Bilkent Üniversitesi’nden Havalı Araç!

yazar:

kategori:

Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barbaros Çetin, dünyada sıkıştırılmış havanın çeşitli dönemlerde kullanılan bir teknoloji olduğunu ifade etti.

Özellikle Fransa’da bu teknolojiyle çalışan araba prototiplerinin bulunduğuna işaret eden Çetin, “Sıkıştırılmış hava teknolojisi, ülkemiz için çok önemli. Çünkü tamamen yerli üretim potansiyeli var” değerlendirmesini yaptı.

“Sıkıştırılmış hava”yla çalışan araçlarının tamamen yerli kaynaklarla ve makine mühendisliği öğrencileri Utku Hatipoğlu, Cem Aydoğan, Yiğit Oskay’ın katkılarıyla geliştirildiğini bildiren Çetin, projenin 6 ay süren çalışmayla hayata geçirildiğini belirtti.

Çetin, aracın şasesinin sanayide öğrencilerin emekleriyle, Türk ustaların elinden çıktığını ifade ederek, teknik özelliklerini şöyle anlattı:

“Araç, bir tankın içine yüksek basınçla sıkıştırılmış havanın, özel regülatörden geçirilerek borularla motordaki pistonu çalıştırması esasına dayanıyor. Araç, dışarı atık olarak solunabilir hava veriyor.

Öncelikle elektrik enerjisiyle çalışan kompresör yardımıyla tankı dolduruyoruz. Bu elektrik, güneşten veya rüzgardan sağlanırsa tamamen bedava bir enerji haline gelmiş oluyor. Daha sonra tüpten çıkan basınçlı havayı, borular vasıtasıyla silindir motorun içine gönderiyoruz, orada piston hareketine dönüşüyor, böylece aracımız hareket ediyor.

Yüksek basınçlı hava, motorun içine girdiğinde ‘kısılma etkisi’ denen olay sayesinde, havanın sıcaklığı oldukça düşüyor. Motor çalıştığında aynı zamanda soğuyor. Bu sayede, araç üzerinde doğal bir klima ünitesini de barındırmış oluyor.”

“TÜBİTAK’a proje yazmaya başlayacağız”

Çetin, aracın havayla çalışan ilk prototip olduğunu belirterek, projenin devamında ticari ürün geliştirilmesi için çalışacaklarını söyledi. “Projemiz küçük bir amaçla başladı ama artık hedefimiz büyük” diyen Çetin, şöyle devam etti:

“Bundan sonra yapmak istediğimiz, otellerde kullanılan golf arabalarını bu teknolojiyle geliştirmek. Ayrıca, engelli vatandaşlarımız için bu teknolojiyle giden tekerlekli sandalyeler yapmak istiyoruz. Eğer bu teknolojiyle çalışan sandalyeler yaparsak, belediyelere ya da muhtarlıklara verilecek bir kompresörle insanlar hem ucuza bu tekerlekli sandalyeleri alabilecekler hem de devamlı muhtarlığa ya da belediyenin kurduğu istasyonlara giderek depolarını doldurup uzun yıllar bu teknolojiyi kullanabilecekler. Tüm bu ileri hedeflerimiz için TÜBİTAK’a proje yazmaya başlayacağız.”

Kaynak: AA

 

 


Yorumlar

“Bilkent Üniversitesi’nden Havalı Araç!” için 5 yanıt

  1. Direk küfür edebilirsiniz ama düşündüklerimi yazıyorum;

    Bu adamlar mühendislik okumuş, okuyan ve okutan insanlar. Basit bir Google aramasıyla havalı araçlar hakkında yapılmış çalışmalar ve bilgiler bulabilirler. Bunu hemen herkes yapabilir, bir ara ben de merak sarmıştım. İşin teknik yanı ile ilgili bile bir çok kaynak var ve otomobil üreticilerin prototipleri var. Yapılan şey yeni bir teknoloji değil, depolama ve verimlilik sebeplerinden uygulanamayan yanbilgi teknolojilerinden birisidir. Hatırlarsanız suyla çalışan araba fikriyle elektrolizle çalışan otomobil haberleri vardı, devlet destek verse dünyaya filan satacak yalanlarıyla servis edildiler. Uzatırsam iş erke dönergecine kadar gider ki, bu projeyi yapan arkadaşlara hakaret demek olur, yapmıyorum.

    Beni yamultup belirli bir alanda ‘uygulama’ alanı bulabilirlerse ne ala. Bundan ötesi öğrencilerin mekaniği ve sistemleri anlaması için verilmiş bir proje ödevidir, kendi eğitimleri dışında günlük hayatta hiçbir işe yaramaz.

    Doğalgazlı ve hidrojenli sistemlerde de aynı sorun var, gazı depolamak. Bir otomobili yürütmek için o kadar fazla gaza ihtiyaç duyuluyor ki, bunu sağlayabilecek depo imal etmek, o basıncı yükleyebilecek kompresör oluşturmak çok tehlikeli ve/veya maliyetli veya anlamsız oluyor.

    Otomobillerden bağımsız olarak söylüyorum, bir icat veya uygulama küçük boyut ve adette işe yarıyor olabilir ancak; seri üretime dökülebilecek bir şey değilse, uygun maliyetli değilse, verimli değilse asla hayata geçmeyecektir.

    Şu an telefonlarımızın içindeki Lityum iyon polimer bataryalar benim 2001-2002 (olmalı) yıllarında kullandığım ericsson t39m’in üzerinde de vardı ve teknolojisinde hiçbir şey değişmedi. Yıllardır ’30 saniyede şarj olan pil üretildi!’ gibi haberler okuruz, doğrudur da. Ancak o piller çeşitli sebeplerle seri üretime dökülemiyor, haliyle pili kurutan akıllı telefonlarımızda görebilmiş değiliz. Bilmem anlatabildim mi…

    Özetle, zaten bilinen bir teknolojinin öğrenci proje ödevi olacak kadar bir uygulamasını bu denli önem katılarak pompalanan haberleri görmekten utanıyorum. O öğrenciler bu aracı yapmalılar, hocaları da bunu yaparken öğretmeliler. Ancak çıkıp da şunu yaptık, bununla tüm dünyayı uzaya götürebiliriz, kimse bilmiyor biz bulduk! temalı haberlerde yer almasınlar lütfen.

    1. Okurken çoğuna +1 diyecektim ama bitirince tamamına +1 derim rahatlıkla. 🙂

      1. Tr de bu şişirmecilikten vazgeçmek lazım.
      2. Tübitak bu tip şeylere yetişemiyor artık…. Hele ki son 1-2 senede birilerinin arka masası oldu iyice. Mevcut prof.lar sokakta ki adamdan daha cesaretsiz ve dangalak…
      3. Bu tip öğrenci çalışmalarını, atelye derslerini (gerçekte öyledir bunlar) tüm üniv. lere yaymak gerekir.
      4. Bu gazlanan haber sanayi ve günlükte genel olarak kullanılabilir değil. gokart yürütmekle komplike araç yürütmek arasında dünya fark var.
      5. Sanayi de o tüpler ek-kolay performans için uzun yıllardır kullanılıyor zaten. Onları bile dolduran işletme sayısı sınırlı.:)
      6. Birilerinin elinde zamanında yarışan F3’lerin şasileri var bunları öğrencilerin masasına kazandırmak lazım.
      7. amaan sende, bu da haber mi, daha bunlarla mı uğraşıyoruz dememek lazım herşeyi gençliğin önüne geç meç koymak lazım çocuklar lego’yla knex le gelişir. 😛
      8. Birşeylerin kopyasını dahi burada üretmek isteyenlere tübitak onay-destek vermeli. Öznitelik saçmalığından bu ülke seviyesinde vazgeçmeli artık…

      Yani final olarak bu coğrafyada zor bazı işler.. C.Y.’ın dediği gibi çoğu şeyin sonucu “zıplamaya başla anca gidersin” gibi oleyyor.

  2. cgdsny_Ferr avatarı

    destek

  3. Umarım projenize destek verirler ve hayata geçirip ülkemize insanlarımıza bir faydası olur.

  4. Vay anasını be kaç gündür burada bu haber yorum bile yok.
    İnşallah birileri destek verirde ileride çok büyük yerlere gelir diyeceğim fakat. Fakat deyip bırakıyorum ne yazıkki. Bırakın devletin destek vermesini buradan bile tebrik edip kutlayan yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir