Ferrari F2008

Ferrari tarihinde üretilen 68. araç olan F2008, 2008 yılında Nikolas Tombazis tarafından tasarlandı.

Aracın teknik direktörü Aldo Costa, Aerodinamik sorumlusu ise John Iley’di. Yakıt ve yağ olarak Shell’i tercih eden Ferrari, kendi ürettiği 056 model V8 motora sahipti.

Kimi Raikkonen ve Felipe Massa’nın kullandığı araç sezon içerisinde 8 kez yarış dışı kaldı. Bunlardan 4’ü motor, 3 kaza ve 1 tanesi ise spindi.

F2008, 18 yarışlık macerasında 8 pole pozisyonu, 8 galibiyet ve 18 podyum elde etti.


Yorumlar

“Ferrari F2008” için 21 yanıt

  1. Ferrari tarihinde en dayanıksız motor ve en yavaş geçişlere sahip vites kutusu bence bu araçtaydı. Pilotlara çok yüklenmemek lazım. Şunu unutmayalım ki Ferrari hiç bir zaman yenilikçi değil yenilikleri en iyi geliştiren takım olmuştur. Çünkü imkanları ve altyapısı buna uygundur. Gelişime açık pilotlar ve baş mühendisler olmaksızın ferrari böyle kötü araçlar üretmeye ne yazıkki devam edecek.

  2. hktn_ferrari avatarı

    ahhh o karenaj kapakların yok mu? yaa sen otomobil değil başka birşeydin yaa F2008…:( bu gözler birdaha böyle güzel bir makine göremez artık.

  3. galibiyet ve polelerin 6’şarının massa’ya ait olduğu, 2008 sezonunu açıkça izlenebilir kılan 2 pilottan birinin massa olduğunu, massa’nın bu araçla otoriteleri (apex girişlerine atıf yaparak) dumur ettiğini, monte’nin raikkonen’i ikiz kardeşine benzetip massa için “ferrari, felipe massa’dır” dediğini, valencia sıralama turlarında hamilton’un poleyi massa’nın almasının ardından “ilk sektördeki zamanı ile daha o anda hepimizi yok etti” dediğini, singapur gibi en çok virajlı ve beceremediği söylenen pistte hamilton’a sıralamada 0,7 saniye fark attığını, bir başka cadde yarışı monaco’da pole kazandığını, genel olarak sıralamalarda son 3-4 dakikada çıkıp tek tur atarak en hızlı dereceyi yakalayıp köşesine çekildiğini, unutan ve de unutmak isteyenler;
    malezya yarışındaki spini hariç kendisinden kaynaklı gözle görülür önemli bir hatasının olmadığını, kanada’da benzin pompası, almanya’da fren, singapurda benzin hortumu, macaristan’da motor sorunlarından kaybettiklerini dahi massa’ya yıkmaya çalışmak ya da bu sebeplerin üstünü örtmeye çalışmak açıkça hazımsızlıktır.

    2007’de italya yarışına kadar (Eylül ayına kadar) galibiyet, pole ve puanlarda önde olan massa’nın o yarıştaki süspansiyon sorunuyla YD olup geri düşmesi sonucu raikkonen’in öne geçtiğini ve (zaten raikkonen’i desteklemek için bir bahane arayan takım tarafından) o noktadan sonra raikkonen’in desteklendiğini, ve nihayetinde massa’nın yol vermesiyle (ve elbette hamilton ile arada bitirmesiyle) şampiyon olduğunu hiç akıllarına getirmek istemeyenler, 2008’de daha sıralama turlarında ilk 3’ü bile tutturmayı başaramayan raikkonen’in, sıralama performansının düşüklüğü nedeniyle yarış boyunca yükselmek için aradaki pilotlarla uğraşmak zorunda kalırken massa’nın galibiyetleri toplamasını;

    raikkonen’in yaşamış olduğu şanssızlıkları (ki bunların arasında avustralya’da aynı noktada iki kez çime kaptırıp çakıla uçması, öve öve bitiremedikleri spa’daki acemice hatasıyla duvara vuruşu, massa’ya mal edilen yağmurlu s.stone yarışındaki 2 spini, yine acemice bir hatayla 3 tur kala 4. bitireceği singapur yarışında duvara vuruşu da şanssızlık sayılıyor sanırım) nedeniyle massa’nın potaya girdiğini demeye getirirken kazanılan 8 poleden 6’sının ve 8 galibiyetten 6’sının massa tarafından toplandığını, 2007’de raikkonen’i desteklemek için massa’nın hapşurmasından bile pay çıkarmalarının aksine, 2008’de tüm istatistikler ve pilot performans farkları kabak gibi ortadayken sezonun sondan 2’nci yarış çin’e kadar massa’nın desteklenmediğini, takımın massa’yı desteklememek için kıvırdıkça kıvırdığını; raikkonen’in 2008’de verdiği tek mücadelenin sıralamalarda nasıl daha hızlı olabilirim dersine çalışması ve şampiyona 3’lüğü için (eski sistemde) 25 puan geride BMW’den kubica ile çekişmek olduğunu da söylerlerse sevinirim.

    ortada F2008 varsa, sözü geçecek tek pilot da felipe massa’dır. istediğiniz kadar lafları eğip bükün, istediğiniz kadar birini yerip diğerini allayıp pullamaya çalışın. ama massa’nın bu araç üstündeki performansına ve başardıklarına laf etme saygısızlığını göstermeyin. tekrar hatırlatırım ki massa’yı en başından beri desteklemeyen başkan monte’ye bile “ferrari, felipe massa’dır”, “massa işini kusursuz yaptı ancak şampiyon olamadıysa bunun tek sorumlusu biziz” dedirten bir felipe massa vardı o zamanlar. unutmak isteseniz de, kaale almamaya çalışsanız da, sertab erener’den gelsin size, “bu böyle”.

    1. Senin yazını okuyan da Massa yerine efsane bir pilotu betimlemişsin sanar.Her iyi sıralamadan sonra coşan, yarıştan sonra ortadan kaybolan klasik ‘Massathebest’ açıklaması, yine bir gazla biraz üfürmüşsün kusura bakma..

      Massa sıralama pilotudur, yarış hızı vasatdır, şampiyon pilot kalitesi yoktur.Bunları söylerken sıralamaya hep ağır çıkarılan Kimi’den bahsetmemişsin, arka arkaya gittiği yarışlarda Massa’nın yarışta beynine beynine yediği saniyelerdende bahsetmemişsin, tek bahsettiğin güzel sıralama performansıyla, vasat yarış hızıyla alınamamış bir şampiyonluk, ki o zaman Massa’ya yardım eden geçiş yapmayı zorlaştıran kurallar olmasa Massa oraya kadar bile getiremezdi şampiyonayı.Bunu böyle yazarsan helal olsun derim adam doğru söylüyor, ancak Kimi’nin desteklendiğini söylersen sana ancak gülerim güzel kardeşim..

      Drs kuralı sıralama pilotlarını bitiren yapay ama adaletli bir sistem, her yarışta değil ama geçişin müsait olduğu yarışlarda takım arkadaşlarına geçilebilecek kadar yavaş giden adam niye yarışı önde bitirsin ki.

      Geçen sene Drs kuralı olmasaydı sıralama pilotu Rosberg büyük ihtimalle şampiyon olacaktı 2008 Massa’nın şampiyonluk kovaladığı yılıda buna rahatlıkla ekleyebiliriz…

      1. her q2’de beynine beynine yediği en az yarımşar saniyelerden başı dönen raikkonen bile çıkıp sıralama derecelerine bakarak en doğru kararın daha ağır benzin yüküyle q3’e çıkmak olduğunu, bu seçimin yarışta öne geçme şansı vereceğini söyledi ama bir siz kabullenemediniz bu durumu. eğer o birkaç turluk ağır benzin yükleri olmasa raikkonen’in bu kadar şansı bile olmazdı. q2’de daha hızlı olan felipe’ye değil de geride kalan raikkonen’e birkaç turluk fazla benzin stratejisini veren takım, en azından durumu bir miktar dengelemeye çalışıyordu. teşekkür edeceğiniz yerde laf sokma peşindesiniz.

        yarış hızı yarış hızı. hangi yarış hızı? yarışın bitmesine 15 dakka kala atılan fastest laplerle yarış kazanılmıyor. raikkonen’in yarışta massa ile arka arkaya gelebildiği yarışlar öyle çok olmadı, massa beğenmediğin yarış hızı ile hamilton ile kapışırken raikkonen massa’nın arkasına gelebilmek için uğraş veriyordu. arada attığı fastest laplerle de kalp kazanıp göz boyamakla meşguldü. arka arkaya gittiği yarışlarda da yarışı istediği gibi idare eden bir massa vardı, istediğinde farkı açtı istediğinde savunma yaptı, farklı bir şeyler mi izledik, hatırlamak istediğin gibi mi söylüyorsun?

        massa’ya yardımı olan geçiş zorluğu hakkında da bir şeyler söylemek lazım.
        geçiş zorluğu diye bir şey varsa bu ancak kimi’nin eksikliği olabilir. biraz araştırırsan 2008 sezonunda (geçişler zorken) en çok geçiş yapan pilotların massa ve hamilton olduğunu öğrenebilirsin. aynı f2008 varken geçiş yapamamışsa bu raikkonen’in problemidir.

        işin ilginci, dile gelip konuşsa “allah benim cezamı versin, ne süspansiyon muşum, ne motor muşum ki 10 senedir konuşuluyorum” dedirttiğiniz 2005 sezonu arızalarını ısıtıp ısıtıp önümüze koyarken, massa’nın şampiyon olamamasındaki arızaları, işine gelmediğinden es geçmen de gözümden kaçmadı, bilesin.

        2008’i hatırlamak istediğin gibi hatırlamaya devam etmeye devam edebilirsin.

        hatta daha geriye gidip eylül 2007’ye kadar daha önde olan felipe’yi ve
        biraz daha yakınlaşıp kaza yaptığı temmuz 2009’a kadar 22-10 önde olan felipe’yi de hatırlatacağım, ve de felipe’nin birlikte yarıştıkları 3 sezonda raikkonen’e karşı olan üstünlüğünü hatırlatacağım ama daha fazla üzmek istemem seni. ezberin bozulmasın, gerek yok.

        1. 1-Melbourne motor’dan Kalıyor Kimi ve Massa
          2-Maleysia yarışı Massa spin atıp yarış dışı kalıyor Kimi yarışı büyük fark ile kazanıyor
          3-Bahreyn Kimi sıralamada 4 başlıyor Massa’dan yarışta daha hızlı Kubicadan kurtulana kadar Massa yarışı kazanıyor
          4-Kimi pol aldığı yarışta arkasında başlayan Massa’yı resmen denize döküyor Yarışta Kimi’ye karşı hiçbir varlık gösteremeyen Massa daha hafif deposu olmasına rağmen ilk sc girene kadar Kimi’den büyük fark yiyor
          5-Turkiye, Kimi yine ağır yakıt yüküyle sıralamaya çıkarılıyor, 4 oluyor yarışın en hızlısı olmasına rağmen geçiş yapılamadığı için Hamilton’un 0.5 arkasında yarışı 3 bitiriyor.En hızlı turda Kimi’ye ait.Hatta 2007 yılını hatırlayanlar bilir Kimi’nin Massa’dan tukiyegp de ne kadar hızlı olduğunu Geçiş yapmanın özellikle aynı arabaya karşı imkansız olmasına rağmen Massa’ya atak yapacak kadar Massa’dan hızlıydı.
          6-Monaco Kimi yarışta ikinci giderken, Ferrari pit ekibi lastiklerini 3 dk geçtikten sonra çıkardığı lastik ısıtıcı için ceza alıyor ve yarıştan puansız ayrılıyor.
          7-Kanada Kimi’nin kazanacağı yarışı artık ne derseniz diyebilirsiniz ….. teki koskoca kırmızı ışığı görmediği için Kimi’ye bodoslama dalıyor
          8-Fransa Kimi 1 başlıyor arkasında olan Massa yine Kimi’ye karşı yarışta hiçbir varlık gösteremiyor beynine beynine saniyeleri yiyor, farkı açan Kimi’nin egsozu bozuluyor ve Kimi yavaşlayarak yarışı Massa’ya hediye ediyor
          9-Silverstone Yağmurlu yarışta yağmurun sürekli azalıp arttığı yarışta herkes pist dışına taşıp spin atıyor ancak Massa’dan spin şov gördüğümüz yarış.Kimi iyi bir yarış geçirmiyor aslında ilk pitlere kadar Hamiltondan daha hızlı gidiyor ancak değişen şartlar ile birlikte Ferrari’ni de pit ekibinin yardımıyla yavaş kalıyor 5 oluyor
          10-Almanya yarışa Massa’dan 4 tur ağır yakıt ile başlayan Kimi, startta 9 geriliyor pitten çıktıktan sonra sanırım 5 ciliğe kadar tırmanıyor sc girince Massa önce pite alınıyor Kimi 10 sn pitte Massa’yı beklediği için aldığı yerleri geri veriyor, pist üstünde geçişler yaparak ancak 6 olabiliyor Massa’nın da 5 sn gerisinde bitiriyor
          Bu yarış sonunda bile Puan olarak Kimi 51 lider Hamilton 58
          11-Macaristan Massa motordan kalıyor Kimi 6 başladığı yarışı 2 bitiriyor
          12-Europa yarışı Kimi motordan kalıyor Massa kazanıyor
          13-Spa Kimi 4 başlıyor pist üstünde hem Massa’yı Hem Hamiltonu geçiyor farkı açıp uzayıp gidiyor, son turda bastıran yağmurda spin atıp duvara vuruyor ve şampiyona Kimi için burada bitiyor

          Şimdi bu yarışlara kadar bak bakalım Kimi’mi üstünmüş Massa’mı, hikaye anlatmam gerçekleri anlatırım, arka planda f2008’in gelişiminde dönen dalavereleri söylemiyorum….

  4. benim için gelmiş geçmiş en güzel araç,efsane…
    hayatımda rai’nin şu araç ile şampiyon olmasını istediğim kadar hiç bir şey istememişimdir herhalde, o sezon ve araç hakkında söyleyecek çok şey var yazamıyorum duygulandım

  5. Alonso.ElNano #València2012 avatarı
    Alonso.ElNano #València2012

    Hadi Massa neyse de Raikkonen nasil bu aracla sampiyon olamaz ? Raikkonen fanlarinin iddia ettigi gibi bu adam bir kenara itildiyse, Raikkonen niye buna karsi cikmadi ? Ferrari sonradan umursamayacagi bir adam icin niye Schumacher’i gonderdi ?

    1. Strong_Union avatarı

      Bak ben sana 2008 sezonunu özet geçeyim neden Massa ya kaydı şampiyonluk mücadelesi, ben Rai nin kenara itildiğine inanmıyorum klasik Kimi şanssızlıkları vardı yine sadece.

      İlk 5 yarışta 4 podyum elde edip (2 si galibiyet) sezonu lider götürmüyormuydu ama Hamilton da ensesindeydi. Monaco da Sutille temasının ardında 9. oldu bu Hamiltonu lider yaptı Massaya yaradı. Ardından Kanada da Hamilton arkadan çarptı mı Massa Rai yi yakaladı. Ardından Fransada egzozu koptu mu buda Massaya yaradı yarışı Massaya vermek zorunda kaldı. Ardından Valenciya da motor patlattı mı e Massa artık iyi yine farkı açtı. Sezon ortasında da lastik değişiklikleri ve araç ile ilgili ayarlar hem aracın dengesini bozdu hemde lastik ısıtma problemlerini çıkardı (2013 lotusun 2. yarı düşüşü gibi). Belçika da kaza yaptı Hamilton da ceza aldı mı bu da Massaya yaradı. en sonda Singapur da Massanın arkasında çok zaman kaybedip kaza da yapınca şampiyonluk gitti. Ee Çin dede Massaya yol verdi zaten öyle bitti sezon.

      Aslında kısaca sezonu domine edebilecekken hem şanssızlıklar hemde kural değişiklikleri Rainin kuyusunu kazdı..

  6. Eski stilden, chassis design den (kanatlar, şasi) en kötü görünümlü, tasarımlı Scuderia makinesidir bana göre… Sonra kiler de fikrimi değiştiremiyor malesef. İst. park da yakından inceledim tabi dar kanatlılara göre yinede cazip gelebiliyor.

  7. En hızlı araçla şampiyon olunur tezinin yanlış olduğu nadir anlardan birisi.

    1. Prof.Dr. Billy Bones ( Elena ile çıkıyor) avatarı
      Prof.Dr. Billy Bones ( Elena ile çıkıyor)

      singapurda haince olaylar olmasaydı bu aracın pilotu şampiyondu.

      birileri tanrıcılık oynamaya karar vermiş anlaşılan.

      1. Aaauw…öyle demeyelim ama, biliyorsun singapur 2008 i kazanan masum pilotun hiçbirşeycikten haberi yok idi 🙂 o saf hızını ve yeteneğini kullanarak yarışı hakkıyla(!) kazandı…

        yersen…

        1. Mad Max ( eski Billy) avatarı
          Mad Max ( eski Billy)

          kim yer ? anca falonsocular. ;))

          1. falonsocuların çoğu da ölü taklidi yapıyor 2008 Singapur denince 🙂

  8. Beceriksiz Massa su mukemmel aracla sampiyon olamadı ya daha soylenecek soz yoktur sanırım. Neredeyse 1 sn hızlydı bu arac hele bir silverstone faciası varki o sezon 5 kere spin atarmı bir adam bir yarısta.

  9. 2008 unutamadığım yarış spa ne yarıştı be …

  10. Şu araca bakınca içim burkuluyor, Ferrari’nin Monte’nin farklı planları olması sebebiyle Kimi’nin geri plana atılması, aracın Massa’nın isteklerine göre geliştirilmesi, Mükemmel başlayan sezonu kolay bir şampiyonluk ile kapatabilecek iken herşeyin üst üste gelmesi sonucu beklenilenin çok altında biten sezon……

    1. Jean todt gitmeseydi herşey yolunda gidebilirdi..

      1. ForzaFerrariForzaFelipe avatarı
        ForzaFerrariForzaFelipe

        Haksızlık yapmışsın bence, 2007 sezonunun aynı stratejisi uygulandı, o sefer Massa şampiyonluk potasına kalmıştı.

    2. Sezon başında Kimiyle uçan, Massanın ise yolda tutamadığı araç sezon ilerledikçe anlamsız şekilde Kiminin lastik ısıtamadığı araç haline getirildi, kendi topuklarına sıktılar kısaca.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir