FIA’nın Yeni Esnek Kanat Testinin Ayrıntıları

yazar:

kategori:

Formula 1’de esneyen ön kanatlar konusu her sene gündeme geliyor ve FIA bu kapsamda Kanada GP öncesi ortaya çıkan bir açığı daha kapatmayı hedefleyen bir değişiklik yaptı.

FIA, geçtiğimiz günlerde takımlara birer mektup göndererek Kanada GP’den itibaren ön kanatta daha sert testler uygulanacağını duyurdu.

Mevcut kurallar ön kanar kenarlarında yer alan kanatçıkların hızda esnemesini engelleyecek şekilde değildi ve herhangi bir teste tabi tutulmuyordu. O yüzden bazı takımlar bu durumu farklı yorumlamaya başladılar.

Sezon içerisinde zaman zaman bazı araçların ön kanatlarında yer alan kanatçıkların esnediği görüldü.

Ön kanada binen devasa aero yükü nedeniyle kanatları tam olarak sabit yapmak mümkün olmuyor.

Formula 1 teknik kurallarında yer alan madde ön kanat kanarlarını ya da ana kanat yapısını içeriyordu.

Ancak son dönemde burun kameralarında yüksek hızda kenarda yer alan kanatçıklarda esneme olduğu, frenlemede eski haline döndüğü görüldü.

Geçen sene Abu Dhabi’de Red Bull’un aldığı cezadaki esneme daha farklıydı. Onda kanatçığın yapısında esneme yokken ön kanat ayar sistemi esnemeyi sağlıyordu. Takımlar esneme olması için kanadın yapısında düzenlemeler yapabiliyorlar ve bu seneki esneme bu sayede olduğu düşünülüyor.

Bu esneme ile aracın yüksek hızda davranışı değişiyor ve sürüklenme azalıyor.

FIA’nın yeni düzenlemesine göre ön kanat kenarlarında yer alan kanatçıklara 60N güç uygulanacak. Bu güçte hiç bir noktanın 3 mm’den fazla esnememesi gerekecek.

60N güç normal kanatlara uygulanan güç yanında ciddi bir rakam değil ancak bu sayede tüm takımların ön kanatlarına dikkat etmesini sağlayacak.

Bu değişiklik kapsamında takımların çoğunun eski kanatları düzenlemeden piste çıkması beklenmiyor. Bu mevcut kanatların kural dışı olduğu anlamına gelmiyor ancak uygulanacak yeni esneme testlerine uygun olmayacakları düşünülüyor.

Takımlar Kanada’da zaten düşük downforce kanadını kullanacaklar. FIA’nın bu düzenlemesi bazı takımları parçaları yetiştirmeleri konusunda sıkıntıya düşürebilir.

Yeni testlerin ve düzenlemelerin takımların güç dağılımında büyük etkisinin olması beklenmiyor.

 


Yorumlar

“FIA’nın Yeni Esnek Kanat Testinin Ayrıntıları” için 3 yanıt

  1. Bırakmadılar şu saçma sapan uygulamaları… Esnek parça, kanatlar artık yol araçlarında uygulanıyor ama güya zirve motorsporlarında yasak…. bıraksınlar artık şu kafayı mesele aerodinami ise esneyebilir uygulamalar artık serbest olmalı. Nasıl kontrol edicem diye düşünüyorsan da etme kim daha iyisini yapıyorsa bırak yapsın sen aero tabanını zaman zaman düşür işin bu olsun yeter. Aynı şey amortisörler, kontrollü yürüyen için geçerli.
    Dertleri şu; teknolojinin zirvesi felan olmak değil bir süre sonra acayip viraj hızları görüleceğini biliyorlar 80 lerde gibi uğraşmak istemiyorlar..

  2. Yeni testlerin ve düzenlemelerin takımların güç dağılımında büyük etkisinin olması beklenmiyor.

    Yani hiçbir amacı yok. Amaç para harcatmak mı? Kuralların sezon içinde değişmemesi gerekir.

  3. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
    [VET^01] #ForzaFERRARİ

    Ya bırakın yine ferrariye ambargo koydunuz.Cins insanlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir