Ecclestone: "Bütün Yeni Takımlar Yarışamayabilir"

yazar:

kategori:

2010 sezonunda 4 yeni takım, Campos, Lotus, Manor ve USF1, Formula 1’e giriş yapacaklar.

Yeni girişlerin çoğalmasının nedeni sadece maliyetlerin kısılması değil, bunun yanında yeni girenler için uygulanan 48 milyon dolarlık ödeme de kaldırıldı.

Bununla birlikte yeni takımlardan biri veya daha fazlasının Formula 1’e planladığı zamanda giremeyeceği yönünde de söylentiler çıktı. Çünkü giriş konusunda kendilerini cesaretlendiren “bütçe sınırı kuralı” sonuçta rafa kalkmıştı.

Aynı zamanda yeni takımların bazılarının, gelecek daha ciddi girişimcilere haklarını satabilecekleri dfüşüncesi ile yerlerini korudukları söyleniyor. Bu göz önünde bulundurulacarak Campos’un 2010 sezonu için 14. takımın girmesine karşı çıkması anlam kazanabilir.

Ecclestone: “Başlangıçta hepsinin ciddi projeler olduklarını düşünüyorum”


Yorumlar

  1. serkan akgül avatarı
    serkan akgül

    Biraz çelişkili bir yorum olmuş..
    Radikal kural değişiklikleri şuana kadar hiç bir şekilde amaçlanan sonuca hizmet etmedi.Lastik değişimi yasaklandı;lastiği patlamış pite dönmeye çalışan pilotlar,lastikleri bitmiş,tur başına yarım saniye yavaş bir şekilde neredeyse sürünerek finişe ulaşmaya çalışan araçlar,hatta lastiği patladığı için kaza yapan araçlar gördük.Motor sınırlaması geldi;harika pilotaja ve hıza sahip pilotların motor sorunuyla yarışdışı kaldıklarını gördük..Son radikal değişiklik olarak araçlar aerodinamik olarak "kırpıldı";geçişler artacak dedik olmadı;belirli takımların hakimiyeti olmayacak dedik,yerlerine başka takımların geçmesi dışında bir değişiklik olmadı..
    Fia nın güvenlik dışındaki kurallara çok fazla karışmaması gerektiğini düşünüyorum.Fazla ayrıntılı kural ve teknik sınırlamalar yüzünden artık araçlarda neredeyse homojen bir tasarım hakim.2000 yılından beri dikkat çekici bir yenilik görmedik hiç bir araçta.Eskiden araçların çoğu dört lastikliyken biri altı lastik kullanabiliyordu.Kurallar daha esnekti.Kuralların yoruma açık olması gerek:Bu sezon üç takım difüzör kuralını esnettide,sayelerinde gp2 araçlarından hızlı kalabildi f1 araçları.Kural koyarken araçları yavaşlatmak hedefleniyor sürekli ve değişen birşey olmuyor.Maliyetler yükseliyor,yine bazı takımlar öne çıkıyor,araçlar yavaşlıyor ve f1 izleyici kaybediyor..Küçük takımlara şans vereceksek esnek kurallar konmalı;ve bu yıl olduğu gibi grid in son sırasındaki takımlar doğru yorumla öne çıkabilmeli.
    Bütçe sınırlaması ise kesinlikle olmamalı.Fia nın sürekli kural değiştirmesi yüzünden extra harcanan paraları kimse görmüyor nedense.Harcamalar kısılmalı fakat bunun nasıl yaapılacağına takımlar karar vermeli.Fia değil.Motor sınırlaması geldi takımlar üç yarış mesafesi dayanacak motorlar geliştirmek için milyon dolarlar harcadı..Şimdide yakıt ikmali yasaklandı;takımlar yakıt tüketimini azaltmak için yine milyon dolarlar harcayacak ve yavaşlayan araçlarla birlikte bizim seyir zevkimiz dahada azalacak…Fia nın aldığı hiç bir karar gerçek anlamda harcamaları azaltmayacak….
    Öte yandan seriye yeni katılan takımlar bütçe sınırlanacak diye geldilerse yanlış yerdeler;F1 motor sporlarının ve teknik rekabetin zirvesi olarak kalacaksa,gereken harcamayı yapabilecek takımların yeri olacaktır.Gp2 ile arasındaki fark budur.Prestijli bir seridir..Her 40,000,000 pound u olan meraklı şahıs girecekse,kendi ruhundan uzaklaşmış olur ve prestij diye birşeyden bahsedemeyiz……

  2. Gelen haberlere göre yenilerin hepsi önlerine başka problemler çıkarılmazsa sezona getişebilecek gibi görünüyor. Bütçe sınırı kararı sonrası başarılı olamayacağını düşünüp biraz kendini gösterip satış ile para kazanmayı düşünenlerde olabilir. Zaten ilk yarışa çıkabilenler bu kısa zaman da çok çok büyük bir başarıya imza atmış demektir. Bu bile benim için çok önemli. Artı olarak aracını tamamlayanlara kolaylıklar sağlanarak kalması sağlanmalı. F1 harcamalar yönünden zirve olmamalı. Diğer tanımları ile bunu sağlamalı. Yoksa bugünki batış günlerinin devamı kaçınılmaz. Bir şekilde bütçeler düşürülmeli, harcamalar azaltılmalı, herşeyiyle 90 'lara dönülmeye çalışılmalı, motor sınırlaması ve aero'dan bir dereceye kadar vaz geçilmeli. Yoksa F1'i ne Ferrari ne Mercedes nede Bernie kurtarabilir… Atılan radikal adımlar güzeldi bence devam etmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir