet böyle olursa F1 yok olur.
    Kısaca F1 içinde değer olarak Ferrari tabiki avantajlı olur, diğerleriyle bir tutulmasını bekleyemem. Bir BMW, Toyota, Honda
    ile bir mi Ferrari markası. Ayrıca Mclaren Mercedes'de diğerleriyle bir tutulmasını anlayamam bu bana mantıklı gelmez.
    F1 sonuçta ticari bazlı bir mücadele, savaş ortamıdır.

    Evet keşke FIA ve bağlantılı kuruluşlar FIFA gibi sportif federasyon olsalar ama malesef değil ve bu gidişle olmayacakta.
    Sportif yöndeki şüpheler de bu son dava ile beraber sanırım devam edecek.

  3. Ferrari sezon başına diğer takımlardan 80 milyon dolar fazla para alıyor. Tabii yeni anlaşmada böyle bir ayrıcalık olacak mı onu bilemiyoruz. Asıl soru Ferrari'ye neden böyle bir ayrıcalık verildiği? Buyük takımlar kendilerini f1 için vazgeçilmez gördükleri için kuralları yıkmakta sakınca görmüyorlar(2007 Mclaren ve 2009 Renault skandalları) F1 bu gibi konularda daha sert ve kararlı olmalı.

    Bir örnek vermek gerekirse birkaç sene önce italyan Serie A' da büyük bir şike skandalı oldu. Juventus küme düşürüldü ve Milan' a da büyük cezalar verildi. bu takımlar Serie A' nın en büyük 3 takımından 2'si. Ancak kimse ceza verirken tereddüt etmedi. Formula 1 için de aynı kararlılıkla hareket etseler f1'in takımların üstünde olduğunu gösterseler f1 çok daha iyi bir organizasyon olacak.

  4. Abuzer Kadayıf avatarı
    Abuzer Kadayıf

    can gerçekleri yazmış kafasıdan birşeyler uydurmamışki. gerçekleri kabullenmesini bilelim.

  5. ah beceriksiz monti birak olur olmaz gerekli gereksiz konusmayi artik yaslandin istersen daha fazla zarar vermeden git nasil olsa gelen kim olursa olsun senden iyi olur

  6. Emir Çolak avatarı

    Can haklı arkadaşlar böyleydi yani işler, herkezden 2 kat daha fazla gelir alıyordu Ferrari gizli veto vs. şimdi bilemem ama, gitsen Serhan Acar'ada sorsan oda can bundy'nin gibi yorum yapar kişisel olarak.

  7. Bora Subaşı avatarı
    Bora Subaşı

    can bundy.. siz FIA denen kurumun tek kişiden oluştuğunu sanıyorsunuz eminim.. Evet Bernie sırf Ferrari yarışsın diye cebinden ek paralar verdiğini kendisi söyledi (bundan da en ufak bir gocunmam yok, diğerleride o kadar buna değer görülseydi keşke)..

    Bernie ve emrindeki FIA böyle devam ederse avatarındaki at nalı kadar yıldız varya.. işte o tarih olacak F1'de .. yani sadece bizim şahlanan atımız değil. Tek lastik; tek motor belki merkezi belli başlı sponsorlar kalacak sedece. Sen diyeceksin ki ama benim motorum en güzeli.. Onlarda sana "bize ne Cosworth bize daha çok kazandırıyor; hatta deviri biraz daha düşürürüz Pancar Motorla anlaşırız"

    Tehlike sadece sizi değil hepimizi bekliyor…

  8. can bundy (spa 2000) avatarı
    can bundy (spa 2000)

    Sinan dostum ayrıcalıklarından en büyüğü herkes tarafından bilindiği için ona değinmedim. herkes nasılsa biliyor diye neyden bahsettiğimi. ama senin için Frank bu konuda ne demiş onu buraya kopyaladım. bahsi geçen hakkı ferrari eğer mahkemeye başvurmasaydı hala bilemeyecektik. veto hakkını kullandırmadığı için fia'yı dava edince kimsenin bilmediği (F1 takım sahiplerinin bile) bu haklarının ortaya çıkacaracaklarını düşünemediler mi? Tarihi bir hata.

    ———————
    Williams patronu Frank Williams, İtalyan ekibinin gizli veto hakkı olmasına şaşırdığını belirterek, Avrupa Komisyonu'nun gözleri önünde FIA ile Ferrari arasında yapılan böyle bir anlaşmanın ne kadar yasal olduğunu merak ettiğini söyledi.

    "Ferrari'nin, griddeki diğer dokuz takımın sahip olmadığı özel haklara" sahip olmasının kendisi için sürpriz olduğunu kaydeden Williams, "Birçoğumuz bunun ticari bir avantaj sağladığını düşündük" dedi.

    Williams, "Yıllardır bu ve bundan öcne Concorde anlaşmaları çerçevesinde çok ayrıcalıklı bir pozisyonda faaliyet gösteriyorlardı. Aslında bu daha önceden bu kadar açık bilinseydi, Brüksel'deki rekabet kurumundan dolayı sanırım, böyle çok rahat devam etmezdi" diye konuştu.

    Ferrari'nin veto hakkını işaret eden Williams, "Ferrari'nin gerçekten böyle bir yardıma ihtiyacı yok. Çok güçlü ve varlıklı bir takım" diye konuştu.
    ——————————-

    Ferrari taraftarları veto hakkı her gündeme getirildiğinde itiraz edebilirler. ama f1 var olduğu sürece bu konuda maalesef var olacak.

  9. Bu sene görüldüğü üzere yeni bir seri kurmak için çalışmalara öyle birkaç ay öncesinden değil en az 2 yıl önceden başlamak lazım. Sponsor, isim hakkı, tanıtım finansman gibi konuların çözümü için uzun bir zamana ihtiyaç var. Ferrari ciddi ciddi yeni bir seride yarışmak istiyorsa en geç seneye harekete geçmesi lazım. Yoksa yeni seri fikri bu seneki gibi sadece tehdit düzeyinde kalır

  10. Can bey şu haksız rekabet avantajı dediğiniz şeyleri açıklayında biz de bilelim.Yoksa söylediklerin "iftira atma" yorumlarına neden olacak.

  11. can bundy (spa 2000) avatarı
    can bundy (spa 2000)

    güzel.

    demek ki yeni imzalanan concorde antlaşmasında, eskiden ferrari'ye haksız rekabet avantajı sağlayan maddeler çıkarılmış.

    ve monte daha 3 yıl öncesinden tehditlere başladı. ya tekrar F1'in istisnası olması sağlanacak. ya da F1'i hep tartışılabilir ve de devamlı surette siyasetin içinde tutacak.

    Haklı eşitlik duygusu bazı insanlara yabancı bir kavram.

    (bir de sezon başında bu dediklerine bu kadar yaklaşmışken geri adım atmayıp neler yapabileceğini ispat etmen lazımdı. şimdi tekrar aynı kasedi takman, ciddiyet yorumlarına sebep olacak.)

  12. Oturan boğa buyurmuş yine.

  13. burak bocek avatarı

    Kesinlikle haklı.Kurallar çok değiştiriliyor hiç istikrar yok ve yapboz tahtası gibi oldu.Bazı kurallarda eskiyi arıyoruz resmen.Ya adam gibi rekabeti sağlayacak ve uzun bir süre değişmeyen kurallar gelsin ya da takımlar 2012 den sonra tekrar yeni seri planlarını düşünsün bence.Ayrıca Ferrari'nin taraftar kitlesi falan azalmıyor:)Yani bu konuda yapılmış herhangi bir araştırma bile yok bildiğim.

  14. ferrari taraftar kaybetmez kazanır.f1 dende ayrılmazlar.f1 in 1 numarası ferrari.ferrari demek karizma para güç favori demek.her zaman için.bu değişmez.

  15. ben o vakte kadar bu adamın ferrarinin başında kalacağını zannetmiyorum. bence blöf yapıyor. her geçen gün taraftar kitlesi azalan bir ferrari gitsede kalsada çok bir şey değişmez. kendileride biliyorki burası şampiyonlar ligi…giderken birçok iyi takımıda götürür o başka. o zaman bile sadece kendi gücüyle değil başkalarıyla beraber f1 i zayıflatmış olur. berni bence tedbirini aldı. başka takımları şampiyon yapıp ferrari gibi bir devin pasifize edecek. gerçi ferrari yönetiminin kendi kendine verdiği zararı onlara kimse veremez ya o da ayrı bir konu…

  16. Bora Subaşı avatarı
    Bora Subaşı

    Doğru söylüyorsun Luca..

    Biz bile burada toplanıp bir Takım kurabiliriz neredeyse.. herkeste sevdiği pilotlardan rica etsin artık hangisi gelirse yada kabul ederse koltuğa oturturuz.. Bak Manor'un yaptığı gibi rüzgar tünelinede gerek yok .. daha olmadı bir alt geçidi yada tüneli geceleri trafiğe kapatır denemeler yaparız…

  17. kadircan dursun avatarı
    kadircan dursun

    yani adamın demek istediği Formula1 araclarını her yıl 1 sn.yavaslatmanın hiç bir anlamı yokk haksızmıyım

  18. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    ''Ayrıca Montezemolo sporun yenilenmesi gerektiğini ve her gün değişmeyen kurallarla ilginin artırılması gerektiğini düşündüğünü belirtti.''

    bu bölüme katılıyorum işte. daha bu sezon köklü değişiklikler oldu şimdi seneyede yakıt ikmali yasaklanacak daha büyük benzin depoları. bu kurallar artık şöyle bir 10 sezon sabit kalmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir