Yakıt İkmali, Sesler, Lastikler ve Hız Formula 1’e Geri Dönüyor!

yazar:

kategori: ,

F1’in patronları sporu daha ilgi çekici yapmak için 2017’de yakıt ikmalini geri getirmekte anlaştılar.

Yakıt ikmali 2009’un sonunda masrafları kısmak için kaldırılmıştı, ancak yarışları karıştırmak için tekrar geri dönüyor. FIA tur zamanlarında 5 veya 6 saniye düşme olmasını hedeflerken aynı zamanda daha yüksek devir çeviren ve daha çok ses çıkaran araçlar ortaya koymakta kararlı. Aerodinamik kural devriminin yanı sıra daha geniş lastikler ve daha düşük asgari ağırlık sınırı belirlenecek.

Büyük değişikliklerden biri de 2016’da takımların dört kuru zemin lastiğinden ikisini seçerek yarışa katılabilmeleri olacak. Motor kuralları büyük ölçüde aynı kalacak, bu kararla spora girmeyi düşünen üreticiler için istikrar sağlanıyor.

Değişiklikler dün yapılan F1 strateji grubunda kabul edildi ve bu ekip altı takım (Mercedes, Red Bull, McLaren, Ferrari, Williams ve Force India), FIA başkanı Jean Todt ve F1’in patronu Bernie Ecclestone’dan oluşuyor. Karar verilen değişikliklerin hala F1 komisyonunda ve Dünya Motorsporları Konseyi’nde onay alması gerekiyor.

Strateji grubu tüm bu değişiklikleri yaparken harcamaları da düşürme yönünde kararlar alacak. Bunların detayları henüz açıklanmadı.

FIA ek olarak kalkışlarda kullanılan elektronik yardımları da kaldıracak kurallar hazırlayacak.

Toplantıda alınan kararların özeti şu şekilde;

2016 için:

  • Yarış haftasonunda kullanılacak dört kuru lastik hamurundan iki tanesinin özgürce seçilmesi.

2017 için:

  • Daha hızlı araçlar: Aerodinamik kural evrimi, daha geniş lastikler ve araç ağırlığının düşürülmesi ile tur zamanlarında 5-6 saniye kadar bir iyileşme
  • Yakıt ikmalinin yeniden duyurulması (Yarışta kullanılabilecek azami yakıt miktarı korunuyor)
  • Daha yüksek devirlere çıkan motorlar ve sesin artması
  • Daha agresif görünen araçlar

Toplantıda tartışılan, ancak uygulanmadan önce daha fazla tartışılması veya araştırılması gereken kurallardan bir kaçı:

  • Yarış haftasonu formatının daha küresel bir şekilde düzenlenmesi
  • Kalkışların sürücüye bir elektronik yardım kullanmadan yapılması

Ç.N.: Formula 1 geri dönüyor!


Yorumlar

“Yakıt İkmali, Sesler, Lastikler ve Hız Formula 1’e Geri Dönüyor!” için 67 yanıt

  1. Eeee hanı ınce yanak 18 lık lastıkler kullanılacaktı???Bunlarda batan gemıyı kurtarabılmek ıcın cırpınmaları olsa gerek Fıa nın…

  2. bu turbo motorlardan osuruk kadar ses çıkmıyor.sez nasıl düzelecek
    arabanın görüntüsüne zaten alışıyoruz;bilmem kaç inç lastik olsada
    hız konusu;göreceli
    yakıt ikmali önemli;geri gelmeli
    yani en önemlisi ses.ses ver f1

  3. doğruları yazan adam avatarı
    doğruları yazan adam

    ve;
    monako gp için kötü haberler dolaşıyor ortalıkta.sizce takvimden çıkarılmalı mı yoksa pistin şekli mi değişmeli? şeklin değişmesi mümkün görünmüyor.ama monako’nun bir itibarı var.takımlar istemiyor iyi güzel de işin içinde para var.o ne olacak?

    iyi haber ise;
    Türkiye gp formula 1 e dönüyor.

  4. OtonomAktor avatarı

    McLaren ve Honda şimdiden yeni kurallara hazırlansınlar. Mercedesin beklediği fırsat v6 turbolarla gelmişti belki de McLaren un geri dönüşü için aranan fırsat bu olur.

  5. Tolga Karanlık avatarı
    Tolga Karanlık

    Tam bir yaz boz tahtası, sürekli fikirler havada uçuşuyor, bir şeyler çıkıyor başka bir şeyler geliyor ama gidişat hep aşağı doğru. Her değişiklikte hedef yukarı ama sonuç aşağı

  6. ForzaFerrariForzaFelipe avatarı
    ForzaFerrariForzaFelipe

    Müthiş güzel haber.

  7. Bu gün almış olduğum en güzel haberlerden biri F1 ve fanları için hayırlısı olsun diyorum.

    2016 için pek kural değişikliği yok verilen sözler aynen yerine getiriliyor umarım bu sözü bozan bir takım çıkar da 2016 da bende varım der.

    2017 için yapılan değişiklikler çok güzel ama benim kafamda cevapsız kalan sorular var. Bunları sıralayacak olursam :

    1=1000 bg veya üzeri olan motorda çift turbo olacak mı ?
    2=Yakıt akışı ne durumda olacak? 2014 de bir takım gizli depo ile ortalığı duman ederken fazla yakıt kullanarak buna izin veren zihniyet 2017 kural değişikliği için kimseye söz verdi mi ?
    3=Motorun yüksek devir çevirmesin den keza ses için egzoz merkezi değişip aerodinamik ses de etkili olarak kullanılacak mı ?
    4=Mevcut V6 Turbo motorlarda basit değişiklikler ile 1000 bg elde edilebilir burada önemli olan motorun iç yapısında egzoz sisteminin silindir kafalarının değişim ile gelip gelmeyeceği.
    Turbo motordan yıl 2017 yılında 1000 bg ve üzeri güç almak marifet değil 1980 yıllarının çift turbolu Renault-BMW motorlarına baktığımız da 1300-1400 bg güç elde ettiklerini gcrebiliriz. Fazla uzağa gitmeden V10 atmosferik motordan 900 bg üzeri güçleri görebiliriz Turbo F1 de yeni bir teknoloji bu teknoloji 2017 yılında hemen donmamalı gelişim sağlanmalıdır motorda her alanda.

    Her ne olursa olsun umarım F1 de 2016 sezonu sonunda güzel şeyler olur tek temennim bu ciddi eleştiriler ve yeni üreticeliri çekme fikri 2014 kuralları ile başarısız olduğunun kanıtıdır bu tür değişiklikler.

    1. Mercedes gizli depomu kullanmış 2014 te

      1. Öyle düşünülüyor maalesef.

        1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
          [VET^01] #ForzaFERRARİ

          Bir de redbula illegalci derlerdi 🙂

  8. V8 ya da V10 motorlar geri gelmedikçe Formula 1’de geri gelmez.

    1. Tek gereken bu. Gerisi günü kurtarma çabası

  9. 2016’da pek bir şey değişmez ama 2017 için iyi bir haber. Yakıt ikmali kesinlikle serbest olmalı. İkmalin yasaklanması yarışları çok kısır bir hale getirdi. Lastiklerin büyümesi görsel açıdan kötü olur. Motora ne yaparsa yapsalar atmosferik motorların sesi çıkmaz. Mesele sadece devir değil, egzozun durumu da önemli. Atmosferik motorlarda egzoz direkt motordan gelen sesi veriyor. Turbolarda ise enerji kazanımı için gazlar dolanıyor da dolanıyor, ses filan yalan oluyor tabi. Atmosferik V10’lara geçmeden çözemezler bu işi. Açıkçası ne olursa olsun şu anki durumdan çok daha iyi olacağı kesin.

  10. Kimi_in_Rai avatarı

    güzel haber!

  11. Honda gumburtuye gidecek gibi geliyor

    Japonlari kimsenin taktigi yok

    Mixeri açmanın zamanı gelmişti

    Eğlence başlasın

  12. Ben hep söylemiştim yakıt ikmalinin gelmesi gerektiğini. Nihayet karar geldi. Bu sayede Pirelli’nin çok yumuşak lastikler yapmasına gerek kalmayacak artık.

  13. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Genel olarak makul değişmeler. Ancak uygulanabilir mi bilemiyorum .Elbette herkes bir fizibilite oluşturacaktır. Müşteri araçları fikri destek görmesi zor ama olursa iyi olabilir.Bunun dışında lastik seçimini takımlara bırakmak güzel ama zaten herkes aynı lastiği seçecektir diye düşünüyorum. Çok çabuk lastik yiyen şasiler yerine yarışa odaklı araçlar yapılabilir. Tersi olursa bu kural aynı 2013teki ağlayan takımlar gibi bizim aracımız downforce canavarı araca göre lastik isteriz şeklinde skandala dönüşebilir.

    Daha güçlü motorlar ise mevcut motor varken pek bir şey farketmez. Sonuçta bu zımbırtı bu versiyonda bu sesi çıkartabiliyor. Ama yine de bir tık daha iyi olur herhalde.

    Bu kurallar kime yarar bilinmez ama tekrardan bir takım işi çözer alır başını giderse f1 takımları işin içinden çıkamaz yine köklü değişiklik olur. Aerodinami etkisi spora tekrar hakim olabilir. Sıralama formatında hızlı giden araçlar vs.. Lastiklerin büyümesini ise istemiyorum görsel olarak.

    Neyse şimdikinden iyi olur umarım

  14. iyi olur inş bakalım nasıl olucak hondaya yarasında alonsoyu onlerde gormek isteriz

  15. Çocuk oyuncağı gibi kuralları değiştir babam değiştir..Ondan sonra F1’de maliyetleri düşürmemiz lazım bunların hepsi palavra…

  16. Şimdi bu kuralların kime yarar getireceğini merak ediyorum?

    1. İnşallah yine dominasyon görmeyiz yalnız bu kurallardan da kurtulmak şarttı…

      1. Umarım görmeyiz ama mercedes de galiba 1000 beygir ve üstünü istiyodu. Mercedes yine güçlü olacaktırda Ferari ve honda ne durumda olacaktır onu görcez.
        Bide şimdi bu durum Honda için dezavantaj değil mi?

        1. Evet dezavantaj gibi duruyor ama ne olacağını bilemeyiz

          1. Bu kurallar daha yeni mş aldındı yoksa yeni mi açıklandı? Honda bu kuralları biliyo olma ihtimali var mı?

  17. harika haber keşke hemen değişiklikler olsa sıkıcı yarışlardan kurtulsak şu kurallar yüzünden hamilton galibiyetleri bile mutlu etmez oldu bütün yarışları kazansa bile mutlu olmayacağım inşallah yeni kurallarla bol rekabetli bir f1 izleriz

  18. 2017’de bu saçma sapan kurallardan kurtuluyoruz demek. Rahatladım.

  19. allah tutmayın lan beni günüm şenlendi bea

  20. “şecaat arz ederken merd-i kıpti sirkatin söyler”
    bugün çok kullanıyorum nedense…. buna da uyuyor.
    Yine meseleleri arkasından toplama…. Temelleri düzeltme değil camekanı, cepheyi boyama…
    Ben uygulayacaklarına şuan inanmıyorum açıkçası… uygulasalar da ilk heyecanın sonrasında önemli birşeyler değiştireceğini sanmıyorum.
    En temel problemleri yine işlerine gelmediği için atlıyorlar…. 1. motor etkisi, heyecanı 2. aero’nun oluşturduğu kötü sembolizm, düzey kaybı, yarış tesiri…

    – Müşteri şasileri mantıklı bir uygulama neden olmasın derim.

    – Bu motorlarla devri 16k’yada çıkartsan ses katlanarak artmaz…

    – Yüksek, saçma maliyetleri düşürme adına net hiçbirşey yok..

    – Küçük takımlara üretme mecburiyeti getirilen şeylerde değişiklik yok..

    – “Yarış haftasonunda kullanılacak dört kuru lastik hamurundan iki tanesinin özgürce seçilmesi”
    ; Taze fikir ama bence sanıldığı kadar ciddi bir farklılık getirmez bugüne kadar benzer kararlara bırakılan opsiyonlar getirmedi. F1 Pazarları uzun zamandır insan akli çılgınlığına değil simulasyonlara bırakılıyor yani herkes yine en ideal istatistikleri ortaya çıkararak set’leri seçer. Çılgınlık yapmaya kalkan az olur ve bunlar genelde küçük takımlar olur. Hani ilk 5-10 tur sonra 1. liği iade eden örnekler. 90’s sonu-2000’s ilk çeyrekte ki küçüklerin çılgınlık resmini oluşturmaz. Misal Williams’ın yağmurda polü gibi sonuçlar oluşturabilir..

    – Aerodinamik kural evrimi;
    ; Hazır düşürülmeye başlanmışken tekrar yükseltilmesi hata!!!!! yanlış ölçeklerle doğru bir yola girilmişti vazgeçiyor dangalaklar.
    Bunları yaparken “mekanik tutuşu” arttıracak gelişmelere yelken açmaları gerekiyordu tüm dünya gelişimi için de ancak yapmadılar hatta elektronik süspansiyon çözümü gibi şeyleri iptal ettiler. Anlık doğru görünen total sonuçlarıyla yanlış adımlar bunlar…

    – Lastiklerle ilgili düşündükleri şeyler genelde güzel şeyler. Görsellik önemli. Vahşi Makine gibi görünmeli, gösterecek şeyleri severiz. Ancak kıvılcımlar gibi yapay olmamalı. Bunlardan etkilenen önemli bir kitle var;
    http://images5.alphacoders.com/420/420494.jpg
    http://c8.alamy.com/comp/CYEG1P/japanese-drag-racing-car-with-rear-parachute-for-breaking-and-extra-CYEG1P.jpg
    http://www.dragracingonline.com/analysis/images/outlawtire/Kirk_measure.jpg

    – Ağırlığın düşürülmesi önemli bu makineler gereksiz ağırlaştı ancak bunda ana neden arttırılan güvenlik koşulları ve elektronik charge ünite-battery’leri.

    – Yakıt ikmali yasağı en başından beri yanlıştı…

    – Yakıt karşımına da izin çıkmalı artık etonol gelmeli. Bu kolay hp’lerin garantisi… Ancak mankafaların 2019’a kadar ki dayanım hedeflerinin önüne engel tabi. İstemeyebilirler.

    – Kalkışlarda elektronik desteği 0’layamazlar bu yalan! bu ers elektro management’ında ve bu tork da bu mümkün değil. Gaz pedalının tekrar bir buton gibi çalıştığını biliyoruz.

    Benim açımdan durumlar böyle. 🙂

    1. Arti bir yazsam.

  21. Çok güzel haberler bunlar oh be.

    1. Bir tek şu DRS saçmalığını kaldırmadılar galiba. O da gitseydi mükemmel olacaktı her şey.

  22. Yarisa atiyorum.30 kilo yakitla baslayan arac 100 kilo ile baslayandan daha az yakit tuketir.Kuculen depolar degisen aero ve agirlik dagilimi.En son pompalar saniyede 12 litre pompaliyordu.Toplam 130 litre yakit.Denklem degisiyor.Bunun anlami toplam yakiti 120 kilo yapmakla es anlamli olabilir.
    Ama Mercedes dominasyonu bitiyor diye sevinmemek gerekiyor.Bu iste gerilemekte var.Bkz Reno.Simdi pistondan motor bloguna yeniden dizayn gerekecek.Birde tokenler ve dolayisi ile dondurma kurali ne olacak?

  23. DRS saçmalığı kalksın. bunun yerine f kanalı ve kers gelsin. yakış ikmalinin tekral gelmesine sevindim.

  24. MyN1Fernando avatarı

    Tüylerim diken diken oldu be muhteşem bir haber bu.

  25. yakıt ikmali başlı başına devrim hiç beklemiyordum bunu,stratejinin bel kemiği geri gelmiş harika 🙂

  26. Yusuf Hitay avatarı

    büyük arka lastikler pek hoş görünmüyor, ben oluklu lastikleri özlüyorum nedense.

    yakıt ikmalinin gelmesi gerektiğini söylüyordum. motor devirleri de yükselirse, pist rekorları olmasa da sıralama rekorları rahatlıkla kırılabilir.

    1. evet bu geniş arka lastik olayı kafama takıldı ama diğer kuralların yanında görünmez oldu birden bencede güzel durmuyor ve aynı şekilde oluklu lastikleri bende özlüyorum …

  27. ee bunlar 4 değil 5 motor verilecek diye de anlaşmışlardı o da yalan oldu bu kurallardan da cayar bunlar .. lastik seçme konusunu bu sezonun yarısından itibaren getirseler ya biraz heyacan olsa … diğer kuralları da ta 2017 ye atmışlar … bakalım açıklanmayan maliyet kısma zırvalıkları ne olacak çıkınca açığa kulaklarını çınlatmayacağımız bişeyler olsa bari ama hiç umudum yok 🙂

    1. ek olarak motor kurallarında Vw gurubuna göz kırpmışlar aero kuralları da redbull istediğini almış ve neweyi tekrar f1 e dönmesi için ikna niteliğinde adeta … bakalım kurallar çok iyi görünüyor ne kadar az kısıtlama o kadar iyi f1 sezonu … keşke 2016 dan itibaren geçerli olsaydı ….

      1. Onur Gentas avatarı

        Artık durumun vehametini sanırım anladılar. Bu sene her ne kadar Ferrari yarışın içinde olsa da yarışların sıkıcılığı artık tüm F1 severleri bıktırmış durumda. Pilotlar birbirlerini pist üstünde değil ancak strateji ile geçebiliyorlar. Ya önlem alacaklar ya da 1-2 seneye kadar yarışları izleyecek adam bulamayacaklar.

        1. aynen katılıyorum @onur-gentas bu arada Serhan Acar motorlar 1000 beygir olacak demiş sesler geri gelecek vs demiş 1.6 v6 turbo dan sesi çıkarmak mümkün mü tabi ses dediğim hepimizin malumu bize ninni gibi gelen büyülü şey 😀

          1. boggyvilian avatarı

            Tabi ki de mümkün sesin çıkmama sebebi tek egzoz ve motorun 12 bin devirde kalmasıdır çift egzoz olmasada devrin 20 bine getirilmesi sesi inanılmaz şekilde iyileştirecektir.Çift egzoz olursa da tadından yenmez

          2. Ses de hissedilir derecede artış olsada atmosferikten beklenen ses çıkmaz. Turbo motorlarda egzoz manifoldundan giden gazların yaklaşık 2/3’ü (3 aşağı 5 yukarı oran böyle diye duymuştum, her turbo da oran farklıdır tabi) türbin çarklarını çevirmek için turboya yönlendiriliyor. Ses belirgin bir şekilde artsa da derinden gelen bir aslan kükremesi gibi olacağını sanmıyorum. Daha çok fil bağırması tarzı olabilir belki. Benzetmelerde saçmaladım galiba 😀

  28. Alonso.ElNano #València2012 avatarı
    Alonso.ElNano #València2012

    Aero devrimi yapalim derken Ferrari’nin sundugu prototip gibi bir seyler ortaya cikmaz umarim. Bir de motor karariyla sanirim VW grubunun onu iyice acilmis oldu.

  29. doğruları yazan adam avatarı
    doğruları yazan adam

    ben demiştim demeyi sevmesem de ben demiştim.yeni kararlar , köklü değişilikler ve gizli savaş var demiştim.gün yüzüne çıkmaya başladı.

    1. Ferrari Racing avatarı
      Ferrari Racing

      Sen 2020’den bahsediyordun galiba mirim. 2017’den bahsedenler xtrabit racing ki aktiveteden bakabilirsiniz, Burak Karaküdük yanlış hatırlamıyorsam Emre F1; ben de tam olarak değinmesem de Mclaren için yaptığım bir yorumda Mclaren şimdiden 2017’ye hazırlansın şeklinde bir yorum yapmıştım.

      Yine Renault Engine bunu geçmişte dile getirmişti sanırım. 2017 meselesi o kadar açıktı ki sen bildim ben bildimden ziyade tahmin edilebilir ve olması muhtemel bir değişiklikti. Saygıdeğer üstadımız Michael bunu her zaman dile getirdi.

      Kısaca değişikliklerin kime yarayacağını konuşursak; Turbolarda limite limit konma kuralı özgür yaklaşımları seven Honda ve Ferrariyi etkilemişti, bu 2 takıma kesinlikle yarayacak. Yüksek beygirlere çıkma konusunda Honda ve Ferrari serbest bir yakıt oranlamasıyla her zaman başa oynar.

      Yüksek beygirlerde Mercedeste dayanım problemleri ortaya çıkıyor onlar bu durumdan hoşlanmayacaklardır. Renault sanırım Red Bull’u ve eğer Red Bull satmaz ise Toro Rossoyu kaybedecek. Kendi fabrika takımlarıyla dönerler mi? bilmiyorum.

      Audi döner mi? dönebilir. Cosworth bile dönebilir. Özellikle Cosworth limitsiz ve yüksek devirli motorlar üretmeyi seven bir firma. V6’larda çok sınırlı gelişim olduğuiçin ayrılmışlardı. Adamlar uçak motoru üretiyorlar, V6’ya bir de sınırlamalar koyarsanız durmazlar. Fakat 1000+ Beygir onların da iştahını kabartabilir.

      Lastik konusuna girersek; seneye lastiğe serbest bir yaklaşım sergilemek Ferrariyi öne geçirecektir. Ferrarinin sorunu sert lastiği ısıtmakta zorlanma ve basınçları ayarlamakla ilgiliydi. Kendi yumuşak hamurlarıyla fazla aşındırmadan istedikleri gibi sürebilirler. Aracın yapısı lastiğe uyumlu tüm takımlar öne çıkacaktır. Mercedesin bariz üstünlüğü muhtemelen kaybolacaktır.

      Yakıt ikmalinin kalkması; hafif depoda etkili olan Williams ve Red Bull gibi takımları ön grupta yarıştırmak için sanırım.Bu sene Ferrari Vettelle tek turu geliştirmeye yoğunlaşıyor. Mercedes zaten hafif depoda iyi, Mercedesin kaybolan avantajının bir kısmını yakıt serbestliği geri getirebilir.

      Arka lastikleri genişletmek; aracın arka kısmında lastik basınç sorunu yaşayan ve bu yüzden çalıştıramayan Mclaren ve Ferrariye yarayacaktır. Çekişedair sorunlar ve arka tarafta yaşadıkları downforcekaybını bu vesileyle kapatabilirler.

      Toparlayacak olursak yeni kuralar, arkadakileri ön gruba yaklaştırırken, Mclaren adına sürpriz bir çığır bile açabilir. Ön grupta Ferrari için avantajı yüksek bir değişiklik paketi. Ferrari bu sene anladı ki sorun motorda değil, motoru serbest bir yakıtta çalıştıramama da. Bu yüzden V6’larla devam etme hususnda ses çıkarmadılar.

      F1’de keyifli mücadelelerin startı gelecek sene lastiklerle ufak ufak hissedilir, 2017’de iyice heyecanlı yarışlar bizi bekler. Konuşmak için erken, evdeki hesaplar pek çarşıya uymuyor ama bu seferki kural değişiklikleri Mclaren, Red Bull ve Ferrarinin baskılarıyla yapıldığı için azami fayda anlamında bu takımlar bir adım öne çıkabilir.

      1. doğruları yazan adam avatarı
        doğruları yazan adam

        evet 2020 den bahsettim. direkt bütün kurallar 2020 de olacak demedim, bir geçiş süreci olacak .2020 de net kurallar çerçevesinde bir formula 1 dünyası oluşturulacak.ortada bir şey yokken bahsettiğim şeylerin yavaştan gündeme gelmesi yazdığım şeylerin doğruluk payını arttırıyor. baştan sona yazdıklarını okuduğum teknik konulara değinmekten ziyade özetlemek istiyorum. örnek vermek gerekirse; dediğim bir başka şey vardı. demiştim ki, seneye mclaren şimdiki ferrari’den daha önde olacak ama ferrari ne kadar gelişir ? mclaren bu sene kötü diye herkes takım bitmiş, alonso hata yaptı dediler(ben alonso’yu sevmem) ama bu işten karlı çıkacağını ve ayrıldığı takımla bir kaç sene sonra şampiyonluk mücadelesi verecek.ortak noktamız şu; mclaren yarışın içinde olacak + daha önce de bahsettiğim gibi mercedes bu sene son şampiyonluğunu yaşayacak. ve;
        kabul etsek etmesek de 2020 sürecinin tek galibi ferrari olacak.bu kaçınılmaz.yoksa f1 çöker.

  30. gerçekten radikal kural değişiklikleri var. Beklemiyordum böyle bir şey. hayırlısı olsun.

  31. Motorlar değişmiyor mu? Bu motorlarla istediğin kadar devri yükselt böğürecekler sadece. Öyle ses olacaksa olmasın gürültü kirliliği.

    1. Lan bari isteyen V6-T isteyen belirlenen bir V8 veya V10 kullansaydı. Bernie senin yapacağın işin ben.

      1. O ne ya öyle? 😀 Öyle bir durumda takımların hepsi turbo kullanmak isteyecektir. Atmosferikte turbonun sağladığı extra tork ve gücü sağlamak için silindir ve doğal olarak hacim artışı olacak bu da doğal olarak yakıt sarfiyatını arttıracak. Azami yakıt kuralı varken kimsenin atmosferiğe geçeceğini düşünmüyorum. Ha olmasaydı da yakıt yükü torboya göre artacaktı mesela 100kg la çıkılıyorsa yarışa 150-200 kg la çıkılacaktı (değerler fuzulidir). Bu da lastik aşınmasını ve viraj hızlarını etkileyecektir. Tabi her takım hesabını yapar avantajı dezavantajına göre belirlerdi. Ancak şu yakıt akış limiti ve azami yakıt kalkmadan olmaz. Turbo da kalsa da motorlar şu dediklerim kalksa da herkes zorlasa araçları. Şimdiki gibi araç koruma moduna almasalar.

        1. Ne bu şimdi. Tasarruf hesabı mı yapalım. F1 burası kardeşim ne bu tasarruf saçmalığı. Az yakıyor diye turbo motorlar 😀 Valla birisi bana şunları diyince sinirleniyorum.
          Benim anlatmak istediğim eskiden 3 tip motor aynı anda kullanılabiliyordu. V6-T vazgeçemeyenler onu kullansın ama eminim ki böyle bir kural koyulursa V8 veya V10 kullanan olacaktır. Tabi böyle bir kural koyulursa herhalde ona göre şekillenecek diğer kurallarda.
          Yakıt ikmali geldi ya daha ağır yakıtla çıkma olayını stratejiyle kaldırırlar ortadan.
          Masrafları kısmak için 4 tane motor ondan sonra pilotlara motoru koru diğer yarışlar için zorlama ondan sonra uzun yol şoförü gibi gitsin. Birde mücadele beklerler sonra. Tekrar söylüyorum F1 burası tasarruf denilen saçmalık olmadan yarışacaksın ki gerçek mücadeleler ortaya çıksın. Ama bu gidişle eskisi gibi gerçek mücadeleler olmayacak.
          Eskiden 20 turluk yakıt konuyorsa onu dibine kadar harcarlardı. Şimdi ise bu kadar yakıt koyduk bununla 20 tur gitmen lazım tasarruf yap. Ondan sonra araçlar az yakıtla olduğu için hafif olacak hızlı gibi gözükecek biz yine sahte F1’i izleyecez. Ne diyim şu saçmalıkları okuduktan sonra sinirlendim resmen.

          1. Peki kim uretecek o V8 ve V10lari?Boyle bir seye V10dan V8e geciste izin vermislerdi.Onunda gucu dusurulmustu.On yildir kimse V10 uretmiyor.Audi veya lambodan alip modifiye mi edecekler?Tutki uretildi.V8 yuzde otuz kirk fazla yakacak. Buna uygun lastigi.kersi vs kim uretecek.Obur taraftaki 1000 hplik arabalar karsisinda modifiyeli sahin gibi ortalikta dolanacaklar.Artik o devir bitti.

            1. İlla V10 demedim V8 veya V10 dedim. Bernie’nin güncellenmiş V8 fikri gayet güzeldi. Bunu Renault yapabilir. Zaten bu motorlarla daha ne kadar gidecekler ya da gidebilecekler mi belli değil. O yüzden böyle bir şeyi sırf V8 üretmesi için Renault’a teklif ederlerse sıcak bakabilirler. O devir bitti turbo devrimi başladı 😀 ya gerçekten sürekli bana yorum yazıyorsun da bir söyle bakalım şuan ki motorlar F1’in ruhunu yansıtan motorlar mı? Buna da evet dersen artık ne diyim sana tasarruf amaçlı tasarlanmış motorları getirdiler önümüze yarış motoru diye yersen. Bilmiyorum sende dünyada bu sistem yaygınlaşıyor diyen tayfandansan hiç konuşmayalım burada.

              1. Sorun ses degil.Canlis izledin mi bilmiyorum.Tvdeki ses degildi.Acitiyordu ses kulaklarimi.Sorun rekabetin olmamasi.F1 yumruk atmanin yasak oldugu boks macina dondu.
                Turbo olmayan motor cagi bitti.Bmw Mercedes Audi bunlarda Turbo olmayan motor kalmadi gibi.V10 haric.Onada oyle bir vergi koyuyorlarki.Porsche butun motorlari turboya geciriyor.Cevre koruma normlari var.Motor Euro 6 normuna uymuyorsa satamazsin.Sattirmazlar.Kovboylar gibi turbo olmayan motorlar gecmiste kaldi.
                Bana kalsa ben v12 isterim.Lexus Lfa nin cok guzel sesi var.
                Gene dua edelim.Ferrari ve Mercedes karsi cikmasa 12 bin limitli 4(dort) silindirli olacakti araclar.

              2. Bak her zaman yazdım bilmiyorum denk geldin mi?
                Bana göre F1 için özel motorlar üretilmeli ve sadece F1’de kullanılmalı çünkü F1 bana göre her şeyden farklı olmalı sıradan değil.
                O yüzden firmaların yol otomobillerinde kullandığı sistem umurumda değil.
                Canlı izlemedim ama internette yayından daha yüksek bir şekilde seslerinin kaydedildiği gösterileri izledim. Evet kulak tırmalıyor hatta kulak tıpası olmadan izlemek imkansız ama bu F1’in doğasında var.
                Şuan rekabet yok ama sessiz bir rekabet veya devri arttırılmış turbo motorların gereksiz böğürmesiyle rekabet bu F1 değil başka bir şeye döner benim için. Yeni kurallarda yine tasarruf var belki biraz daha fazla rekabet olacak ama hem sahte olacak hemde eskisi gibi olmayacak. F1 bir spor ve asla yol araçlarında üretilen motorları test etmek için denek olarak kullanılmamalı veya burada o motorlar kullanılmamalı.
                Çevre koruma normlarını desteklemek için F1’den önce düzeltilecek milyonlarca şey var hatta bana kalırsa F1’de uygulanması gereksiz.
                İstanbul’da 1 günde belkide F1’de 10 yarışta kirletildiğinden fazla kirletiliyor hava. O yüzden F1 için gereksiz bir durum bu.
                Bana göre de Nissan GTR çok güzel bir alet ama o kendine has olmalı F1 kendine has. O yüzden ne olursa olsun hiç bir zaman bu motorları F1’de istemeyeceğim. Ama ne olursa olsun izlemek istediğim için sinir ediyor bu durumlar.

  32. Lastik için geç kalındı, bu sene lastik kuralı geçerli olsaydı mükemmel bir şampiyona izleyebilirdik, malesef bir sene daha Mercedes’e verilmiş oldu.Bunun ne kadar aleni olduğunu yarışlara getirilen hamur tipinden anlayacağız..

    1. 2017 Kuralları Kimi ve Vettel için mükemmel, araçların tutuşu çok büyük oranda artacak.2017 den itibaren Ferrari dominasyonu görebiliriz.2017 senesine kadar inşallah sözleşmesi devam eder Kimi’nin…

      1. doğruları yazan adam avatarı
        doğruları yazan adam

        kimi seneye de ferrari’de merak etme.

    2. Ya ya.Patlatma korkusu olmayinca ne oldugunu gorduk.Vettelin en hizli turu ile Hamiltonunki arasinda iki bucuk saniye mi vardi ispanyada?Yoksa lastikler Ferrari tarafindan secilecek olarak mi anladin?

      1. İspanyada resmen Mercedes’e yarar sağlayan gereksiz sertlikte hard lastikler yerine Soft lastik getirilseydi bizde sizin durumunuzu görecektik.En avantajlı takımsınız, Bernie’nin dediğini okudun, kuralları beraber yazdınız yorumladınız, buna rağmen Scuderia ikinci yılınızda sizin havanızı alacaktı, sert lastikler imdadınıza yetişti.Yarışa ideal olan lastikler gelirse küçük bir gelişim ile bu kadar avantaj yakalamanıza rağmen tahttan en erken inen takım olarak tarihe geçeceksiniz..

        1. Benim anladigim her takim kendi lastigini sececek.Bu durumda Malezya olur Ispanya.

        2. Mercedes’in dominasyonuna hemen müdahale edilmeyip Ferrari’ye yardım ettiği konusu da var şimdi. Bo polemik ne olucak ?

          1. Böyle birşeyin olma olasılığı bile saçma.Mercedes Ferrari’ye yardım edecek ve Ferrari’de bunu kabul edecek 🙂 He yav he mutlaka öyledir 🙂

            1. Singapurda o kaza bilerek yapildi dedigimde benzer yanitlar almistim.

  33. vw-tdi-power avatarı

    Şu aralar duyduğum en iyi haberlerden birisi. Formula 1’i diriltecekleri fikri çok heyecan verici umarım gereksiz kısıtlamalar olabildiğince azalır. Yarışlara keyif gelsin de bi rahatlayalım ya 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir