Takım Patronları Alonso’nun Lastik Savaşının Dönmesi Fikrine Karşı

yazar:

kategori:

Christian Horner ve Franz Tost, Fernando Alonso’nun lastik savaşının Formula 1’e geri dönmesi önerisini desteklemediklerini açıkladılar.

Dün gazetecilere konuşan Alonso, Michelin-Bridgestone savaşının olduğu dönemlerin son yıllara göre çok daha iyi olduğunu ve benzer savaşın tekrar dönmesi gerektiğini söylemişti.

Toro Rosso’nun takım patronu Franz Tost, Alonso’nun bu düşüncesinin şampiyonluklarını Michelin’in Renault’u çok iyi desteklediği dönemde gelmesinden kaynaklandığını söyledi.

Tost “Umarım lastik savaşı olmaz ve başka bir lastik üreticisi olmaz.”

“Çünkü lastik savaşı olursa geçmişte olduğu gibi iki takım iyi lastikleri, diğerleri ise berbat olanları alacak.”

“Michelin spordayken Renault favoriydi. Bu yüzden Alonso’nun iyi anıları var. Bridgestone’da ise Ferrari’ydi. Bu yüzden Michael çok başarılıydı.”

“Bu geri dönerse aynı hikaye olur. İki lastik üreticisi iki takıma, üç lastik üreticisi üç takıma destek verir ve diğerleri bu durumu sevmez.”

“Öyle olunca motor Formula 1’i, lastik Formula 1’i gibi bir durum olur. Güç üniteleri sabitlenirken bir başka sorun ortaya çıkar.” dedi.

Christian Horner “Tek bir çeşit lastik olması tüm takımlara eşitlik demek.”

“Lastik savaşının olduğu dönemlerde harcamalar ölçülemeyecek kadar artar çünkü aracınızı belli lastiklere göre geliştirmeniz gerekir.”

“Tek lastik tedarikçisi bu açıdan başarı. Red Bull bu sayede bağımsız bir takım olarak başarılı oldu.”

“Lastik savaşı olsaydı ve onlar da paralarının geldiği bir üreticiye bağlı olsaydı biz bu kadar başarılı olamazdık.” dedi.

 


Yorumlar

“Takım Patronları Alonso’nun Lastik Savaşının Dönmesi Fikrine Karşı” için 13 yanıt

  1. ”İki tane tedarikçi olunca iki tane takıma uygun lastik yapacak, diğer takımlar o iki takıma göre yapılmış lastiklere uymaya çalışacak. Lastikler sürekli değişecek, diğer takımlar yine geride kalacak. Şimdi ise en azından tek tip lastik var ve tüm takımlar ayrım gözetmeksizin ona uyum sağlamaya çalışıyor.”

    peki meşrubat takımı kendilerine sırf uymadı diye lastik hamurunu değiştirdiler ve peşinden 9 yarışı domine ettiler ferrari ve lotus ise geriledi..

    demekki kazın ayağı öyle değilmiş tek üretici yi bile lobi ile döndermek olası bu alemde.

    tek üretici ve adeleti savunanlara şunu sormak istiyorum
    farklı motorları farklı takımlara veren fabrika takımlarına ne demeli mesela mercedes
    williams a ayrı renoya ayrı kendilerine ayrı ayrı ürünleri hazırlıyorlar..

    o zaman tek tip motor ve güç ünitesi aynı arabalar ve

    sadece takımların adı ve pilotlar değişik olacakki herkes şahsi becerisini ortaya koysun..

    ancak böyle adelet olur.
    kimisi lastik testi yapmış kaç km..kimi yol otomobil tecrübesini bu alanda kullanıyor..

    kimi eline yüzüne bulaştırmış honda gibi..
    sinek sesli turbo motor saçmalıklarıyla kan kaybeden f 1 çok acil şeylerin yapılması lazım.

    öyle yazıldığı gibi tek tip bu yarışlara heyecan katmayan konumu koruma ve lastik saklama sürüşü yaptıran bir marka ile asla değil

    bu pirelli de olmamalı

    kim olur bilemiyorum farklı 2 veya daha fazla olsun herkes aracını ona göre dizayn eder

    hornerın yaptığı gibi lastik hamurunu değiştirmek için lobi yapma acizliğine düşmez o zaman.

    en çokta horner karşı çıkmış halbuki bu işten en fazla ekmek yiyenler kendileri..

  2. Fernando Alonso 05-06 avatarı
    Fernando Alonso 05-06

    18 ınc de fazla kotu durmuyor gıbı bakalım ılerı zamanlarda neler göreceğiz

  3. Daha fazla seçenek daha fazla strateji ve rekabet demek

    Michelin’in 2005’te tek yarışta kullanılan lastikleriyle bile sürücüler yarış sonlarında en hızlı turlarını atabiliyorlardı
    şimdi 2 blokaj lastik çöpe

    motorlar aynı değil
    şasiler aynı değil
    yakıtlar aynı değil

    lastikler niye aynı

  4. Tek lastik üreticisi olacaksa da doğru düzgün lastikler olsun öyleyse. Bridgestone da tek lastik üreticisi olarak F1 de bulundu, o dönemde kimse lastiklerini korumaya çalışmıyordu, etrafa lastik parçaları da saçılmıyordu, tek blokajda lastikler pert olmuyordu. Madem Pirelli tek lastik üreticisi olacak, 2007 ve 2008’deki Bridgestone lastikleri gibi lastikler üretmesi istenmeli. Bu haliyle hem F1 yavaşlıyor hem de pilotlar zorlayamıyor. Bu da işin tadını kaçırıyor.

  5. “Tek bir çeşit lastik olması tüm takımlara eşitlik demek.”
    işin özü bu
    ayrıca daha fazla rekabet isteniyorsa bu sadece lastiklerle olmaz.yakıt ikmali;farklı lastik stratejileri.drs siz yarış.araba değil araba ile beraber pilot ağırlığına göre hesaplanan maximum ağırlık.vs vs.bir çok etken var

  6. söylediklerinde haklılar açıkçası. Pirellinin lastikleri yarış lastikleri değil orası doğru ama yukarıdaki endişeler de haklı

  7. Biraz mantıktan anlayan bu işin öyle olmadığını anlar. Bir karikatür vardı hani herkesin aynı eğitimden geçmesini anlatan. Maymundan file, balığa hayvanlar dizilmiş, adam hepsinden adil bir sınav olarak aynı ağaca tırmanmalarını istiyordu. Bu da o hesap. Tek lastik kullanıcısı varken kime uyarsa o avantajlı, ama birden fazla olduğunda herkes kendine uygun lastikle sonuna kadar zorlayabilir. Bence bu takımlar için dezavantajdan ziyade avantaj aslında. Herkes lastiklerinden en iyiye yakın bir verim elde edebilirse bu daha adil olmaz mı tek bir lastiğin bir takıma uymasından ziyade? Alonso, zaten o söyleminde sonuna kadar zorlayabildiklerinden bahsediyordu ki bu şu an olmayan bir şey. Herkesin dediği gibi şu an lastik koruma ile geçiyor yarışlar yarışmaktan çok. O zamanlar maksimuma yakın yararlanabiliyorlardı en azından ve istedikleri kadar lastikleri zorlayabiliyorlardı. İki veya daha fazla markanın rekabeti artırıp lastiklerin kalitesini de artırmasından bahsetmiyorum bile.

    1. İki tane tedarikçi olunca iki tane takıma uygun lastik yapacak, diğer takımlar o iki takıma göre yapılmış lastiklere uymaya çalışacak. Lastikler sürekli değişecek, diğer takımlar yine geride kalacak. Şimdi ise en azından tek tip lastik var ve tüm takımlar ayrım gözetmeksizin ona uyum sağlamaya çalışıyor.

      1. Ama şunu kaçırmamak lazım, iki değil üç girsin, beş girsin. Seçenek ne kadar fazla ise uygunu bulma oranı da artacaktır. İsteyen istediği lastiği seçsin ona göre aracını geliştirsin. Dediğiniz gibi tüm takımlar tek bir lastiğe göre uyum sağlamaya çalışıyorlar, ama asıl sorun bu zaten. Benim demek istediğim seçenekler artsın ki herkes, hem takımlar hem de pilotlar kendilerine en uygun lastiklerle yarışabilsinler ve bunun etkisi olarak sonuna kadar zorlama izleyebilelim. Ayrıca tek bir markaya uymak yerine en az iki taneden seçmek doğru olana ulaşmada kolaylık sağlar diye düşünüyorum. Takımlar bu hakka sahip olmalılar bence.

  8. Alonso.ElNano #València2012 avatarı
    Alonso.ElNano #València2012

    “Michelin spordayken Renault favoriydi.”

    McLaren 2005’de nal mi topluyordu ?

    “Öyle olunca motor Formula 1’i, lastik Formula 1’i gibi bir durum olur.”

    Pirelli su an yaptigi lastiklerle F1’i zaten lastik koruma sampiyonasina donusturmusken, motor F1’i daha ne kadar lastik F1’i olabilir ?

    Kusura bakmada Tost başkan, bastan asagi sacmalamissin.

    “Tek bir çeşit lastik olması tüm takımlara eşitlik demek.”

    Bunu, 2013 sezonunun ilk 3-4 ayi boyunca lastikleri istedigi gibi kullanamayan ve Ferrari’den bundan dolayi ayar yiyen bir takimin patronumu diyor ?

    “Lastik savaşının olduğu dönemlerde harcamalar ölçülemeyecek kadar artar çünkü aracınızı belli lastiklere göre geliştirmeniz gerekir.”

    Bu aptal ve F1’i F1 olmaktan cikaran motorlarla zaten harcamalari orantisiz bir sekilde artirdiniz. Tahminen şu aptal motorlara harcanan paranin 4’te 1’ini bile harcamayacaksiniz lastiklere. Bu aptal motorun yaninda oldukca dusuk kalan lastik meblağlari mi sizi batiracak,Horner ?

    1. Fernando Alonso 05-06 avatarı
      Fernando Alonso 05-06

      Guzel özetlemişssin olayı madem oyle 2007 ve 2008de Mclaren ve Ferrari başa niye oynadı

      Hadi onuda gecelim Mclaren 2008 de şampiyon olan takımken 2009da surunen bi araçla başladı sene sonun da yarış kazanan bi araca sahip oldularBunu Bridgestonenın yardımıylamı yaptılar Macarıstandakı yarış galıbıyetı ıle bırleıkte lastık kullanımı onemlı olcude cozmuslerdı

      Yanı guclu takım zaten one bı sekılde cıkıyor sankı durum sımdı cok farklı barı eskıden ıkı takım kapışıyordu sımdı oda yok 🙂

  9. Bunları duyanda F1 de herşey çok adaletli, birtek lastik konusu muamma.Geçin kardeşim bu işleri, artık seyirci ne istiyorsa bu tiyatro onu oynayacak.

  10. redbullun işine geldi tabıkı o lastık ile 4 dunya sampiynu oldu cok ıyı calıstırdı konusur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir