Hamilton: “McLaren Honda Motoruna Geçişi Küçümsedi”

yazar:

kategori:

Lewis Hamilton, eski takımı McLaren’in Honda motoruna geçişte zorlukları göz ardı ettiğini düşünüyor.

Mercedes motoru kullanan McLaren, şampiyon olma yolunda bunun büyük bir engel olduğunu belirterek Honda ile anlaşmıştı.

Büyük umutlarla başlayan McLaren-Honda birlikteliği şu ana kadar çok sıkıntılı geçti.

Hamilton “Avustralya’da onları o halde görünce kendi kendime bunun nasıl olabildiğini sordum.”

“Onların fabrikasını, tarihini, potansiyelini düşündüğünüzde bu durum imkansız görünüyor. Motoru değiştirme kararı aldılar ve deneyimime göre F1’de mücadele göz ardı edildiğinde böyle oluyor.”

“Örnek vermek gerekirse 2009’da Brawn GP tarafından çift katmanlı difüzör bir anda ortaya çıkarıldığında bir çok insan bunu göz ardı etti. Mercedes’in hiç bir şeyi göz ardı etmemesini seviyorum.”

“McLaren’in galibiyet için mücadele etmemesi mantıklıydı. Onların tekrar kazanacağından eminim ancak soru işareti ne zaman olacağı yönünde.” dedi.

 

 


Yorumlar

“Hamilton: “McLaren Honda Motoruna Geçişi Küçümsedi”” için 15 yanıt

  1. aeroformula avatarı

    Merak ettiğim şeyler var, mesela Honda 2016 motoru için şimdiden çalışmaya başladı mı? yada başlamalı mı? Biliyorsunuz geçen yıl Ferrari bu tür açıklamalar yapmıştı. Zaten farkın bu kadar kapanması 2 3 aylık iş değil orası belli. Hem Allison hem de güç ünitesini geliştirenler önceden başladılar bu işe ama Honda ile geçen yılın Ferrari’si arasında büyük farklar var;
    1. Ferrari’nin motoru her ne kadar yavaşta olsa dayanaklıydı.Arasıra sorun yaşandı ama o kadar Mercedes de yaşadı.
    2.Ferrari’nin motorundaki teşhis çok çok önce yapılabildi. En büyük sorun turboydu. Mercedes’inkine göre hem daha geç tepki veriyor, hem son gücünde motora daha az katkı sağlıyor, hem de daha fazla ağırlık oluşturuyordu. Bu sorunu çözmek de kolay değildi ama teşhis teşhistir yine de önlerini görebildiler ve gelişimleri ortada.

    Gelelim Honda’ya.. Honda bi kere dayanıksız.. Gazı açtığın gibi havai fişek olacak gibi duruyor, bu kadar zaman tam güce cesaret edemediklerini de düşünürsek. Ayrıca Button İspanya’da ‘Gaza bastığımda araç korkunç oluyordu.’ dedi ki bu çok büyük bir sorun. Her ne kadar Mclaren paketine laf söyletmese de motor-paket uyumunun mükemmel olmadığı aşikar. Ayrıca Mclaren’in hiçbir dediği tutmadı şu ana kadar eğer Monaco’da q3’e kalamazlarsa paketten de yeteri kadar şüphe edebiliriz.

    Yani işin özeti Honda bi motor yaptı ama ne yaptığını kendi de anlamadı. Lewis’in yorumu Mclaren’le birlikte işi küçümsedikleri yönünde. Olabilir. Fakat Honda bu belirsizliği nasıl çözecek? Önümüzdeki senenin motorunu yapsa çok riskli çünkü henüz mevcut motoru tanımıyorlar. Yani doğru yaptıkları birşeyi bozabilir, yanlış yaptıkları bir durumu tekrarlayabilirler bilmeden. Peki tanıdıktan sonra seneye rekabetçi olmak için yeteri zamanı bulabilecekler mi?

    Ben de herkes gibi rekabet adına Mclarenin önlerde olmasını yarışlar kazanmasını istiyorum ancak, gerçekçi olmak gerekirse Mclarenin 2017’den önce yarış kazanabileceğini düşünmüyorum. Yani bu yıl sonunda en en en azından 2014 Ferrari’si kadar olmalı ki 2016 da düşükte olsa bir ihtimal birşeyler olabilsin. Umarım yanılırım hem anlattığım durumlar hemde Ron Dennis’in açık tarihli vaatleri beni böyle düşünmeye itiyor maalesef.

    1. Honda kesinlikle bir sonraki sene için çok daha iyi bir motor yapmalı. Geçen seneki Ferrari motorunu şuan Manor kullanıyor ve 6-6.5 saniye gerideler. Mclaren Honda ise 2 saniye geride. İki motor açısından böyle bir kıyaslama yapılabilir ama araç ve pilot farklılıkları da var bunlarıda hesaba katmak lazım.

      1. aeroformula avatarı

        Geçen yılın Ferrari’si derken onların olduğu yerlerden bahsetmeye çalıştım yani 4-8 arası bitirmeliler sezonun ikinci yarısında mümkün olduğunca her yarışı ki 2016 için umutlar artırılabilsin.

  2. haydi getirelim 3.0 V12 yada 4.0 V10 motorları hiçbirşeyi göz ardı etmiyorlar mı yoksa gözlerinin ardına bakmadan kaçıyorlar mı görürüz 🙂
    bu maaştan hacimden emisyondan tasarruf eden marka 6 lt V12 , 5.5 lt V8 üretiyor ha paganiye V12 aston’a V8 veriyoruz diye övünüyor da f1 de soğan cücükleriyle mi övünüyor…

    şampiyon birinin yanında sus yeni yetme cücüksün sen demeyen, geleceğini tarumar etmeyip şampiyon edenleri küçümsememek lazım…
    gün gelir kemal yaşında, ihtiyarlıkta seri çöktüğünde kadrosuna gidilecek bi MBenz bulunmaz ama batakta olsa bi McLaren illa ki bulunur.

    1. Hamilton umrumda değil.Açıklamaları kendini bağlar.Ama önceden ilan edilmek koşuluyla Mercedes’in herhangi bir motor hacmi ve şekli ile kimsenin gerisinde kalacağını sanmıyorum.İhtiyaca göre ileri teknoloji deli makineler üretiyorlar.
      Şimdi tüm dünyada küresel ısınma yalanı çerçevesinde çevrecilik modası var.Şimdi bunu satıyorlar.Kamu otoritesi bunu mecbur tutuyor.Yoksa Ferrari niye 488’i(http://488gtb.ferrari.com/en/home/video/) üretsin ki?Yapar 508 otururdu kenara.Neden üretti. Emisyon baskısı+bazı ülkelerdeki 4 litre altındaki araçlara daha düşük vergi konması.Malum adamlarda Euro 6 normu yürülüğe girdi.Euro 5’i artık satamazsın.

      1. eee ilan ediyorlar V10 lar 1000hp lik makineler diye en başta yok çekiyor. Valla ben uygulamaya tavırlara bakarım. Artık MB’e bu işin erken ilan edildiğini konuşuyorlar. Ben de diyorum ki yollara onları üretirken bu motorlarla dominasyonun hiçbir manası yok yiyorsa dönelim ucuz basit hacimli motorlara…
        Bundan kaçıyorlar V8 günlerinden beri küçülme deyip duruyorlar istedikleri düzleme gelinmezse kaçacaklarını da çok defa beyan ettiler. Üretemez demiyorum ancak bugün ki MB 90’lardan 2000’lere ki MB ile aynı kafa yapısında, cesur, deli değil. Hatta o günlerde binek motor yapma becerileri çok daha kötüydü şimdi çok daha iyiler ama motorsporları kafası ölmüş adamların. Ben de buna saygı duyamam.
        Girebilecekleri birçok seriye girmiyor yada giremiyor bu adamlar çok içten pazarlıklılar her türlü motor var oysa ellerinde.

        Çevrecilik evet moda in olmuş ama bunun doğa algısıyla gerçekte gram alakası yok. Hani her zaman diyorsunuz berilyum yasaklandı bugün yüksek oranlı kullanımına izin verilsin yarın herşeylerine katar bu markalar… Yani dediğin gibi herşey algı, moda. Çok basit birşey söylüyorum kaç adet V12, V8 motor üretiyor bu adamlar iş F1 de ki 50 tane motora mı kaldı. Hani aston’a motor vermek çok övünç birşeydi…. Yiyorsa MB patronları ilk önce 4-5 motorlu uçaklarını yatlarını satsınlar… Kamu istemiyor ama evet dediğin gibi otoritesi kendi işine geldiği gibi karar veriyor ve uygulatıyor. Neyse bunları yazdık çok defa bu emisyon algısı tamamen avrupa otomotiv sanayisini domine etmek iyice baskılamak için oluşturuldu düz bakana bile adı yeter Euro4-5-6 🙂 yani devleri olan Daimler ve VW grubu başta olmak üzere katlamak için.. Ortada dünyada bloklar arası bir savaş var olan çimler olan bizlere oluyor. 40 yıllık turboyu matah birşey miş gibi yeniden kakalıyorlar insanlara. Dünyanın en bir oranını halen 90’lardan kalma japon arabaları tutuyor bunların verimli diye reklam bastıklarını adamlar 2.0 atmosferiklerle yapıyorlardı emisyon ayağına ayaklarını kestiler adamların. Elektrikte kim var bi almanlar bi japonlar geri kalanı açtıkları savaşı çoktan kaybetti bile. Yarış araçları ve motorları prototipler dahil ve hariç bineklerden, sportlardan homolog edilir 458gt2 leri slsgt2 leri yürütürken güzelde f1 e gelince işi niye farklı kavgaya sürüklüyorlar. LMP2 de bazıları halen geçmişi 10 yıllık motorlar kullanıyor. Velhasıl biliyorsun bunları.
        488’e cevap verememiştim daha önce. Bunların yapılacağını bir kaç yıl önceden söylemiştim buralarda da. Ferrari, Lambo gibiler turbo üretmek bu geçişe hazır olmak zorunda mecbur tutuluyorlar keyiflerinden değil. Yoksa kimse atmosferikte çizdiği mükemmel çizgiyi bu şekilde yayılmacı olarak bırakmak istemez. Ferrari, F40 da turbo’yu isteyerek kullandı. Nedenini burda mı yazdım bilmiyorum o dönem elinde ki V12 eskiydi, ekonomik de darlığı vardı bu aracın yarış makinesi tadında birşey de olmasını istediğinden (GTE en baştan planlıydı) turbo nun gerçek uygulanma maksadı olan şekilde uyguladı. Ferrari kers’i de isteyerek uyguladı. Shift paddle, aerodynamic gibi ers yi de street legal sport dünyaya ilk kazandıranlardan ancak Ferrari turbo geçişi ve downsizing’i arzuladığı için uygulamıyor mecbur olduğu için uyguluyor 2017-18 ‘e kadar bu hazırlıklarını tamamlamak zorunda. 3-4 yıl önce belki de son V12 ‘leri görüyoruz demiştim benim beklediğimden daha uzun bile gitti ömürleri. Lambo bu konuda group norm oranından daha rahat durumda. Onlar bu motorlar ile arge altyapısını hızlandıracaklarını düşündüler onayın önemli sebebi de bu ancak gerçekte bu motorlar ferrari’ye yardımcı olmuyor her türlü 2,5 lt v6 ve üzeri turbo charge+ ers li ünitelere ihtiyacı var adamların band çözümleri için. Kızdığımız şey sessiz kalmaları konuşan güçlü bir adam vardı onun da ayağını kestiler. Ferrari de artık tamamen FIAT’ın mülkü işine geldiği gibi davranması normal hoşumuza gitmiyor tabi. Bu adeti 10000’i bulmayan makine ile işi olmaması lazımdı kimsenin ancak algıyı toptan kuruyor adamlar tavizleri yok ticaretleri böyle.
        Hiç bir bilim adamı topluluğu da bunlara çıkıp havaya birkaç yüzbin arabanın saldığından fazlasını salan jetlerinizle dalıyorsunuz saçmalamayın dediği yok. Afrikada halen sömürgeleri var bu adamların.
        İyi bir adam DH de euro 6 konusuna girdi epey şey paylaştı hepsini okuyamadım bak aklıma getirdin öyle derlemeler her zaman bulunmuyor. Euro 7 son gibi görünüyor dedi ama bence değil. 🙂 Toyota group 3. oluncaya kadar devam eder bu akım. 🙂

        1. Hepsinin tek derdi otomobil satmak.2017 icim kivirdilar.Neymis 1000 beygirmis.Wolf sadece yakit akis limiti ile buna ulasabiliriz.Ama maliyet yuksek olur dedi.Reno desen oyle.Mercedesin 500 milyon harcadigi soyleniyor.Hadi digerleri yarisini harcamis olsun.Bu parayi cope attiklarini ve yenisini istediklerini yonetim kuruluna nasil anlatacaklar.O yuzden topluca ayak yapiyorlar.
          Cevre koruma normlari kucukleri batirdi.Bir tvr Euro 6 motorunu nasil uretsin?

          1. Malesef ki durum öyle.
            Biz lafta insanları motorsporları kültürü yok holiganizm üzerinden yürüyorsunuz diye itham ediyorduk ama bu güya yarışanlarda hiçte yok.
            Bu güya dünyayı güzelleştiriyoruz ayağıyla yapılan kaynak israfının haddi hesabı yok. Büyüklerin elinde ki 20 yıl gidecek ne üniteler de çöp oldu gitti dediğin gibi küçükler ne yapsın. Geçmişte de bunlar yaşandı adeti 5 bin olmayan ne makinelerin ömrü tüketildi. Mesela Mclaren F1’in istensede devamı getirilemezdi harika makineyi adamlar M8 olarak kullanamadılar ama F1 GTR ucuzca 2005’lere kadar yarıştı. Benzer birşeyi C112’nin de yaşadığını hatırlıyorum ki o ünite clk-gtr nin kinin kökenini teşkil ediyordu.

            1. C112 cevrecilerin korkusundan uretilemedi.750 hp konusuluyordu.
              Ayni donemde Mclaren gelip motor istiyor.F1 araci icin.Vermiyorlar.Simdi her isteyene veriyorlar.

  3. Mclaren Honda ile anlaşmada malesef 1 sene geç kaldı. V6 Turbo’lar geldiğinde direk Honda ile anlaşması lazımdı takımın. Şimdi o bir sene boşa gitmiş oldu. Ya da Mercedes motoru ile bu yola devam edecekleri ve Williams gibi üst sıralarda olacaktı takım belkide ikinci takım olacaktı.

  4. Durum kötü gerçekten ama başka şansları yoktu

    Mclaren williams gibi değil.Şampiyonluk istiyor

  5. Hamilton susta motorun soğusun. Şu an f1 in en iyi aracını sürmenin keyfini sür. Bernie nin iki dudağının iki arasına bakar herşey. İki kural değişikliği bakmışsın mclaren ile yer değiştirirmissiniz.

    1. Murat Aksoy avatarı

      Öyle ama maliyetler bu boyuttayken ve dünya ekonomik krizden çıkmadan Barnie ve Todt bu riski alamaz. Yeni yatırımcı bulmak zor. Herkes biliyor ki Mercedes kazandığı veya kazanabileceğine inandığı sürece sporda kalacak. Bu Todt Ferrari’deyken böyleydi, şimdi de böyle. Adamların rengi takımı yok dinleri imanları para. O yüzden mevcut şartlarda geçen sene Merc-RB bu sene Merc-Fer seneye Merc-McL sonra da başka bir aday ama denklemde tek değişmeyen Mercedes olur.

  6. oylede hamılton cum merco motoru kullansalar da siz izim mi vericeksiniz al buyuk sampiyon olun diye

    1. Hep umut dagitip beklenti yaratiyorlar ama F1 madara olup cekip giden ureticilerle dolu.Pejo,Bmw,Toyota,Ford.Az kalsin unutuyordum Honda.
      Eskiden buyuk olmaniz hic bir sey ifade etmiyor.F1e Turboyu getiren son dort yilin sampiyon motorunun ureticisi alay konusu oldu.O yuzden felsefe yapmak bize bir sey kazandirmaz.Bu tercih Mclareni batirabilir.Malum adamlar parayi gazoz satarak kazanmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir