2009 Brezilya GP Genel Konu

09silv06krs345363685_369215152.jpg

yarisayrintilari.gif

  • HAFTA SONU PROGRAMI VE YARIŞ SAATLERİ

    1. Ant 16:00-17:30   Dereceler
    2. Ant 20:00-21:30   Dereceler
    3. Ant 17:00-18:00   Dereceler
    Sıralama 20:00 TRT1 Dereceler
    Yarış 19:00 TRT1 Dereceler
  • SONUÇLAR

  • MULTİMEDİA

    Yarış Videoları

    Fotoğraflar

  • HAVA TAHMİNİ

    Cuma: Yağmurlu
    Cumartesi: Yağmurlu
    Pazar: Yağmurlu

  • KERS KULLANIMI

    Kers ile Yarışacak Takımlar: Ferrari – McLaren
    Kers Kullanmayacak Takımlar:
    Diğerleri

  • GEÇİŞ FIRSATLARI: 1. 4. 13. viraj
  • START ve İLK VİRAJ KAZA RİSKİ: Orta

gelismeler.gif

 

suzuka.JPG
1,2-S Senna
3-Sol
4,5-Ch. Landi
6-Laranjinha
7,8,9,10-Pinheirinho
11-Bico de Pato
12-Mergulho
13-Junçao
14,15-Café
 
 
 
 
 
bilgiler.jpg
Pist Uzunluğu 4.309 km
Tur Sayısı 71 (305.909 km)
Viraj Sayısı 13 (sol:9, sağ:4)
En Yüksek Hız 325 km/saat
Downforce Orta
Pistin Yapılış Tarihi 1973
İlk Yarış Tarihi 11/02/1973
Yapılan Yarış Sayısı 26
Web Sitesi  
   
stat.jpg
En Hızlı Tur J. Montoya 1’11”473 2004-Williams
En Hızlı Pole R. Barrichello 1’10”646 2004-Ferrari
2008 Pole F. Massa 1’12”368 Ferrari
2008 Podyum 1-Massa 2-Alonso 3-Raikkonen
winner.jpg

Sao Paulo’nun varoş semtlerinin civarında bulunan pistin orjinal uzunluğu 7,9184 km’di ve o dönemdeki diğer pistler arasındaki en uzun pistlerden birisiydi. Formula 1 pilotunun başarısı Brazilya’da yarış yapılmasına öncülük etti. Pistin uzun bir geçmişi olmasına rağmen Emerson Fittipaldi’nin başarısı Formula 1’in Brezilya’ya gelmesinde önemli rol oynadı.

Tümsekli bir yapıya sahip olan pist, olağanüstü refleksler ve oluşabilecek herhangi bir durumda aracın kontrolünü sağlayacak yeteneklere ihtiyaç duyuyor ve dar virajlar hız makineleri için bazı ciddi sorunların yaşanmasına neden oluyor. İlk virajdaki şikan ilk inşaa edildiği günden bu yana araçları yavaşlatmakla görevli.

Ayrton Senna bu pistteki ilk yarışı deneyimini Williams pilotu iken yaşadı. 1991 yılında evinde yapılan yarışı kazanarak bir rüyasını daha gerçekleştirmiş oldu. 1993 yılında korkunç koşullar altında yapılan yarışı yine Senna kazandı. Brezilyalı pilot tekrar kazanmayı umuyordu fakar bu böyle olmadı ve Michael Schumacher şampiyonadaki ilk yarışını kazandı. 2000 yılında David Coulthard ile yakın geçen mücadelenin galibi Michael Schumacher oldu. Yarışı ikinci sırada tamamlayan Coulthard’ın aracı yarıştan sonra yapılan inceleme sonucu ön kanadın illegal bulunması sonucu yarıştan diskalifiye edildi.

2001 yılını taraftarlar tarafından her zaman hatırlanacak bir yarışa tanıklık etti. Pazar günü yarışı izlemeye gelen seyirciler çaylak sezonunu geçiren Williams pilotu Juan Pablo Montoya’nın, Michael Schumacher’e meydan okumasına şahit oldu. Islak şartlarda yapılan yarışta Kolombiyalı pilot tekrar start verilen yarışta Ferrari’yi geride bırakmayı başardı. Arrows pilotu Jos Verstappen ile yaşadığı kaza sonucu yarışdışı kalmamış olsaydı Formula 1 kariyerinin henüz üçüncü yarışında yarış kazanma başarısını göstermiş olacaktı.
2001 yılının galibi David Coulthard olurken, 2002 yılında Michael Schumacher kürsünün en üst basamağındaki yerini aldı.

Olaylı geçen 2003 Brezilya Grand Prix’inin galibi hakem kararıyla belirlendi. Birçok kazanın yaşandığı yarışı Kimi Raikkonen kazandı. Fakat yarış durdurulmadan önce lider durumda bulunan pilot Giancarlo Fisichella olunca yarıştan sonra verilen kararla İtalyan pilot Jordan’ın son galibiyetine imzasını atmış oldu.

Değişken hava şartlarının olduğu 2004 yarışının galibi BMW Williams’ı ile sezonun tek galibiyetini kazanan Juan Pablo Montoya oldu. Kimi Raikkonen ikinci sırayı alırken yerel kahraman Rubens Barrichello pole pozisyonunda başladığı yarışı üçüncü sırada tamamladı ve bu Brezilyalı pilotun 1994 yılından bu yana kendi evinde ilk kez bitirebildiği yarış oldu.

Montoya 2005 yılında yine sahneye çıkan isim oldu. Takım arkadaşı Kimi Raikkonen ile ilk iki sırayı alan Kolombiyalı pilot, üstüste ikinci kez Brezilya’da kazanma başarısı gösterdi. Yarışı üçüncü sırada tamamlayan Fernando Alonso ise bu başarısıyla Formula 1 tarihinin en genç dünya şampiyonu pilotu ünvanını kazandı.

2006 yılında Renault’da Fernando Alonso bir kez daha şampiyonluk sevincini Brezilya’da yaşayan isim oldu. Bu yarış ayrıca 16 yıllık Formula 1 kariyerinde kırmadık rekor bırakmayan Michael Schumacher’in hayranları karşısına çıktığı son yarış oldu. Sıralama turlarından yaşadığı mekanik problemden dolayı üçüncü kısımda yer alamayan Alman pilot kariyerinin son yarışına onuncu sırada başladı.

Bir diğer Ferrari pilotu Felipe Massa pole pozisyonunda başladığı yarışı domine etti ve kariyerinin ikinci Grand Prix galibiyetini kazanırken 1993 yılında Ayrton Senna’nın galibiyetinin ardından kendi evinde kazanan ilk Brezilyalı pilot olarak tarihe adını yazdırdı. Yarışta iyi bir start alan Michael Schumacher, Giancarlo Fisichella’yı geçmek istersen temas etmesi sonucu sol arka tekerleği hasar aldı. Yavaş bir şekilde pit alanına yönelen Schumacher pitten çıktıktan sonra adeta rüzgar gibi esti. Önce Fisichella’yı tekrar yakalayıp geçen Schumi ardından Kimi Raikkonen’i ilk virajda harika bir manevrayla geride bırakmayı başardı ve dördüncü sıraya yükseldi. Michael Schumacher’in yarıştaki performansı izleyenlere tam bir resital yaşatırken, ne kadar formda olduğunu bir kez daha gösterdi.

Massa evinde duygusal anlar yaşarken, Alonso ikinci dünya şampiyonluğunun sevincini yaşıyordu. Formula 1 dünyası ve taraftarlar ise efsaneyi, Michael Schumacher’i uğurlamanın hüznünü yaşıyordu.

2007 Brazilya Grand Prix’i tarihini en ilginç yarışına sahne oldu. Şampiyonluk mücadelesinin sezonun son yarışı Brezilya’ya taşınması yarışın önemini bir kat daha arttırmıştı. Sezon boyunca çok yakın geçen mücadelenin ardından Lewis Hamilton, Fernando Alonso ve Kimi Raikkonen şampiyonluk umutlarını Interlagos’a kadar getirmeyi başardı. Haftasonu boyunca güçlü bir performans sergileyen Felipe Massa yarışa pole pozisyonunda başladı. Raikkonen iyi bir startla Hamilton’ı geride bıraktı ve ikinci sıraya yerleşti. Hamilton ilk tur da bu kez takım arkadaşı Alonso’nun gerisinde kaldı. Yanlş vites seçimi nedeniyle pist üzerinde yavaşlayan Hamilton’ın şampiyonluk umutları neredeyse mucizelere kalmıştı. Son iki sene olduğu gibi şampiyon bir kez daha Brezilya’da belirlendi ve Kimi Raikkonen Ferrari ile geçirdiği ilk senenin ardından şampiyonluk ipini göğüsleyen pilot oldu.

2008’de tekrar heyecan dolu bir şampiyonluk mücadelesi yaşandı. Bu sefer yerel kahraman Felipe Massa ve geçen sezon burada kaybeden Lewis Hamilton kozlarını paylaştı. Massa son yıllarda kendi evinde hep başarılı sonuçlar aldı ve yine yarışın favorisiydi. Hamilton ise elinde bulundurduğu puan avantajı ile şampiyon olması için sadece 5. olması yetecekti. Starta sadece bir kaç dakika kala aniden bastıran yağmur yarışı daha ilginç kıldı. Massa yarış boyunca liderliğini korurken Hamilton son tura kadar şampiyonluk mücadelesi vermek zorunda kaldı. Fazla ihtiyatlı yarışan Hamilton pist kuruduktan sonra pit stoplar esnasında 7.liğe kadar düştü. Daha sonra tekrar yükselen Hamilton son turlara kadar Vettelin yoğun baskısına maruz kaldı. Bitime 5 tur kala yağmur tekrar kendisini gösterdi. Herkes pite yönelip lastiklerini değiştirirken Toyota pilotları kuru lastikleri ile yarışı bitirmeye çalıştılar. Hamilton pite girmeyen Glockun arkasında kalırken Vettelede geçildi ve heyecanlı dakikalar başladı. Hamiltonun 1 sıra yükselmesi gerekiyordu ancak en yakın rakibi olan Vetteli geçecek kadar hızlı değildi. Massa finiş çizgisini geçtiğinde dünya şampiyonluğunu elinde bulunduruyordu. Ancak Hamiltonun yarışı henüz bitmemişti. Lastiklerini değiştirmeyen Glock yağmurun artması ile son sektörde zorlukla ilerliyordu. Hamilton son virajda Glockla olan farkı kapatıp rakibini geçti ve dünya şampiyonluğunu yeniden ele geçirdi. Böylece 2008 Brezilya GP unutulmaz bir yarışa sahne oldu.

 

 


Yorumlar

  1. mine büşra avatarı

    arkadaşlar kablo tvden izleyemiyorum link verebilir misiniz ?

  2. Arkadaşlar TRT yine frekans değiştirmiş sanırım yeni frekans şu 2sinden birisi:

    11919 V 24444
    ya da
    11096 H 30000

  3. Emre Yılmaz avatarı

    umarım vettel kazanır…

  4. Hamiltonun pisti 1 sene arayla neler yaşadı çocuk 🙂

  5. 2007 de start verildi serhan acarda ses yok. ışıklarda belli değildi. bir anda kimi lewisi geçti. arkasından alosno lewisi geçti. lewis geçmeye çalışırken alonsoyu ani bir dumanlı fren ve kenara doğru yavaşladı. tekrar toparlayana kadar bayağı bir araça geçildi….başlangıç çok heyecanlıydı…
    ve o yarışın resimli bir sunumu…http://www.youtube.com/watch?v=5A5X7pmhjtU

  6. Ertan Akkaş avatarı

    Bu pist bana son 4 yıldır çok büyük üzntüler ve çok büyük sevinçler yaşattı. Uzun zamandan beri ilk defa eğlenerek stresszi izleyecem 🙂 Son 4 yılın intikamını alacam 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir